Szombati gyertyagyújtás: 2021.10.22 17:25, kimenete: 2021.10.23 18:28
2021. 10. 17. | 11 Chesván 5782
Alapértelmezett verzió

Zsidó világ / 2021. Október 14. / 21:25

Szerdócz Ervin: A zsidók magukban hordozzák a remény ígéretét

– Az ókori Rómában zsidókat nem ünnepeltek diadalmeneten, nem tartottak aranykoszorút a fejük fölé. De minden zsidó ösztönösen tudta, hogy az „Egyetlen Egy” vele van! – írja e heti írásában Szerdócz Ervin újpesti főrabbi az aktuális hetiszakasz kapcsán.

Zsidó világ / 2021. Október 13. / 14:31

Betekintés a holokauszt utáni magyar zsidó iskolákba

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár zsidó történelemmel foglalkozó központi archívuma nemrég több száz, holokauszt utáni zsidó iskolákban készült fotót tett közzé. A fényképeket az „Összekötő irodaként” ismert szervezet által csempészték Izraelbe.

Zsidó világ / 2021. Október 11. / 10:05

Új Szochnut-főnök Budapesten: „Mindig új és magasabb csúcsokat keresek”

Imádja Budapestet, hobbija a hegymászás és a természetfotózás, rendszeresen jár a MÜPÁ-ba hangversenyre, s új posztján legfőbb célja a zsidó identitás erősítése és a zsidó közösségekkel való, igen szoros együttműködés. Interjú a 66 éves Roman Polonskyval, a Szochnut (Jewish Agency for Israel) Közép-Kelet-Európai Régiójának új, Budapestre kinevezett vezetőjével.

Zsidó világ / 2021. Október 07. / 17:48

Szerdócz J. Ervin főrabbi: A jámborság fontosabb, mint a nagyság

Szomorú, igaz, megtörtént esetet mesél el az aktuális hetiszakaszunk kapcsán Szerdócz J. Ervin újpesti főrabbi Persze az író fantáziája változtatott rajta kicsit, de attól akár így is történhetett volna hiszen amikor ez megesett, olyan hihetetlen dolgok történtek, hogy némi hozzáadás sem változtat igazán a dolgon. A történet elárul valamit a Freud féle tudattalanból – írja a főrabbi.

Zsidó világ / 2021. Október 01. / 10:40

Roman Polonsky lett a Szochnut új régiós vezetője Budapesten

Roman Polonsky személyében immár új vezetője van a Szochnut (Jewish Agency for Israel – JAFI) Közép-Kelet-Európai Régiójának. Polonsky hatáskörébe Németország, Közép-Kelet-Európa és a volt szovjet területek tartoznak majd, munkáját Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) új programigazgatója segíti a jövőben. A régiós vezető egy hónapja költözött Budapestre Berlinből.

Zsidó világ / 2021. Október 01. / 08:22

Szerdócz Ervin főrabbi: Találkozások a halál angyalával

E heti írásában az újpesti főrabbi a zsidó hagyományból több olyan történetet mesél el, amelynek fókuszában a kikerülhetetlen halál és az emberi akarat csap össze egymással. A zsidó bölcsesség ugyanis arra tanít minket: a Tóra szüntelen tanulmányozásával az ember elháríthatja feje fölül a legrosszabbat is, ami történhet vele.