Szombati gyertyagyújtás: 2022.07.08 20:24, kimenete: 2022.07.09 21:42
2022. 07. 04. | 5 Támuz 5782
Alapértelmezett verzió

Közélet

Közélet / 2022. Június 13. / 12:19

Tiltakozás a szó erejével a gyűlölet ellen

A „nem kívánatosnak" minősített zsidó szerzők műveinek megsemmisítését 1944. június 16-án kezdték meg Budapesten. A barbár cselekedet évfordulóján nyilvános felolvasással emlékezik az elpusztított könyvekre és szerzőikre a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), a Katona József Színház, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése június 16-án, csütörtökön 16 órától a Katona József Színház előterében lévő Kantinban.

Közélet / 2022. Május 19. / 14:37

Rangos szlovák kitüntetést kapott a holokauszttúlélő Sir Frank Lowy

A II. Erzsébet által lovaggá ütött, magyar zsidó és szlovák felmenőkkel bíró Sir Frank Lowy izraeli-ausztráliai üzletember rangos állami kitüntetést vehetett át Szlovákia kül- és Európaügyi miniszterétől. Sir Frank Lowy 1930-ban született Csehszlovákiában, a vészkorszakot magyarországi gettóban élte át, majd a háború után vándorolt ki az akkor brit mandátum alatt álló Szentföldre.

Közélet / 2022. Május 18. / 16:12

Lengyel holokauszttúlélő volt az új francia miniszterelnök-asszony apja

Élisabeth Borne személyében újra női miniszterelnöke van Franciaországnak. Borne – aki saját magát így definíálja: „egy nő a baloldalról" – egy lengyelországi zsidó menekült, Joseph Bornstein lányaként született 1961-ben Párizsban. Bornstein Franciaországban a náci megszállás alatt az ellenálláshoz csatlakozott, családja nagy részét azonban a nácik meggyilkolták: Auschwitzban ölték meg az apját, Zelig Bornsteint és egyik testvérét, Leont.

Közélet / 2022. Május 15. / 14:31

Levélben gratulált Novák Katalin államfőnek a Mazsihisz elnöke

„Őszintén remélem, munkája sikeres, eredményes lesz és a nemzet egységét fogja erősíteni. Elnök Asszony munkájában számíthat a Mazsihiszre, mint Magyarország legnagyobb zsidó szervezetére, mint a magyar társadalomba erősen integrálódott zsidó közösségre” – Levélben gratuált Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szombat ünnepének kimenetele után Novák Katalinnak, Magyarország szombaton beiktatott köztársasági elnökének.

Közélet / 2022. Május 11. / 14:01

Izrael elnöke gratulált Novák Katalinnak

Jichák Herzog angol nyelvű levelében azt írta: Magyarország megbízható szövetségese Izraelnek a nemzetközi fórumokon, és ott él az egyik legnagyobb zsidó közösség Európában. Izrael megbecsüli és értékeli kapcsolatát Magyarországgal.

Közélet / 2022. Május 06. / 11:02

Beer György: Nagy öröm, hogy egyre erősebb Weisz Árpád emlékezete

A Bács-Kiskun megyei Solton a napokban lezajlott a legendás magyar zsidó labdarúgó és edző emlékére alapított VI. Weisz Árpád Emléktorna. Első lett a kalocsai Méhecskék SE, második a Budakalász MSE, harmadik pedig a Budapesti Micro Club (BMC) csapata. A részletekről Beer Györgyöt, a BMC elnökét, a Mazsihisz sporteseményekért felelős tanácsadóját kérdeztük.