Besáláh, gyertya 02.03. 16:29, kimenete: 02.04. 17:37
23.02.02. | 11 Svát 5783
Alapértelmezett verzió

Tudomány / 2023. Február 02. / 12:23

Ungváry Krisztián új sorozata érinti a magyarországi zsidóellenességet is

Ungváry Krisztián történész „Egy történelem – sok magyarázat. Interpretációk a magyar történelemről" címmel indít 12 részes előadás-sorozatot a dokumentálható tényeken alapuló történelem iránt érdeklődők számára a 19–20. századi magyar történelem vitatott kérdéseiről. A történész külön előadásban tárgyalja a Horthy-korszakot és a hazai zsidóellenességet is. Az előadás-sorozat nyitott, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tudomány / 2023. Január 27. / 10:47

Csapody Tamás: Cservenka, a büntetlenül maradt vérengzés

A második világhávorúban a szerbiai Borból 3400 embert 18 nap alatt hajtottak el a 360 kilométerre lévő Cservenkába. A következő napok a holokauszt és a magyar történelem legvéresebb napjai közé tartoznak. A tettesek büntetlenül megúszták – írja Csapody Tamás a Telex.hu portálon. A tömeggyilkosságokért elsődlegesen felelős Hermann Fogy SS-hadnagy egy luxuskörülményeket nyújtó bajorországi öregotthonban halt meg 1993-ban.

Izrael / 2023. Január 20. / 11:42

Izraeli selyemút: ősi keleti textileket találtak a régészek

Ez a „selyemút” eltért a hagyományos útvonalaktól. Izrael északi részétől délre haladt az illatszereket szállító utak mentén, átszelte az Arava-sivatagot, majd csatlakozott az Izrael földjén észak-déli irányban áthaladó, s a földközi-tengeri kikötőkhöz tartó utakhoz – nyilatkozta IAA Facebook fiókjának az ásatásokat vezető Bar-Oz professzor.

Tudomány / 2023. Január 11. / 19:17

Novák Attila előadása a Bar Ilan Egyetem Magyarország Fórumán

A holokauszt-kutatás jelenlegi magyarországi helyzetéről tartott előadást az izraeli Bar Ilan Egyetemen frissen megalakult Magyarország Fórum első ülésén Novák Attila történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, a Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet munkatársa. A fórum az Arnold and Leone Finkler Institute of Holocaust Research keretében jött létre.

Tudomány / 2023. Január 10. / 14:00

Olvasnivaló egy életre: megjelent a Bibliai héber-magyar szótár

Egeresi László Sándor munkáját dicséri az a tartalmában és méretében is jelentős, 840 oldalas kötet, amely a közelmúltban került a boltokba Bibliai héber-magyar szótár címmel – holott ez a vaskos könyv nemcsak szótár, több annál: találhatunk benne szómagyarázatokat, héber-jiddis eredetű magyar szavakat, és egyes héber szavak modern (ivrit) feltüntetését is. A könyv többek között a Mazsihisz támogatásával jelent meg.

Tudomány / 2023. Január 09. / 13:57

A csók új kiadásban Löw Immánueltől – nagy skajach a szegedieknek!

Igazi könyvritkaság látott napvilágot a Szegedi Zsidó Hitközség reprint kiadásában: a hitközség újra megjelentette a város legendás főrabbijának, Löw Immánuelnek A csók című munkáját. A mű 1882-ben nászajándék gyanánt íródott, így annak idején mindössze 30 példány készült belőle. Ebből mára csak három kötet hollétéről tudni – nagy öröm, hogy a munka az olvasók számára már hozzáférhető.

Pályázatok / 2022. December 04. / 17:48

Pályázat 2022-2023: A Mazsihisz, az OR-ZSE és a Goldziher Intézet felhívása felsőoktatási hallgatók számára

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Goldziher Intézet pályázatot hirdet egyetemi és főiskolai hallgatók számára. A pálázat beadásának határideje: 2023. március 16. csütörtök.

Tudomány / 2022. November 30. / 16:06

Miért lett Heródes halálának napja ünnepnap a zsidóság számára?

Ma este beköszönt kiszlév hónap hetedik napja, amely a hagyomány szerint Heródes király (uralkodott i. e. 40-től i. u. 4-ig) halálának napja. Az edomi származású, véreskezű királyt a zsidók annyira megvetették, hogy halálának napját ünnepnappá nyilvánították. De mivel „érdemelte ki” Heródes ezt a gyűlöletet, ha egyszer éppen ő volt az, aki felépíttette a harmadik Szentélyt? Egy kis történelmi összefoglaló következik.

Tudomány / 2022. November 29. / 20:53

Digitális szövegelemzéssel vizsgálják a holokauszt történeteit az ELTE kutatói

A magyar túlélők vallomásait a Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság (DEGOB) rögzítette 1945 és 1946 között. Az ELTE Társadalomtudományi Karán (TáTK) működő Research Center for Computational Social Science „Digital Lens” kutatócsoport most ezeket a jegyzőkönyveket elemzi új, innovatív módszerekkel.

Tudomány / 2022. November 29. / 12:48

Izraelben gyártott, kovid elleni orr-spray hamarosan Magyarországon

– Izraelben gyártják azt a forradalmian új orr-spray-t, amelynek hatóanyaga 99 százalékban elpusztítja a szervezetbe jutott koronavírust. A virX nevű spray hamarosan Magyarországon is elérhető lesz – hívta fel figyelmünket Barta Judit, a Bio-Kasztel Kft. ügyvezetője. A cég neve a magyar zsidó közösség előtt ismerősen cseng, hiszen ez a társaság a járvány idején jelentős mennyiségű gyorstesztet adományozott a Mazsihisznak.

Tudomány / 2022. November 18. / 13:33

A hét műtárgya: Fénykép egy konferenciáról

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja az 1960-as évekre fókuszál, ennek megfelelő a hét műtárgyává választott kép: egy konferencián készült fotó a budapesti Síp utca 12. szám alatt lévő Mazsihisz-székház legendás, sokat látott Goldmark-terméből. A fotón többek között Sós Endre, Scheiber Sándor, Benoschofsky Imre, Schück Jenő, Bacher Vilmos és Richtmann Mózes.

Kultúra / 2022. November 18. / 12:20

Érzékeny témával folytatódik decemberben a CampusCULT

Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közös szervezésében novemberben elindított CampusCult kulturális programsorozat 2022. december 7-én, szerdán 17.30 órakor folytatódik a Goldmark teremben (Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)