Cáv, gyertya 03.31. 18:53, kimenete: 04.01. 19:59
23.04.01. | 10 Niszán 5783
Alapértelmezett verzió

Zsidó világ / 2023. Március 31. / 16:10

A hálaáldozatok: aki hálás, az boldog és aki hálás, az jobb ember lesz – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent napja ma kora este 18 óra 53 perckor köszönt be, a királynő holnap kora este 19 óra 59 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten Cáv (Mózes 3. 6:1-8:36.) hetiszakaszt olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!

Élet + forma / 2023. Március 31. / 15:24

Izraeli kiadó nyerte a „szakácskönyvek Oscarját” Párizsban

A Lunchbox izraeli kiadó még 2021-ben a párizsi szakácskönyv-fesztiválon elnyerte a rangos Gourmand World Cookbook Awardot, amelyet a szakácskönyvek Oscar-díjának is neveznek. A kiadót 2009-ben alapította Tel-Avivban Ofer Vardi újságíró és vállalkozó, majd 2017-ben társtulajdonosként csatlakozott a kiadóhoz Moshe Heller. A Budapesten élő Ofer Vardival hamarosan interjút közlünk.

Élet + forma / 2023. Március 31. / 14:07

Ez a sanyarúság kenyere – Herendi szédertál 1881-ből

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár aktuális magazinja egy különleges tárgyat, a közelgő pészách ünnepéhez kapcsolódó a Herendi porcelángyárat alapító Fischer Mór fiának, Fischer Vilmosnak a kolozsvári gyárában érdekes, keleties díszítéssel ékesített, 1881-ben készült szédetálat mutat be.

Zsidó világ / 2023. Március 31. / 12:15

Mester Tamás: A siker kulcsa a béke, a klasszikus neológia és a megbízhatóság hármasa

– BZSH-elnökként a lehetőségeim keretei között a Mazsihiszen belüli és a három bevett zsidó egyház közötti megbékélésre törekszem. Segíteni szeretnék a rabbitestület és a világi vezetés közötti harmónia megteremtésében is – nyilatkozta honlapunknak Mester Tamás, akitől annak apropóján kértünk interjút, hogy múlt vasárnap újra őt választották meg a Budapesti Zsidó Hitközség elnökévé.

Oktatás / 2023. Március 30. / 21:20

Az újlipótvárosi Herman Ottó Általános Iskolára tett fenntartási ajánlatot a BZSH

A XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskola épületét azonban nem vennék át, mert "céljuk nem a vagyonszerzés, hanem a közösségépítés". A végső döntés a szülőké. Salusinszky András, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Külkereskedelmi Technikumának igazgatója – a hvg.hu portálnak nyilatkozott a tervekről.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 30. / 16:48

A szabadság ünnepe – megjelent az Új Élet április elsejei száma

A szabadság ünnepe címmel Naftali Kraus írását olvashatjuk az Új Élet 78. évfolyamának idei 6. számában a címoldalon. Ugyancsak a címlapon kapott helyet Lefkovics Péter képverse Peszách címmel. A Kardos Péter főrabbi által szerkesztett lap ismét sok-sok érdekességgel szolgál a hazai és nemzetközi zsidó világból.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 30. / 16:37

Izraelben tizenöt év börtön után mentették fel egy gyilkosság vádlottját

Az orosz származású Roman Zadorovot tizenhét évvel azután mentették fel, hogy a 14 éves Tair Radát brutálisan meggyilkolták egy iskola mellékhelyiségében. Az ítélet – amelyről a katonai rádió számolt be ma – két bíró többségi véleménye alapján született egy, a vádat továbbra is fenntartó bírónővel szemben.

Megemlékezések / 2023. Március 30. / 12:46

A megtisztulás felé: a Soá elkövetőinek leszármazottai a Rumbach-ban

Nem mindennapi esemény helyszíne lesz holnap a budapesi Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, ahol „Emlékezet és remény: A hallgatás leplének szétszakítása" címmel rendeznek megemlékezéssel és műhelyfoglalkozásokkal egybekötött összejövetelt a Marsch des Lebens – March of Life (Menetelés az életért) német és magyar keresztény közösségei a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködésével.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 30. / 12:24

III. Károly az Angliába menekített zsidó gyerekek emlékművénél Hamburgban

A brit uralkodó az első hivatalos külföldi állami látogatását Németországban kezdte meg, ahol három napig tartózkodik feleségével. III. Károly tegnap érkezett Berlinbe, és holnap látogat Hamburgba, ahol megtekinti az 1938-1939-ben zsidó gyermekek Angliába menekítésére szervezett mentőműveletek emlékművét is.

Zsidó világ / 2023. Március 30. / 10:38

Szerdócz Ervin: Az ima az Örökkévalóba vetett hit megerősítése

– Az ima fő célja nem az, hogy választ kapjunk kérésünkre, inkább az Istenbe vetett hit megerősítése, mert aki imádkozik, az szükségszerűen elismeri a Teremtő létezését, ezáltal azt is, hogy amennyiben méltónak bizonyulunk, akkor megválaszolja fohászainkat és megóv bennünket – írja a Midrásra hivatkozva az újpesti főrabbi a soron következő hetiszakaszunk, a Cáv (Mózes harmadik könyve, 6:1-8:36) kapcsán.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 29. / 15:18

Mazsihisz választások: Horovitz Tamás lett ismét a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke

Megtartotta idei közgyűlését a Debreceni Zsidó Hitközség. A közgyűlésen elfogadásra került a 2022. évi beszámoló és a 2023. évi költségvetési tervezet.

Zsidó világ / 2023. Március 29. / 14:10

Doktor Moll és a megszállók bukása

Múlt szombaton fontos, világtörténelmi esemény történt, holott a világ és a történelem talán észre sem vette. De Doktor Moll ott volt, amikor megtörtént, és be tud számolni róla, hogy miképpen ért véget az ő lelkében Magyarország megszállása.