BÁLÁK, gyertya 07.19. 20:15, kimenete: 07.20. 21:30
24.07.20. | 14 Támuz 5784
Alapértelmezett verzió

Közélet / 2024. Július 18. / 20:10

Falfestmény őrzi majd a mártírhalált halt költő Szenes Hanna emlékét

Szenes Hanna (1921–1944) zsidó származású magyar költőt az akkori angol hadsereg arra képezte ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkísérelje megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. Szenest a magyar határnál letartóztatták és megkínozták, de ő nem árulta el küldetése részleteit. Golyó általi halálra ítélték, és az ítéletet végre is hajtották.

Közélet / 2024. Július 15. / 16:28

A felsőgallai zsidó temetőt felvették a Tatabányai Értéktárba

– A Szenes Hanna Magyar-Izraeli Baráti Egyesület és a Tatabányai Múzeum Barátok Köre Egyesület kezdeményezésére a Tatabányai Értéktár lajstromába került a tatabányai-felsőgallai zsidó temető és holokauszt emlékpark. A döntés – szimbolikus módon – a magyar holokauszt 80. évfordulójához kapcsolódva született.

Közélet / 2024. Július 04. / 20:48

Közel kétezer antiszemita internetes tartalmat azonosítottak Európában

– Több európai ország együttműködésével közel kétezer, online terjesztett antiszemita tartalmat sikerült azonosítani és eltávolítani – közölte ma a hágai székhelyű Europol, amely az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete. A műveletben 18 ország bűnüldöző szervei vettek részt.

Közélet / 2024. Július 04. / 14:55

Izraeli rádiók nem játsszák Waters dalait, mert tagadja a Hamász október 7-i terrorját

A világhírű Pink Floyd zenekar egykori dalszerzője, énekese és basszusgitárosa, Roger Waters a Piers Morgannek adott interjújában tagadta, hogy a Hamász terroristái brutális erőszakot követtek volna el október 7-én. Több izraeli rádióadó erre úgy döntött: tiltólistára teszik a zenész számait.

Közélet / 2024. Június 21. / 08:35

Nők Lapja Példakép Díjat kapott Bogdánné Tímea, az OR-ZSE volt hallgatója

– Utat mutatnak és feszegetik a határokat, a közösségért dolgoznak – ilyenek azok az emberek, akik a lap kiadásának 75. évfordulója alkalmából alapított Nők Lapja Példakép Díjat kaptak. A Közösségszervezés kategória első helyét az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) tavaly szociális munkás szakon végzett Bogdánné Tímea érdemelte ki. Gratulálunk!

Közélet / 2024. Június 17. / 16:33

Szijjártó Péter: Magyarországon elképzelhetetlenek a Nyugaton látott antiszemita jelenetek

Magyarországon teljességgel elképzelhetetlenek a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban látott Izrael-ellenes, antiszemita jelenetek, hazánkban abszolút biztosított a zsidó közösség számára a békés együttélés lehetősége – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Közélet / 2024. Június 14. / 09:36

A NÜB autóbuszt indít Budapestről a szolnoki mártírmegemlékezésre

A NÜB – Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete különbuszt indít a szolnoki mártírmegemlékezésre június 23-án, azaz jövő héten vasárnap. Jelentkezés a nub@nub.info.hu e-mail címen. A szolnoki program 14 órakor kezdődik.

Közélet / 2024. Június 11. / 10:51

Magas rangú belga politikussal tárgyalt a Mazsihisz elnöke

Didier Reynders, a korábbi belga miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter és jelenlegi uniós igazságügyi biztos nemrégiben tett budapesti látogatásán jelentős érdeklődést mutatott a magyar zsidó közösség gazdag történelme és sokszínű kultúrája iránt. Felesége kíséretében Reynders időt szakított rá, hogy budapesti útja során megismerje a magyar zsidóság örökségét és jelenlegi helyzetét.

Közélet / 2024. Június 10. / 09:44

Riasztóan növekszik a zsidók elleni fenyegetések száma Európában

– Egyéb tényezők mellett a széles körben elterjedt rasszizmus és a migrációval összefüggő kihívások veszélyeztetik az alapvető jogok védelmét Európában – írta az Európai Unió bécsi székhelyű Alapjogi Ügynöksége (FRA) az éves jelentésében.

Közélet / 2024. Június 03. / 16:38

"Nem hagylak cserben": Egy baloldali zsidó nő Mexikó élén

A hatalmasnál is hatalmasabb felhatalmazással kezdheti meg elnökségét nemsokára Claudia Scheinbaum, tudós zsidó szülők gyermeke Mexikóban, a szavazatok mintegy 60 százalékát megszerezve. Zsidó származása főleg kulturális és világnézeti okokból fontos számára.

Közélet / 2024. Május 31. / 17:59

Idén Jeruzsálemben – Limmud nap Izraelről a Csányi5-ben

Ezen a Limmud Napon nektek nyitunk ablakot a zsidó világra tudósok, rabbik és aktivisták segítségével 2024. június 9-én, vasárnap délelőtt 10 órától a Csányi5-ben. Az egész napos esemény témája az október 7-i terrortámadás, a háború és hatása a világ zsidó közösségeire lesz.

Közélet / 2024. Május 31. / 13:55

Más faj, más vallás, más sors – meghívó könyvbemutatóra

A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány tisztelettel meghívja Önt a „Más faj, más vallás, más sors” – A magyar holokauszt története című kötet hivatalos bemutatójára 2024. június 2-án, vasárnap délután 4 órára a Holokauszt Emlékközpontba. Pontos cím: Budapest IX. kerület, Páva utca 39.)