BEHÁÁLOTHÁ, gyertya 06.21. 20:26, kimenete: 06.22. 21:47
24.06.19. | 13 Sziván 5784
Alapértelmezett verzió

Kultúra / 2024. Június 19. / 15:03

Örökzöld szerelmes dalok Berkes Gabriellától és Rátonyi Róberttől a Rumbachban

Berkes Gabriella énekhangja és Rátonyi Róbert zongorajátéka egészen biztosan elkápráztatja majd a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga közönségét július 7-én, vasárnap este 7 órakor az Everlasting love songs című produkcióban. Jegyárak június 30-áig egységesen 5500 forint. Július 1-je után: 5800-6500 forint.

Kultúra / 2024. Június 19. / 14:01

Vicces és zsidós TV-sorozat Kafkáról Amerikában

A magyar olvasók között is népszerű Daniel Kehlmann német, apai ágon zsidó családból származó író, Esterházy Péter fiatal barátja írta a TV-sorozat forgatókönyvét, amely a nagy prágai német zsidó íróról, Franz Kafkáról szól, aki nélkül egészen más lenne a világ, amennyiben a Prágából még időben a leendő Izraelbe emigráló barátja, Max Brod kérése szerint megsemmisíti írásait.

Izrael / 2024. Június 19. / 13:36

A tervek szerint halad az amerikai fegyverek eljuttatása Izraelnek

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint – egyetlen leállított bombaszállítmányon – kívül a tervezett ütemben zajlik az amerikai fegyverek szállítása Izrael számára. Blinken ezzel az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu szavaira reagált, aki szerint az Egyesült Államok fegyvereket tart vissza, amivel lassítja az izraeli hadműveleteket.

Megemlékezések / 2024. Június 19. / 11:47

Ma öt éve halt meg Horváth Ádám rendező

Az MTVA M5 Kulturális csatornája 2019. június 19-én műsorváltozást jelentett be, ugyanis azon a napon hunyt el a magyar televíziózás történetének egyik legjelentősebb alkotója: Horváth Ádám. A tévénézők körében hatalmas népszerűségnek örvendő, számos állami díjjal kitüntetett rendező olyan magyar zsidó családból származott, amelynek – hozzá hasonlóan – nem is egy tagja örökre beírta magát a magyar kultúra történetébe.

Zsidó világ / 2024. Június 19. / 10:00

Radnóti főrabbi: „Ki fizeti a révészt? Avagy a test vagy a lélek a vétkes?"

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat legutóbbi adásában a Bét Sálom zsinagóga rabbija, a Budapesti Rabbiság igazgatója „Ki fizeti a révészt? Avagy a test vagy a lélek a vétkes?" címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Kultúra / 2024. Június 19. / 09:27

Sabbathsong: „Több, mint klezmer a Múzeumok Éjszakáján"

Mivel az idei Múzeumok Éjszakáján a Dohány utcai zsinagógánál és a zsidó múzeumban a programok nem sokkal 22 óra előtt kezdődnek, ajánljuk figyelmükbe a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét június 22-én, szombaton este fél 9-től. Az ELTE könyvtárának dísztermében tartandó rendezvényen a „Gólpassz” tematikához kapcsolódóan Szenes Hanna Football című verse is elhangzik majd.

Kultúra / 2024. Június 18. / 16:31

Gregor Bernadett magával ragadó előadása a Bethlen téri zsinagógában – Ilyen volt a Karády-est

Vasárnap este a Bethlen téri zsinagógában Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas színésznő Karády Katalinról szóló különleges és megrendítő előadását tekinthettünk meg. A tehetséges zongoraművész, Hegedűs Szabolcs kíséretében Gregor Bernadett egyedi művészi nyelvezetén megragadta Karády rendkívüli életének lényegét, tisztelegve a legnagyobb magyar díva zenei öröksége előtt.

Oktatás / 2024. Június 18. / 14:18

Domán István rabbi öröksége előtt tisztelgünk most pénteken

A közelmúltban Breuer Péter műsorában Domán Istvánnét és Dr. Polivodáné Dolinay Esztert látta vendégül, akik a közelgő Domán-díj átadásról beszéltek. Az ünnepélyes díjátadás 2024. június 21-én, pénteken délelőtt 11 órakor lesz a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 18. / 13:28

Jiszráel Kac: „Nagy öröm, hogy október 7 után a magyar zsidó felekezetek összefogtak”

– Nagyon fontos nekünk a magyar zsidóság és a magyar kormány támogatása – jelentette ki Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter, aki tegnap hivatalos látogatáson tartózkodott Budapesten. Először Szijjártó Péterrel találkozott, majd megbeszélést folytatott a magyar zsidó felekezetek képviselőivel.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 18. / 12:27

Dr. Nógrádi Péter Izraelben: „Együtt imádkoztunk a túszokért és a katonákért"

– Az izraeli emberek az összefogása példa nélküli volt és van, ami reményt ad. Ez a háború a zsidó hazát újjáteremtő háború – írja a honlapunknak küldött cikkében dr. Nógrádi Péter, a Mazsihisz alelnöke, aki a Szövetséget képviseli a JDC által szervezett Stronger Together (Együtt Erősebbek Vagyunk) című összejövetelén, amelyen 26 ország zsidó vezetői képviselik közösségüket. A résztvevőket Jichák Hercog államfő is köszöntötte.

Megemlékezések / 2024. Június 18. / 12:07

Mester Tamás: Nekünk emlékezőknek nem maradt más dolgunk, mint fejet hajtani drága mártír hittestvéreink előtt!

A megemlékezésen Mester Tamás úgy fogalmazott – Nekünk emlékezőknek nem maradt más dolgunk, mint fejet hajtani drága mártír hittestvéreink előtt, egyben örök időkig elmesélni fiainknak, utódainknak, kortársainknak, hogy mi történt ’44 pokoli nyarán itt Fehérváron és szerte Európában.

Hírek, lapszemle / 2024. Június 18. / 09:52

Sófár: „Népünk nem nép, csak Tórája által”

– Miért nem említi a Tóra sehol, hogy sávuot a Tóra-adás évfordulója? – teszi föl a kérdést Darvas István főrabbi a Nyíregyházi Zsidó Hitközség lapjának, a Kertész Gábor által szerkesztett Sófárnak a júniusi számában. A rabbi írásán kívül a friss számból ajánljuk figyelmükbe Bodnár Eszter, Szenthe Antónia és Szűcs Róbert egy-egy cikkét is.