Cáv, gyertya 03.31. 18:53, kimenete: 04.01. 19:59
23.04.01. | 10 Niszán 5783
Alapértelmezett verzió

Zsidó világ / 2023. Március 31. / 16:10

A hálaáldozatok: aki hálás, az boldog és aki hálás, az jobb ember lesz – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent napja ma kora este 18 óra 53 perckor köszönt be, a királynő holnap kora este 19 óra 59 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten Cáv (Mózes 3. 6:1-8:36.) hetiszakaszt olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!

Zsidó világ / 2023. Március 31. / 12:15

Mester Tamás: A siker kulcsa a béke, a klasszikus neológia és a megbízhatóság hármasa

– BZSH-elnökként a lehetőségeim keretei között a Mazsihiszen belüli és a három bevett zsidó egyház közötti megbékélésre törekszem. Segíteni szeretnék a rabbitestület és a világi vezetés közötti harmónia megteremtésében is – nyilatkozta honlapunknak Mester Tamás, akitől annak apropóján kértünk interjút, hogy múlt vasárnap újra őt választották meg a Budapesti Zsidó Hitközség elnökévé.

Zsidó világ / 2023. Március 30. / 10:38

Szerdócz Ervin: Az ima az Örökkévalóba vetett hit megerősítése

– Az ima fő célja nem az, hogy választ kapjunk kérésünkre, inkább az Istenbe vetett hit megerősítése, mert aki imádkozik, az szükségszerűen elismeri a Teremtő létezését, ezáltal azt is, hogy amennyiben méltónak bizonyulunk, akkor megválaszolja fohászainkat és megóv bennünket – írja a Midrásra hivatkozva az újpesti főrabbi a soron következő hetiszakaszunk, a Cáv (Mózes harmadik könyve, 6:1-8:36) kapcsán.

Zsidó világ / 2023. Március 29. / 14:10

Doktor Moll és a megszállók bukása

Múlt szombaton fontos, világtörténelmi esemény történt, holott a világ és a történelem talán észre sem vette. De Doktor Moll ott volt, amikor megtörtént, és be tud számolni róla, hogy miképpen ért véget az ő lelkében Magyarország megszállása.

Zsidó világ / 2023. Március 29. / 12:53

Hangolás pészachra: a Sirim kórus a Frankelben

A Bíró Eszter énekesnő és Rév Kata judaisztika-héber tanár vezetésével a budapesti Lauder iskolában működő Sirim gyermekkórus lép föl a Frankel-zsinagógában ezen a héten pénteken, azaz március 31-én délután 6 órától. Nagy élmény lesz, mert ez a kórus fantasztikus teljesítményekre képes.

Zsidó világ / 2023. Március 28. / 17:51

Ma itt, jövőre Jeruzsálemben – Pészach, a szabadulás ünnepe

Pészach az egyiptomi szolgaságból való szabadulásunk ünnepe, egyben a kovászostól való tartózkodás nyolc napja. E nyolc nap kiemelkedő eseménye az első két este tartott Széder-este, melynek során a Haggada által meghatározott rendet követve felidézzük a szolgaságról és a szabadulásról szóló válogatott bibliai mondatokat és ezek rabbinikus feldolgozását, majd elfogyasztjuk a Széder-tálon található ételeket és az ünnepi vacsorát.

Zsidó világ / 2023. Március 27. / 10:50

Előadás az ókori Izrael vallási irányzatairól a pápai Zsidó Szabadegyetemen

A Zsidó Szabadegyetem elnevezésű előadás-sorozat következő rendezvénye március 29-én, ezen a héten szerdán délután fél 6-tól lesz a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület szervezésében a helyi református gyülekezeti házban (Pápa, Március 15. tér). Az előadó dr. Zsengellér József egyetemi tanár.

Zsidó világ / 2023. Március 26. / 16:28

Újabb négy évre Mester Tamás lett a BZSH elnöke

– Vasárnap délelőtt a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közgyűlése elsöprő többséggel újraválasztotta Mester Tamást a BZSH elnökének. A korábbi elnökkel szemben ketten indultak a választáson: Halpern György, a Frankel körzet és Gerő Péter, a zuglói körzet jelöltje. Mester Tamás 51 szavazatot kapott a 78 közgyűlési tagtól, így a Nagy Fuvaros utca közgyűlési küldöttje nagyarányú győzelemmel a háta mögött vághat neki a következő elnöki ciklusnak.

Zsidó világ / 2023. Március 24. / 16:01

Aki többet ad, könnyebben repül: közel az Örökkévalóhoz – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent napja ma délután 17 óra 43 perckor köszönt be, a királynő holnap kora este 18 óra 49 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten Vájikrá (Mózes 3. 1:1-5:26.) hetiszakaszt olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!

Zsidó világ / 2023. Március 24. / 13:33

A hét műtárgya: Móhelszék Nagykanizsáról

Ez a XIX. századi szék a XX. században került Nagykanizsáról a múzeum gyűjteményébe, alighanem azért, mert a XIX. század végén ez a szertartási tárgy kiszorult a használatból – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában. Ez a gyönyörű szék valaha arra szolgált, hogy ha megérkezne, akkor az az Elijahu próféta üljön benne, aki bekíséri a hagyomány kapuján a 8 naposan körülmetélt fiúcsecsemőt...

Zsidó világ / 2023. Március 23. / 08:44

Szerdócz Ervin: A szerénység és alázat kis „a” betűje

– Szerénységéről tanúskodik Mózes III. könyvének első szavában szereplő kisebb méretű „a” betű. Az Örökkévaló a többi zsidó közül csak Őt hívatta. Egyedül csak hozzá szólt, és ennek ellenére Mózes szerény és alázatos maradt – írja a Mózes harmadik könyvének első, Vájikrá című hetiszakasza kapcsán az újpesti főrabbi.

Zsidó világ / 2023. Március 22. / 16:56

Hamarosan belépünk niszán havába – hódes tov!

A Talmud szerint az Örökkévaló niszán hónapban teremtette a világot, népünk ősatyái is ebben a hónapban születtek, sőt, bölcseink szerint a megváltás is niszán havában következik el. Niszán a hónapok királya, és a királyok hónapja, az egyik legeseménydúsabb hónap, hiszen ekkor ünnepeljük pészachot. Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!