Vájisláh, gyertya 12.01. 15:37, kimenete: 12.02. 16:46
23.11.29. | 16 Kiszlév 5784
Alapértelmezett verzió

Mazsihisz hírek / 2023. November 27. / 18:30

Meghívó a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége decemberi közgyűlésére

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tisztelettel meghívja Önt a 2023. december 3-án (vasárnap, 5784. kiszlév 20.), délelőtt 10.00 órakor (a Budapest VII. Síp u. 12. sz. alatti díszteremben) kezdődő közgyűlésére. A Közgyűlés nyitóimával kezdődik.

Mazsihisz hírek / 2023. November 27. / 12:14

Új kezdeményezés a rabbitól és a rebbecentől Izrael támogatására

Ha a közösségünkben születésnapost ünneplünk, az ajándékra szánt pénzt mostantól inkább ajánljuk fel adományként izraeli testvéreink megsegítésére. A kezdeményezés Radnóti Zoltán főrabbitól és a feleségétől származik, az apropóját az adta, hogy a Bét Sálom zsinagóga rabbija a közelmúltban töltötte be 52. évét.

Mazsihisz hírek / 2023. November 22. / 14:51

Milorad Dodik: „Látogatásom az Izrael melletti kiállásunk kifejezése”

A munkalátogatáson Budapesten tartózkodó Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ma reggel megtekintette a Dohány utcai zsinagógát és a magyar zsidó múzeum gyűjteményét. A politikust a zsinagógánál dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, míg a zsidó múzeumban dr. Toronyi Zsuzsanna igazgató fogadta. Milorad Dodik a délután folyamán a Holokauszt Emlékközpontban folytat megbeszéléseket.

Mazsihisz hírek / 2023. November 21. / 22:34

Teljes látogatási tilalom lépett érvénybe a Szeretetkórházban

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő budapesti Szeretetkórházban az illetékes kormányhivatal november 21-től látogatási tilalmat rendelt el. A hírt ma este tették közzé a kórház Facebook-oldalán. A rendelkezés visszavonásig érvényes.

Mazsihisz hírek / 2023. November 20. / 17:08

Izraeli gyerekek a Goldmarkban: Egy nép, egy szív

A Mazsihisz mintegy 140 gyermeket látott vendégül szüleikkel együtt a Szövetség Síp utcai székházának Goldmark termében. A fogadáson jelen volt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Mester Tamás, a BZSH elnöke, a Mazsihisz alelnöke is.

Mazsihisz hírek / 2023. November 16. / 20:14

A Mazsihisz elnöke a kancelláriaminiszternél

A magyar zsidó közösséget érintő, aktuális kérdésekről, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) egyes intézményeinek fejlesztéséről és a jövő évi holokauszt megemlékezésekről volt szó azon a megbeszélésen, amelyet a napokban folytatott dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.

Mazsihisz hírek / 2023. November 08. / 10:48

A Mazsihisz elnöke a belügyminiszterrel tárgyalt

A magyar zsidó közösséget érintő aktuális ügyek szerepeltek annak a megbeszélésnek a napirendjén, amelyet dr. Grósz Andor folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel. A héten lezajlott találkozót a Mazsihisz-elnök kezdeményezte.

Megemlékezések / 2023. November 03. / 12:35

134 éve született Seress Rezső, a Szomorú Vasárnap szerzője, aki megátkozta az emberiséget

A valaha felcsendült legszomorúbb dallam kiötlője minden bizonnyal maga is a legszomorúbb ember volt, aki valaha élt a Földön. Az élethez nem ragaszkodott, de a Kispipához és az oda tartozó örömlányokhoz és zsidó kisegzisztenciákhoz mindig hűséges maradt.

Mazsihisz hírek / 2023. November 01. / 08:56

Adomány Izraelért Izraelnek: Már majdnem elértük a 8 millió forintot!

Mint arról korábban beszámoltunk: gyűjtést indított az október 7-én rettenetes emberveszteséget elszenvedett beeri kibuc számára a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH). Örömmel számolunk be róla, hogy az adakozók segítségével a kitűzött 8 millióból 7,7 millió forint már össze is gyűlt. Hálás köszönetünket fejezzük ki minden egyes adományozónak minden egyes forintért!

Mazsihisz hírek / 2023. Október 27. / 14:01

Szolidaritási koncert Izraelért: eljött az érzelmi és spirituális segítség ideje

– Fizikálisan ugyan nem lehetünk ott, azonban az érzelmi és spirituális segítségadás ideje jött el, amivel a jelen helyzetben leginkább hozzá tudunk járulni a mielőbbi békéhez – mondta Darvas István főrabbi azon a szolidaritási koncerten, amelyet a Mazsihisz és a BZSH rendezett tegnap este a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában. A rendezvényen Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Ránki Sára erdélyi jiddis népdalokat adott elő Kányádi Sándor fordításában.

Mazsihisz hírek / 2023. Október 25. / 17:56

„Szeretünk titeket” – üzenték budapesti kisdiákok izraeli társaiknak

A budapesti Csia Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tíz éves diákjai a napokban ellátogattak a Dohány utcai zsinagógába, ahol azzal fejezték ki az Izrael melletti kiállásukat, hogy hoztak egy saját készítésű tablót, amelyre Dávid-csillagot rajzoltak, s beleírták a 23. zsoltár szövegét. A Mazsihisz elnöke, dr. Grósz Andor meghatottan vette át az ajándékot, és azt mondta a gyerekeknek: „azért vagyunk emberek, hogy kiálljunk egymásért".

Mazsihisz hírek / 2023. Október 25. / 11:39

Schőner Alfréd 75: „A Schőner név Magyarországon fogalommá vált”

A napokban ünnepelte 75. születésnapját dr. Schőner Alfréd főrabbi, professzor emeritus, az OR-ZSE volt rektora, akit külön köszöntött dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija. Köszöntésüket az alábbiakban közöljük, egyúttal kívánjuk Schőner főrabbinak, hogy egészségben tartsa meg az Örökkévaló az emberi kor végső határáig.