2022. 01. 18. | 16 Svát 5782
Alapértelmezett verzió

Izrael / 2022. Január 18. / 11:01

Megvalósult utópikus álom Izraelben: ingyenes bolt rászorulóknak

Az izraeli Petah Tikva városában megnyílt egy bolt – vagy talán helyesebb volna önkiszolgáló élelmiszerraktárnak nevezni –, ahová azokat a rászoruló, szegény embereket várják, akiknek nincs elég pénzük alapvető élelmiszerek vásárlására. Erre a hírre az utóbbi kétezer év összes utópikus gondolkodója elismerően biccentene.

Megemlékezések / 2022. Január 18. / 10:28

Léda második halálára

Ma van Brüll Adél, azaz Léda halálának évfordulója: Ady Endre legnagyobb szerelme 1934. január 18-án hunyt el 62 éves korában – méghozzá másodszor. Először ugyanis 1912. májusában halt meg, amikor a Nyugatban megjelent az Elbocsátó, szép üzenet. Gyilkos vers volt, kíméletlen és kegyeletlen.

Megemlékezések / 2022. Január 17. / 18:54

Heisler András: a közös emlékezés mindannyiunk jövője

Nem szabad engedni a feledés csábításának, a „közös emlékezés ugyanis mindannyiunk jövője" – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a budapesti gettó felszabadításának évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen hétfőn. A megemlékezést a Raoul Wallenberg Egyesület és Svédország budapesti nagykövetsége szervezte.

Zsidó világ / 2022. Január 17. / 16:18

Ehetünk-ihatunk a kidduson, de a szellemi táplálék fontosabb

Érdekes probléma vetődött fel az egyik pesti zsidó közösségben: az volt a kérdés, hogy megengedhető-e, ha egy zsinagógában egy péntek esti szombatfogadáson – a „terülj, terülj, asztalkám” jegyében – a falánkság veszi át a főszerepet az egyszerűbb és szakrálisabb megoldás, azaz a barhesz és bor (szőlőlé) helyett. A témát – stílusosan szólva az ünnepi asztalt – dr. Frölich Róbert országos főrabbival jártuk körbe.

Hírek, lapszemle / 2022. Január 17. / 13:56

Ki árulta el a náciknak Anne Frankot és családját?

Az amszterdami Zsidó Tanács egyik tagja, Arnold van den Bergh közjegyző árulhatta el a náciknak Anne Frank és családjának a város Joordan kerületében lévő rejtekhelyét – állítja az Anne Frank elárulása című könyvében Rosemary Sullivan, aki egy volt FBI-ügynök és csapata kutatásaira alapozza megállapításait.

Zsidó világ / 2022. Január 17. / 10:26

Kácsor Zsolt: Doktor Moll és a nép hazug szava

Nagy megtiszteltetés egy zsidó ember számára, ha a zsinagógában a péntek esti szombatfogadás alkalmával dvár tórát, azaz tanítást tarthat a Tóra aktuális hetiszakaszáról. A mostani hetiszakaszról (Besalah) múlt pénteken Doktor Moll beszélt a Bét Sálom zsinagógában, és kissé messziről indított: azzal kezdte, hogy az államfő április 3-ra tűzte ki a választásokat. Hogyan kapcsolódik ez a Tórához? Most megtudják.