24.07.21. | 15 Támuz 5784
Alapértelmezett verzió

Megemlékezések / 2024. Július 17. / 15:06

Ma 103 éve született Szenes Hanna, emléke legyen áldott!

Budapesten 1921. július 17-én született Szenes Hanna költő, izraeli nemzeti hős, akinek kiképzett ejtőernyősként 1944 tavaszán az lett volna a küldetése, hogy bajtársaival segítsen magyar zsidókat Budapestről kimenekíteni a deportálás és a biztos halál elől. Elfogták, a börtönben megkínozták, majd a nyilas hatalomátvétel után kivégezték. Fakadjon áldás emlékéből!

Megemlékezések / 2024. Július 17. / 10:30

Megemlékezés Petschauer Attila olimpiai bajnok botlatókövénél

A holokauszt 80. évfordulója és a Párizsi Olimpiai Játékok évében közös megemlékezést tart Petschauer Attila olimpiai bajnok kardvívó és újságíró botlatókövénél a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a Magyar Vívó Szövetség július 23-án, jövő héten kedden déli fél egykor. A helyszín a bajnok utolsó budapesti lakóhelye: az Attila út 65/c. Az eseményen részt vesznek a párizsi olimpiára utazó magyar vívó delegáció tagjai is.

Megemlékezések / 2024. Július 16. / 13:06

Mártírjainkra emlékeznek a demecseri temetőben

A Holokauszt 80 Emlékév keretében mártír megemlékezést rendeznek a demecseri zsidó temetőben július 17-én, holnap délután fél 5-től. Beszédet mond mások mellett az országos főrabbi, dr. Frölich Róbert is. A rendezvény után az Ávinu trió ad koncertet A túlélés dallamai címmel a helyi művelődési házban. További részletek az alábbi meghívóban olvashatók.

Megemlékezések / 2024. Július 10. / 11:13

Holokauszt 80. emlékév: Így zajlott a baranyai és pécsi zsidóság deportálása 80 éve

A pécsi és baranyai zsidóság deportálásának 80. évfordulója alkalmából tartott több napos megemlékezést a Pécsi Zsidó Hitközség, ezen történeti előadások is helyet kaptak. A Baranya Vármegyei Hírportál a holokauszt pécsi eseményeinek, a baranyai és pécsi zsidóság deportálásának történeti áttekintésében kíván hiánypótló összefoglalóval szolgálni. Ebben a konferencia egyik előadója, Vörös István Károly, a téma szakértője segített.

Megemlékezések / 2024. Július 10. / 09:20

Az OR-ZSE hallgatóinak kezdeményezésére emléktáblát avattak Kunhegyesen

Az OR-ZSE közösségszervező szakos hallgatóinak kezdeményezésére közadakozásból – az érintett önkormányzatok támogatásával és a Wallenberg Egyesülettel közösen – emléktáblát avattak a haláltáborokba hurcolt abádszalóki, kunhegyesi és tiszaderzsi zsidók emlékére a kunhegyesi vasútállomás falán. A diákok feladatuknak tekintik a magyar zsidóság épített és szellemi örökségének ápolását – tájákoztatta honlapunkat Dr. Goldmann Márta.

Megemlékezések / 2024. Július 10. / 09:02

Ma volna 75 éves Dunai Tamás színművész

A halála előtt nem sokkal választották a Halhatatlanok Társulata Örökös Tagjává, de hamarosan belépett azok körébe, akikkel már csak film-, színházi és zenei felvételeken találkozhatunk. A tavaly év elején elhunyt Dunai Tamás színművész ma ünnepelné a 75. születésnapját. Legyen neki könnyű a föld!

Megemlékezések / 2024. Július 09. / 10:32

A halálba hajszolt Bálint György hírlapíró születésnapjára

A két világháború közötti magyar sajtó egyik legkiemelkedőbb alakja, az 1906. július 9-én született Bálint György mindössze 36 éves volt, amikor 1942-ben az oroszországi munkaszolgálata alatt meghalt. De pontosabb így fogalmazni: a halálba hajszolták. Bűne az volt, hogy zsidónak született. És nem segített rajta vértelen fegyvere: a toll.

Megemlékezések / 2024. Július 08. / 18:52

Országos főrabbi: A holokausztról a legjobban a képek, a festmények „beszélnek”

Megtörtént címmel nyílt kiállítás a Szombathelyi Képtár gyűjteményéből csütörtökön a vasi vármegyeszékhelyen, arra emlékezve, hogy 80 évvel ezelőtt, 1944. július 4-én hurcolták el a város és környékének zsidóságát Auschwitzba.

Megemlékezések / 2024. Július 08. / 14:22

Emléküket őrizzük – megemlékezések a hétvégén

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezve több vidéki helyszínen is mártír megemlékezéseket tartottak tegnap, ezek közül szemlézünk alábbi összeállításunkban.

Megemlékezések / 2024. Július 07. / 19:41

Holokauszt 80. emlékév: A pécsi és baranyai zsidóság elhurcolására emlékeztek

A Pécsi Zsidó Hitközség szervezésében valósult meg a „Pécs 1944-2024 Holokauszt Emlékév". A pécsi és baranyai zsidóság deportálásának 80. évfordulójára emlékeztek július 5-7. között. Az eseményen jelen volt dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

Megemlékezések / 2024. Július 05. / 13:00

„Fényképeik fennmaradtak, de nem szólnak hozzám”

– Ez a világtalálkozó talán segít emlékezetközösséget létrehozni olyanokból, akik hozzám hasonlók és olyanokból, akik kicsivel több családi emlékkel rendelkeznek. Létrehozni egy közös emlékmozaikot, amely segíthet megérteni felmenőink életét, mindennapjait, örömeit és bánatait – mondta dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök a Zsidók Győri Gyökerei Világtalálkozón megrendezett konferencia megnyitóján.

Megemlékezések / 2024. Július 04. / 14:55

Búcsú Friedmann Tamástól, a szekszárdi hitközség elnökétől: „… a nagy időn se lesz hozzá hasonló…”

Tudtuk, hogy ősszel komoly operáción esett át, mégis, nagy tervekkel tért haza a szívszanatóriumból. Tavasszal még, irányításával, botlatóköveket avattak városában, amelynek négyszáz polgárát ragadta el nyolcvan éve a holokauszt. Néhány napra rá Hegedűs D. Gézával szavalt Radnótit és Fellegi Balázzsal énekelt Cohent a koncertünkön. Májusban fontos előterjesztését szavazták meg a Mazsihisz közgyűlésén.