Cáv, gyertya 03.31. 18:53, kimenete: 04.01. 19:59
23.04.01. | 10 Niszán 5783
Alapértelmezett verzió

Élet + forma / 2023. Március 31. / 15:24

Izraeli kiadó nyerte a „szakácskönyvek Oscarját” Párizsban

A Lunchbox izraeli kiadó még 2021-ben a párizsi szakácskönyv-fesztiválon elnyerte a rangos Gourmand World Cookbook Awardot, amelyet a szakácskönyvek Oscar-díjának is neveznek. A kiadót 2009-ben alapította Tel-Avivban Ofer Vardi újságíró és vállalkozó, majd 2017-ben társtulajdonosként csatlakozott a kiadóhoz Moshe Heller. A Budapesten élő Ofer Vardival hamarosan interjút közlünk.

Élet + forma / 2023. Március 31. / 14:07

Ez a sanyarúság kenyere – Herendi szédertál 1881-ből

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár aktuális magazinja egy különleges tárgyat, a közelgő pészách ünnepéhez kapcsolódó a Herendi porcelángyárat alapító Fischer Mór fiának, Fischer Vilmosnak a kolozsvári gyárában érdekes, keleties díszítéssel ékesített, 1881-ben készült szédetálat mutat be.

Élet + forma / 2023. Március 22. / 14:14

Elárverezése előtt bárki megtekintheti a világ legrégebbi bibliai kéziratát Tel-Avivban

A korábbi Diaszpóra Múzeumban, jelenlegi nevén az ANU-ban dijmentesen tekinthetik meg az izraeliek csütörtöktől egy hétig a Sassoon-kódexet, a világ jelenleg ismert legrégebbi, héber nyelvű, csaknem a teljes szöveget tartalmazó, kézzel írt Bibliáját, az Ószövetség könyveit.

Élet + forma / 2023. Március 21. / 20:51

A kóser nem mindig egészséges, a kóser finom – Ebéd a Kosher Deliben

„A kóser nem mindig egészséges, a kóser finom” – A Kosher Deliben vallástól, kultúrától függetlenül bárki elfogyaszthat egy kóser ételt. Aztán eldöntheti, hogy ízlett: nekünk nagyon!

Megemlékezések / 2023. Március 19. / 09:13

Kornai Jánosra emlékezik a Mazsike a Budapest150 keretében

„A gondolat erejével – Kornai János, az elmúlt száz év legnagyobb hatású magyar" címmel a világhírű közgazdász életútját eleveníti fel a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) kultúrsétája jövő vasárnap, március 26-án. Találkozó az id. Antall József rakparton lévő József Attila szobornál, az Országház épületének déli oldalán délelőtt 10 órakor. Az esemény a Budapest150 ünnepségsorozat részeként valósul meg.

Élet + forma / 2023. Március 17. / 14:00

Mazsihisz-BZSH közösségi kártya: hol és mire használhatom fel?

A Mazsihisz-BZSH különböző kedvezményekre jogosító közösségi kártyát vezet be a magyar zsidó közösség számára annak érdekében, hogy ezzel is segítse közösségünk tagjait a mindennapokban, s kifejezze megbecsülését mindenki iránt, aki valamilyen formában kötődik a zsidósághoz és a Szövetségünkhöz. A kártya igénylésének részleteiről az adott zsinagógakörzetek vezetésénél, azaz a rabbiknál és a körzeti elnököknél érdeklődjenek!

Élet + forma / 2023. Március 16. / 18:21

Pro Urbe Erzsébetváros-díjban részesült Deák Gábor

Erzsébetváros értékeinek megőrzéséért végzett munkásságának, valamint a magyarországi zsidóság közösségi és kulturális életének megújításáért végzett áldozatos munkája elismeréseként Pro Urbe Erzsébetváros-díjat kapott Deák Gábor újságíró, a magyarországi zsidó közösség ismert és elismert tagja.

Élet + forma / 2023. Március 14. / 18:57

Magas rangú állami kitüntetésben részesült Verő Tamás főrabbi

A magyarországi zsidó közösség érdekében végzett munkája, kiemelkedő szakmai, hitéleti és közösségépítő tevékenysége elismeréseként, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült Dr. Verő Tamás főrabbi. Szívből gratulálunk Tomi rabbinak!

Élet + forma / 2023. Március 14. / 13:22

Fejes Katalin: A divat fénykora és hanyatlása – Förstner Irén és Berta

Irén és Berta 1911-ben nyitották meg az üzletüket harmadik társukkal Zwillinger Richárddal, aki korábban Berta kollégája volt a Szabászati Iskolában. Az apró kis divatszalont, a Népopera és a Városi Színház megrendeléseinek köszönhetően, hamar felfedezték a pesti dámák.

Élet + forma / 2023. Március 14. / 12:25

Neológ zsidóság, ortodox zsidóság tegnap és ma – meghívó beszélgetésre

Neológ zsidóság, ortodox zsidóság – tegnap és ma címmel tart egy rendkívül izgalmasnak ígérkező beszélgetést a Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a JCC Budapest - Bálint Ház eseménye 2023. március 20-án, hétfőn délután 5 órakor a Goldmark teremben (Budapest VII. kerület, Wesselényi utca 7.)

Élet + forma / 2023. Március 12. / 20:37

Pészachra hangoló – Sirim koncert a Frankelben

Énekeljük és tanuljunk együtt a széderesti dalokat a Sirim gyermekkórussal 2023. március 31-én, péntek este 6 órakor, majd este 7 órától fogadjuk közösen a szombatot a Frankel Leó úti zsinagóga közösségével. A Sirim kórus 2018-ban alakult a Lauder Iskolában Bíró Eszter és Rév Katalin Hanna vezetésével.

Élet + forma / 2023. Március 12. / 13:41

Boldog születésnapot, Fenyő Miklós!

A címben természetesen azt kellett volna írnunk, hogy „Boldog születésnapot, Fenyő Miki!", elvégre ő ebben az országban nem Miklós, hanem Miki, márpedig évtizedek óta az, és remélhetőleg még sok-sok évig a „Mikink" marad... Énekes, dalszerző, zeneszerző, billentyűs, többszörös együttesalapító, frontember, élő legenda, aki ma lett 76 éves – ám évei száma ellenére tegnap este is koncertet adott. Isten éltesse az emberi kor végső határáig!