Jom Kipur, gyertya 09.24. 18:20, kimenete: 09.25. 19:22
23.09.24. | 9 Tisri 5784
Gyengénlátó verzió

Kultúra / 2023. Szeptember 21. / 09:14

Budapesten hagytam a szívem – népszerű slágerek csendülnek fel a Rumbachban

Kálmán Imre, Ábrahám Pál, Brodszky Miklós, Rózsa Miklós, Seress Rezső, Erdélyi Miklós szerzeményeit hallgathatja a közönség I have lost my heart in Budapest címmel, a 150 éves Rumbach utcai zsinagógában szeptember 26-án, kedden 19 órától.

Kultúra / 2023. Szeptember 13. / 14:29

Köszönjük, hogy velünk ünnepelték a jubileumi zsidó fesztivált!

Tegnap véget ért a 25. Zsidó Kulturális Fesztivál, de az ünnepi rendezvénysorozat emlékezetes előadásainak hangjai még itt visszhangoznak a fülünkben. Köszönjük mind a visszatérő, mind az új látogatóinknak, hogy velünk ünnepeltek színezüstben, köszönjük a művészeknek, hogy elfogadták meghívásunkat, s köszönjük a szervezők, hangosítók, segítők, biztonságiak munkáját is.

Kultúra / 2023. Szeptember 07. / 15:36

Zúgott a vastaps a Binah Orchestra világpremierjén a Dohányban

Aki ott volt, az tanúsíthatja: a jelenleg is zajló 25. Zsidó Kulturális Fesztivál keretében kivételes és rendkívüli zenei élményben volt részünk a Binah Orchestra előadásában. A Dohány utcai zsinagóga közönsége egészen eredeti, újszerű ás soha nem hallott hangszerelésben hallhatott nemcsak zsidó dalokat, hanem rock világslágereket is. Gratulálunk Leonyid Gutkin producernek!

Kultúra / 2023. Szeptember 04. / 08:30

Varázslat a cselló nagymesterétől a Frankelben

A 25. Zsidó Kulturális Fesztivál keretében adott koncertet Banda Pál csellóművész tegnap este a Frankel Leó úti zsinagógában. Két Bach-művet és egy Popper-darabot játszott, óriási élmény volt, s csak egyetlen aprócska negatív észrevételünk volna: a hangversenynek sajnos vége lett. Pedig Banda Pált éjfélig is elhallgattuk volna, pláne, ha olyan remekműveket játszik, mint Poppertől a Polonaise!

Kultúra / 2023. Szeptember 01. / 17:08

Meghívó a Zsidó Budapest 150 éve programsorozat ünnepélyes megnyitójára

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt 2023. szeptember 3-án, vasárnap délelőtt 10 óra 30 perckor a „Zsidó Budapest 150 éve” című programsorozat megnyitó rendezvényre az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár épületébe (Budapest VII. kerület, Csányi utca 5.).

Kultúra / 2023. Szeptember 01. / 16:13

Eva Virsik zongoraművész a zsidó felmenői emlékére ad koncertet Zalaegerszegen

A Pozsonyban született Eva Virsik mindössze 4 évesen debütált a nyilvánosság előtt a szlovák televízióban, és 6 évesen nyerte élete első zenei versenyét. A művésznő egy hangverseny erejéig visszatér magyar zsidó ősei földjére, és szeptember 13-án Zalaegerszegen ad koncertet a felmenői – köztük a zalaegerszegi zsidó temetőben nyugvó dédnagymamája – emlékére. A rendezvényt a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség szervezi.

Kultúra / 2023. Augusztus 31. / 16:47

Zsidó Kulturális Fesztivál Gyöngyösön is

A Gyöngyösi Zsidó Hitközség, a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület, a Magyarországi Zsidó Hitközség (Mazsihisz) és a Zsidó Kulturális Fesztivál sok szeretettel vár minden érdeklődőt 2023. szeptember 3-án, vasárnap a Gyöngyösön megrendezésre kerülő Gyöngyösi Zsidó Kulturális Fesztivál programjára.

Kultúra / 2023. Augusztus 30. / 18:27

Féner Tamás legújabb munkáiból nyílik kiállítás a Mai Manó Házban

Három sorozatot mutat be Féner Tamás fotóművész munkásságának elmúlt évtizedéből a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház szerdától látható új kiállítása.

Kultúra / 2023. Augusztus 16. / 00:00

Bősze Ádám: „A tangó sokkal szabadabb annál, semhogy ki lehetne sajátítani”

A különböző rádiós és televíziós programok népszerű műsorvezetője, Bősze Ádám zenetudós-zenetörténész alighanem teljesen új műfajt talált ki Magyarországon: a „komolyzenei stand-up”-ot. Tavaly év végén ott voltunk a Rumbach zsinagógában Bősze Ádám bécsi keringőről szóló estjén, ahol könnyesre nevettük magunkat – és ez vár ránk most is, a Tangómánia című „komolyzenei stand-up” előadáson.

Kultúra / 2022. Augusztus 26. / 13:01

A hét műtárgya: a Nőegylet Leányárvaházának kiadványa

A héber c-d-k szógyök jelentésmagja az igazság. Aki a cádikok számára kér az Örökkévalótól méltányosságot, az igazak igazságáért száll síkra. És ott van még ugyanez a gyök a gér cedek szóösszetételben is, az igaz betérőkre vonatkozó utalásban. Ezért megindító a Pesti Izraelita Nőegylet Leányárvaházának 1943-as Eszter könyve-kiadása, mert ebbe az Istentől igazságot igénylő hagyományba illeszkedik – tudhatjuk meg a zsidó múzeum magazinjából.

Kultúra / 2022. Augusztus 25. / 15:14

V. Békeima: Jótékonysági gálakoncert a Dohány utcai zsinagógában

Az idén márciusban a budapesti Szent István Bazilikában indult jótékonysági koncertsorozat következő gálakoncertje a Dohány utcai zsinagógában lesz augusztus 28-án, ezen a héten vasárnap este fél 8-tól. Az eseményen való részvétel ingyenes, de van lehetőség adakozásra: önkéntes adományaikkal a résztvevők a fogyatékkal élő gyermekekért dolgozó Élni Akarunk Közhasznú Alapítványt támogatják.

Kultúra / 2022. Augusztus 24. / 20:56

Különlegességek az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon

A szeptember 4-én kezdődő Zsidó Kulturális Fesztiválon olyan produkciókkal is készülünk, amelyek a maguk nemében igazi különlegességek. Először is lesz két ősbemutató: az egyik az Emberszag című film-szín-játék, a másik pedig a Forró csokoládé című zenés komédia; s ugyancsak rendkívülinek ígérkezik a 4 világ, 4 évszak című est, amelyen a klezmer, a romantika, a zsidó liturgia és a barokk zenei világai találkoznak.