Beháálothá, gyertya 06.09. 20:21, kimenete: 06.10. 21:41
23.06.06. | 17 Sziván 5783
Alapértelmezett verzió

Tudomány / 2023. Június 02. / 16:41

Tombol az AI-verseny: 100 milliós befektetés egy izraeli szuperszámítógép fejlesztésbe

Az Nvidia, a világ vezető chipgyártó cége több százmillió dollárt fektet Izrael legerősebb mesterséges intelligenciát működtető szuperszámítógépének, az Izrael-1-nek a fejlesztésébe.

Tudomány / 2023. Május 15. / 11:09

A Jeruzsálem-kérdés, és Izrael kapcsolata az UNESCO Világörökségi Bizottságával

A Jeruzsálem nap alkalmából az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Doktori Iskolája a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral közösen nyilvános disszertációfejezet-vitát rendez a zsidó múzeumban május 18-án, csütörtökön délután 5 órától. A vitán Szűcs Tamás doktorandusz doktori értekezésének egyik fejezetét vitatják meg.

Tudomány / 2023. Május 02. / 19:51

A soá alatt nácik által elrabolt könyvek kerültek vissza az OR-ZSE könyvtárába

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem könyvtárából származó, a II. világháború során a nácik által elrabolt könyvek kerültek vissza az intézménybe a Hochschule für Jüdische Studien Heidelberg (HFJS) jóvoltából és szervezésében. Az egyetem képviseletében Balázs Gábor általános rektorhelyettes, Tamási Balázs könyvtárigazgató és Biró Tamás vettek részt azon a rendezvényen, amelyen sor került a könyvek visszaszolgáltatására.

Tudomány / 2023. Május 02. / 08:50

„Egyszóval, zsidó maradok” – Tatár György és A megváltás csillaga

A nagy német zsidó történész és filozófus, Franz Rosenzweig (1886-1929) fő műve A megváltás csillaga, amelyet számos filozófus a XX. század legfontosabb filozófiai művei közé sorol. A könyvből eddig sajnos csak részletek voltak elérhetők magyarul, a Kalligram Kiadó azonban – a magyar tudomány régi adósságát törlesztve ezzel – a közelmúltban megjelentette a teljes művet. A nagy hatású könyvről a Litera.hu Tatár Györgyöt kérdezte.

Tudomány / 2023. Április 18. / 13:42

Helyhez kötött zsidó világok – megjelent a Targum 2. száma

Megjelent a Targum folyóirat második száma. A Goldziher Ignác Tudományos Kutató Alapítvány által alapított, és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár által kiadott lap új számának fókuszában ezúttal a lokalitás áll, a lapszám szerkesztője Glässer Norbert.

Tudomány / 2023. Április 04. / 14:06

Domán István tanításai életre szóló útmutatót adtak

Az OR-ZSE és a Mazsihisz által dr. Domán István (zc”l) tiszteletére megrendezett emlékkonferencián a hazai neológ rabbikar számos tagja felszólalt. A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában tartott emlékülésen – amelynek moderátora és háziasszonya Kiss Henriett, a Rumbach vezetője volt – tiszteletét tette Erdő Péter, bíboros, esztergom-budapesti érsek is. A résztvevőket Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszöntötte.

Tudomány / 2023. Március 27. / 16:59

Könyvbemutató: „Változatok az aha-élményre"

Tudomány / 2023. Március 22. / 16:30

A víz világnapjára: Szélfútta megoldás Izrael vízproblémájára?"

Izraelben a tenger szinte szó szerint a vízcsapokba ömlik. Az izraeliek büszkék országuk sótalanítás terén elért eredményeire: a Izrael Földközi-tenger partjainál öt üzem található, amelyek a hazai lakossági vízfogyasztás mintegy 75%-ának megfelelő ivóvizet termelnek, és további két létesítmény épül az elkövetkező években.

Tudomány / 2023. Március 05. / 16:35

A megváltás csillaga – végre magyarul is olvashatjuk Rosenzweig fő művét

A magyar szellemi élet eddig sajnos nélkülözte Franz Rosenzweig (1886-1929) német zsidó vallástörténész és történész fő művének, az 1921-ben megjelent Der Stern der Erlösung (A megváltás csillaga) teljes magyar fordítását. E hiányt pótolja a Kalligram Kiadó, amely Bíró Dániel fordításában jelenteti meg a munkát. A kézirat már nyomdában van, s március végén kerül forgalomba.

Tudomány / 2023. Február 23. / 14:18

Választott nemzet – Hiánypótló kötet Marczali Henrik történész munkásságáról

– Marczali Henrik a 20. században elsőként alkalmazta a forráskritikai megközelítést történetírói munkásságában és vezette be a hazai tudományos életbe. Német, francia és angol kollégái között nagy hírnévnek örvendett, egyik angol kortársa 1913-ban a magyar történettudomány legkiválóbb teljesítményeként értékelte munkásságát – írja az OR-ZSE beharangozója Dénes Iván Zoltán új, 2022 végén megjelent monográfiájának bemutatója kapcsán.

Pályázatok / 2023. Február 16. / 17:10

Pályázat 2022-2023: A Mazsihisz, az OR-ZSE és a Goldziher Intézet felhívása felsőoktatási hallgatók számára

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Goldziher Intézet pályázatot hirdet egyetemi és főiskolai hallgatók számára. A pálázat beadásának határideje: 2023. március 16. csütörtök.

Tudomány / 2023. Február 16. / 14:04

Régi zsidó kézírás olvasás – írástörténeti előadás sorozat

A magyarországi zsidó közösségek levéltári örökségének jelentős része található közlevéltárakban vagy nyilvános magánlevéltárakban. Ezek elsősorban adózással, a közösség belső adminisztrációjával kapcsolatos iratok, részletes adatokkal az egyes közösségek történetére vonatkozóan.