Szijjártó Péter dr. Grósz Andornak: A kormány elkötelezett a magyar zsidóság ügye iránt

2023. Szeptember 08. / 08:23


Szijjártó Péter dr. Grósz Andornak: A kormány elkötelezett a magyar zsidóság ügye iránt

A Mazsihisz elnökének kezdeményezésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap a hivatalában fogadta dr. Grósz Andort. A négyszemközti találkozón – a Mazsihisz-elnök felvetése nyomán – szóba kerültek az elmúlt napok nagy vihart kavart történései, mire a miniszter azt válaszolta: a magyar kormány politikája változatlan, a kabinet továbbra is elkötelezett a magyar zsidóság ügye iránt, és kiáll a magyar zsidóság mellett.

A magyar zsidósággal kapcsolatos, legaktuálisabb történések kerültek napirendre azon a négyszemközti találkozón, amelyet tegnap folytatott dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a tárcavezető hivatalában. 

A négyszemközti tárgyaláson dr. Grósz Andor felvetette azokat a közéleti történéseket, amelyek az elmúlt napokban keltettek megütközést a magyar zsidóság köreiben. Ennek kapcsán Szijjártó Péter megerősítette: a magyar kormány politikája változatlan, a kabinet továbbra is elkötelezett a magyar zsidóság ügye iránt, és kiáll a magyar zsidóság mellett. 

A miniszter közölte, hogy támogatja a Mazsihisz fejlesztési törekvéseit, s habár nem az ő tárcájához tartoznak az oktatással kapcsolatos beruházások, a Mazsihisz fenntartásában működő Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) fejlesztését ő maga is indokoltnak tartja. A megbeszélésen szóba került a Győri Zsidó Hitközség által tervezett zsidó múzeum létrehozásának kérdése, amelyet Szijjártó Péter ugyancsak a támogatásáról biztosított. 

Dr. Grósz Andor fölajánlotta a külgazdasági és külügyminiszternek, hogy a Mazsihisz Magyarország legnagyobb lélekszámú és legjelentősebb zsidó felekezeteként támogatni kívánja a magyar kormány vallásdiplomáciai tevékenységét. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a tárca igényt tart rá,  a Mazsihisz közvetítői szerepet vállal a magyar külügy és a nagy nemzetközi zsidó szervezetek között, amit Szijjártó Péter a jövőbeni együttműködés reményében pozitívan fogadott. 

(Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek