Vájécé, gyertya 12.02. 15:36, kimenete: 12.03. 16:46
22.11.26. | 2 Kiszlév 5783
Alapértelmezett verzió

Kultúra / 2022. November 26. / 20:00

80 éves a Casablanca, de nem öregszik

Ha a nagyvilágban – vagy akár idehaza – egy társaságban kimondanánk azt a nevet, hogy Kaminer Emánuel, röviden Manó, tíz emberből tíz a vállát vonogatná. Ki az? Ha hozzátennénk, hogy Kertész Mihályról beszélünk, akkor a legtöbben már bólogatnának, ha viszont kiejtjük a szánkon a Michael Curtiz nevet, akkor a világon mindenki azonnal rávágja: Casablanca!

Kultúra / 2022. November 24. / 21:22

A hír az, hogy Dés László Izraelbe érkezik, és fellép Tel Avivban

Várjuk a koncertet és a koncert előtt arról beszélgetünk, hogy hogyan lett énekes. Hogyan foglaljam össze Dés László zenész pályáját úgy, hogy azután belevághassunk a beszélgetésbe? Soroljam fel a jazz-zenekarait, amelyekben szaxofonozott? Emeljem ki a Dimenziót, vagy a Trio Stendhalt? Vagy a filmslágereit, soroljam a Nagy utazást és a többit?

Kultúra / 2022. November 24. / 16:43

Képregény Radnóti utolsó napjairól – a bori notesz a 2B Galériában

Aleksandar Zograf szerb grafikus, képregényrajzoló gazdag és szerteágazó munkásságába ad betekintést a budapesti Ráday utcai 2B Galéria új kiállítása, amelynek megnyitója november 26-án, szombaton este 6 órakor lesz. A megnyitón levetítik a Kaktus Kid utolsó kalandja című animációs dokumentumfilmet, amelyben életre kel a II. világháborúban kivégzett Veljo Kockar képregényrajzoló Kaktus Kidje és beköltözik Aleksandar Zograf életébe...

Kultúra / 2022. November 24. / 09:46

A 25 éve meghalt Kardos G. György íróra emlékeztek az Írók Boltjában

Napra pontosan november 22-én volt 25 éve, hogy elhunyt Kardos G. György író (1925-1997) prózaíró, újságíró, az Avraham Bogatir hét napja című, annak idején világsikert aratott regény szerzője. Halálának évfordulója alkalmából az Írók Boltjában rendeztek emlékestet a tiszteletére. VIDEÓ

Kultúra / 2022. November 23. / 15:33

Kecskemét: vonósnégyes koncert a zsidó hitközség új programsorozatának nyitányán

Tegnap (kedd) este a Kollár vonósnégyes koncertjével vette kezdetét a Kecskeméti Zsidó Hitközség új rendezvénysorozata. A programokra nemcsak a hitközségtagjait várják, hanem a város minden érdeklődő lakóját. Prof. Dr. Róna Tamás főrabbi elmondta, terveik szerint havonta jelentkeznek majd egy-egy rendezvénnyel.

Kultúra / 2022. November 21. / 15:30

Jiddise mámék újra a Spinozában – nem érdemes kihagyni!

Klein Judit, Fenyő Fruzsina és Váradi Eszter Sára 2022. november 26-án, szombaton este 7 órakor visszatérnek a Spinozába, hogy megénekeljék, milyen is az igazi Jiddise máme!

Kultúra / 2022. November 21. / 12:24

Elindult a jegyértékesítés az idei ZsiFi-re

A november 30-án, szerdán kezdődő Zsidó és Izraeli Filmfesztivál öt napja alatt biztos, hogy mindenki talál a saját ízléséhez és ingerküszöbéhez passzoló zsánert és témát: a szervező JCC Budapest – Bálint Ház rengeteg komoly és könnyed témájú játékfilmmel készült, illetve a ZsiFi erősségének számító dokumentumfilmek és a rövidfilmek sem maradhatnak ki a programból.

Kultúra / 2022. November 18. / 14:13

A Budapesti Fesztiválzenekar fantasztikusan szólt a Rumbach-ban

Ezen a héten kezdődött a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában az a koncertsorozat, amely a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője, Fischer Iván karmester kezdeményezésére újjáalakuló OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) programjait nyitja meg. Szerdán volt az első koncert, a második november 19-én, a harmadik pedig november 20-án lesz.

Kultúra / 2022. November 18. / 12:20

Érzékeny témával folytatódik decemberben a CampusCULT

Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közös szervezésében novemberben elindított CampusCult kulturális programsorozat 2022. december 7-én, szerdán 17.30 órakor folytatódik a Goldmark teremben (Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)

Kultúra / 2022. November 16. / 10:58

A kortárs zsidó irodalomról a Szombatban – 25 év után újra

Igen izgalmas novemberi számmal jelentkezett a Szombat folyóirat: a lapban a kortárs zsidó irodalom került fókuszba több megvilágításból. Szó esik arról, hogy milyen definíciós kísérletek történtek a fogalom meghatározására; ki tekinthető zsidó írónak a magyar irodalomban; van-e modern, van-e magyar zsidó irodalom? A témáról Barukh, Földes Györgyi, Gergely Ágnes, Márton László, Peremiczky Szilvia, Vajda Mihály és Varga Péter írásait olvashatják.

Kultúra / 2022. November 14. / 14:30

A Tóra földrajza – az Édenkerttől a Nébó-hegyig

Virtuális utazás Mózes 5 könyvnek helyszínein: „A Tóra földrajza – az Édenkerttől a Nébó-hegyig” címmel tart előadást Vántus Rabán 2022. november 24-én, csütörtökön délután 5 órakor a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében. A nagyan izgalmasnak ígérkező előadásra minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők.

Kultúra / 2022. November 14. / 14:16

Őszi hangulatban: komolyzenétől lesz hangos a Rumbach novemberben

Az impozáns és fantasztikus akusztikájú Rumbach zsinagógába invitáljuk Önöket, ahol számos magas színvonalú és különleges komolyzenei produkció kerül megrendezésre novemberben. A patinás falak között felcsendülnek majd Mozart, Mahler, Bach, Britten, Dvořák, Schubert művei, hallhatunk majd klezmer muzsikát egy magyarországi bemutatót és irodalomból sem lesz hiányunk.