Címkék

Diplomácia

Izrael / 2024. Február 21. / 16:32

Magyar parlamenti képviselők Izraelben

– Kétnapos látogatást tett Izraelben Fónagy János, az Országgyűlés Magyar-Izraeli Baráti Csoportjának elnöke és Hiller István alelnök. A látogatás célja a meglévő kapcsolatok erősítése mellett a szolidaritás és együttérzés kifejezése volt az október 7-i Hamász-terrortámadásokat követően – adta hírül Facebook-oldalán Magyarország izraeli nagykövetsége.

Izrael / 2024. Február 13. / 14:10

Kétállami megoldást sürget az USA elnöke és Jordánia királya

Izrael és a palesztinok közötti tartós békét sürgetett a kétállami megoldás megvalósításával Joe Biden amerikai elnök és II. Abdalláh jordániai király a Fehér Házban tartott megbeszélésük után.

Közélet / 2024. Február 09. / 13:30

Szijjártó Péter az izraeli parlament elnökével találkozott New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Amír Ohanával, az izraeli parlament (kneszet) elnökével találkozott csütörtök este New Yorkban. Az izraeli politikus köszönetet mondott a közel-keleti helyzettel kapcsolatban képviselt tisztességes magyar kormányzati álláspont miatt.

Izrael / 2024. Február 07. / 20:00

Argentína Jeruzsálembe helyezi át izraeli nagykövetségét

Javier Milei argentin elnök izraeli látogatásán szerdán bejelentette, hogy országa nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 06. / 17:42

A betérni szándékozó argentin elnök Izraelben

Az új argentin elnök, a magát anarchokapitalistának tartó Javier Milei ma megérkezett Jeruzsálembe. A látogatás jelentőségét emeli, hogy az államfő első hivatalos külföldi útja Izraelbe vezetett. A kíséretében van a szellemi vezetőjének tekinthető Simon Axel Wahnish rabbi, akit az elnök Argentina új izraeli nagykövetének kíván kinevezni. Az Izrael-barát Milei korábban bejelentette: a katolikus hitét elhagyva szeretne betérni a judaizmusba.

Zsidó világ / 2024. Február 06. / 12:53

Az antiszemita hullám az egész európai közösséget veszélyezteti

Mint minden rendezvényt az utóbbi négy hónapban, a bécsi közgyűlés témáit is az október 7-i terrortámadás és annak következményei határozták meg. Ariel Muzicant, az EJC elnöke felhívta a figyelmet, hogy a közelgő 2024-es európai választásokon közvetlen veszélyt jelent a szélsőbaloldali és szélsőjobboldali pártok előre törése.

Izrael / 2024. Január 22. / 13:28

Josep Borrell megbeszélést sürget a kétállami megoldás konkrét terveiről

– Meg kell kezdeni a megbeszélést a kétállami megoldás, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásának konkrét terveiről – jelentette ki Brüsszelben ma Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője (képünkön).

Közélet / 2024. Január 12. / 08:22

Ronald S. Lauder: Nincs valóságalapja az Izraelt népírtással vádoló beadványnak

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke nyilatkozatot adott ki a Nemzetközi Bíróságon kezdődött eljárásról. Ebben tisztázni kívánja, hogy a dél-afrikai kormány kérelme jogilag is alaptalan, mert tévesen vádolja Izraelt népirtással a Hamász október 7-i támadására adott önvédelmi hadműveletek okán.

Izrael / 2024. Január 09. / 16:08

Szijjártó Péter: Magyarország elítéli az Izrael ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon indított jogi támadást

A miniszter a Facebookon közölte: az izraeli kormány koalíciós megállapodásának megfelelően új izraeli külügyminiszter lépett hivatalba év elején, Yisrael Katzcal azonban nem vagyunk ismeretlenek egymásnak, négy éve egyszer már találkoztunk, amikor ő a közlekedési kérdésekkel foglalkozott.

Megemlékezések / 2023. November 30. / 08:46

Száz éves korában meghalt Henry Kissinger

Az Egyesült Államok diplomáciájának évtizedeken át meghatározó alakja – aki részint béke Nobel-díjat kapott, részint pedig világszerte vitatott személy volt a külpolitikai elvei miatt – 100 éves korában hunyt el a connectucuti otthonában. Henry Kissinger halálhírét a geopolitikai tanácsadásra szakosodott cége, a Kissinger Associates jelentette be.

Közélet / 2023. November 10. / 09:25

Novák Katalin: Magyarország Izrael és a zsidó emberek mellett áll

– Magyarország egyértelmű kiállását mutatja, hogy ott áll Izrael és a zsidó emberek mellett ebben a nehéz helyzetben, ezekben a sötét órákban – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök tegnap a belgiumi Antwerpenben az ottani magyar, köztük a kárpátaljai és erdélyi felmenőkkel rendelkező ortodox zsidó közösség vezető képviselőivel folytatott beszélgetése előtt tartott köszöntőjében.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 29. / 17:27

Novák Katalin: A Dohány utcai zsinagógában Izrael és a zsidó nép mellett álltunk ki

Novák Katalin köztársasági elnök a The Australian című lapnak adott interjújában szót ejtett arról, hogy a Dohány utcai zsinagógában a Hamász terrorszervezet támadása utáni héten különböző felekezetek és politikai pártok együtt álltak ki a terroristák által megtámadott Izraelért. A zsinagógában jelen volt Novák Katalin is.