Vájécé, gyertya 12.02. 15:36, kimenete: 12.03. 16:46
22.11.27. | 3 Kiszlév 5783
Alapértelmezett verzió

Közélet

Közélet / 2022. November 24. / 12:10

Párbeszéddel, kultúrával az antiszemitizmus ellen – VIDEÓ

A Független Médiaközpont és a Goethe Institut szervezésében rendeztek kerekasztal-beszélgetést „Párbeszéddel, kultúrával az antiszemitizmus ellen" címmel. A rendezvényen azt vitatták meg, hogy milyen eszközök működnek hatékonyan az antiszemitizmus megjelenési formáival szemben Európa különböző országaiban, így Magyarországon és Németországban.

Közélet / 2022. November 23. / 16:32

Novák Katalin és a magyar külügy is részvétét fejezte ki Izraelnek a mai terrortámadás kapcsán

A magyar államfő azután küldte együttérzését a zsidó államnak, hogy reggel két pokolgép robbant Jeruzsálemben. A feltételezések szerint összehangolt támadásban egy 16 éves fiú meghalt, és mintegy 18-an megsebesültek.

Közélet / 2022. November 22. / 22:46

Posztumusz Világ Igaza kitüntetést kapott egy magyar házaspár

A Venezuelában született zongoraművész, Andres Carciente 2020-ban egy képeslap alapján kezdett el kutakodni, hogy megtudja ki mentette meg édesanyja Friedmann Ágnes életét 1944-ben, aki a háború után Venezuelában telepedett le. A Turóczy házaspár mindkét tagja ekkor már nem élt, de unokáik jelentkeztek a venezuelai férfi felhívására. A megmentők Turóczy Lajos és felesége Turóczy (Gruber) Irén a mai napon posztumusz megkapta Világ Igaza kitüntetést.

Közélet / 2022. November 22. / 14:24

Ferenc pápa a WJC-hez: Közös feladatunk világ testvériesebbé tétele

– Zsidókként és keresztényekként mindent meg kell tennünk, ami emberileg csak lehetséges, hogy véget érjen a háború, s hogy a béke ösvényén járjunk – olvasható abban a levélben, amelyet Ferenc pápa írt a jelenleg Vatikánvárosban ülésező Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) résztvevőihez. Mint beszámoltunk róla: a tanácskozáson Magyarország képviseletében jelen van Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

Közélet / 2022. November 22. / 10:21

Az EU minden tagállamának tennie kell a növekvő antiszemizmus ellen

Mint arról beszámoltunk: Heisler András, a Mazsihisz elnöke és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója a közelmúltban Brüsszelben részt vett egy kétnapos, az antiszemitizmus elleni harc erősítése érdekében összehívott tanácskozáson. Az egyik fórumon elhangzott: a feladat sürgető, hiszen Európa-szerte növekszik az antiszemitizmus, aminek megállítására nemzeti stratégiák kidolgozására és koordinált, átfogó cselekvésre van szükség.

Közélet / 2022. November 21. / 11:00

New York: letartóztattak két férfit, aki zsinagógák elleni támadással fenyegetőzött

Letartóztattak két férfit a rendőrök New York városban, amivel a hatóság fogalmazása szerint „a zsidó közösséget érintő fenyegetés kibontakozását” akadályozták meg.

Közélet / 2022. November 16. / 14:16

Miskolc: Mi köti össze, s mi választhatja szét a történelmi egyházakat?

Novemberben is folytatódik a Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont Baráti Körének idén szeptemberben kezdődött előadás-sorozata. Markovics Zsolt főrabbi vendége ezúttal a miskolci görög katolikus egyház megyéspüspöke és a Tiszán inneni református egyházkerület püspöke lesz. Az előadáson többek között arról lesz szó, hogy mi az, ami összeköti a történelmi egyházakat, s mi lehet az, ami szétválaszthatja a vallás hívőit.

Közélet / 2022. November 15. / 15:11

Izraelbe utazik Novák Katalin köztársasági elnök

Az államfő az elnöki találkozót követően megbeszélést folytat Benjámin Netanjahu megválasztott miniszterelnökkel, valamint Jaír Lapid ügyvivő miniszterelnökkel is.

Közélet / 2022. November 08. / 15:19

Az USA különmegbízottja a Rumbach-ban: „Küzdenünk kell az antiszemitizmus ellen”

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának Holokauszt Ügyekkel Foglalkozó különmegbízottja, Ellen Germain volt a főszónoka annak a rendezvénynek, amely a Zsidó Világkongresszus, a Mazsihisz, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az USA budapesti nagykövetsége szervezésében zajlott tegnap este a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Felszólalt Heisler András, a Mazsihisz elnöke is, akinek a beszédét cikkünk végén teljes terjedelmében közöljük.

Közélet / 2022. November 07. / 12:31

Ma az IKI-ben: A világunk Rabin előtt és után

– Izrael Rabin előtt és után – ez a címe annak a minden bizonnyal roppant izgalmasnak ígérkező beszélgetésnek, amelyen dr. Balázs Gábor eszmetörténész és dr. Novák Attila történész cserél eszmét arról, hogy mennyiben és miképpen változott a világ és Izrael Jichák Rabin miniszterelnök 1995-ben történt meggyilkolása óta. A program ma este fél 7-kor kezdődik az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) Paulay Ede utca 1. szám alatti székházában.

Közélet / 2022. Október 26. / 13:02

Antiszemita rigmusok az MTK-Siófok NB II-es bajnokin – A Siófok és az MTK is közleményt adott ki

A Merkantil Bank Ligában szereplő MTK Budapest és a BFC Siófok is hivatalos közleményt adott ki a két csapat múlt szombati mérkőzése kapcsán. A két együttes 1–1-re végződött összecsapása után a vendégszurkolók egy csoportja verbálisan bántalmazott, majd meg is támadott néhány hazai drukkert.

Közélet / 2022. Október 19. / 11:10

A Fehér Ház elítélte Trump és a rapper Kanye West antiszemita kijelentéseit

A múlt hétvégén Donald Trump korábbi amerikai elnök és Kanye West rapper is antiszemita megjegyzéseket tettek. Trump becsmérelte az amerikai zsidóságot, akiknek szerinte meg kell becsülniük azt, ami Izraelben van, mielőtt még túl késő lenne. Kanye West egy amerikai médiamogul kapcsán közölte, hogy „a zsidók embere", s ő a maga részéről „fokozott készültségi állapotba helyezte magát a zsidókkal szemben".