Vájisláh, gyertya 12.01. 15:37, kimenete: 12.02. 16:46
23.12.01. | 18 Kiszlév 5784
Gyengénlátó verzió

Kultúra / 2023. November 30. / 19:00

Bát micva korba lépett és megnyílt a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Ünnepi beszédekkel és a Golda című film vetítésével vette kezdetét a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (ZsiFi) tegnap este a Puskin Moziban. A rendezvényen beszédet mondott Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Julia Gross német nagykövet, David Pressman amerikai nagykövet és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Mindannyian kitértek arra: a filmünnepet sajnos beárnyékolja október hetedike.

Kultúra / 2023. November 29. / 14:34

Szilágyi Enikő sanzonkirálynő estje a Budai Micve Klubban

A klasszikus francia sanzon szülőhazájában, Franciaországban, s azon belül a sanzon fellegvárában, Párizsban élt korábban az elbűvölő hangú énekesnő és színésznő: Szilágyi Enikő. Az Erdélyben született művésznő sanzonestjét a Frankel-körzetben működő Budai Micve Klubban tekinthetik meg december 2-án, szombaton este 7 órától.

Kultúra / 2023. November 28. / 20:08

Bokor Gabriella: Sába királya

Sába királya alatt természetesen Goldmark Károly értendő: számára a Sába királynője című operája hozta meg – nem csak a régóta várt ismertséget, – de az anyagi biztonságot is. Ekkor a szerző negyvenöt éves volt, és addigi élete meglehetős nélkülözésben telt. A gyerekkorban megtapasztalt nyomorúság később csillapodott ugyan, de sokáig megmaradt, ahogy az Goldmark visszaemlékezésiből is kiderül.

Kultúra / 2023. November 28. / 09:26

Budapest 150: Kötetbemutató és Sabbatshong-előadás a Goldmarkban

A Budapest egyesítésének 150. évfordulójára rendezett fővárosi programsorozat egyik elemeként nemrégiben mutatták be Nádor Éva: Micsoda évtizedek! – Budapesti zsidó polgárok című könyvét a Mazsihisz-BZSH székház Goldmark termében. A rendezvényen fellépett a Sabbatshong Klezmer Band több tagja: Masa Anita, Masa Tamás és Varga Tivadar.

Kultúra / 2023. November 27. / 21:36

Premier a Gólem Színházban: Rómeó és Júlia

A Gólem Ifjúsági Társulat előadásában, Németh Virág rendezésében tekinthetik meg William Shakespeare világhírű, s talán legnépszerűbb darabját, a Rómeó és Júliát. A premier a budapesti Csányi utca 3. szám alatt lesz november 29-én, szerdán este 7 órakor. A fordítás Mészöly Dezső munkája.

Kultúra / 2023. November 27. / 19:21

A gyönyörűtől a nyugtalanságig terjedő érzelmek – a Trafóban koncertezik az izraeli Tatran trió

A TATRAN 2011-ben alapított instrumentális trió, melyet Tamuz Dekel, Dan Mayo és Offir Benjaminov alkot. A zenekar kiemelkedő élő fellépései először Tel Aviv underground zenei körében szereztek rajongókat, majd nem sokkal később nemzetközi elismerést is kaptak. A Trafó nagytermében 2023. november 30-án, csütörtökön este 8 órakor lépnek fel.

Kultúra / 2023. November 27. / 15:52

Szerdán kezdődik a Budapesti Zsidó és izraeli Filmfesztivál

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál , melyet a JCC Budapest – Bálint Ház szervez, már 12. alkalommal hozza el a tavalyi és az idei legjobb izraeli és zsidó témájú filmjeit a magyar nézőknek 2023. november 29. és december 3. A filmeket három budapesti helyszínen a Művész és a Puskin mozikban, valamint a Gólem Központban tekintheti meg a közönség.

Kultúra / 2023. November 26. / 14:56

Interjú Palya Beával: „Nekem minden koncert szent”

– Van szent idő és van szent tér. Nekem minden koncert ilyen. Elválik a normálistól. Arra való, hogy tagolja az időt, tagolja a teret – mondja Palya Bea a vele készült beszélgetésünkben. Az énekesnőt annak apropóján kérdeztük, hogy zenészbarátaival hanukai koncertet ad a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában december 10-én, vasárnap este 7 órától. Legyenek ott, ünnepeljük együtt a fény és a zene csodáját!

Kultúra / 2023. November 24. / 11:56

„Nem vágom – Katz kérdez": Gács Judit és Gálvölgyi János a Csányi 5-ben

Egy hithű katolikus fiú és egy kikeresztelt zsidó lány példátlan házasságának történetét ismerhetjük meg Katz Dávid újságíró sorozatának következő alkalmával. A vendégek: Gálvölgyi János és felesége, Gács Judit. A rendezvény az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban lesz november 25-én, azaz holnap este 6-tól.

Kultúra / 2023. November 24. / 10:15

Torzóban maradt életmű: a tragikus sorsú Kinszki Imre fotói a Három Hollóban

A két világháború közötti magyar fotográfia meghatározó alakjának, a sachsenhauseni halálmenetben 1945 elején meghalt Kinszki Imrének az alkotásait láthatjuk ezekben a napokban a budapesti Három Holló kávéházban. A fővárosi művészeti élet egyik központjává vált Három Holló abból az alkalomból állította ki a fotográfus budapesti életképeit, hogy a kávéház most ünnepli megnyitásának 6. évfordulóját.

Kultúra / 2023. November 24. / 09:30

Salamon Rossi és kora a Héber Imre Klubban

A késő itáliai reneszánsz legkiemelkedőbb zsidó zeneszerzője és a mantovai hercegek udvari muzsikusa, Salamon Rossi (olaszul: Salamone vagy Salomone de'Rossi) munkásságáról és koráról lesz szó a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre Klub következő előadásán. A rendezvény november 29-én, szerdán délután fél 4-kor kezdődik, az előadók Ádám Mária és Villányi András.

Kultúra / 2023. November 21. / 15:10

Magyar filmklasszikusok vetítésével köszönti a ZsiFi a 150 éves Budapestet

Budapest 150. születésnapja alkalmából Erzsébetváros büszkén mutatja be a zsidó Budapestet, azt a negyedet, amely évszázadokon átível, folytonosan fejlődik, változik, ma valójában már nem létezik, és mégis van. Sőt, élőbb, színesebb, mint akár évtizedekkel ezelőtt, és egyre izgalmasabb!