Készek-e az egyházak többet vállalni az oktatásban?

2023. Október 19. / 19:57


Készek-e az egyházak többet vállalni az oktatásban?

A Keresztény–Zsidó Tanács által szervezett Hagyományból épített jövő című konferencián evangélikus, katolikus, református, zsidó előadók mutatták be egyházuk jelenlétét az oktatásban. A tanácskozáson előadást tartott Darvas István főrabbi, a Bét Jehuda és a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbija, valamint Radnóti Zoltán főrabbi, a Bét Sálom zsinagóga rabbija, a budapesti rabbiság igazgatója is.

– A Keresztény–Zsidó Tanács konferenciája az október 7-i szentföldi tragédiáról való megemlékezéssel kezdődött. Balog Zoltán református püspök, Radnóti Zoltán főrabbi és Székely János püspök a 122. zsoltár szavaival fohászkodott a békéért – írja a Magyar Kurír katolikus portál.

radnóti_konferenc.jpgRadnóti Zoltán (Fotó: Magyar Kurír)

Radnóti Zoltán többek között arról beszélt, hogy a Tóra két szót használ a tanulásra: az egyik azt fejezi ki, aki tanul, elmélyül valamiben, analizál, átgondol, s ezáltal eggyé válik azzal, amit elsajátít. A másik szó arra ösztönöz, hogy „ismételve tanuld, legyen a tanulás rendszeres számodra”. A főrabbi rámutatott: ha valaki akár napi öt percet tölt szent iratok olvasásával, akkor már kialakul benne a kötődés a szent szövegekhez. 

darvas_konf.jpgDarvas István (Fotó: Magyar Kurír)

Darvas István főrabbi azzal a kérdéssel indított, hogy mit jelent vallást tanítani, lehet-e vallást – még kérdésesebb, hogy lehet-e hitet – formális vagy informális keretben tanítani. Elmondta: amikor a rendszerváltás után elindult  az Anna Frank Gimnázium, a holokauszt és egy politikai ideológia vallásüldözése következményeivel szembenézve kellett felépíteni a „zsidóság szellemi otthonát”. 

Ma ellenben azt a célt fogalmazzák meg, hogy a judaisztika oktatása nem lehet pusztán ismeretátadás, a jiddiskeitnek  „tükröt kell tartania” a diák elé, mely megmutatja, hol tart az életben, milyen problémákon gondolkodik, mely tényezők alakítják életmódját, életterét, és határozzák meg affinitását. 

A Magyar Kurír – Trauttwein Éva által írt – teljes cikke itt olvasható.

Címlapkép és fotók: Merényi Zita – Magyar Kurír

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek