BEHÁR, gyertya 05.24. 20:07, kimenete: 05.25. 21:24
24.05.24. | 16 Ijár 5784
Gyengénlátó verzió

Kultúra / 2024. Május 23. / 15:32

Esther és Juan: Európai turnézáró koncert a Rumbachban

Ádám Eszter operaénekesnő és Juan Pablo Esmok Pablo Lew, gitárművész európai turnézáró koncertjére invitáljuk Önöket a Rumbach utcai zsinagógába 2024. május 30-án, csütörtökön este 6 órára. Az est során csodálatos magyar, argentin és zsidó dallamok csendülnek fel a zsinagóga falai között. Jegyárak egységesen 1500 forint, a ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik.

Kultúra / 2024. Május 23. / 14:07

Gyújts tüzet a szívekben – kántorkoncert Zalaegerszegen

Gyújts tüzet a szívekben címmel nagyszabású kántorkoncertet szervez a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség május 26-án, vasárnap délután 5 órai kezdettel a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Kultúra / 2024. Május 22. / 17:18

Shalom, Izrael! – Egy éj a zsidónegyedben

Szerte az országban idén is megrendezik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű, nagyszabású kulturális programsorozatot, amelyhez természetesen csatlakozik a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a Dohány utcai zsinagóga-komplexum és a Rumbach-zsinagóga is. Ne feledjék: kezdés június 22-én, szombaton este a sábesz kimenetelével, tehát szombatbúcsúztatással, amelyet dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija vezet.

Kultúra / 2024. Május 22. / 15:44

Kováts Kriszta – Víz-dalok: lemezbemutató koncert a Rumbach-ban

Szirtes Edina Mókus és Fábri Péter ezúttal a vízről írt dalokat Kováts Krisztának. Ennek a különleges zenei anyagnak lesz a lemezbemutatója 2024. június 26-án, szerdán este 7 órakor a Rumbach Zsinagógában. Vendég Szirtes Edina Mókus. Jegyárak: 3900-4900 forint. 30%-os EarlyBird kedvezmény május 31-éig.

Kultúra / 2024. Május 21. / 15:49

Partizánnők – egy felkavaró, interaktív színházi darab a Rumbachban

A Partizánnők című könyv, amiből a darab készült, több mint tíz év munkájának gyümölcse. Lebilincselő történet a megszállt Lengyelország gettóiban zajló ellenállásról, egy kudarcra ítélt küzdelemről, amely végességében is az életet és a méltóságot jelentette a résztvevők számára.

Kultúra / 2024. Május 20. / 13:56

Kövek – Eltáncolni az elmondhatatlant

Szeretet és félelem ereje mozgatja a világot, ebből eredeznek tetteink – mondta beszédében, majd felidézte a nyolcvan évvel ezelőtt történteket. – Mi művészek a produkciókkal próbáljuk gyógyítani a traumákat. Ahol a szavak véget érnek, ott kezdődik a tánc.

Kultúra / 2024. Május 20. / 12:52

Tárlat a Horthy-rendszerben elmenekült Müller Miklós fotóiból a Cervantes Intézetben

Nicolás Muller (Müller Miklós) a szociofotográfiai iskola tagjaként egész életében elkötelezett volt a társadalmi kérdések iránt. A művész az 1930-as években már ismert fotós volt Magyarországon, jó barátságot ápolt Radnóti Miklóssal és Gyarmati Fannival is. Műveiből Vizuális utazás Szegedtől Spanyolországig címmel nyílik tárlat május 21-én a budapesti Cervantes Intézetben.

Kultúra / 2024. Május 19. / 10:49

Magyarok egy Auschwitzba deportált család drámájának megfilmesítésében

Az Oscar-díjas Michel Hazanavicius rendezésében készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című, egész estés animációs film munkálataiban részt vett a Kecskemétfilm Kft. is. Az alkotás rajzi munkálatainak jelentős része a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült, a film zenéjét az Oscar-díjas zeneszerző, Alexandre Desplat jegyzi, míg a mesélő Jean-Louis Trintignant. A művet a 77. Cannes-i Filmfesztiválon mutatják be május 24-én.

Kultúra / 2024. Május 15. / 20:43

A Sabbathsong Klezmer Band fellépésével kezdődik az idei utcai örömzene koncertsorozat

Ismét lesznek ingyenes utcai örömkoncertek a Dob utcai Carl Lutz emlékműnél. A koncerteket a Spinoza Színház és Kávéház immár harmadik éve rendezi meg az Erzsébetvárosi Önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködésével. Az idei örömzenélésekre május 16 és június 13 között várják a közönséget minden csütörtökön délután 5 órától.

Kultúra / 2024. Május 15. / 17:06

Kislány a pokolban – meghívó színházi előadásra

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők a Kazán István Kamaraszínház által bemutatásra kerülő Kislány a pokolban című egyedülálló holokauszt monodráma előadásra, a Holokauszt Emlékév 80 jegyében a Nemzeti Színház Kaszás Attila termébe 2024. május 16-án, csütörtökön délután 6 órakor.

Kultúra / 2024. Május 13. / 12:59

A Könyvek Terme – Kiállítás és előadás az OR-ZSE könyvtárában

A Karibi Holokauszt Emlékbizottság kiállítással egybekötött előadására invitálja az érdeklődőket az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) könyvtára május 15-én, ezen a héten szerdán 15 órától. Az előadó az országszerte ismert televíziós újságíró, Horváth János volt kubai nagykövet lesz. A tárlaton igazi könyvritkaságokat mutatnak be, a szerzők szinte valamennyien az auschwitzi haláltábor életben maradt foglyai voltak.

Kultúra / 2024. Május 12. / 08:38

Eurovízió: Eden Golan ötödik lett, de nekünk így is ő a győztes

Izrael-ellenes hangulat uralta a svédországi Malmöben megrendezett 68. Eurovíziós Dalfesztivált, ám az izraeli zászlóval fellépő Eden Golan mindenkinek az értésére adta, hogy a zsidókat nem lehet megtörni. A közönségtől a második legtöbb szavazatot kapta (323-at), míg a 11 tagból álló zsűritől 52 pontot kapott, így az ötödik helyen végzett. A mi szemünkben azonban ő nyert, hiszen nagyszerűen énekelt és szívszorító elszántsággal képviselte Izraelt.