Vájéleh, gyertya 09.30. 18:21, kimenete: 10.01. 19:24
22.09.27. | 2 Tisri 5783
Alapértelmezett verzió

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 22. / 13:47

A budapesti és a vidéki zsinagógáink újévi ünnepi imarendje

Kedves olvasóink, hamarosan (szeptember 25-én vasárnap, este 18 óra 18 perckor) beköszönt a zsidó újév, majd megkezdődnek az őszi nagyünnepek. Alábbi összeállításunkban arról olvashatnak, hogy a budapesti és vidéki zsinagógáinkban milyen időpontokban várják a közösségek tagjait az újévi imádkozásokra és összejövetelekre. Minden kedves hittestvérünknek mézédes és boldog újévet kívánunk!

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 20. / 19:20

Heisler Andrással találkozott az új amerikai nagykövet

A kifejezetten baráti hangvételű beszélgetés során Pressman nagykövet hangsúlyozta: az Egyesült Államok megkülönböztetett figyelmet fordít a magyarországi zsidó közösség helyzetére. Szorosan nyomon kívánja követni a hazai zsidó közösség előtt álló kihívásokat, a közélet alakulását, a közéletben tetten érhető és a politikai deklarációkban időnként megnyilvánuló antiszemitizmus problematikáját Magyarországon.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 20. / 16:55

Csaknem 15 ezen voltak a Zsidó Kulturális Fesztiválon – köszönjük!

A Zsidó Kulturális Fesztiválok sorában az idei rekordot döntött a nézőszámok tekintetében, hiszen még nem volt rá példa, hogy csaknem 15 ezren legyenek kíváncsiak a programjainkra. Köszönjük a szervezők, a fellépők, a közreműködők, az önkéntesek, a technikai és az adminisztrációs segítők munkáját, s nem utolsó sorban köszönet a közönségünknek és a támogatóinknak.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 20. / 09:37

Győztünk! – A Dohány és a Rumbach lett az év legjobb rendezvényhelyszíne

Mint augusztus végén beszámoltunk róla: a Dohány utcai zsinagóga-komplexum és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga a Budapest kategóriában bekerült az Év Legjobb Rendezvényhelyszíne három esélyes jelöltje közé. Most pedig arról adhatunk hírt, hogy győztünk! A Business Traveller magazin olvasói és az üzleti utazóközönség szavazatai alapján a Dohány és a Rumbach lett a legjobb rendezvényhelyszín kategória győztese.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 15. / 15:42

Megjelent az új zsidó naptár, gyönyörű lett, siessenek megvenni!

Aranyozott zöld és ezüstözött lila színben, gyönyörű kivitelben és tördeléssel, minőségi keménytáblás borítóval megjelent az 5783. zsinagógai év naptára. Szerkesztette Radnóti Zoltán főrabbi Bence Réka közreműködésével, a szellemes előszót Kardos Péter főrabbi írta, a borító és a grafikai tervezés Tausz Gábor Ezra munkája. Kapható a budapesti Kosher Deliben (VII. kerület, Síp utca 12.), az ára 1400 forint.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 15. / 11:22

Reuven Rivlin és Heisler András találkozója Budapesten

Reuven Rivlin, Izrael korábbi államfője és a repülőtérről Izraelből éppen megérkező Heisler András, a Mazsihisz elnöke Budapesten folytatott baráti hangvételű eszmecserét ezen a héten hétfőn. Rivlin a megbeszélésen kifejtette: demokrataként, a liberális demokrácia híveként a Mazsihiszt tekinti a magyarországi zsidó közösség egyértelmű képviselőjének.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 15. / 10:56

Átadták a Mazsihisz Szeretetkórház felújított épületszárnyát

Ünnepélyes keretek között átadták tegnap a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő Szeretetkórház Reichmann-szárnyát, amelynek felújítása az intézmény rekonstrukciójának III. ütemeként valósult meg. Ebben az épületrészben kap helyet az I. Belgyógyászati Osztály.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 14. / 13:13

Nagy siker a Mazsihisznek: 110 millió forintot kaptunk az 1 %-os adófelajánlásokból

Nagy örömmel számolunk be róla, hogy az adóhatóság mai adatai alapján a tavalyi számokhoz képest – továbbá az elmúlt évek növekedő tendenciájának megfelelően – idén is jelentősen nőtt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Országos Szövetsége (Mazsihisz) számára az adófizető polgároktól kapott 1 %-os felajánlások száma és összege. A Mazsihisz tavaly 11 158 adózótól 90 millió forintot, míg idén 11 885 főtől közel 110 millió forintot kapott!

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 13. / 16:12

A Szochnut új ügyvezető elnökének látogatása a Mazsihisznél

A napokban Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Szövetség budapesti, Síp utcai székházában fogadta Doron Almog nyugállományú vezérőrnagyot, aki idén augusztus óta tölti be a Szochnut (Izraeli Zsidó Ügynökség – Jewish Agency For Israel) ügyezető elnöki posztját. A Szochnut elnökét elkísérte Roman Polonsky, a Szochnut kelet-európai régiós vezetője és Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) programigazgatója is.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 06. / 13:21

Két év kihagyás után ismét Tolerancia Focikupát rendezett a Mazsihisz

A pandémia miatti két év kényszerű kihagyás után a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében a futballpályákon immár ötödik alkalommal csaptak össze múlt vasárnap a hazai keresztény és zsidó felekezetek 14 és 10 év alatti képviselői, hogy a különböző vallású gyerekek civilizált és baráti versengés közepette mérkőzzenek meg egymással az egész országot átfogó Tolerancia Focikupa keretében.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 06. / 08:09

Heisler András: az OR-ZSE új kihívások és fenntartói elvárások előtt áll

A hétfő reggeli ima után ünnepélyes keretek között tartották meg tegnap az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem 2022-23-as tanévének megnyitóját. Beszédet mondtak dr. Balázs Gábor és dr. Biró Tamás rektorhelyettesek, dr. Gábor György professzor, a Doktori Iskola vezetője, valamint Vajda Mihály filozófus. Az egyetemet fenntartó Mazsihisz nevében a megjelentekhez a Szövetség elnöke, Heisler András szólt, akinek beszédét az alábbiakban közöljük.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 05. / 10:42

Kiválóan felszerelt mentőautóval gazdagodott a Mazsihisz Szeretetkórháza

A Mazsihisz Szeretetkórháza betegszállításra és rendezvénybiztosításra is alkalmas, a legmagasabb szintű egészségügyi felszereltséggel rendelkező esetkocsival gyarapodott, amely már megkapta a működési engedélyt, és az elmúlt napokban szolgálatba is állították – derül ki a Szeretetkórház hivatalos Facebook-oldalán megjelent bejegyzésből.