Cáv, gyertya 03.31. 18:53, kimenete: 04.01. 19:59
23.04.01. | 10 Niszán 5783
Alapértelmezett verzió

Közélet

Közélet / 2023. Március 26. / 19:36

Daráló: 10 év a Mazsihisz élén – Deák téri esték

Minden érdeklődőt sok szeretettel vár a Keresztény-Zsidó Társaság és a Raoul Wallenberg Egyesület a Deák téri esték következő programjára 2023. március 28-án, kedden délután 5 órakor.

Közélet / 2023. Március 21. / 14:45

Hamarosan Budapestre látogat Eli Kohen izraeli külügyminiszter

„Eli Kohen barátom, izraeli külügyminiszter kolléga kérésére ma telefonon tárgyaltunk, áttekintettük a közel-keleti biztonsági helyzetet. Biztosítottam az izraeli kollégát arról, hogy Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja azt, hogy a nemzetközi szervezetek tisztességes és kiegyensúlyozott hozzáállást tanúsítsanak Izraellel szemben.” – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán.

Közélet / 2023. Március 20. / 21:57

Mussolini egykori villájának a közelében épül a római holokausztmúzeum

Újraindul a holokauszt áldozatai emlékének szentelt múzeum építése Benito Mussolini fasiszta diktátor egykori rezidenciája közelében – erősítette meg Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter közösségi oldalán pénteken.

Közélet / 2023. Március 15. / 09:01

Március 15: a magyar zsidóság szimbolikus születésnapja

Az a magyar hazafiság dicsőül meg minden március 15-én, amely otthont és hazát adott nekünk, ennek a gondolatnak a gyermekei vagyunk, neki, aki maga is a népszabadság, a világszabadság gyermeke. Március 15. nagy magyar zsidó ünnep is volt és marad, a mi legszebb ünnepeink egyike.

Közélet / 2023. Február 28. / 09:13

Parlamenti baráti társaság az izraeli-arab kapcsolatok rendezésére

Megtartotta első ülését tegnap az Izrael és az arab országok közötti kapcsolatok rendezését szolgáló Ábrahám Egyezmények céljait támogató magyar parlamenti baráti társaság. Az Országgyűlés 2022 végén döntött – hasonlóan az amerikai Kongresszushoz és a brit parlamenthez – az izraeli-arab megbékélést, illetve az ezt szolgáló nemzetközi törekvéseket támogató baráti társaság létrehozásáról a parlament külügyi bizottságában.

Közélet / 2023. Február 21. / 10:33

CampusCult a gazdaságról: „Nem jó úton haladunk”

A Magyarországra tervezett akkumulátorgyárak hasznáról, megtérüléséről, létesítésük lehetséges magyarázatairól, s általában a magyar gazdaság helyzetéről volt szó a Debrecenben óriási lakossági tiltakozást kiváltó akkumulátorgyár építése kapcsán a CampusCult tegnapi rendezvényén. A Goldmark-teremben tartott eseményen neves közgazdászok cseréltek eszmét Farkas Zoltán újságíró vezetésével.

Közélet / 2023. Február 12. / 12:11

Szélsőjobboldali garázdák Budapest utcáin, négy embert őrizetbe vettek

Mivel a második világháborús kitörés napja alkalmából a fővárosban minden évben szélsőjobboldaliak randalíroznak, Budapest rendőrfőkapitánya tegnap fokozott ellenőrzést rendelt el az I., II. és XII. kerület teljes területére 10 órától 22 óráig. Ennek ellenére több garázda cselekmény történt, többeket előállítottak és őrizetbe vettek.

Közélet / 2023. Február 07. / 14:45

Izrael: Humanitárius segítség Törökországnak

„Biztonsági erőink készen állnak arra, hogy minden szükséges segítséget megadjanak" – jelentette ki Joav Galant védelmi miniszter, aki szerint hazája "tapasztalt a vészhelyzetek kezelésében és emberéletek mentésében”.

Közélet / 2023. Február 01. / 14:24

Doktor Moll: A bárányok nem hallgatnak

Nagyon nagy valószínűséggel ma nem égetnék el elevenen azokat a bárányokat, amelyek Elek Judit filmrendező Tutajosok című, 1990-es filmjének nyitójelenetében váltak a lángok martalékává a filmművészet oltárán. Elek Judit nagy rendező, a filmje jelentős alkotás, 1990 óta azonban történt egy és más az állatok védelme érdekében. VÉLEMÉNY

Közélet / 2023. Január 30. / 16:29

Zsidósors Magyarországon – Lévai Jenő könyvét ajánljuk

Lévai Jenő újságíró (1892-1983) a II. világháború után három év alatt írta meg a magyar zsidóság tragédiáját, a vészkorszakhoz vezető utat, igazolva és dokumentálva azt a tényt, hogy a holokauszt előzményei visszanyúlnak az 1920-as évekig. A Zsidósors Magyarországon című, vaskos dokumentumkötetét nemrégiben az Európa Kiadó jelentette meg újra Dési János újságíró tanulmányával, Révész Sándor újságíró szerkesztésében.

Közélet / 2023. Január 25. / 18:48

Mától elindult az antiszemitizmusról szóló európai felmérés

Az Európai Unió (EU) Alapjogi Ügynöksége (FRA) mától elindította az antiszemitizmussal kapcsolatos, immár harmadik nagyszabású kontinentális felmérését az EU kiválasztott tagállamaiban. A kutatásban 16 év feletti, magukat zsidónak valló személyek vehetnek részt, akiket a környezetükben tapasztalt antiszemita jelenségekről kérdeznek.

Közélet / 2023. Január 25. / 18:09

Antiszemita és holokauszt tagadó tartalmak miatt beperelték a Twittert

Zsidó diákok egy csoportja és egy gyűlöletbeszéd-ellenes egyesület jogi panaszt nyújtott be a Twitter ellen egy német bíróságon – közölték szerdán, arra hivatkozva, hogy a vállalat nem távolította el az antiszemita tartalmakat.