Beköszöntött niszán hónap – hódes tov minden kedves hittestvérünknek!

2024. Április 09. / 16:15


Beköszöntött niszán hónap – hódes tov minden kedves hittestvérünknek!

A Talmud szerint az Örökkévaló Niszán hónapban teremtette a világot, népünk ősatyái is ebben a hónapban születtek, a bölcsek szerint pedig a végső megváltás is Niszán havában következik el. Hódes Tov!

A bibliai hónapszámlálás szerint a Niszán a zsidó naptár első hónapja, míg a Tisritől számított újév szerint a hetedik hónap. Mindig 30 napos. Elnevezése asszír-akkád nyelven „niszánu”,  aminek azért van jelentősége, mert a babiloni időkkel is összefügg: a babiloniai fogságból Izraelbe visszatérő zsidók kezdték használni Ezra  és Nechemjá  idejében, a Niszán név már a Bibliában is megtalálható.

A Talmud szerint Niszán havában teremtette az Örökkévaló a világot, és a zsidóság ősatyái is ebben a hónapban születtek. Niszán első napja a királyok újéve, mert Izrael királyai ettől a hónaptól kezdve kezdve számolták királyságuk éveit. Niszán egyúttal az ünnepek újéve is, mert ilyenkor van pészách, amely a zarándokünnepek között az első a sorban.

A polgári időszámítás szerint idén április 20-ra esik a „sábát hágádol", a nagyság szombatja. Ilyenkor a rabbi péntek esti beszédének központjában a pészachi törvények ismertetése szerepel, hogy a közösség jobban fel tudjon készülni a közelgő pészachra. Ezen a héten igyekezzünk megszabadulni a birtokunkban lévő kovászos élelmiszerektől, fogyasszuk el, vagy a rabbink segitségével adjuk el, hiszen április 22-én, hétfőn 10 óra 21-ig ehetünk kovászosat, a maradék kovászosat 11 óra 32-ig el kell égetni. 

Április 22-re esik erev pészach, a pészahot bevezető nap, és az elsőszülöttek böjtje 3 óra 57 perctől 20 óra 09 percig. Fontos, hogy teljesítjük a két legfontosabb pészahi törvényt: a birtokunkban semmilyen kovászos „ne láttasssék és ne találtassék”.

Április 22-én, hétfőn este beköszönt pészach ünnepe. Most a templomi kidus elmarad, mivel szédert rendezünk, és a kidus a pészahi elbeszélés (hágádá) szerves része. Pászach második estéjén elkezdődik az ómerszámlálás, amely tórai parancsolat.

Idén április 30-án este köszönt be a pészach nyolcadik, utolsó napja. A pészach kimenetele április 30-án, kedden este lesz, kovászos étel-ital fogyasztása tehát április 30-án, kedden este 20 óra 46 perctől lehetséges.

Jó hónapot minden olvasónknak és hittestvérünknek!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek