Hetiszakasz: Minden hétnek megvan a maga kijelölt olvasmánya

Hetiszakasz: Minden hétnek megvan a maga kijelölt olvasmánya

Minden hétnek megvan a maga kijelölt olvasmánya Mózes öt könyvéből, a Biblia első, s a zsidók számára legkitüntetettebb részéből, a Tórából. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a hetiszakaszok szövegét folyamatosan töltjük föl az oldalra. 


A Tóra egy-egy szakaszát kell felolvasnunk zsinagógáinkban, héberül, a szöveg eredeti nyelvén, a Tóra-tekercseinkből (más hordozókról ezeken az alkalmakon nem lehet) a hétfői, a csütörtöki és a szombati istentiszteletek során.

A teljes Tórát így egy év alatt kell felolvasnunk. Az olvasást mindig a Tóra örömünnepén, Szimchát Tórakor fejezzük be és kezdjük is újra, azon az alkalmon, amikor a Tóra-tekercsekkel táncolunk is, ez az ünneplés zárja a „zsidó újévvel”, a Ros háSánával kezdődő „őszi ünnepek” sorozatát, amelyek közel egy hónapig zajlanak.

Szombatonként és bizonyos zsidó ünnepeken a Tóra adott hetiszakaszának olvasását kiegészítik a prófétai könyvek kijelölt részeinek olvasásával, az úgynevezett Háftárák felolvasásával is, bizonyos ünnepek alatt az ünnepre vonatkozó Tórai szakaszokat is olvasni kell.

A hetiszakaszok a nevüket többnyire első jellemző szavukról kapják, az elsőt például azért hívják Berésit-nek, mert ez a Biblia első szava, azt jelenti, kezdetben. Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. Összesen 54 hetiszakasz van a Tórában, ezek egy részét összevonhatják egymással, hogy felolvasásuk mindig pontosan egy zsinagógai évre jöjjön ki.

A közösségek rabbijai, tanult tagjai ezeket a hetiszakaszokat kommentálják, magyarázzák, ezekből prédikálnak a zsidó gyülekezetekben, bejegyzéseikben, könyveikben.

A HETISZAKASZOK SORRENDJE

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi Jeruzsálemről és a Szentföldről
Zsidó világ
„…Isten, kérlek, gyógyítsd meg őt!”
Zsidó világ
Mazsihisz podcast: Neológia és hagyomány