PINHÁSZ, gyertya 07.26. 20:07, kimenete: 07.27. 21:20
24.07.22. | 16 Támuz 5784
Alapértelmezett verzió

Hírek, lapszemle / 2022. Július 10. / 10:45

Köszönet a magyar kormánynak az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetségétől

Az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetsége (Federation of Jewish Communities of Ukraine – FJCU) elnöke, Mayer Tzvi Stambler rabbi levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben köszönetet mondott Magyarországnak az ukrajnai zsidó menekültek befogadásáért, egyben kifejezte reményét, hogy hamarosan sikerül megteremteni a békét Ukrajnában – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Ukrán válság / 2022. Június 09. / 19:37

A moszkvai főrabbi ukrajnai menekültekhez látogatott Magyarországon

Az Izraelben tartózkodó Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi a héten azzal került be a világlapokba, hogy nem engedett az orosz politika nyomásának, és nem volt hajlandó támogatni Oroszország Ukrajna elleni agresszióját. Korábban nem volt szabad nyilvánosságra hozni, de most elárulhatjuk: a karakán kiállást tanúsító főrabbi márciusban Magyarországon töltött egy hetet, hogy Radnóti Zoltán főrabbi társaságában az ukrajnai menekültek felől tájékozódjon.

Ukrán válság / 2022. Június 09. / 11:23

Izraelben maradt az Ukrajna elleni invázió támogatását megtagadó moszkvai főrabbi

Izraelben tartózkodik Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi, mert az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak rá, hogy támogassa Oroszország Ukrajna elleni invázióját, de ezt megtagadta – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerdán.

Ukrán válság / 2022. Május 05. / 23:11

Putyin bocsánatot kért Bennett-től az orosz külügyminiszter Hitler zsidóságát állító szavaiért

Vlagyimir Putyin orosz elnök bocsánatot kért Naftali Bennett izraeli miniszterelnöktől Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Hitler részleges zsidóságát állító szavaiért – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Ukrán válság / 2022. Május 02. / 13:13

Jeruzsálemben bekérették az orosz nagykövetet Lavrov szavai miatt

Jeruzsálemben bekérették a külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Adolf Hitler részleges zsidóságát hangoztató szavai miatt.

Ukrán válság / 2022. Május 01. / 20:21

Izrael hat hét után bezárta ukrajnai tábori kórházát

Az izraeli tábori kórházban több, mint 6000 beteget láttak el. Megszüntetése és az izraeli önkéntesekből álló személyzet pénteki hazatérése azonban az egészségügyi minisztérium közleménye szerint nem jelenti azt, hogy Izrael abbahagyná a humanitárius segélyek nyújtását Ukrajnának.

Ukrán válság / 2022. Április 20. / 16:06

Ilyen volt a széder estéje nálunk az ukrajnai menekülteknek

Mint korábban beszámoltunk róla: a Magyarországon tartózkodó ukrajnai menekülteknek két széder estét szervezett a segítségnyújtásban együttműködő öt szervezet: a Mazsihisz, a JDC, a WJC, a Szochnut, a Bálint Ház és az Izraeli Nagykövetség. Most képeket mutatunk a két igen jól sikerült rendezvényről.

Zsidó világ / 2022. Április 19. / 14:05

Progresszív zsidó közösségek gyűjtése háborús menekülteknek

A Szim Salom és a Bét Orim progresszív zsidó közösségek az európai ernyőszervezetük, az EUPJ révén 5000 dollár pénzadományt juttatnak el a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) az ukrajnai menekültek támogatására. Az adományt vallási és származási hovatartozástól függetlenül szánják a rászorultaknak.

Ukrán válság / 2022. Április 19. / 12:11

Külkeres diákok és tanárok összefogása az ukrajnai menekültekért

A BZSH Külkereskedelmi Technikuma is kivette a részét az ukrajnai menekültek ellátásából, elszállásolásából, sőt, Salusinszky András igazgató még ezer darab izolációs takarót is vásárolt, amiket Kurucz Ákos nyíregyházi rabbi segítségével vittek el a keleti határszélre.

Ukrán válság / 2022. Április 14. / 14:47

Izrael menedékházat nyit a bántalmazott ukrán nők megsegítésére

Az ukrajnai háborúban a nők elleni szexuális támadásokra utaló bizonyítékok nyomán ezen a héten izraeli civil szervezetek kezdeményezésére egy menedékházat nyitnak a lengyel határon, ahová a menekülteknek ezt a csoportját várják.

Szédereste / 2022. Április 13. / 09:35

Két széder öt szervezet együttműködésében az ukrajnai menekülteknek

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is jelentős mértékben hozzájárul anyagilag ahhoz a két széder estéhez, amelyet a Magyarországon tartózkodó ukrajnai menekülteknek szervez a segítségnyújtásban együttműködő öt szervezet: Szövetségünkön kívül a JDC, a WJC, a Szochnut, a Bálint Ház és az Izraeli Nagykövetség.

Ukrán válság / 2022. Április 11. / 16:29

Izrael több mint 13 tonna segélyt juttat az ukrajnai menekülteknek

A Zsidó Állam több mint 13 tonna – élelmiszerből és higiénés termékekből álló – humanitárius segélyt ajánlott föl az ukrajnai menekültek megsegítésére. Az ezer csomagból álló adományt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete hivatalosan ma adta át a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, ahonnan a karitatív szervezet a felajánlást Kárpátaljára szállítja tovább.