TECÁVÉ, gyertya 02.23. 17:00, kimenete: 02.24. 18:06
24.02.22. | 13 Ádár I 5784
Alapértelmezett verzió

Tudomány / 2024. Február 21. / 11:50

Magyarics Tamás előadása: Arab–izraeli háborúk, 1956, 1967, 1973 (videó)

A Rubicon Intézet közelmúltban Budapesten megrendezett „Arab-izraeli kapcsolatok és konfliktusok” című, teltházas konferenciáján a jelenleg is zajló közel-keleti események történeti hátteréről hangzottak el előadások. A lenti videóban Magyarics Tamás egyetemi docenst, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének vezetőjét hallgathatják meg.

Tudomány / 2024. Február 08. / 15:56

John Lukacs 100: A szabadság tisztelete és a történelem vigasza

A világhírű magyar zsidó származású történész, John Lukacs (Lukács János) születésének 100. évfordulója tiszteletére a Habsburg Ottó Alapítvány és az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézete konferenciát rendezett Szellem és jellem – John Lukacs 100. címmel a közszolgálati egyetemen. A tanácskozáson Hatos Pál történész brilliáns előadást tartott nemcsak Lukácsról, de a történészi hivatás lényegéről és a történeti megismerés módozatairól is.

Tudomány / 2024. Február 07. / 13:56

Így hordták szét a „zsidóvagyont" – Alföldi Róbert olvassa föl Ungváry Krisztián írását

„Zsidóvagyon" kiigénylés és újraosztás 1944-ben – ez a címe annak a YouTube-videónak, amelyben Alföldi Róbert színművész olvassa föl Ungváry Krisztián történész „Nagy jelentőségű szociális akció" tanulmányát. A videót a történész tette közzé a saját YouTube-csatornáján. Habár a felvétel csak tegnap került ki az internetre, már csaknem 7 ezren látták.

Tudomány / 2024. Január 30. / 13:46

A holokauszt nemzedékei – meghívó könyvbemutatóra

A Virág Teréz Traumakutató Csoport tisztelettel meghívja Önt az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem Goldziher Ignác termébe egy különleges könyv bemutatójára: A holokauszt nemzedékei Traumatizált generációk az interperszonális, szociális és kulturális térben.

Tudomány / 2024. Január 29. / 15:39

Száz Pál író, irodalmár lesz az idei Schweitzer-díj kitüntetettje

A Schweitzer József néhai országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója emlékére alapított emlékdíjat idén Száz Pál irodalmár kapja. A kitüntetést a Magyar Hebraisztikai Társaság Schweitzer-lectures című konferenciáján adják át február 1-jén, csütörtökön.

Tudomány / 2024. Január 21. / 09:56

Magyar Hebraisztikai társaság – meghívó konferenciára és könyvbemutatóra

Folytatva az elmúlt évek hagyományát, a Magyar Hebraisztikai Társaság 2024. február 1-én, csütörtökön ismét megrendezi konferenciáját, amellyel a Társaság alapító elnöke, Prof. dr. Schweitzer József (1922–2015) országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója emléke előtt tiszteleg.

Tudomány / 2024. Január 08. / 20:19

Olosz Levente új könyve a Kasztner-ügy tudományos és közéleti diskurzusairól

Megjelent Olosz Levente történész „Narratívák fogságában – A Kasztner-ügyről szóló tudományos és közéleti diskurzusok története" című könyve, amely már megvásárolható a könyvesboltokban – adta hírül a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpont az intézmény Facebook-oldalán.

Tudomány / 2024. Január 02. / 14:26

Erős Ferenc emlékére jelenik meg A holokauszt nemzedékei című kötet

A Virág Teréz Traumakutató Csoport 2021. április 15-én rendezett, A holokauszt nemzedékei – Traumatizált generációk az interperszonális, szociális és kulturális térben című online konferencián elhangzott előadásokat tartalmazza egy hamarosan megjelenő kötet az Animula Kiadó gondozásában. A mű szerkesztői: Bárdos Katalin, Heller Mária és Vörös Kata.

Tudomány / 2023. December 28. / 16:44

Január másodikától újra látogathatók a Holokauszt Emlékközpont kiállításai

A budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpont december 22-én zárt be az év végi ünnepek miatt, a nyitás 2024. január 2-án, kedden lesz. Akkortól újra látogatható az emlékközpont állandó tárlata, amelyet a magyar holokauszt áldozatainak emlékére állítottak össze, s megtekinthetők lesznek az intézmény időszaki kiállításai is, köztük a győri zsidóság 1867-1944 közötti történetét feldolgozó tárlat.

Tudomány / 2023. December 27. / 13:52

Már anyakönyvezhető nálunk a Sosána név – hála a főrabbinak és a tudósoknak

Egy magyar zsidó házaspár a Sosána nevet szerette volna adni születendő kislányuknak, de kérelmüket az illetékes hatóság – nyelvészeti állásfoglalásokra hivatkozva – többször is visszautasította. Majd összefogott Biró Tamás, Komoróczy Szonja Ráhel és Radnóti Zoltán, akik olyan szakértői indoklásokat tettek le az asztalra, amelyeknek eredményeként 2023-tól már anyakönyvezhető a Sosána név Magyarországon.

Tudomány / 2023. December 27. / 11:15

Hogyan vált az áruló Júdás (Juda) egy egész nép toposzává?

Fabiny Tamás teológus püspök (címlapképünkön) új könyve tudományos igényességgel dolgozza fel Júdás alakját és a Júdás-jelenség hatástörténetét. Röhrig Géza ezt írja ajánlójában: „a pénzes zacskót szorongató, kampós orrú zsidó nem a Der Stürmer találmánya. Júdást is így ábrázolta a középkor". Mint fogalmaz: Fabiny Tamás munkája bemutatja, hogy „hogyan és kik tették az áruló tanítványt egy egész nép toposzává".

Tudomány / 2023. December 20. / 18:42

Az ember a jövőből: Neumann János feladta a leckét...

Remek könyv a Neumann János – Az ember a jövőből című kötet, Ananyo Bhattacharya brit tudományos író műve, de erős a gyanúnk, hogy a kvantummechanikában jártas matematikusok és fizikusok sokkal jobban élvezik, mint a széles olvasóközönség. Javasoljuk, hogy mielőtt hozzákezdenek, frissítsék fel a fizikaórán tanultakat…