Nászó, gyertya 06.02. 20:15, kimenete: 06.03. 21:35
23.05.31. | 11 Sziván 5783
Alapértelmezett verzió

Izrael / 2023. Május 24. / 12:32

Izrael: elfogadták az idei és a 2024-es költségvetést

Egész éjjel ülésezett a százhúsz tagú kneszet, amely először éjjel kettőkor a 2023-as költségvetést szavazta meg a jobboldali-vallásos kormánykoalíció 64 képviselőjének támogatásával 56 ellenzéki honatya voksával szemben, majd a következő év irányszámait is elfogadta.

Izrael / 2023. Május 16. / 17:12

Római kori márványrakományt találtak Izraelben

A márványrakományt Gideon Harris amatőr tengeri úszó találta meg három hete: amikor Bét Janaj partjaitól 200 méterre lemerült a tenger fenekére, régi márványoszlopokra lett figyelmes mintegy négy méter mélyen.

Izrael / 2023. Május 11. / 21:53

Halálos kimenetelű rakétatámadás történt Izraelben

Izraelben megölt egy idős férfit és többeket megsebesített egy lakóházba becsapódó gázai rakéta az ország középső részén lévő Rehovot városban.

Izrael / 2023. Május 09. / 11:24

Izrael: érkezik a „kóser” áram

A 120 millió sékelből (több mint tizenegy milliárd forintból) létrejövő áramtároló beruházás biztosítani fogja, hogy olyan „kóser” áramot fogyasszanak az erre igényt tartó ultraortodox városokban, lakónegyedekben, melyet nem szombaton, hanem a hét más napjain termeltek a zsidó dolgozók, és ezzel nem sértik meg a szombati munkavégzés tilalmát.

Izrael / 2023. Május 05. / 12:02

Izrael a héten tűzszünetet kötött a gázai terrorcsoportokkal

A Zsidó Állam tűzszünetet léptetett életbe a Gázai övezetben működő iszlamista terrorcsoportokkal szemben a kedden kezdődött rakétaháború lezárására. De a tűzszünet szerdai kezdete óta ismét megszólalt a légvédelmi sziréna a gázai határ melletti Nir Am nevű kibucban, sérülésekről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés. A korábbi tűzszünetek után is rendre lőttek még néhány rakétát az övezetből Izrael felé.

Izrael / 2023. Április 28. / 13:21

Izrael: A kormányt támogató tömegtüntetést tartottak Jeruzsálemben

Mintegy kétszázezres tömegtüntetést tartottak Jeruzsálemben a kormány jogrendet átalakító törvényjavaslatainak támogatói csütörtök este. A helyi lapok beszámolói szerint százötven-kétszázezer ember vett részt a kormánypárti tüntetésen, amelyen a jogrend átalakítását követelték.

Izrael / 2023. Április 28. / 09:58

Agyonlőttek egy gázoló és kést rántó palesztin merénylőt Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg jelentése szerint egy palesztin férfi gázolásos merényletet próbált elkövetni tegnap délután Ciszjordániában. A szemközti sávba hajtott, s megpróbálta elütni az ott tartózkodó civileket és biztonságiakat, ezután késsel hadonászva kiszállt az autójából, mire az ott álló katonák rálőttek, a merénylő később belehalt sérüléseibe

Izrael / 2023. Április 26. / 14:02

Izrael kikiáltásának 75. évfordulóját ünneplik szerdán Izraelben

Az esemény alkalmával szerdán a legfőbb állami méltóságok átadják a legmagasabb helyi kitüntetést, az Izrael-díjat a tudományos, közéleti és művészeti élet kiemelkedő képviselőinek, és az idén is megrendezik a gyermekek tóravetélkedőjének döntőjét.

Izrael / 2023. Április 26. / 10:20

Ünnepeljük Izrael 75. születésnapját 75 izraeli filmmel!

Az Israel Film Archive – Jerusalem Cinematheque jóvoltából a 75. Függetlenségi Nap tiszteletére összesen 75 izraeli filmet nézhetünk meg az interneten ingyenesen vagy bizonyos művek esetében minimális befizetéssel. A gondosan összeállított 75-ös listán nemcsak díjnyertes, kasszasiker művek szerepelnek, de olyan alkotások is, amelyek mára feledésbe merültek, holott az izraeli filmművészet becses kincsei.

Izrael / 2023. Április 25. / 20:11

Izrael 75: Jichák Hercog államelnök ünnepi üdvözlete a zsidó világnak

Izrael történelmi mérföldkőhöz érkezett – függetlenségének 75. évfordulója alkalmából lehetőségünk van megállni és hálával gondolni arra a csodára, amely a mi zsidó és demokratikus államunk.

Izrael / 2023. Április 23. / 17:29

Izrael leállítja a gyorsított bevándorlást az Oroszországból és Fehéroroszországból

Ofir Szofer izraeli bevándorlási és befogadási miniszter hivatala azt közölte, továbbra is fenntartják a különleges, gyorsított eljárást az ukránok és a rendkívüli humanitárius esetek számára, de az Oroszországból és Fehéroroszországból érkezők ismét csak szabályos procedúrával vándorolhatnak be Izraelbe, mert a minisztériumban ezentúl a tavaly Izraelbe költözöttek befogadására összpontosítanak.

Izrael / 2023. Április 18. / 14:40

Az izraeli holokauszttúlélők csaknem harmada anyagi segítségre szorul

Az Izraelben élő mintegy 150 ezer holokauszttúlélő csaknem harmada társadalombiztosítási jövedelemkiegészítésre szorul, mert bevételei nem érik el a létminimumot – jelentette az izraeli társadalombiztosító intézet a jom hasoá, az izraeli holokauszt-emléknap előestéjén.