Vájécé, gyertya 12.02. 15:36, kimenete: 12.03. 16:46
22.11.27. | 3 Kiszlév 5783
Alapértelmezett verzió

Élet + forma / 2022. November 23. / 13:14

Izraelita szakácskönyv, nemcsak izraelitáknak

1885-ben Prágában megjelent egy szakácskönyv, melyet Maria Kauders vetett papírra, majd eljött 1890, amikor kiadták a könyv második kiadását, immáron javítva és jelentősen bővítve. Marie Kauders az izraelita konyhához adott útmutatót, nem csak receptek terén, hanem végig szedte az előírásokat a zsidó háztartás számára.

Élet + forma / 2022. November 18. / 14:25

Tel-Avivról készült a világ legkreatívabb útifilmje

A Travelogue Tel-Aviv különösen egyedi módon közelíti meg az útifilmek műfaját. Samuel Patthey svájci egyetemista Tel-Avivban töltött szemeszterének emlékfoszlányait és szó szerinti papírfoszlányait felhasználva rekonstruálta az ott töltött idejét.

Élet + forma / 2022. November 15. / 16:30

Mese a cfáti Kadosh sajtról

Hét generációval ezelőtt élt Marokkóban egy zsidó család. Kadosh volt a nevük. A 24 gyerek közül a legkisebb – ahogy a mesében – elindult szerencsét próbálni és meg sem állt az Ígéret Földjéig.

Élet + forma / 2022. November 15. / 15:30

Ma 80 éves Daniel Barenboim karmester-fenomén

A náciknak is dolgozó Wilhelm Furtwängler tanította vezényelni, a visszafoglalt Siratófalnál házasodott 1967-ben, ő az első zsidó a világon, aki izraeli-palesztin kettős állampolgár és ő a ma élő legnagyobb dirigensek egyike. Büszkék lehetünk rá, hogy a világhírű Maestro 2016-ban a Dohány zsinagógában adott hatalmas sikerű koncertet.

Élet + forma / 2022. November 14. / 20:39

A száműzetés öröksége: Brazíliába menekült zsidó alkotók életéből nyílt kiállítás

A budapesti Brazil Nagykövetség és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár örömmel hívja meg az érdeklődőket „A száműzetés öröksége (1933-1945): A második világháború alatt Brazíliába emigrált, később híressé vált művészek, tudósok, sportolók életét bemutató fotókiállítás nyílt hétfőn a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárában, az Átriumban.

Élet + forma / 2022. November 05. / 20:40

Ma lett 90 éves Vitray Tamás, Isten éltesse!

Azokban az időkben, amikor Magyarországon még csak egyetlen tévécsatorna létezett, a Magyar Televízió, Vitray Tamás voltaképpen mindenütt „családtagnak" számított: a tévé révén ugyanis része lett nemcsak a közéletnek, de voltaképpen a magánéletünknek is. Ma már összeszámolni sem tudjuk, hogy hány magyar tévécsatorna létezik. De Vitray csak egy van, s éppen ma lett 90 éves.

Élet + forma / 2022. Október 27. / 13:44

Magyar zsidó fiatalember óriásreklámban a Times Square-en

A budapesti születésű, Izraelben élő Fleischer Gavriel szoftverfejlesztő szakember hatalmas fényképe díszítette a New York-i Times Square-en az amerikai tőzsde, a Nasdaq világhírű épületét. A reklámkép azért került a Nasdaq Towernek nevezett épületre, mert tegnap lépett a tőzsdére az Intel cégcsoport autós önvezető egységeket fejlesztő cége, a Mobileye Global.

Élet + forma / 2022. Október 21. / 14:06

A brit királyi korona legnagyobb gyémántjából Izraelbe is jutott – de hogyan?

II. Erzsébet halála óta reflektorfénybe került az a brit birodalmi korona, amellyel a királynőt annak idején megkoronázták, s amely III. Károly király fejét is díszíti majd jövő évi megkoronázásán. A királyi ékszer legnagyobb és leghíresebb darabja egy hatalmas gyémánt, amelyről kevesen tudják, hogy egyes „szilánkjait" jelenleg egy zsidó család tagjai viselik Izraelben. Ennek történetét írta meg Shaked Orbach izraeli újságírónő.

Élet + forma / 2022. Október 07. / 15:16

Silló Sánor: Jaffói burekasz-bagatell

Hány óra? Kilenc? mentek a tengerre? a gyerekek már lenn vannak, ne üljenek itthon akkor nem tudok főzni, burekasz, saksuka, itt laktok Jaffón? én mindig itt laktam, mi az a dobozban, dinnye? ezek csak azt eszik, amit én csinálok, mióta az anyjuk meghalt.

Élet + forma / 2022. Október 07. / 10:19

Ma kezdődik a MAZSIKE hétvégi Sétafesztiválja

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) az idei Sétafesztivál kiemelt témájának a tudományt, a kutatást, az innovációt és az oktatást választotta, így a most hétvégi rendezvények keretében meglátogatható intézmények többsége a tudomány világába ad betekintést. A három napon át tartó Sétafesztivál fővédnöke Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

Élet + forma / 2022. Október 04. / 17:09

Megmaradni Verő Tominak – aki akkor is Tomi, amikor ötven éves. Ma is.

Verő Tamás főrabbi kedves és mindenki szereti. Ki mondhatja el magáról, hogy mindenki szereti még az ötvenedik születésnapján is? És ezzel mindent elmondtunk.

Élet + forma / 2022. Október 03. / 20:18

Nagy sátor – nagy program: Szukoti sátordíszítés a Bálint Házban

Készülj velünk a sátoros ünnepre! A gyümölcsökön kívül lehet alkotni, finom kóser harapnivalókat készíteni, kóstolni, táncolni, elmerülni a szukoti mesék világában. Természetesen arról is szó lesz, hogy mi is pontosan ez az ünnep és milyen hagyományai vannak. Gyertek el és nézzétek velünk a csillagokat a sátor nádtetején 2022. október 6-án, csütörtökön 16.30 órától.