Szombati gyertyagyújtás: 2022.01.21 16:10, kimenete: 2022.01.22 17:19
2022. 01. 22. | 20 Svát 5782
Gyengénlátó verzió

Tudomány / 2022. Január 09. / 12:55

Sci-fi, de igaz: Aranyhalakat tanítottak meg járművet vezetni Izraelben

Az izraeli Ben Gurion Egyetem tudósainak sikerült rávenniük aranyhalakat arra, hogy egy speciálisan megtervezett, kerekeken guruló járművet irányítsanak jutalomfalat reményében. Mivel vízben élő állatok irányítottak szárazföldi járművet, a tudósok szerint ez annak bizonyítéka, hogy a navigálási képesség független a közegtől.

Tudomány / 2022. Január 04. / 08:18

Isten, Auschwitz, önkínzás – új tanulmánykötet Kertész Imréről

„Amikor kötetünk összeállításának gondolata megfogalmazódott, a kiindulópont egy új értelmezési tartomány megteremtésének reménye volt” – olvasható György Péter tollából az Identitás, nyelv, trauma – Tanulmányok Kertész Imréről című tanulmánykötet előszavában. A könyv szerzői: Bartók Imre, György Péter, Mártonffy Marcell, Radics Viktória, Schein Gábor, Schmal Dániel és Sipos Balázs.

Tudomány / 2021. December 27. / 17:32

Évezredek óta hiába kutatják a frigyláda hollétét

Hét nappal azután, hogy Izrael népe az Egyiptomból való kényszerű távozás után megkezdte viszontagságos útját az ígéret földje után kutatva, Isten felszólította vezetőjüket, Mózest: készítsen egy ládát számára. Az utasítások szerint a kívül és belül arannyal bevont ládát akáciából kellett elkészíteni, az „engesztelés táblájára” (vagyis a láda fedelére) pedig két – szintén aranyból készült – kerubot kellett elhelyezni.

Tudomány / 2021. December 26. / 12:07

Gábor György: A téli napforduló az eredetét tekintve természeti ünnep volt

Az Újbuda TV-ben Dési János újságíró beszélgetett Gábor György vallásfilozófussal, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem professzorával a december 21-i téli napfordulóval kapcsolatos ókori szokások, rituálék, ünnepek eredetéről és kialakulásáról.

Tudomány / 2021. December 23. / 15:08

Interneten a világ legrégebben működő könyvtárának kéziratai

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár az interneten hozzáférhetővé tette a sinai-félszigeti Szent Katalin kolostor kéziratait - jelentette a könyvtár honlapja. A Szent Katalin kolostorban található a világ legrégebbi, folyamatosan működő könyvtára, amelyet az i. sz. VI. században alapított I. Jusztinianosz bizánci császár. A keresztény hagyomány szerint a kolostor a Hóreb-hegy lábánál található, ahol Mózes átvette a Tízparancsolatot.

Tudomány / 2021. December 17. / 12:19

A hét műtárgya: Emléklap az Egyenlőségnek

A Magyar Zsidók Egyesületének ezüstlemezre vésett emléklapját az Egyenlőség című lap akkori főszerkesztője, Szabolcsi Lajos helyezte el a lap bábáskodásával megszületett Magyar Zsidó Múzeum gyűjteményében 1933-ban. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a pénteki magazinjában ezt emelte ki a hét műtárgyává.