Címkék

Mazsihisz

Közélet / 2023. Május 23. / 16:23

Újra módosult a határidő: szerda éjfélig rendelkezhetünk az 1+1 %-ról

Az adóhivatal ismét kitolta a jövedelemadó-bevallások és rendelkező nyilatkozatok beadásának határidejét: az új határidő május 24-e, azaz szerda éjfél. Vagyis ha valaki elmulasztotta volna, holnap éjfélig még rendelkezhet róla, hogy az adója 1 %-át a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) javára ajánlja föl. Technikai számunk: 0358. Fogjunk össze egy jobb világért!

Mazsihisz hírek / 2023. Május 22. / 21:09

Több ezren ünnepeltük Izraelt a Szent István parkban

A budapesti Szent István parkban tegnap délután késő estig tartott a modern Zsidó Állam fennállásának 75. évfordulója alkalmából szervezett rendezvény. A zenés, táncos, sok játékkal és más szórakozási lehetőséggel gazdagított programot a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ szervezte, jelen volt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is, amelynek játéksátra sok-sok gyermek számára szerzett örömöt.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 17. / 12:11

Már láthatók a Mazsihisz által visszavásárolt kegytárgyak a szegedi új zsinagógában

Hosszú kutatómunka eredményeként sikerült fellelni azokat az antik tóraékszereket, amelyeket még az első szegedi zsinagógában használtak, de amelyeket elloptak, így több évtizedre eltűntek. A Mazsihisz által visszavásárolt kegytárgyak a héten megérkeztek Szegedre, és már láthatók az új zsinagóga előterében.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 15. / 16:10

Új kerítések védik a zsidó temetőket Urán és Laskodon

Újabb két vidéki zsidó temetőt hoztak rendbe a European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közötti együttműködés keretében. A beruházások a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ura és Laskod községekben valósultak meg a német szövetségi kormány pénzügyi támogatásával.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 14. / 17:31

Dr. Grósz Andor: Békét, nyugalmat, szeretetet, megértést szeretnék

– A jelöltállítás idején dr. Nógrádi Péterrel korábban abban egyeztünk meg, hogy nem ellenségként, nem ellenfélként, hanem versenytársként tekintünk egymásra. A Mazsihisz elnökeként is békét, nyugalmat, szeretetet és megértést szeretnék – mondta megválasztott elnökként dr. Grósz Andor, akit ma dr. Nógrádi Péter ügyvéd ellenében nagy többséggel választottak meg a Szövetség új elnökévé.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 12. / 13:23

Heisler András: Fantasztikus tíz év van mögöttem, de most megkönnyebbültem

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Heisler András e héten vasárnap távozik posztjáról, mivel kitelt az a két ciklus, amelyet a Mazsihisz elnöki székében tölthetett. A búcsúzó elnök tegnap a JCC Budapest – Bálint Házban beszélt az elmúlt tíz év sikereiről és kudarcairól, örömeiről és szomorúságairól, majd Rangos Katalin újságíró és a közönség kérdéseire válaszolt.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 05. / 12:57

Heisler András, a Mazsihisz elnöke 10 év sikereiről és kudarcairól

A JCC Budapest – Bálint Ház ad otthont annak a rendezvénynek, amelyen Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ebben a hónapban búcsúzó vezetője beszélget Rangos Katalinnal az elnökségének sikeres és kevésbé sikeres pillanatairól. A Zsidó Közösségi Fórum Szövetség által szervezett beszélgetés május 11-én, jövő héten csütörtökön 18 óra 30 perckor kezdődik a Révay utca 16. szám alatt lévő Bálint Házban.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 02. / 18:10

Nemzetközi Wallenberg-vetélkedő: élen az óbudai Arpád Gimnázium csapata

Wallenberg nyomán címmel rendezték meg a hazai és határon túli középiskolások vetélkedőjének döntőjét a napokban a Mazsihisz-BZSH Síp utcai székházának Goldmark termében. A vetélkedő célja, hogy a történelem egyedülálló tragédiájának, a vészkorszaknak a tényei a jövő generációi előtt ismertek legyenek, s a holokauszt egyre inkább a magyar nemzeti emlékezet részévé váljon.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 01. / 16:57

Ferenc pápával találkozott Heisler András, a Mazsihisz elnöke

Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen mondott beszédet vasárnap délután, a rendezvényre a magyarországi egyházak képviselői közül meghívást kapott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Heisler András a magyarországi zsidóság nevében egy könyvajándékot adott át a katolikus egyházfőnek.

Mazsihisz hírek / 2023. Április 30. / 14:56

Azi és Goldi imakönyve gyerekeknek: „tiszta boldogság és szeretet”

Hogyan is szoktuk a zsinagógában hallani, ha a rabbi valamire igazán nyomatékosan föl akarja hívni a figyelmet? „Kötelezően ajánlott.” Nos, ha valamire, hát erre a gyerekeknek szóló zsidó imakönyvre éppen ez a mondat vonatkozik. Az igényes kiállítású, minden ízében gyerekbarát kötet a kicsik kedvence lesz, ezt garantáljuk.

Mazsihisz hírek / 2023. Április 24. / 10:44

Hercz Dániel: Egy rabbinak a szikár valóságból kiindulva a közösségépítés a legfontosabb

Hercz Dánielt holnap, azaz április 25-én, este 7 órától avatják rabbivá a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Hegedűs Gyula utcai templomkörzet közös rendezvényeként. Ebből az örömteli alkalomból készítettünk interjút Hercz Dániellel.

Hírek, lapszemle / 2023. Április 23. / 17:59

Deutsch Miklós a felújításokra és a közösségszervezésre fókuszál Miskolcon

A Miskolci Zsidó Hitközség újraválasztott elnöke, Deutsch Miklós az előtte álló időszakban elsősorban a felújításokra és a közösségszervező munkára szeretne koncentrálni. Nagy álma, hogy a rituális fürdő mellett a Kazinczy utcai zsinagóga renoválásához is támogatást szerezzen – írja a helyi hírportál.