Címkék

Pészah 2024

Zsidó világ / 2024. Május 02. / 09:30

„Hét napig maceszt egyetek!”

– Az ünnep nyolc napja alatt fogyasztott macesz azt jelképezi, hogy vannak dolgok, amik nem történhetnek meg maguktól, azokat valakinek meg kell valósítania – tanítja alábbi írásában Szerdócz Ervin újpesti rabbi.

Zsidó világ / 2024. Április 28. / 14:35

Ma este beköszönt az idei pészah utolsó két napja

Idén április 28-án, vasárnap este 19 óra 33 perckor köszönt be a pészah utolsó két napja, az ünnepi időszakot lezáró két jom tov. A pészah kimenetele április 30-án, kedden este 20 óra 46 perckor lesz. Rabbinikus ajánlás szerint a kovászos ételek fogyasztásával az ünnep kimenetele után várjunk még 15-20 percet!

Zsidó világ / 2024. Április 26. / 11:13

Jonathan Sacks rabbi a kivonulás emlékezetéről

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban a múlt hét pénteki idézethez hasonlóan olyan gondolatot osztunk meg, amely a Pészah ünnepével kapcsolatos. Minden kedves hittestvérünknek, aki honlapunkon figyelemmel követi a volt brit főrabbi gondolatait, az ünnep hátralévő napjaira is örömteli és kóser Pészahot kívánunk!

Zsidó világ / 2024. Április 25. / 09:13

A széder-est varázsa

– A széder-estnek, amit Őrködés éjszakájának nevezünk, az a legfontosabb jelentése, hogy „…ha Isten nem hozott volna ki minket Egyiptomból, ma is a fáraó rabszolgái volnánk” – tanítja írásában Szerdócz Ervin újpesti rabbi.

Zsidó világ / 2024. Április 22. / 10:10

Mózes a piramist nézi, avagy a Pészah a száz évvel ezelőtti újságcikkekben

Az ünnep bejövetele előtt még lehet olvasgatni az interneten, erre biztatjuk most olvasóinkat. Érdekes, szellemes és tanulságos cikkek következnek az 1924-es esztendőből. Boldog és kóser ünnepet minden hittestvérünknek!

Zsidó világ / 2024. Április 22. / 07:50

Grósz Andor: Boldog és kóser Pészáhot minden hittestvérünknek!

A zsidó hagyomány azt tanítja nekünk, hogy az Egyiptomból való szabadulás, a kivonulás, az elkerülés nagy zarándokünnepét minden évben úgy kell megtartanunk, mintha mindez velünk történt volna meg. Mintha a mi életünkben jött volna el az a sorsdöntő pillanat, amikor választanunk kellett a múlt és a jövő, az alávetettség és a szabadság, a halál és az élet között.

Zsidó világ / 2024. Április 21. / 22:33

Jöjj el, szabadság, te szülj nekem rendet: az idei Peszáhra

A zsidó nép a szabadság szellemből született, és éppen ezért tudjuk mélyen és átélten: a szabadság nem külső adottság, hanem belső hangoltság. A széder este játékos, mesélő rituáléja abban segít, hogy megtanuljunk belül szabaddá lenni.

Zsidó világ / 2024. Április 21. / 20:24

Tanszéder a Rumbi Tanházzal

A pészáhi tanszéderre hamar megtelt a Rumbach zsinagóga kávézója. A résztvevő családok és gyerekek között sokaknak első zsinagógai látogatásuk volt ez a különleges alkalom, ahol belépve a helyszínre máris elvarázsolta őket a varázslatos, ünnepi dekoráció.

Zsidó világ / 2024. Április 21. / 12:20

Pészah 2024: ünnepi fogalomtár

Idén április 22-én (hétfőn) este köszönt ránk Pészah ünnepe, amely április 30-án (kedden) este ér véget. Az első széderestét április 22-én este, a másodikat április 23-án este üljük. Írásunkban néhány a pészah ünnepéhez szorosan kapcsolódó fogalmat mutatunk be.

Kultúra / 2024. Április 21. / 11:54

Utazás a szefárd zene dallamain – Bognár Szilvia, Paár Julcsi és Szalóki Ági rendhagyó pészáhi koncertje

Az idén első alakalommal megrendezett PészáhFeszt egyik legjobban várt estéjére megtelt a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, a színpad pedig festői kék és lila színekbe borult, messzi tájakra invitálva a hallgatóságot. A szefárd zene, a ladino ritmusok egyszerre hordozzák magukban a pezsgő életigenlést és a keserűség fájdalmát. Hiszen a szefárd zene maga a száműzetés zenéje.

Zsidó világ / 2024. Április 19. / 12:42

Binjomin rabbi a maceszről: Őrizd meg és örökítsd meg!

– Peszách ünnepének egyik kiemelkedő jellegzetessége az őrzés, őrködés fogalma. A Tóra két különböző két külön téma kapcsán is megemlíti. Az egyik a széder este, vagyis az „őrzés éjszakája", a másik pedig a macesz, a kovásztalan kenyér, amit őriznünk kell – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda rabbija az Omek magazin április 18-i számában.

Zsidó világ / 2024. Április 19. / 12:29

Jonathan Sacks rabbi a Pészah lényegéről

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban ezúttal olyan idézetet idézetet osztunk meg, amely a közelgő Pészah ünnepével kapcsolatos. Minden kedves hittestvérünknek, aki honlapunkon hétről hétre figyelemmel követi a volt brit főrabbi gondolatait, boldog és kóser Pészahot kívánunk!