Szombati gyertyagyújtás: 2022.07.08 20:24, kimenete: 2022.07.09 21:42
2022. 07. 04. | 5 Támuz 5782
Alapértelmezett verzió

Megemlékezések / 2022. Július 01. / 11:02

Szerdócz Ervin: Legyen az ember körültekintő, jobb és bal szemszögéből lássa a világot

Az értelmes emberek életük problémáit, a problémáik megoldásait több szempontból: „két szemmel” veszik „szemügyre” – írja az újpesti főrabbi az aktuális Koráh hetiszakaszunk kapcsán.

Megemlékezések / 2022. Június 28. / 19:05

Hajtsunk fejet Békéscsaba kiváló polgárainak emléke előtt

Mártír-megemlékezést tartottak vasárnap Békéscsabán, amelynek polgármestere, Szarvas Péter a hivatalos Facebook-oldalán is megemlékezett a rettenetes tragédiáról. Mint írta: „hajtsunk fejet az áldozatok, a sokat szenvedett túlélők, Békéscsaba egykori kiváló polgárai emléke előtt”.

Megemlékezések / 2022. Június 27. / 18:20

Heisler András: „Vigyázzatok, mert a jel már ott van a falon!”

– Tíz éve vagyok a Mazsihisz elnöke és ez idő alatt mintegy hetven holokauszt-emlékbeszédet mondtam. Nem egyszerű a történelem legsötétebb korszakáról újat mondani, ezért úgy döntöttem: elöljáróban felolvasok önöknek pár kordokumentumot, amely a korszak szürrealizmusát, könyörtelenségét és embertelenségét jelzi – kezdte beszédét Heisler András a tegnap Győrben, a szigeti zsidó temetőben megrendezett mártír-megemlékezésen.

Megemlékezések / 2022. Június 26. / 22:30

Gyász: Elhunyt Grünberger Tamás, Magyarország egyik legnevesebb iparművész- csillárkészítője

78 éves korában meghalt az egyik legismertebb hazai iparművész-csillárkészítő, Grünberger Tamás, aki olyan tereket világított be, mint a Zeneakadémia, a Dohány utcai zsinagóga, az Operettszínház, az Uránia, a New York Palota és az Állatkert Elefántháza. Grünberger Tamás temetése június 28-án, kedden 11 órakor lesz a Kozma utcai zsidótemetőben.

Megemlékezések / 2022. Június 26. / 20:39

Emléktábla a nyilasok alatt embereket mentő katonatisztnek

– Csipkés Ernő nem akadékoskodó bürokrata, hanem az emberiesség parancsát szem előtt tartó katonatiszt volt, akinek több száz üldözött köszönhette az életét – hangzott el Csipkés Ernő ezredes (később címzetes vezérőrnagy) emléktáblájának mai felavatása alkalmából az egykori Kilián laktanyánál. Heisler András, a Mazsihisz elnöke bejelentette: kezdeményezik a Jad Vasem intézetnél, hogy az embermentő katonatiszt kapja meg a Világ Igaza kitüntetést.