Szukot I-II., gyertya 09.29. 18:10, kimenete: 10.01. 19:10
23.09.26. | 11 Tisri 5784
Alapértelmezett verzió

Közélet

Közélet / 2023. Szeptember 11. / 12:48

Csák János: nagyon élőek a magyar-izraeli kulturális kapcsolatok

Nagyon élőek a magyar-izraeli kulturális kapcsolatok, hiszen mintegy háromszázezer magyar származású izraeli lakik Izraelben, és nagyon sok magyar utazik a közel-keleti országba turistaként, zarándokként vagy rokonlátogatóba – hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter vasárnap telefonon az MTI-nek, miután együttműködési lehetőségekről tárgyalt Izraelben.

Közélet / 2023. Szeptember 06. / 10:08

A házelnök felelősségéről és felelőtlenségéről

Ha 2023-ban az egyik legfőbb magyar közjogi méltóság „Jézus gyilkosainak eszmei utódairól” beszél, az éppen olyan felelőtlen játék a tűzzel, mint 1923 Magyarországán a „zsidókérdés megoldásáról” értekezni. Ideje volna a házelnöki bocsánatkérésnek. VÉLEMÉNY

Zsidó világ / 2023. Augusztus 31. / 08:05

Meghívó Darvas István főrabbi rabbiszékbe történő, ünnepélyes beiktatására

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Hegedűs Gyula utcai zsinagóga körzete tisztelettel meghívja Önt és kísérőjét Darvas István főrabbi beiktatási ünnepségére 2023. augusztus 31-én, csütörtökön délután 5 órára a Hegedűs Gyula utcai zsinagógába.

Közélet / 2022. Augusztus 26. / 15:06

Bálint Ház: Tanévkezdő adománygyűjtés ukrán gyerekeknek

A hazánkba menekült ukrán gyerekek beiskolázása nehézségekkel jár, így a JCC Budapest – Bálint Ház most újra a közösség segítségét kéri – olvasható az intézmény közleményében. Mivel a legtöbb menekült gyereknek nincs semmilyen tanszere és iskolai kelléke, a Bálint Ház azt kéri az iskolás gyerekek szüleitől, hogy a tanévre vásárolva – anyagi lehetőségeik szerint – tegyenek be a kosarukba pár dolgot a nálunk tartózkodó diákok számára is.

Közélet / 2022. Augusztus 21. / 12:37

Ultramaraton-futók emlékeznek az 1972-es müncheni tragédiára

Az 50 évvel ezelőtt történt müncheni olimpiai terrortámadásban meggyilkolt 11 sportoló tiszteletére és emlékére ma reggel a Dohány utcai zsinagóga elől rajtolt el Hajdú Péter (Maccabi VAC Hungary) és az izraeli Asaf Stolarz (Maccabi World Union), hogy 13 nap alatt megtegyék a Budapest-München távot. Az ultramaraton-, triatlon- és Ironman sportolók a mintegy 550 kilométeres útnak a sófár ősi hangjára indultak neki, amit Verő Tamás főrabbi szólaltatott meg.

Közélet / 2022. Augusztus 16. / 17:46

Elfogta a rendőrség a Frankel zsinagógára horogkeresztet festő férfit

A BRFK önkényuralmi jelkép használata vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen és megkezdte az elkövető azonosítását, felkutatását. A folyamatban lévő eljárásban a nyomozók azonosították a feltételezett elkövetőt, egy 48 éves budapesti férfit, akit a II. kerületi rendőrök 2022. augusztus 16-án elfogtak és előállítottak.

Közélet / 2022. Augusztus 16. / 15:06

A kormány elítéli a Frankel-zsinagóga elleni antiszemita incidenst

Varga Judit igazságügyi miniszter ma a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a magyar kormány elítéli a Frankel Leó úti zsinagóga elleni antiszemita támadást. A miniszter kijelentette: „az elkövetők ellen a jog minden eszközével fel fogunk lépni".

Közélet / 2022. Augusztus 14. / 16:16

A radikalizáció bécsi modellje – elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni kiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Közélet / 2022. Augusztus 07. / 21:09

Egy zsidómentő akció Budapesten: Szabadtéri kiállítás és tárlatvezetés

A Zsidó Kulturális Fesztivál kísérő programjaként tekinthetik meg a „Menedék a viharban – Egy zsidómentő akció Budapesten” című szabadtéri kiállítást a „Cipők a Duna-parton” holokauszt-emlékműnél (Budapest, V. kerület, id. Antall József rakpart.) A kiállítás 2022. szeptember 8-a és október 10-e között látogatható.

Közélet / 2022. Augusztus 06. / 22:12

Öt szegedi sportklub közösen ítélte el az antiszemita szegedi fociultrákat

Közös közleményt adott ki a Szeged-Csanád Grosics Akadémia, a Pick Szeged Kézilabdacsapat, a Szegedi Vízilabda Egylet, a Zengő Alföld Szegedi Teke Egylet, valamint a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapat. A zsidózó „szurkolókat” kitiltják a lelátóikról.

Közélet / 2022. Augusztus 04. / 17:29

Félelemkeltés, antiszemita gyűlölködés az MTK-Szeged focimeccs után – Feljelentést tesz az MTK

A hétfő esti MTK Budapest – Szeged-Csanád Grosics Akadémia NB II-es labdarúgó mérkőzés után a szegedi szurkolók egy csoportja antiszemita, gyűlölködő rigmusokat skandálva hagyta el az MTK stadionját és környékét. Az esetről videófelvételt készített egy megriadt 12 éves MTK szurkoló kislány, aki az édesapjával látogatott ki a mérkőzésre.

Közélet / 2022. Augusztus 01. / 18:52

Heisler Andrást a lengyel miniszterelnök kérte föl az Auschwitz Tanács tagjává

– Az Auschwitz Múzeum Lengyelország, Európa és a világ tragikus történelmének egyik legfontosabb emlékműve – jelentette ki Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azon az ünnepségen, amelyen a kormányfő a Nemzetközi Auschwitz Tanács (Międzynarodowej Rady Oświęcimskiej) új tagjainak adta át a kinevezéseiket, köztük Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének. A tanács a lengyel kormányfő véleményező és tanácsadó testülete.