Izrael ötezer zsidót menekít ki a polgárháborús Etiópiából

2021. November 10. / 08:01


Izrael ötezer zsidót menekít ki a polgárháborús Etiópiából

Isaac Herzog izraeli államelnök múlt heti nyilvános nyomásgyakorlása és az Etiópiában halálos fenyegetettségbe került helyi zsidó közösség segítségkérése nem maradt hatástalan: az izraeli kormány tegnap döntést hozott arról, hogy mihamarabb kimenekítenek legalább ötezer zsidót a polgárháborútól sújtott afrikai országból.


Amint arról öt nappal ezelőtt beszámoltunk: az Etiópiában mintegy egy éve tartó polgárháború újabb fejleményei miatt Isaac Herzog , a Zsidó Állam elnöke arra szólította fel az izraeli politikai vezetést, hogy a „veszélyes és aggasztó helyzetbe került etiópiai zsidókat gyorsan, mielőbb menekítsék ki Izraelbe”.

Az államelnök megszólalása és az etióp zsidó közösség hónapok óta hallható segítségkérése végül elérte a célját. A legfrissebb hírek szerint az izraeli kormány belügyi tárcájának és a bevándorlásügyi minisztériumnak tegnap hosszú vita után sikerült megegyeznie arról, hogy felgyorsítják annak a 2015-ös kormányhatározatnak a végrehajtását, miszerint a Zsidó Állam összesen 9 ezer etióp zsidót fogad be. 

A tegnapi döntés értelmében Izrael a közeljövőben ötezer hittestvért menekít ki Etiópiából. Ez a magas szám Pnina Tamano-Sata bevándorlásügyi miniszternek köszönhető, aki a lemondását helyezte kilátásba, ha Izrael ennél kevesebb etióp zsidót fogad be. (Pnina Tamano-Sata maga is etiópiai származású.)

(Címlapkép: etióp zsidó menekültek érkezése Izraelbe. Fotó: Amir Levy/Getty Images)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek