Cáv, gyertya 03.31. 18:53, kimenete: 04.01. 19:59
23.04.01. | 10 Niszán 5783
Alapértelmezett verzió

Kultúra / 2023. Március 28. / 11:43

Rózsa Péter a MAZSÖK Kultúrszalonjában

A Budapest zsidó arca című kötet áll a középpontjában annak a nyilvános beszélgetésnek, amelynek vendége Rózsa Péter újságíró, szerkesztő-műsorvezető lesz március 29-én, azaz holnap délután 18 órakor a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) Bajza utca 26. szám alatt lévő székházában. A MAZSÖK Kultúrszalon elnevezésű rendezvénysorozatának keretében szervezett est házigazdája Bóka B. László színháztörténész, újságíró.

Kultúra / 2023. Március 27. / 11:45

Új könyv Neumann Jánosról, aki „a világunkat kitalálta"

Neumann János, Az ember a jövőből címmel az Open Books kiadó jelentette meg dr. Ananyo Bhattacharya művét a magyar zsidó származású tudósról. A mű a zseniális tudós pályáján kalauzolja végig az olvasót, alaposan elmélyedve Neumann egyes kutatási területeinek lenyűgöző részleteiben, ám azok számára is megannyi izgalmat tartogatva, akik egyszerűen egy kivételes elme életútját, karakterét, dilemmáit és gondolkodását szeretnék megismerni.

Kultúra / 2023. Március 26. / 20:37

Irodalom, emlékezet, zene – különleges programok áprilisban a Rumbachban

Megemlékezünk majd Konrád Györgyről, aki idén lenne 90 éves, Felhők szárnyán címmel egy különleges zenei kalandozásban lesz részünk – izraeli, zsidó, ladino, szefárdi, argentin és latin-amerikai csodás dallamokat ad majd elő két tehetséges művész. És egy elképesztő mélységű, embert próbáló történet részesei lehetnek még azok, akik áprilisban ellátogatnak a Rumbacba.

Kultúra / 2023. Március 22. / 10:17

Ergy Landau (Landau Erzsébet) fotóiból nyílt kiállítás a Mai Manó Házban

Ergy Landau (Landau Erzsébet) 1869-ben született Budapesten jómódú zsidó családban, amelyben fontos szerepet játszott a fotográfia – hangsúlyozta Kathleen Grosset, a kiállítás egyik francia kurátora a tegnapi sajtóbejáráson a budapesti Mai Manó Házban. Az 1920-as és 1950-es évek között Párizs egyik legnépszerűbb női fotográfusa volt. A később elfeledett fényképész munkásságát bemutató tárlat mától látható a Magyar Fotográfusok Házában.

Kultúra / 2023. Március 14. / 13:46

Bokor Gabriella: A leghíresebb klarinéthang, avagy a Kék rapszódia története

1924. januárjában az Aeolian Hall meghirdeti, hogy a február 12-én az esti koncerten egy új Gershwin darab is hallható lesz. George-nak ekkor jut eszébe, hogy még előző évben kapott egy felkérést, amiről teljesen elfeledkezett. Először arra gondol, hogy az egészet lemondja, hiszen egy hónap túl kevés ahhoz, hogy elkészüljön egy új darabbal.

Kultúra / 2023. Március 13. / 10:56

Goebbels hegedűje: A zsidó művésztől elkobzott hangszer nem adta meg magát…

A regény története valós eseményeken alapszik: 1943-ban Goebbels egy értékes hegedűt ajándékozott Szuva Nedzsikó japán hegedűvirtuóznak, aki nem tud róla, hogy ki volt a hangszer előző tulajdonosa, ezért nem is érti, hogy az önálló életet élő hegedű miért nem akar úgy szólni a kezében, ahogyan ő szeretné… Yoann Iacono francia szerző Le Stradivarius de Goebbels című regénye magyarul az Európa Kiadónál jelenik meg Kácsor Zsolt fordításában.

Kultúra / 2023. Március 13. / 08:54

Oscar-díjat kapott a magyar származású Jamie Lee Curtis

Magyar idő szerint ma hajnalra virradóan kiosztották a világ legrangosabb filmművészeti díját, az Oscart, a díjátadón tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once) című amerikai film. Az ebben a műben nyújtott alakításáért Jamie Lee Curtis elnyerte a legjobb női mellékszereplő díját. A művésznő 2021 májusában látogatott el a Dohány utcai zsinagógába, valamint magyar zsidó felmenőinek lakhelyére, Mátészalkára is.

Kultúra / 2023. Március 07. / 16:52

Könyvajánló – Karen Taieb: Auschwitzból írok nektek

Egészen biztosan nem csak nekem volt elképzelhetetlen, hogy Auschwitzból levelet írhattak a deportáltak. Hihetetlen, nem is illik a haláltáborokról kialakult képbe. Hacsak… És igen, pontosan tudjuk, hogy mennyi elképzelhetetlenre volt képes a nácik propagandagépezete.

Kultúra / 2023. Március 03. / 14:42

A hét műtárgya: Eszter tekercs

A rituális szövegek – köztük a Purim ünnepén felolvasott Eszter tekercs – hagyományosan pergamenre, kézzel írt betűkkel készülnek. A kevés 19. századi kivétel egyike Mordeháj Szófer papírra, rézlemezről nyomtatott, gazdagon illusztrált megillája.

Kultúra / 2023. Március 03. / 07:32

Borgula András: A zsidóságunkon dolgozni kell

– Független művész-színház vagyunk, nálunk a zsidóság mint tematika és mint nézőpont jelenik meg. Minden kisebbségnek vagy népnek, közösségnek megvannak a saját traumái, nekünk is megvannak a magunkéi, s ezek specifikusan zsidó traumák. Ráadásul úgy gondolom, hogy ez a specifikus zsidó nézőpont tanulható és fejleszthető – mondja Borgula András, a Gólem Színház vezetője. INTERJÚ

Kultúra / 2023. Március 01. / 16:06

ONLINE, ingyenes, purimi tárlatvezetés a Zsidó Múzeumtól

Most vasárnap, március 5-én, este 7 órától a Zsidó Múzeum állandó kiállításának (Tamid) virtuális verziójában, az ExhibitOnline felületen tartjuk első, ingyenes, online vezetésünket, melyet a későbbiekben több is követ majd. A purimi tárlatvezetés körülbelül 50 percig tart, Bánfalvi-Orosz Eszter várja az érdeklődőket.

Kultúra / 2023. Február 22. / 22:09

Steven Spielberg életműdíjat kapott a Berlinalén

A világhírű amerikai rendező a színpadon azt is hangsúlyozta, hogy tisztában van azzal, hogy már egy értelmezhető életmű áll mögötte, de a díjhoz kisebb aggodalom is társul. Éppen ezért szeretné mindenkinek egyértelművé tenni: még nincs készen, számítsanak rá a továbbiakban is.