Vájéleh, gyertya 09.30. 18:21, kimenete: 10.01. 19:24
22.09.27. | 2 Tisri 5783
Alapértelmezett verzió

Tudomány / 2022. Szeptember 20. / 12:50

Fontos konferencia az Akadémián: A magyar kisebbségek 100 éve

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai és Történettudományi Osztálya kétnapos tudományos tanácskozást tart az MTA dísztermében szeptember 22-23-án. A konferencián előadást hallhatunk többek között a társadalmi pozíciók 1910-2010 köhzötti átrétegződéséről, az 1918 utáni asszimilációs folyamatokról a Kárpát-medencében. Külön blokkban tárgyalják a két világháború közötti,1920-tól 1938-ig terjedő időszakot.

Tudomány / 2022. Augusztus 27. / 23:20

Ausztria és a soá – időszaki tárlat a Holokauszt Emlékközpontban

Nagy érdeklődés kísérte a „A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a soá" című időszaki kiállítás megnyitóját és az azt követő panel beszélgetést a Holokauszt Emlékközpontban – olvasható a budapesti Páva utcai intézmény Facebook-oldalán. A megnyitó résztvevőit dr. Zima András igazgató és Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója köszöntötte, a tárlat október 14-ig tekinthető meg.

Tudomány / 2022. Augusztus 24. / 10:14

Zsinagógák hete Kőszegen, az OR-ZSE oktatói is előadnak

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) szervezésében rendezik meg a Zsinagógák hete Kőszegen című tudományos rendezvénysorozatot a felújított helyi zsinagógában augusztus 28-29-én. Az előadók között van az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem két oktatója is: dr. Balázs Edit ny. főiskolai docens, rektori tanácsadó és dr. Balogh István főiskolai docens, mb. tanszékvezető.

Tudomány / 2022. Augusztus 18. / 13:35

A holokauszt sajátos megjelenítése Ember Mária és Ember Judit életművében

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR_ZSE) honlapján már szabadon hozzáférhető Herczeg Róbert harmadéves közösségszervező szakos hallgatónak „A holokauszt sajátos megjelenítése Ember Mária és Ember Judit életművében" című tanulmánya, amely az OR-ZSE és a Wallenberg Egyesület közös pályázatán különdíjban részesült.

Tudomány / 2022. Augusztus 15. / 15:47

Róma óriási erőforrásokat mozgósított az ókori Jeruzsálem elfoglalására

A Jeruzsálem területén feltárt ásatások leletanyaga szerint a rómaiak óriási erőforrásokat mozgósítottak i. sz. 70-ben Jeruzsálem elfoglalására és a második Szentély lerombolására – írja az Izraeli Régészeti Hatóság a Facebook-oldalán. A kőhajító gépek által kilőtt kövek, a gyalogsági lándzsavető gépekből származó nehéznyílhegyek száma és az ostrom elhúzódó ideje azt jelzi: a szent város zsidó védői nem mindennapi kitartással álltak ellen.

Tudomány / 2022. Július 27. / 09:35

Autó-és motorsport fejlesztésében dolgozik együtt Magyarország és Izrael

Magyarország és Izrael a jövőben együttműködik az autó- és motorsport, valamint az ezzel kapcsolatos innovációk fejlesztésében – jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

Tudomány / 2022. Július 26. / 17:05

Izrael: Közel 2000 éves bronzérmét találtak Haifa partjainál

Antoninus Pius császár uralkodása idején, a 2. században verték a bronzpénzt, melyet az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) víz alatti régészeti egysége fedezett fel a tengerfenéken egy felmérés során. Az érmén a római Luna holdistennő képe alatt a rák csillagjegy található, másik oldalán pedig a 138-tól 161-ig uralkodó Antoninus Pius római császár képmása.

Tudomány / 2022. Július 12. / 08:37

Élet a megsemmisülésen túl: főhajtás a kitagadott csornai zsidóság előtt

A Csornai Múzeumban a rendkívül nagy érdeklődésre való tekintettel július 31-ről szeptember 30-ra módosították annak az időszaki kiállításnak a megtekintését, amelyen Kass János „Zsidó ünnepek” rézkarc-sorozata és a csornai zsidóság emlékeit feldolgozó „Élet – A csornai zsidóság története” című tárlat látható. A kiállításról és a nagy érdeklődés okairól Aszt Ágnes régész-muzeológust, a tárlat kurátorát kérdeztük.

Tudomány / 2022. Július 06. / 09:07

Elindult a Targum online folyóirat, szívből ajánljuk!

A Goldziher Ignác Tudományos Kutató Alapítvány alapításában és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) támogatásával mostantól új folyóiratot olvashatnak Targum címmel az interneten. A targum a Héber Bibia arámi fordítását jelenti, s azért esett az alapítók választása éppen erre a címre, mert a lap célja a fordítás, az értelmezés, az értelemadás és a megértés szándéka és átadása. A kiadó a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár.

Tudomány / 2022. Június 23. / 12:05

Itt a Yerusha, az új és páratlanul gazdag online zsidó adatbázis

Európai, amerikai és izraeli tudományos intézmények, zsidó múzeumok és könyvtárak, állami levéltárak, felsőoktatási tanszékek és egyéb kutatóközpontok összefogásával megszületett a Yerusha („Örtökség”) elnevezésű új online adatbázis. A projekt vezető kutatói között van a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár részéről Csősz László, Toronyi Zsuzsanna és Vági Zoltán.

Tudomány / 2022. Május 26. / 11:23

Több mint 2000 évvel ezelőtti gazdaságot tártak fel Észak-Izraelben

A kelet-galileai Arbel közelében, a Kinneret, vagyis Galileai-tótól mintegy hat kilométerre felfedezett uradalom kiváló állapotban maradt fenn. „A tárgyak azon a helyen hevertek, ahova az egykori lakók letették őket, úgy tűnik, hogy hirtelen hagyták el a helyet, talán katonai fenyegetés miatt” – mesélte a lapnak az ásatás vezetője.

Tudomány / 2022. Május 16. / 14:07

Ószövetségi Szómutató -meghívó digitális könyvtárbemutatóra

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak 2022. május 25-én szerda, 16.30 órakor, az „Ószövetségi Szómutató Szótár” (8000 digitális oldal ingyeneskeresőprogramokkal) című digitális könyvtártárbemutatóra a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtár és Információs Központjának konferenciatermébe (Budapest V. ker., Arany János u. 1.)