2022. 01. 18. | 16 Svát 5782
Alapértelmezett verzió

Zsidó világ / 2022. Január 17. / 16:18

Ehetünk-ihatunk a kidduson, de a szellemi táplálék fontosabb

Érdekes probléma vetődött fel az egyik pesti zsidó közösségben: az volt a kérdés, hogy megengedhető-e, ha egy zsinagógában egy péntek esti szombatfogadáson – a „terülj, terülj, asztalkám” jegyében – a falánkság veszi át a főszerepet az egyszerűbb és szakrálisabb megoldás, azaz a barhesz és bor (szőlőlé) helyett. A témát – stílusosan szólva az ünnepi asztalt – dr. Frölich Róbert országos főrabbival jártuk körbe.

Zsidó világ / 2022. Január 17. / 10:26

Kácsor Zsolt: Doktor Moll és a nép hazug szava

Nagy megtiszteltetés egy zsidó ember számára, ha a zsinagógában a péntek esti szombatfogadás alkalmával dvár tórát, azaz tanítást tarthat a Tóra aktuális hetiszakaszáról. A mostani hetiszakaszról (Besalah) múlt pénteken Doktor Moll beszélt a Bét Sálom zsinagógában, és kissé messziről indított: azzal kezdte, hogy az államfő április 3-ra tűzte ki a választásokat. Hogyan kapcsolódik ez a Tórához? Most megtudják.

Zsidó világ / 2022. Január 13. / 12:09

Szerdócz Ervin főrabbi: I-ten csodát művel az igazakkal

Az aktuális hetiszakaszunk (Besáláh) kapcsán az újpesti főrabbi többek között azt a kérdést járja körbe, hogy a Fáraó miért volt oly meggondolatlan, hogy „elbocsátotta” a zsidó népet, írásában továbbá a hagyomány alapján több magyarázatot kapunk arra is, hogy az Örökkévaló miért hagyta őseinket a pusztában vándorolni negyven éven át.

Zsidó világ / 2022. Január 10. / 11:55

Kácsor Zsolt: Doktor Moll visszatér

Tárcát írni jó, mert a magyar sajtóban a tárca ritka műfaj, de zsidó tárcát írni még jobb, mert zsidó tárca viszont egyáltalán nincs. Mostantól azonban megint lesz, és ennek Doktor Moll roppant mód örül, ennél boldogabb már csak akkor lehetne, ha az olvasó is vele örülne. TÁRCA

Zsidó világ / 2022. Január 10. / 10:35

A Habsburgok és a zsidók – megjelent a Szombat januári száma

A Szombat zsidó politikai és kulturális folyóirat idei évi első száma a Habsburg-birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia társadalmi életét veszi górcső alá a zsidóságra fókuszálva. A lapban többek között Habsburg Ottó és a zsidóság viszonyáról, a Monarchia alatti cionista mozgalomról olvashatunk, de találhatunk a friss Szombatban egy interjút Habsburg Györggyel, akivel Gadó János beszélgetett.

Zsidó világ / 2022. Január 09. / 16:11

Balázs Gábor: Európai és izraeli zsidóság a két világháború között

A zsidó történelem értelme című előadássorozatának következő előadásában dr. Balázs Gábor eszmetörténész, az OR-ZSE általános rektorhelyettese és a rabbiképzés szak szakfelelőse arról fog beszélni, hogy milyen választási lehetőségek előtt állt a zsidóság a két világháború között. A kurzus a JCC Budapest-Bálint Ház és a Mozaik Zsidó Közösségi HUB együttműködésében valósul meg.