Beháálothá / M. 4. 8:1-12:16., gyertya 06.09. 20:21, kimenete: 06.10. 21:41
23.06.03. | 14 Sziván 5783
Alapértelmezett verzió

Mazsihisz hírek / 2023. Június 03. / 22:01

A nyugalom és a béke különleges érték – levélben gratulált Orbán Viktor Grósz Andornak

"A magyarországi zsidó közösséget szolgáló, felelősségteljes megbízatásához, valamint kitűzött céljai megvalósításához ezúton kívánok Önnek sok erőt és sikert!”

Mazsihisz hírek / 2023. Június 01. / 14:00

Ünnepi alkalomra gyűltek össze a hazai neológ rabbik

A mai napon a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Rabbitestülete megtartotta ünnepélyes alakuló ülését, melyen kilencen voltak jelen. A találkozón a testület tagjai megválasztották az elkövetkező négy évre a tisztségviselőket.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 30. / 14:19

A MAZSIHISZ Szeretetkórház pályázati felhívása

A MAZSIHISZ Szeretetkórház ezúton pályázatot ír ki a III. belgyógyászati épület hőszigetelési munkáira. Az ajánlatkérő 2023. június 5-én, hétfőn reggel 9 órakor helyszíni bejárást biztosít. Bejárás címe: 1145 Budapest, Laky Adolf u 42.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 30. / 09:04

Navracsics Tiborral tárgyalt Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke

A múlt héten szerdán Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke munkamegbeszélésen járt Dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszternél. A baráti hangulatú megbeszélésen többek között Grósz Andor terveiről, elnöki céljairól, a zsidóság helyzetről esett szó.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 24. / 14:05

Héber Imre-klub: A nyilas hatalom végnapjai Nyugat-Magyarországon

A budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre-klub mai összejövetelén A nyilas hatalom végnapjai Nyugat-Magyarországon címmel tart előadást Villányi András. A rendezvény ma délután fél 4-kor kezdődik, aki személyesen nem tud jelen lenni, a cikkünkben található link segítségével online figyelemmel kísérheti az elhangzottakat.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 24. / 13:45

Grósz Andor: A Mazsihisz törekszik arra, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatát Izrael Állammal

„Számomra Izrael Állam egy olyan hely, amire, ha Nagy öröm számomra, hogy Önökkel együtt ünnepelhetem Izrael Állam fennállásának 75. évfordulóját. Izrael és a Szentföld nemzedékeken keresztül fontos orientációs pont volt, és az eleven emlékezetben élt. Így nem csak a 75 évet ünnepeljük, hanem az ellőttünk járó sok száz emberöltő kötődését ahhoz, amit ma Izraelnek nevezünk.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 22. / 21:09

Több ezren ünnepeltük Izraelt a Szent István parkban

A budapesti Szent István parkban tegnap délután késő estig tartott a modern Zsidó Állam fennállásának 75. évfordulója alkalmából szervezett rendezvény. A zenés, táncos, sok játékkal és más szórakozási lehetőséggel gazdagított programot a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ szervezte, jelen volt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is, amelynek játéksátra sok-sok gyermek számára szerzett örömöt.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 22. / 15:12

Szeged: „Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat”

Nagy sikerrel zajlott le az 1903-ban átadott szegedi Új Zsinagóga felavatásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat a múlt hétvégén. A Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Buk István és a hitközségen szolgáló rabbijelölt, Kendrusz Attila által szervezett, több napos rendezvénysorozaton sokan vettek részt, a múlt péntek esti szombatfogadáson csaknem nyolcvanan jelentek meg, ott volt a Mazsihisz új elnöke, dr. Grósz Andor is.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 17. / 12:11

Már láthatók a Mazsihisz által visszavásárolt kegytárgyak a szegedi új zsinagógában

Hosszú kutatómunka eredményeként sikerült fellelni azokat az antik tóraékszereket, amelyeket még az első szegedi zsinagógában használtak, de amelyeket elloptak, így több évtizedre eltűntek. A Mazsihisz által visszavásárolt kegytárgyak a héten megérkeztek Szegedre, és már láthatók az új zsinagóga előterében.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 15. / 16:10

Új kerítések védik a zsidó temetőket Urán és Laskodon

Újabb két vidéki zsidó temetőt hoztak rendbe a European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közötti együttműködés keretében. A beruházások a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ura és Laskod községekben valósultak meg a német szövetségi kormány pénzügyi támogatásával.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 14. / 17:31

Dr. Grósz Andor: Békét, nyugalmat, szeretetet, megértést szeretnék

– A jelöltállítás idején dr. Nógrádi Péterrel korábban abban egyeztünk meg, hogy nem ellenségként, nem ellenfélként, hanem versenytársként tekintünk egymásra. A Mazsihisz elnökeként is békét, nyugalmat, szeretetet és megértést szeretnék – mondta megválasztott elnökként dr. Grósz Andor, akit ma dr. Nógrádi Péter ügyvéd ellenében nagy többséggel választottak meg a Szövetség új elnökévé.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 14. / 13:26

„Holnaptól kezdődik a munka”: dr. Grósz Andor a Mazsihisz új elnöke

„Békét és nyugalmat akarok, mert enélkül nincs előrelépés. Köszönöm a közgyűlés támogatását, különösképpen azokét, akik megtiszteltek bizalmukkal és rám szavaztak. Holnaptól kezdődik a nagybetűs munka.”