Vájécé, gyertya 12.02. 15:36, kimenete: 12.03. 16:46
22.11.26. | 2 Kiszlév 5783
Alapértelmezett verzió

Zsidó világ / 2022. November 24. / 11:17

Ma este beköszönt kiszlév hava – jó hónapot minden hittestvérünknek!

A zsidó naptár szerint ma este köszönt be az ünnepi eseményekben és jeles napokban gazdag kiszlév (כסלו) hónap. A hanukia első lángját idén – a polgári időszámítás szerint – december 18-án, vasárnap napnyugta után kell meggyújtani. Az első lángra a következő három áldást kell mondanunk: lehádlik nér sel hanuka; seászá niszim; sehehejánu. A többi hét napon csak az első két áldást mondjuk el. Sábát-hanuka december 23-ra esik.

Zsidó világ / 2022. November 23. / 16:08

Szerdócz Ervin: Két nép egy anyaméhben

– Ézsaunak, azaz Edomnak, a mindenkori elnyomó népnek a szimbóluma a Nap, amely erős és állandóan ragyog. Jákobnak, azaz Izraelnek a jelképe viszont a Hold: hol erősebb, hol gyengébb, de Isten mindig megújítja – olvasható az újpesti főrabbinak a Toldot hetiszakasz kapcsán írott magyarázatában.

Zsidó világ / 2022. November 23. / 14:21

Zsidó Világkongresszus: Indul a „Kötelékünk" vallásközi program

A hét elején Vatikánvárosban ülésezett Zsidó Világkongresszus elindította a „Kishreinu" („Kötelékünk") nevű történelmi kezdeményezést, amelynek célja a zsidó-katolikus kapcsolatok erősítése világszerte. A programot Ferenc pápa így méltatta: „közös vallási örökségünk fényében tekintsük a jelent olyan kihívásnak, amely egyesít és közös cselekvésre ösztönöz minket".

Zsidó világ / 2022. November 23. / 13:46

Komoly célokat tűzött maga elé a T12 Tanház

A Darvas István főrabbi által vezetett T12 Tanház mindenki számára nyitott, a zsidó hagyományok és értékrend mellett elkötelezett élő közösség, amelynek tagjai szeretnek együtt tanulni az interneten és fizikai térben egyaránt. A csoport létrejöttéről, valamint a tanház működtetésére létrehozott alapítvány céljairól Szerb Gábort, a T12 Tanház Alapítvány kuratóriumi tagját kérdeztük.

Zsidó világ / 2022. November 22. / 13:58

Először avattak ortodox rabbikat Németországban a holokauszt óta

Először avattak ortodox rabbikat a németországi Alsó-Szászország tartományban a holokauszt óta, a hétfőn Hannoverben tartott ünnepségen Frank-Walter Steinmeier államfő az antiszemitizmus erősödésére figyelmeztetett.

Zsidó világ / 2022. November 20. / 08:17

Dr. Biró Tamás: A zsidó naptár és a történelem

„A zsidóság története sokféle nézőpontból mondható el. Vajon elmondható a zsidó naptár nézőpontjából is? A hónapok nevei, az időszámítás kezdeteként használt időpont, az ünnepek meghatározása vajon mit árulnak el az elmúlt háromezer év történetéről?" E kérdésekről beszélt dr. Biró Tamás, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tudományos rektorhelyettese a Bét Sálom zsinagógában tartott előadásában.

Zsidó világ / 2022. November 18. / 11:39

A nők előbb látják, hol kell segíteni: 30 éves lett a magyar WIZO

Tegnap ünnepelte az 1992-es újjáalakulásának 30. évfordulóját a WIZO Hungary Egyesület, az ünnepséget a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) székházában tartották. A MAZSÖK – a Magyarországi Cionista Szövetség mellett – a zsidó nőszervezet egyik fő támogatója. A rendezvényen Memon Katalin elnök köszöntötte a résztvevőket.

Zsidó világ / 2022. November 17. / 14:04

A Héber Imre Klub az OR-ZSE könyvtárában: „Ide vissza kell jönni!”

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) könyvtárában jártak a Héber Imre Klub tagjai, akiknek dr. Tamási Balázs, a könyvtár igazgatója tartott előadást a létesítmény múltjáról és jelenéről. A látogatásról Gál Etelka írását olvashatják, amelyet Villányi András fotói illusztrálnak.

Zsidó világ / 2022. November 17. / 10:40

Vajda Mihály filozófus: „A zsidó igenis másképpen lát, mint mások"

Amint azt tegnap hírül adtuk: a Szombat folyóirat novemberi száma azt a témát járja körbe, hogy van-e modern zsidó irodalom. A lapban Vajda Mihály filozófus „Van-e modern zsidó irodalom? Van-e magyar zsidó irodalom?" címmel olyan izgalmas és gondolatébresztő kisesszét írt, hogy ebből – a folyóirat engedélyével – most egy hosszabb részletet közlünk. A teljes szöveg a Szombat e havi számában olvasható.

Zsidó világ / 2022. November 17. / 09:46

Szerdócz Ervin: A Tóra példát ad a férjnek a feleségéhez való ragaszkodásából

– Sára jelentette a világosságot férjének, ő irányította lépteit. Az első kedvesség a nő iránt a világon magától Istentől származott. Vannak házaspárok, amelyek tíz évig élnek gyermektelenül, majd emiatt elválnak egymástól. Sára és Ábrahám ennél hosszabb ideig élt gyermekáldás nélkül, mégsem váltak el egymástól – írja az e szombati hetiszakaszunk, a Hájé Szárá kapcsán az újpesti főrabbi.

Zsidó világ / 2022. November 15. / 12:38

Európai Zsidó Közösségi Vezető Felmérés 2021 – kutatási beszámoló

Közösségen belüli megosztottság, sikerrel átvészelt járványhelyzet, oktatás és fiatalok bevonása, mint prioritás – az Európai Zsidó Közösségi Vezető Felmérés 2021 magyarországi eredményei.

Zsidó világ / 2022. November 14. / 12:22

Tegyék szabaddá a naptárt november 23-ra: ekkor lesz 34 éves a Mazsike

– Közeleg a harmincnegyedik évfordulója annak, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) budapesti, várbeli dísztermében megalakult a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) – írja a szervezet novemberi hírlevele. A Mazsike a november 23-i születésnapi rendezvényre szeretettel várja egykori és jelenlegi tagjait, barátait a VI. kerületi Munkácsy Mihály utca 25. szám alatt található székházában.