2022. 01. 18. | 16 Svát 5782
Alapértelmezett verzió

Kultúra / 2022. Január 14. / 14:12

A Magyar Zsidó Múzeum heti műtárgya – Perlrott Csaba Vilmos: Gyümölcs csendélet borosüveggel

Perlrott Csaba az OMIKE művészakciójának keretei között szervezett összes kiállításon részt vett, akkor, amikor már sikeres művészként sem állíthatott ki máshol és már igazán nem volt fiatal ember, a művész képeinek egy része – köztük a „Gyümölcs csendélet borosüveggel” című alkotás is a Magyar Zsidó Múzeum birtokába került – olvasható az intézmény mai hírlevelében.

Kultúra / 2022. Január 14. / 08:44

A rendkívüli Fuchs Jenő története – most ingyen az m5 csatornán

Az állami televízió m5 csatornáján most szabadon megtekinthető a Fuchs Jenő: az első ember – Egy kívülálló története című dokumentumfilm, amely a legendás zsidó sportember életét, valamint a vívósportban máig tetten érhető hatását dolgozza fel.

Kultúra / 2022. Január 13. / 12:31

Baumhorn Lipót tervei a szegedi zsinagógához – meghívó kiállítás záróeseményre

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, a Szegedi Zsidó Hitközség és a Holokauszt Emlékközpont Szeretettel meghívja Önt és partnerét az „Áhítatos Építészeti Formák Baumhorn Lipót tervei a szegedi zsinagógához” című kiállítás záróeseményére 2022. január 19-én, szerda délután 5 órára a Holokauszt Emlékközpont Zsinagógaterébe (Budapest IX. ker., Páva u. 39.)

Kultúra / 2022. Január 12. / 09:52

Több mint klezmer 2022-ben is: újévi koncertet ad a Sabbathsong Klezmer Band

Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke, Lisztes Jenő világhírű cimbalomművész és egy meglepetésvendég fellépésével várja a közönséget a Sabbathsong Klezmer Band január 16-án, vasárnap este 7 órától a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Kultúra / 2022. Január 09. / 18:05

Fontos kötet Lembergről, Galícia fővárosáról

Lembergben (korábban Lvov, ma Lviv) évszázadokon át békésen együtt éltek a különböző vallások, népek, nemzetiségek, etnikumok, kultúrák. A város egyharmada lengyelekből, egyharmada pedig zsidókból állt, a többiek pedig örmények, görögök, ruszinok, németek, oroszok, magyarok voltak. Szunyogh Szabolcs új könyve – amely az Aura Kiadó gondozásában jelent meg Lemberg, Galícia fővárosa címmel – erről a csodás városról szól.

Kultúra / 2022. Január 08. / 17:44

Vagabund „humanitográfia": a mindennapok képes krónikája Székesfehérváron

„Ami az agyamban volt mindvégig, amíg fényképeztem, csak szeretet és tisztelet az emberek, az emberiség általános mivolta/létezése iránt" – mondja Dunajszky Gábor, akinek a Székesfehérvári Zsidó Hitközség, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Motívum Kulturális Egyesület szervezésében nyílik fotókiállítása a Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban.