Vájislách, gyertya 12.09. 15:34, kimenete: 12.10. 16:45
22.12.04. | 10 Kiszlév 5783
Gyengénlátó verzió

Pályázatok / 2022. December 04. / 17:48

Pályázat 2022-2023: A Mazsihisz, az OR-ZSE és a Goldziher Intézet felhívása felsőoktatási hallgatók számára

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Goldziher Intézet pályázatot hirdet egyetemi és főiskolai hallgatók számára. A pálázat beadásának határideje: 2023. március 16. csütörtök.

Tudomány / 2022. November 30. / 16:06

Miért lett Heródes halálának napja ünnepnap a zsidóság számára?

Ma este beköszönt kiszlév hónap hetedik napja, amely a hagyomány szerint Heródes király (uralkodott i. e. 40-től i. u. 4-ig) halálának napja. Az edomi származású, véreskezű királyt a zsidók annyira megvetették, hogy halálának napját ünnepnappá nyilvánították. De mivel „érdemelte ki” Heródes ezt a gyűlöletet, ha egyszer éppen ő volt az, aki felépíttette a harmadik Szentélyt? Egy kis történelmi összefoglaló következik.

Tudomány / 2022. November 29. / 20:53

Digitális szövegelemzéssel vizsgálják a holokauszt történeteit az ELTE kutatói

A magyar túlélők vallomásait a Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság (DEGOB) rögzítette 1945 és 1946 között. Az ELTE Társadalomtudományi Karán (TáTK) működő Research Center for Computational Social Science „Digital Lens” kutatócsoport most ezeket a jegyzőkönyveket elemzi új, innovatív módszerekkel.

Tudomány / 2022. November 29. / 12:48

Izraelben gyártott, kovid elleni orr-spray hamarosan Magyarországon

– Izraelben gyártják azt a forradalmian új orr-spray-t, amelynek hatóanyaga 99 százalékban elpusztítja a szervezetbe jutott koronavírust. A virX nevű spray hamarosan Magyarországon is elérhető lesz – hívta fel figyelmünket Barta Judit, a Bio-Kasztel Kft. ügyvezetője. A cég neve a magyar zsidó közösség előtt ismerősen cseng, hiszen ez a társaság a járvány idején jelentős mennyiségű gyorstesztet adományozott a Mazsihisznak.

Tudomány / 2022. November 18. / 13:33

A hét műtárgya: Fénykép egy konferenciáról

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja az 1960-as évekre fókuszál, ennek megfelelő a hét műtárgyává választott kép: egy konferencián készült fotó a budapesti Síp utca 12. szám alatt lévő Mazsihisz-székház legendás, sokat látott Goldmark-terméből. A fotón többek között Sós Endre, Scheiber Sándor, Benoschofsky Imre, Schück Jenő, Bacher Vilmos és Richtmann Mózes.

Kultúra / 2022. November 18. / 12:20

Érzékeny témával folytatódik decemberben a CampusCULT

Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közös szervezésében novemberben elindított CampusCult kulturális programsorozat 2022. december 7-én, szerdán 17.30 órakor folytatódik a Goldmark teremben (Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)

Tudomány / 2022. November 16. / 11:47

Dr. Konok Péter: Nehéz a zsidó bányászok élete…

A Bét Sálom Akadémia legutóbbi vendége dr. Konok Péter történész volt, aki „Nehéz a zsidó bányászok élete…” címmel tartott előadást arról, hogy a XIX-XX. századi ipari munkásságon belül mekkora volt a zsidóság szerepe. A rendzvénysorozat az újbudai Bét Sálom zsinagógában zajlik, szervezői Kende-Vasa Irén és Kende Péter. VIDEÓ

Tudomány / 2022. November 15. / 10:51

Dr. Balázs Gábor: Ki a zsidó?

A koronavírus-járvány miatt csak idén ősszel indulhatott újra a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület által szervezett zsidó szabadegyetem. A következő, novemberi rendezvényük roppant izgalmasnak ígérkezik: dr. Balázs Gábor eszemtörténész, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) rektorhelyettese „Ki a zsidó? – Történelmi és kortárs kérdések” címmel tart előadást.

Tudomány / 2022. November 14. / 17:15

A Tizenkét Kispróféta: online konferencia a magyar tudomány ünnepe alkalmából

A Tizenkét Kispróféta címmel szervez online konferenciát az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem és Keresztény-Zsidó Társaság 2022. november 17-én, csütörtökön délelőtt 10.00 órától.

Izrael / 2022. November 13. / 20:34

Izraeli régészet: A legősibb mondat, a legősibb ellenségről

Az ember a legősibb ellenségeiről írt először. Ezt most már egy archeológiai felfedezés, egy lelet is bizonyítja. Ez nem egy szomszédos törzs volt, nem is a kardfogú tigris, sem az őket sújtó aszály. Hanem...

Tudomány / 2022. November 10. / 19:31

Bauer Ervin különleges élete és utóélete – kötetbemutató a 2B Galériában

„Bauer műve mély fordulatot alapoz meg az életelvű gondolkodásmód felé. Az életelvű gondolkodásmód az anyagi jólét mellett elérhetővé teszi a lelki és szellemi jólétet a társadalomban, és az életnek kedvező feltételeket természeti környezetünkben" – olvasható a 2B Galéria meghívójában.

Tudomány / 2022. November 10. / 16:14

Új fényképek a Kristályéjszakáról, amelyek bizonyítják a szervezettséget

Ritka fényképeket kapott az 1938-as Kristályéjszakáról egy hagyatékból a Jad Vasem, a jeruzsálemi holokauszt emlékmúzeum – jelentette a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Az intézmény elnöke szerint a fényképalbum azt bizonyítja, hogy a zsinagógák elleni támadások és pogromok nem spontán alakultak ki, s a képek egyértelműen bemutatják, miként működtették a gyűlölet gépezetét a nácik a zsidókkal szemben.