Vájislách, gyertya 12.09. 15:34, kimenete: 12.10. 16:45
22.12.04. | 10 Kiszlév 5783
Alapértelmezett verzió

Hírek, lapszemle / 2022. December 04. / 17:41

Három méter magasból leesett, kórházba került Gerendás Péter

A népszerű énekes-gitáros-zeneszerző, Gerendás Péter – a Mazsihisz kulturális rendezvényeinek rendszeres fellépője – a János Kórházban lábadozik, mert egy színházban két előadás közötti szünetben lezuhant 3 méterről és eltörte a kulcscsontját. A zenész erről egy mai Facebook-posztjában számolt be.

Hírek, lapszemle / 2022. November 30. / 22:00

Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában

– Az izraeli tudósítókat és drukkereket a katari világbajnokságon eddig finoman fogalmazva „hűvösen” fogadták. Dor Hoffman izraeli újságíró a hét elején pedig arról számolt be, hogy egy helyi taxisofőr kirúgta őt a kocsijából azzal a szöveggel, hogy a „testvéreit gyilkolja” – írja Káncz Csaba a Privátbankár.hu portálon.

Hírek, lapszemle / 2022. November 30. / 13:04

Okostelefonos applikáció mutatja a városmajori tömeggyilkosságok helyszíneit

IWalk applikációban elkészült a Városmajor-túra, ami végigvezet az 1944-45-ben Hegyvidéken történt nyilas tömegmészárlások helyszínein. A túra állomásai között szerepel a Maros utcai rendelő, a Bíró Dániel Kórház, az Alma utcai otthon, a Városmajor utcai és a Németvölgyi úti nyilasházak és a gyilkosságok közvetlen közelében felállított turul-emlékmű is – írja a 444.hu portál.

Hírek, lapszemle / 2022. November 29. / 15:37

Az embermentő Reviczky Imre ezredesre emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

A második világháború alatt embermentő tevékenységet folytató Reviczky Imre ezredes, posztumusz vezérőrnagy születésének 125. évfordulójára emlékeztek kedden Budapesten.

Hírek, lapszemle / 2022. November 28. / 19:56

Tanácskozás az Ábrahám-egyezmény második évfordulója alkalmából

A Külügyi és Külgazdasági Intézet és az izraeli nagykövetség közös szervezésében rendeztek ma panelbeszélgetést az Ábrahám-egyezmény 2. évfordulója alkalmából Budapesten. Az esemény résztvevője volt Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Karima Kabbaj marokkói nagykövet asszony és Saud Hamad Al-Shamsi emirátusi nagykövet – írja az izraeli nagykövetség hivatalos Facebook-oldala.

Hírek, lapszemle / 2022. November 27. / 19:53

Az igazságosság műve, avagy a háború és a béke a Bibliában

– A háború és a béke a Bibliában címmel rendeztek konferenciát a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetemen, a tanácskozáson az előadók a béke megteremtésének és megőrzésének vallási hátteréről beszéltek. Az eseményen Schweitzer József főrabbi születésének századik évfordulójáról is megemlékeztek – írja a Magyar Kurír. A rendezvény előadói között volt Radnóti Zoltán főrabbi is.

Hírek, lapszemle / 2022. November 21. / 18:56

Izraeli radarrendszerrel erősíti a kormány Magyarország védelmét

„Világszínvonalú, légi és tüzérségi célok felderítésére és nyomon követésére alkalmas izraeli radarrendszer áll jövőre a Magyar Honvédség szolgálatába. Az izraeli Iron Dome (Vaskupola) légvédelmi rendszer részeként már bizonyított, a lokátorok egyes egységeinek gyártásába a magyar hadiipar is bekapcsolódik" – írja a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva a Magyar Távirati Iroda.

Hírek, lapszemle / 2022. November 19. / 21:17

December elején mozikban a Keleti Ágnesről szóló portréfilm

December 8-án kerül a magyar mozikba az olimpiák történetének legeredményesebb magyar női sportolójáról, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről szóló portréfilm Aki legyőzte az időt címmel Oláh Kata rendezésében. A film Keleti Ágnes egy évét követi végig a 100. születésnapjától a 101-ig, középpontjában a sportoló hétköznapjai, visszaemlékezései állnak – közölte a dokumentumfilmet forgalmazó Budapest Film Zrt.

Hírek, lapszemle / 2022. November 19. / 21:05

Turisztikai szakemberek a Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpontban

A miskolci zsidó múzeumban és a zsinagógában Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija kalauzolta a szakembereket, akik élményszerű előadást hallhattak a miskolci zsidóság történetéről, a zsidó hagyományokról. A múzeum kiállítási tereiben magyar és angol nyelvű tájékoztatók olvashatók, így a külföldi turisták is olvashatják a legfontosabb információkat – írja a megyei lap internetes kiadása.

Hírek, lapszemle / 2022. November 17. / 10:01

A magyar államfő és a honvédelmi miniszter megnézte a Vaskupola működését

Novák Katalin köztársasági elnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tegnap Izraelben megtekintette az izraeli Vaskupola rakétaelhárító-rendszer működését – írja az MTI-re hivatkozva a Honvédelem.hu portál. Ellátogattak a Jad Vashem Intézetbe, a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpontba is, ennek kapcsán Novák Katalin megjegyezte: az antiszemitizmus elleni küzdelmet újra és újra meg kell vívni.

Hírek, lapszemle / 2022. November 14. / 12:07

Jelentős kutatómunka zajlik a Szegedi Zsidó Hitközségnél

– Digitális „kincsestárat" állítanak össze a történészek, valamint a zsidóság történetét feldolgozók és családfakutatók számára a Szegedi Zsidó Hitközségnél – írja „A szegedi zsidóság kincseit rendszerezik" című cikkében a Délmagyarország. Az írás szerint a hitközség archívumának munkatársai felbecsülhetetlen értékekre is bukkannak.

Hírek, lapszemle / 2022. November 13. / 17:07

Új identitás felé: magyar művészek az izraeli képzőművészetben

Magyarországról az 1920-as évek elején érkeztek az első képzőművészek Erec-Izraelbe. Hatásuk érezhető az ország vizuális képének megteremtésében is, a közterületek művészetével a kollektív emlékezést hangsúlyozták, a karikatúrát és a grafikai tervezést is ösztönözték – írja Ungár Olga az Izraelinfo.com portálon megjelent, kulturális értelemben igen izgalmas értekezésében.