Szombati gyertyagyújtás: 2022.07.08 20:24, kimenete: 2022.07.09 21:42
2022. 07. 04. | 5 Támuz 5782
Gyengénlátó verzió

Tudomány / 2022. Június 23. / 12:05

Itt a Yerusha, az új és páratlanul gazdag online zsidó adatbázis

Európai, amerikai és izraeli tudományos intézmények, zsidó múzeumok és könyvtárak, állami levéltárak, felsőoktatási tanszékek és egyéb kutatóközpontok összefogásával megszületett a Yerusha („Örtökség”) elnevezésű új online adatbázis. A projekt vezető kutatói között van a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár részéről Csősz László, Toronyi Zsuzsanna és Vági Zoltán.

Tudomány / 2022. Május 26. / 11:23

Több mint 2000 évvel ezelőtti gazdaságot tártak fel Észak-Izraelben

A kelet-galileai Arbel közelében, a Kinneret, vagyis Galileai-tótól mintegy hat kilométerre felfedezett uradalom kiváló állapotban maradt fenn. „A tárgyak azon a helyen hevertek, ahova az egykori lakók letették őket, úgy tűnik, hogy hirtelen hagyták el a helyet, talán katonai fenyegetés miatt” – mesélte a lapnak az ásatás vezetője.

Tudomány / 2022. Május 16. / 14:07

Ószövetségi Szómutató -meghívó digitális könyvtárbemutatóra

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak 2022. május 25-én szerda, 16.30 órakor, az „Ószövetségi Szómutató Szótár” (8000 digitális oldal ingyeneskeresőprogramokkal) című digitális könyvtártárbemutatóra a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtár és Információs Központjának konferenciatermébe (Budapest V. ker., Arany János u. 1.)

Tudomány / 2022. Május 10. / 15:10

Tudományos ,,reflektorfény" Josephus Flaviusra Komáromból

Josephus Flavius (i. sz. 37–100) – héber nevén Joszéf ben Matitjáhu – egészen kivételes életpályát futott be: zsidó szabdságharcosból lett Vespasianus császár bizalmasa. Küldetésének azt tartotta, hogy a zsidó kultúrát bemutassa a római olvasóknak, így alakja és műve az ókortörténészek és a teológusok számára is megkerülhetetlen. Most egy komáromi tudományos műhely rendezett konferenciát róla, amelyen részt vett Tal Ilan izraeli történész is.

Tudomány / 2022. Május 05. / 14:00

Ki kell nyitnunk Eötvös Károly múltból küldött „palackpostáját”

– Kiállni habozás nélkül, vállalni a kockázatot az igazság védelmében és közben nem merevedni hősi pózba, vigyázni a nagyképűség, az önigazolás és a vészes komolyság kísértéseivel a különösen komoly és komor időkben – mondta Eötvös Károly szellemiségét méltatva Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke az ELTE jogi karán, ahol ma kezdődött egy több napos konferencia a jogász-író munkásságáról.

Tudomány / 2022. Május 05. / 11:55

Avram Hershko kapta idén a Debreceni Egyetem uDEsia-díját

A Debreceni Egyetem Szenátusa által létrehozott uDEsia-díj olyan Nobel-díjas vagy azzal ekvivalens elismeréssel rendelkező kutatónak adományozható, aki az egyetem kutatóival, kutatói közösségeivel az egyetemen művelt bármely tudományterületen tudományos kapcsolatban van, vállalja, hogy az egyetem Tudományos Tanácsadó Testületének (Scientific Advisory Board) tagja lesz, és a testület tagjaként segíti az intézmény tudományos színvonalának emelését.