Címkék

ros hódes

Zsidó világ / 2024. Április 09. / 16:15

Beköszöntött niszán hónap – hódes tov minden kedves hittestvérünknek!

A Talmud szerint az Örökkévaló Niszán hónapban teremtette a világot, népünk ősatyái is ebben a hónapban születtek, a bölcsek szerint pedig a végső megváltás is Niszán havában következik el. Hódes Tov!

Zsidó világ / 2024. Március 11. / 10:21

Itt van ádár II. – Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

Mivel ebben a zsinagógai esztendőben szökőév van, két ádár hónapot ünneplünk. A második ádárban vannak a jelentős események, így Mózes tanítónk születésének és halálának napja, valamint a zsidóság legvidámabb ünnepe, a Purim. Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek, s reméljük, minél többen együtt leszünk az idei PurimFeszt eseményein!

Zsidó világ / 2024. Február 07. / 12:05

Hamarosan beköszönt ádár I. hava, jó hónapot minden hittestvérünknek!

Az ádár hónap neve egyes magyarázatok szerint az akkád „ádáru” (felhős, borongós) szóból ered. De ennél sokkal szebb az a magyarázat, miszerint az ádár a héber „ádir” (nagy, hatalmas) szóból jön, merthogy ebben az időszakban népünkkel nagy és hatalmas csodák estek meg. Akárhogy is van, ha itt az ádár, akkor nemsokára ünnepi halat eszünk, és közeleg a purim is!

Zsidó világ / 2024. Január 11. / 13:50

Itt van svát hónap – hódes tov minden kedves hittestvérünknek!

Svát hónap nevéről mindenkinek a Tu Bisvát, vagyis a fák újévének ünnepe ugrik be először, holott ennek az időszaknak vannak más nevezetes napjai is. Cikkünkben felidézünk párat, többek között azt a szombati napot, amikor majd felhangzik zsinagógáinkban a Tízparancsolat.

Zsidó világ / 2023. December 13. / 11:11

Beköszöntött tévét hónap – hódes tov minden kedves hittestvérünknek!

A zsidó időszámítás szerint tegnap este ránk köszöntött tévét hónapja, amelynek elnevezése az akhád eredetű „tavito”, azaz „javulás” szóból ered. Ez arra utalhat, hogy a mezőgazdaság számára előnyös hetek következnek a Közel-Keleten, ahol ilyenkor a föld számára jótékony esők hullanak – igaz, most éppen nálunk is. Ne feledjük, hogy ebben a hónapban három böjt is lesz – nemhiába eszünk oly sok fánkot most, a hanuka napjaiban.

Zsidó világ / 2023. Október 17. / 09:52

Beléptünk hesván havába – Hódes Tov!

Hesván a zsidó naptár egyik legkülönlegesebb hónapja, tekintettel arra, hogy a szent szombatokon kívül egyetlen vallási ünnep sem esik erre az időszakra – kivéve etióp hittestvéreink Szigd nevű ünnepét. Igaz, egy emlékezetes dátum mégis akad: hesván hónapban van Ráhel ősanya halálának évfordulója.