Címkék

Tóra

Zsidó világ / 2023. Május 31. / 18:43

Szerdócz Ervin: A női lélek önmagában összetett és komplikált

A hűtlen asszony (szotá) az, akiről férje feltételezi, vagy féltékenységében állítja, hogy házasságtörést követett el. Az okkal vagy ok nélkül vádolt, esélyt kapott a Szentélyben, hogy az elvégzett szertartás által tisztára mossa a nevét – írja az aktuális hetiszakaszunk, a Nászó kapcsán újpesti főrabbi.

Zsidó világ / 2023. Május 25. / 10:20

Szerdócz Ervin: A zsidósághoz visszatért pápa története

– A zsidó hagyomány kollektív betérésnek tartja a Szináj hegyi kinyilatkozást. A „megtesszük és meghallgatjuk” felkiáltással a nép magára vállalta a Tóra rendeleteit, szóbeli hagyományait és ezzel vallási identitást vállalt magára. Később a történelem produkált nagyon különös eseteket, amikor a zsidó identitás visszatérést követelt... – írja az újpesti főrabbi a hamarosan ránk köszöntő sávuót alkalmából.

Zsidó világ / 2023. Május 19. / 13:34

Emelt fejjel: Istennek mindenki számít – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma délután 19 óra 51 perckor köszönt be, a királynő holnap délután 21 óra 06 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Bámidbár (Mózes 4. 1:1-4:20.) hetiszakaszt olvassuk.

Zsidó világ / 2023. Május 18. / 09:32

Szerdócz Ervin: Mi való előbbre egy vezető esetén?

– A zsidók genetikai identitásukat a közös Ősapáktól és Ősanyáktól való származásuk által kapták. Ez tény, nem választás kérdése volt. És jött a választás a Szináj-hegy lábánál: a Tóra átvétele vagy elutasítása. A zsidók ugyanis a Tóra átvételével Istenhitet, második identitást választottak – írja aktuális hetiszakaszunk, a Bámidbár kapcsán az újpesti főrabbi.

Zsidó világ / 2023. Május 12. / 18:00

A kétségbeesésről: a szorongás áldása – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma délután 19 óra 51 perckor köszönt be, a királynő holnap délután 21 óra 06 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten az Behár-Behukotáj (Mózes 3. 25:1-27:34.) páros hetiszakaszt olvassuk.

Zsidó világ / 2023. Május 11. / 10:31

Szerdócz Ervin: Mindig bekövetkezik a hihetetlen, váratlan, felfoghatatlan fordulat

– Látszólag minden elveszett! És mint annyiszor a történelemben, megtörtént a csoda! Ahogy Thomas Dylan, (más kontextusban) megfogalmazta versében: „Minden széthull, de ellenállnak ők; és nem vesz rajtuk erőt a halál!” – írja aktuális páros hetiszakaszunk, a Behár-Behukotáj kapcsán az újpesti főrabbi.

Zsidó világ / 2023. Május 05. / 14:39

Nemsokára megkapjuk a Tórát, amelyből megtanulhatjuk, hogyan kell élni – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma délután 19 óra 42 perckor köszönt be, a királynő holnap délután 20 óra 54 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten az Emor (Mózes 3. 21:1–24:23.) hetiszakaszt olvassuk.

Zsidó világ / 2023. Május 04. / 10:23

Szerdócz Ervin: Amikor rájuk emlékezünk, a cádikok „életre kelnek"

– Bölcseink úgy tartják, hogy minden alkalommal, amikor jámbor, istenfélő személyre emlékezünk, felidézve példamutató életüket, tanításaikat, tetteiket, akkor egy pillanatra „életre kelnek”, ajkaik megmozdulnak, Isten segítő áldását kérik az emlékezőkre és békét a világra – írja az újpesti főrabbi az aktuális hetiszakaszunk, az Emór kapcsán. Legyen Jehuda háNászi emlékének áldása az alábbi sorok olvasóin!

Zsidó világ / 2023. Április 28. / 14:36

Hogyan szeressük önmagunkat? A barátságról – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 19 óra 32 perckor köszönt be, a királynő holnap este 20 óra 43 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából az Áháré mot – Kedosim (Mózes 3. 16:1-20:27. hetiszakaszokat olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!

Zsidó világ / 2023. Április 27. / 09:25

Szerdócz Ervin: A hazugság életveszélyt jelent

Ha az „igazság” (héberül: emesz) szóból hiányzik a legkisebb számértékű „a” (alef) betű, a megmaradt két betű összeolvasva: „halál” (mesz). Aki egy keveset is elvesz az igazságból, halált hoz a világra – idézi egy bölcs rabbi tanítását az újpesti főrabbi az Áháré mot - Kedosim páros hetiszakasz kapcsán.

Zsidó világ / 2023. Április 21. / 14:47

Ne támaszkodj kizárólag a saját ítéletedre – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 19 óra 22 perckor köszönt be, a királynő holnap este 20 óra 32 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából a Tázriá-Mecorá (Mózes 3. 12:1.-15:33.) hetiszakaszokat olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!

Zsidó világ / 2023. Április 20. / 11:10

Szerdócz Ervin: ,,Ki akar élet-elixírt?"

– Hat dolog van, amit gyűlöl az Örökkévaló! Ebből négy a rossz beszéd változatai: „hamis nyelv, hazugság lehelője, hamis tanú, és aki viszályt indít testvérek között – idézi az újpesti főrabbi a Példabeszédek könyvét a soron következő hetiszakaszunk, a Tázria kapcsán.