PINHÁSZ, gyertya 07.26. 20:07, kimenete: 07.27. 21:20
24.07.22. | 16 Támuz 5784
Alapértelmezett verzió

Kultúra / 2024. Július 19. / 11:52

26. Zsidó Kulturális Fesztivál: Már kaphatók a jegyek a Rumbach programjaira

A zene, a humor, az irodalom és a művészet közös nyelvén ünnepeljük a különbözőség gazdagságát és azt, hogy az együttélés hogyan járul hozzá egy nyitottabb, elfogadóbb világhoz. Mindenkit elvarázsol majd a zsidó kultúra gazdag öröksége, miközben felfedezzük, hogy a különböző népek hagyományai milyen mélyen gyökereznek a magyar kultúrában.

Kultúra / 2024. Július 17. / 19:35

„Így történt" – a Nemzeti Galéria meghosszabbítja a holokauszt-tárlatot

Farkas Zsófia, a kiállítás kurátora ma jelentette be a Facebookon, hogy a Magyar Nemzeti Galéria 2024. október 13-ig, vasárnapig meghosszabbítja az Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című tárlatát, amely a Magyar Zsidó Múzeum és Leváltár együttműködésével valósult meg.

Kultúra / 2024. Július 11. / 19:01

Magyar menyasszony – A fátyol mögött

„A kiállítás sokkal több, mint aminek látszik. A tüll és a fehér csipke mögött megannyi családtörténet, egyéni sorstragédia és felcsillanó boldog pillanat húzódik, érdemes hát belesni a fátyol mögé" – Zucker-Kertész Lilla írása a Magyar Nemzeti Múzeumban látható, Magyar Menyasszony című kiállításról.

Kultúra / 2024. Július 05. / 10:00

Zsidó Kulturális Fesztivál: Már kaphatók a jegyek a Dohány-zsinagógába

Ha nem akarnak lemaradni Dés László, Illényi Katica, Kern András, Rhoda Scott, valamint a Budapest Klezmer Band és a Swing à la Django koncertjeiről, akkor biztosítsák be a helyüket jó előre! Hiszen elindult a jegyértékesítés az idei Zsidó Kulturális Fesztiválnak a Dohány utcai zsinagógában tervezett programjaira.

Kultúra / 2024. Június 28. / 11:39

Bokor Gabriella: Modigliani és a nők

Modigliani-nak nem csak feltűnően jó külső és sárm adatott, amivel szinte mindenkit levett a lábáról, de hihetetlen intellektus is. Jól megalapozta ezt a Livornóban élő, szefárd zsidó gyökerű család, amelybe született: az igen iskolázott, francia származású anya, aki műfordítással és irodalomkritikák írásával szerzett némi pénzt, Dantét és Petrarcát adott kisfia kezébe...

Kultúra / 2024. Június 26. / 12:42

A Fauda-sztár Lior Raz október 7-ről készít filmet

A Fauda izraeli sorozat által világhírűvé lett Lior Raz és Avi Issacharoff írta a forgatókönyvét az Október 7. című filmnek, amely arról szól, hogy Noam Tibon nyugállományú tábornok hogyan mentette meg a fiát, Amir Tibon újságírót és családját a Hamász október hetediki támadásán a Nahal Oz kibucból.

Kultúra / 2024. Június 25. / 16:10

Világsztárok a Magyar Holokauszt Emlékére a Dohány utcai zsinagógában

Kilenc ország sztárjai, a művészvilág legkiválóbbjai gyűlnek össze a Dohány utcai zsinagógában 2024. július 15-én, hétfőn este 8 órakor, hogy együtt emlékezzünk a történelem legsötétebb korszakára, a nyolcvan évvel ezelőtt történt holokausztra. Fellépnek többek között a világhírű Dora Schwarzberg és Shlomo Mintz hegedűművészek, Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas és Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművészek.

Kultúra / 2024. Június 24. / 13:37

Hangversenyt ad az OR-ZSE Goldmark Kórusa a Hegedűs-zsinagógában

Zsidó liturgiai és népzenei műveket ad elő az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Ádám Mária által vezetett Goldmark Kórusa a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában június 30-án, vasárnap délután 4 órától. A belépés díjtalan!

Kultúra / 2024. Június 21. / 14:46

Vagon Naplók – emlékezés Mohácsi Jenőre

– Új és különleges színházi produkciót láthatnak a nézők Vagon Naplók – emlékezés Mohácsi Jenőre címmel a Kazán István Kamaraszínház előadásában június 23-án, vasárnap 15 órától a budapesti Fészek Művészklubban – tájékoztatta honlapunkat Rosenfeld Dániel kulturális menedzser. A Kriszt László által rendezett dokumentumdrámát a Holokauszt 80 Emlékév alkalmából mutatják be.

Kultúra / 2024. Június 19. / 15:03

Örökzöld szerelmes dalok Berkes Gabriellától és Rátonyi Róberttől a Rumbachban

Berkes Gabriella énekhangja és Rátonyi Róbert zongorajátéka egészen biztosan elkápráztatja majd a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga közönségét július 7-én, vasárnap este 7 órakor az Everlasting love songs című produkcióban. Jegyárak: 5800-6500 forint.

Kultúra / 2024. Június 19. / 14:01

Vicces és zsidós TV-sorozat Kafkáról Amerikában

A magyar olvasók között is népszerű Daniel Kehlmann német, apai ágon zsidó családból származó író, Esterházy Péter fiatal barátja írta a TV-sorozat forgatókönyvét, amely a nagy prágai német zsidó íróról, Franz Kafkáról szól, aki nélkül egészen más lenne a világ, amennyiben a Prágából még időben a leendő Izraelbe emigráló barátja, Max Brod kérése szerint megsemmisíti írásait.

Kultúra / 2024. Június 19. / 09:27

Sabbathsong: „Több, mint klezmer a Múzeumok Éjszakáján"

Mivel az idei Múzeumok Éjszakáján a Dohány utcai zsinagógánál és a zsidó múzeumban a programok nem sokkal 22 óra előtt kezdődnek, ajánljuk figyelmükbe a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét június 22-én, szombaton este fél 9-től. Az ELTE könyvtárának dísztermében tartandó rendezvényen a „Gólpassz” tematikához kapcsolódóan Szenes Hanna Football című verse is elhangzik majd.