Címkék

politika

Izrael / 2023. Március 27. / 23:07

Netanjahu nyárig elhalasztotta az igazságügyi rendszer átalakítását

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő esti televíziós beszédében az izraeli parlament, a kneszet nyári ülésszakára halasztotta az igazságügyi rendszer átalakítását, hogy lehetőséget teremtsen a tárgyalásra és a közmegegyezésre. A brit külügyminisztérium ma este már ki is adott egy közleményt, amelyben közölték: Nagy-Britannia üdvözli az izraeli kormányfő döntését.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 27. / 17:44

Izrael: győznek a tüntetők, Netanjahu meghátrált?

Az i24 értesülései szerint Benjamim Netanjahu miniszterelnök az igazságügyi reform befagyasztása mellett döntött, erről pedig már tájékoztatta is a Fehér Házat. Az információt az izraeli kormány egyelőre hivatalosan nem erősítette meg. A Times of Israel információi szerint a kormány fontolóra vette Yoav Galant kirúgásának semmissé tételét is – írja összefoglalójában a HVG.hu.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 27. / 16:42

„Az Európában élő 2 millió zsidó nevében – nem hallgathatunk"

Az Európai Zsidó Kongresszus és az Európai Rabbik Konferenciája felszólítja az izraeli feleket, hogy folytassanak párbeszédet az országban kirobbant konfliktusról, Mint írják: „A diaszpórában élő zsidó élet léte nagyban függ attól, hogy mi történik Izraelben, és az izraeli társadalmat érintő belső megosztottságnak közvetlen hatásai vannak a diaszpórában élő zsidó közösségekre".

Izrael / 2023. Március 21. / 15:04

Visszatérhetnek az izraeliek a felszámolt észak-ciszjordániai telepesfalvakba

– Az izraeli parlament, a kneszet megszavazta a telepeseket 2005-ben Ciszjordánia északi részéből kitelepítő törvény visszavonását – jelentette ma a helyi média. Ha az izraeli hadsereg központi parancsnoksága megadja rá az engedélyt, akkor izraeli állampolgárok visszaköltözhetnek a 2005-ben felszámolt észak-ciszjordániai falvakba.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 19. / 19:41

Magyar zsidó szervezetek nyílt levele az izraeli demokráciáért

– Támogatjuk Isaac Herzog államelnök kezdeményezéseit, aki az észszerűségre szólít fel, és a mértékletességhez, a párbeszédhez és az egységhez való visszatérést kéri. Felszólítunk mindenkit Izrael Állam hatalmas erejének tiszteletére: a demokráciára! – olvasható abban a nyílt levélben, amelynek címzettje Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, aláírói pedig magyar zsidó szervezetek.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 12. / 15:11

A tegnapi volt a modern Izrael történetének egyik legnagyobb tüntetése

Szombaton az eddigieknél is nagyobb tömegek vonultak az utcákra, a Haaretz nevű lap szerint ez volt az ország történetének legnagyobb tüntetése. A szervezők szerint Izraelben félmillió ember vonult utcára a demokráciát féltve. Tizedik hete tartanak a tiltakozások Benjamin Netanjahu kormányának tervezett igazságügyi reformjai ellen.

Izrael / 2023. Március 06. / 10:43

Izraeli reformok: Vadászpilóták a gyakorlatozás megtagadásával tiltakoznak

Az izraeli légierő 69. vadászrepülő századának 40 tartalékos tagja közül 37-en bejelentették, hogy az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása elleni tiltakozásul nem jelennek meg a szerdára tervezett gyakorlaton, de az esetleges bevetéseket változatlanul végrehajtják. A hadsereg vezetői szerint a gyakorlat megtagadása súlyos incidens.

Közélet / 2023. Február 28. / 09:13

Parlamenti baráti társaság az izraeli-arab kapcsolatok rendezésére

Megtartotta első ülését tegnap az Izrael és az arab országok közötti kapcsolatok rendezését szolgáló Ábrahám Egyezmények céljait támogató magyar parlamenti baráti társaság. Az Országgyűlés 2022 végén döntött – hasonlóan az amerikai Kongresszushoz és a brit parlamenthez – az izraeli-arab megbékélést, illetve az ezt szolgáló nemzetközi törekvéseket támogató baráti társaság létrehozásáról a parlament külügyi bizottságában.

Izrael / 2023. Február 20. / 14:57

Izrael: Útlezárások az igazságügyi rendszer átalakítása miatt

Az utak lezárásával, tüntetésekkel tiltakozik az ellenzék az igazságügyi rendszer átalakítása ellen a kneszet mára tervezett első, erről döntő szavazásai előtt Izraelben – jelentette ma a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 05. / 18:32

Izrael: Kivizsgálják, törvényesen adtak-e vissza lopott műkincseket palesztinoknak

Amichai Elijahu, Izrael jobboldali örökségvédelmi minisztere megvizsgáltatja a lopott műkincsek palesztinoknak való visszaadásának törvényességét, miután az Egyesült Államok a Palesztin Hatósághoz juttatott el egy Ciszjordániából származó, illegálisan birtokolt 2700 éves elefántcsont kanalat – írja az MTI a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportálra hivatkozva.

Izrael / 2023. Február 03. / 11:18

Izraeli államügyész: a jogrendi változás ártana a  demokratikus normáknak

Gali Baharav-Miara izraeli államügyész száztizenkét oldalas szakvéleménye szerint a kormány javasolta jogi változtatások az igazságszolgáltatásban kárt okoznának a demokratikus jogrendben szükséges fékek és ellensúlyok rendszerében Izraelben. Szerinte a miniszterelnök és az igazságügyi miniszter javasolta változtatások korlátlan kormányzati hatalomhoz vezetnének, rontanák az igazságszolgáltatás szakmaiságát és függetlenségét.

Izrael / 2023. Január 30. / 20:15

Az USA továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett

– Amerika továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett – jelentette ki ma Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben, a Benjámin Netanjahu kormányfővel közös, élőben közvetített sajtótájékoztatóján. A miniszterelnöki hivatalban megtartott megbeszélésüket lezáró sajtótájékoztatón Netanjahu az iráni fenyegetéssel szembeni összefogás fontosságát hangsúlyozta. Az amerikai diplomácia vezetője hasznosnak nevezte tanácskozásukat.