2022. 01. 18. | 16 Svát 5782
Alapértelmezett verzió

Megemlékezések / 2022. Január 18. / 10:28

Léda második halálára

Ma van Brüll Adél, azaz Léda halálának évfordulója: Ady Endre legnagyobb szerelme 1934. január 18-án hunyt el 62 éves korában – méghozzá másodszor. Először ugyanis 1912. májusában halt meg, amikor a Nyugatban megjelent az Elbocsátó, szép üzenet. Gyilkos vers volt, kíméletlen és kegyeletlen.

Megemlékezések / 2022. Január 17. / 18:54

Heisler András: a közös emlékezés mindannyiunk jövője

Nem szabad engedni a feledés csábításának, a „közös emlékezés ugyanis mindannyiunk jövője" – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a budapesti gettó felszabadításának évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen hétfőn. A megemlékezést a Raoul Wallenberg Egyesület és Svédország budapesti nagykövetsége szervezte.

Megemlékezések / 2022. Január 15. / 19:36

Halk, szelíd, finom és észrevétlen: Fenákel Judit búcsúztatása

Hagyományos író volt, hűséges a történetekhez, az elbeszéléshez, amely az emberek nemzedékeit összekapcsolja, és úgy tudta, ez, a megértés, a kapcsolódás, a vígasz esélye az irodalom saját lehetősége.

Megemlékezések / 2022. Január 14. / 13:20

Gyász: Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Fenákel Judit 1936-ban született, gyermekkorát Endrődön élte. Elemi iskoláit is itt járta ki. Endrődről Ausztriába deportálták őket édesanyjával együtt. Édesapja a munkaszolgálatban halt meg. A második világháború után édesanyjával Szegedre költözött. Itt fejezte be az általános iskolát, és beiratkozott a tanítóképzőbe. A Tanárképző Főiskolán, majd a József Attila Tudományegyetemen szerzett diplomát.

Megemlékezések / 2022. Január 12. / 12:00

Szülőfalum Pest: 144 éve született Molnár Ferenc, a legnépszerűbb magyar író

Ő volt a legokosabb és legügyesebb a „cinikus pesti okosfiúk” között: tudta, hogy a világ megválthatatlan és reménytelen, de kiszámíthatóan szórakoztató. Hazudni kell, az mindent megold, amit egyáltalán meg lehet oldani – ez volt alakoskodó színpadi ars poeticája.

Megemlékezések / 2022. Január 12. / 11:36

Határon túl: Nyilvános gyűjtés kezdődik az ipolysági gettóból elhurcoltak emléktáblájára

Az ipolysági gettóból elhurcoltak emlékére az egykori gettó bejáratához emléktáblát szeretnének elhelyezni civil szervezetek, valamint a helybéli lokálpatrióták. A több mint ezer holokauszt-áldozat emlékére állítandó táblát adományokból szeretnék elkészíttetni. A nemes cél értelmében nyilvános adománygyűjtést indítottak.