Mikor menekíti ki Izrael a halálos veszélybe került zsidókat Etiópiából?

2021. November 05. / 11:29


Mikor menekíti ki Izrael a halálos veszélybe került zsidókat Etiópiából?

Az etióp fővárosban élő, jelentős számú zsidóságot halálos veszély fenyegeti, hiszen a kormányellenes lázadók az elmúlt napokban elfoglaltak több stratégiai fontosságú várost, így megnyílt az útjuk Addisz-Abeba felé. Az etióp kormány rendkívüli szükségállapotot rendelt el, Isaac Herzog izraeli államelnök pedig azt sürgeti: az afrikai országból mielőbb ki kell menteni a zsidó hittestvéreket.


Az Etiópiában mintegy egy éve tartó polgárháború újabb fejleményei miatt  Isaac Herzog, a Zsidó Állam elnöke ezen a héten arra szólította fel az izraeli politikai vezetést, hogy a „veszélyes és aggasztó helyzetbe került etiópiai zsidókat gyorsan, mielőbb menekítsék ki Izraelbe”. Herzog szerint az Etiópiában az alijázásra váró zsidókat azért kell haladéktalanul kihozni az országból, mivel a polgárháborús erőszak miatt az etióp hittestvérek élete veszélybe került.

Az államelnök azon a jeruzsálemi rendezvényen szólalt föl, amelyet a  2008-ban izraeli nemzeti ünneppé nyilvánított Sigd alkalmából tartottak. A Sigd-ünnepet az etiópiai zsidóság  Jom Kippur után 50 nappal tartja: az etiópiai zsidó hagyományban a két ünnep azért kapcsolódik össze, mert az ő vallásgyakorlásuk szerint a Jom Kippur a személyes bűnbánatra és önvizsgálatra,  míg a Sigd a kollektív bűnbánatra összpontosít.

Beszédében Isaac Herzog kitért a már Izraelben élő etiópiai bevándorlók életkörülményeire is, mint mondotta: „Izrael azon nemzeti küldetése még nem ért véget, hogy az etiópiai zsidók a lehető legjobban beilleszkedjenek az országban”. Hozzátette: ez nemcsak kötelesség, hanem tiszteletadás is, hiszen – mint fogalmazott – „mindannyian látjuk az etiópiai bevándorlók hatalmas hozzájárulását az ország fejlődéséhez, bármerre is nézünk".

Etiópiából – ahol tavaly tört ki polgárháború a kormány és a lázadó fegyveres erők között – az elmúlt egy évben izraeli állami akciók keretében több mint 2000 zsidót vittek Izraelbe, de Addisz-Abebában még mindig több ezren várnak az alijázásra. Ügyük Izraelben már hónapok óta élénk közéleti viták tárgya. Az új izraeli kormány bevándorlási minisztere, Pnina Tamano-Shata azt ígérte, hogy  hamarosan megoldódik az etiópiai zsidók helyzete – egyébként a bevándorlási miniszter maga is Etiópiában született. 

Izraelben jelenleg mintegy 140 ezer etiópiai származású zsidó él. Az 1984-es Mózes-művelet és az 1991-es Salamon-művelet keretében repülőgépekkel mintegy 22 ezer zsidót szállítottak Izraelbe. Habár sokan beilleszkedtek a társadalomba, az etióp kisebbség gyakran szenved el rasszista diszkriminációt.

A The Times of Israel cikke nyomán

(Címlapkép: az etiópiai Mekele városa egy légitámadás után. Fotó: MTI/AP/UGC via Liner.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek