Cáv, gyertya 03.31. 18:53, kimenete: 04.01. 19:59
23.03.30. | 8 Niszán 5783
Alapértelmezett verzió

Mazsihisz hírek / 2023. Március 30. / 16:48

A szabadság ünnepe – megjelent az Új Élet április elsejei száma

A szabadság ünnepe címmel Naftali Kraus írását olvashatjuk az Új Élet 78. évfolyamának idei 6. számában a címoldalon. Ugyancsak a címlapon kapott helyet Lefkovics Péter képverse Peszách címmel. A Kardos Péter főrabbi által szerkesztett lap ismét sok-sok érdekességgel szolgál a hazai és nemzetközi zsidó világból.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 30. / 16:37

Izraelben tizenöt év börtön után mentették fel egy gyilkosság vádlottját

Az orosz származású Roman Zadorovot tizenhét évvel azután mentették fel, hogy a 14 éves Tair Radát brutálisan meggyilkolták egy iskola mellékhelyiségében. Az ítélet – amelyről a katonai rádió számolt be ma – két bíró többségi véleménye alapján született egy, a vádat továbbra is fenntartó bírónővel szemben.

Megemlékezések / 2023. Március 30. / 12:46

A megtisztulás felé: a Soá elkövetőinek leszármazottai a Rumbach-ban

Nem mindennapi esemény helyszíne lesz holnap a budapesi Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, ahol „Emlékezet és remény: A hallgatás leplének szétszakítása" címmel rendeznek megemlékezéssel és műhelyfoglalkozásokkal egybekötött összejövetelt a Marsch des Lebens – March of Life (Menetelés az életért) német és magyar keresztény közösségei a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködésével.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 30. / 12:24

III. Károly az Angliába menekített zsidó gyerekek emlékművénél Hamburgban

A brit uralkodó az első hivatalos külföldi állami látogatását Németországban kezdte meg, ahol három napig tartózkodik feleségével. III. Károly tegnap érkezett Berlinbe, és holnap látogat Hamburgba, ahol megtekinti az 1938-1939-ben zsidó gyermekek Angliába menekítésére szervezett mentőműveletek emlékművét is.

Zsidó világ / 2023. Március 30. / 10:38

Szerdócz Ervin: Az ima az Örökkévalóba vetett hit megerősítése

– Az ima fő célja nem az, hogy választ kapjunk kérésünkre, inkább az Istenbe vetett hit megerősítése, mert aki imádkozik, az szükségszerűen elismeri a Teremtő létezését, ezáltal azt is, hogy amennyiben méltónak bizonyulunk, akkor megválaszolja fohászainkat és megóv bennünket – írja a Midrásra hivatkozva az újpesti főrabbi a soron következő hetiszakaszunk, a Cáv (Mózes harmadik könyve, 6:1-8:36) kapcsán.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 29. / 15:18

Mazsihisz választások: Horovitz Tamás lett ismét a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke

Megtartotta idei közgyűlését a Debreceni Zsidó Hitközség. A közgyűlésen elfogadásra került a 2022. évi beszámoló és a 2023. évi költségvetési tervezet.

Zsidó világ / 2023. Március 29. / 14:10

Doktor Moll és a megszállók bukása

Múlt szombaton fontos, világtörténelmi esemény történt, holott a világ és a történelem talán észre sem vette. De Doktor Moll ott volt, amikor megtörtént, és be tud számolni róla, hogy miképpen ért véget az ő lelkében Magyarország megszállása.

Zsidó világ / 2023. Március 29. / 12:53

Hangolás pészachra: a Sirim kórus a Frankelben

A Bíró Eszter énekesnő és Rév Kata judaisztika-héber tanár vezetésével a budapesti Lauder iskolában működő Sirim gyermekkórus lép föl a Frankel-zsinagógában ezen a héten pénteken, azaz március 31-én délután 6 órától. Nagy élmény lesz, mert ez a kórus fantasztikus teljesítményekre képes.

Izrael / 2023. Március 29. / 10:43

Washington üzent Netanjahunak: találjon kompromisszumos kiutat

Az izraeli igazságügyi reform tervezete teljes mértékben szembemegy a fékek és ellensúlyok demokratikus elképzelésével, az Egyesült Államok kíváncsian várja, milyen lépések következnek – jelentette be a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője az izraeli politikai események kapcsán. Joe Biden az Izrael iránti amerikai barátság és tisztelet alapján közelít a konfliktushoz, elismerve mindazt, amit Izrael jelent a közel-keleti térség és az egész világ számára.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 28. / 21:47

Eltűntették a Szálasira emlékező feliratot az özvegye sírkövéről

„Szálasi Ferenc emlékére” – ez a szöveg tűnt el a kőről egyetlen nappal az ügyet holnap tárgyaló Fővárosi Közgyűlés ülése előtt. Az ÉnBudapestem.hu portálnak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban azt mondta: „ha a sírkő készíttetője nem távolítja el a nyilas vezető képét és a nyilaskeresztre hajazó szimbólumot a sírkőről, a főváros maga váltja meg a sírhelyet, és eltávolítja róla a követ".

Zsidó világ / 2023. Március 28. / 17:51

Ma itt, jövőre Jeruzsálemben – Pészach, a szabadulás ünnepe

Pészach az egyiptomi szolgaságból való szabadulásunk ünnepe, egyben a kovászostól való tartózkodás nyolc napja. E nyolc nap kiemelkedő eseménye az első két este tartott Széder-este, melynek során a Haggada által meghatározott rendet követve felidézzük a szolgaságról és a szabadulásról szóló válogatott bibliai mondatokat és ezek rabbinikus feldolgozását, majd elfogyasztjuk a Széder-tálon található ételeket és az ünnepi vacsorát.

Izrael / 2023. Március 28. / 15:59

ALIYA 101 – Minden, amit az izraeli munkavállalásról tudni kell

A budapesti MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ (korábbi nevén: Izraeli Kulturális Intézet – IKI) szervezésében zajló ALIYA 101 elnevezésű rendezvénysorozat következő előadását Politzer Maymon Krisztina, Izraelben élő munkajogász tartja az izraeli munkavállalásról. Az esemény március 30-án, csütörtökön fél 7-től lesz az intézmény Paulay Ede utca 1. szám alatti székházában.