TECÁVÉ, gyertya 02.23. 17:00, kimenete: 02.24. 18:06
24.02.21. | 12 Ádár I 5784
Gyengénlátó verzió

Hírek, lapszemle / 2024. Február 20. / 10:39

Így élnek az október 7-én ártatlanokat gyilkoló terroristák a börtönben

Az Izrael legnagyobb biztonsági börtönében fogva tartott terroristáknak – akik nemi erőszakot, fosztogatást és gyilkosságokat követtek el október 7-én – matrac nélküli ágyon kell feküdniük, folyamatosan héber dalokat kell hallgatniuk. Az embertelen gyilkosok már nem azt kiabálják, hogy „Allah Akbar", hanem félnek és remegnek, padlóra hajtott fejjel, összebilincselve. Az Új Kelet írását ajánljuk.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 19. / 15:31

Foci EB 2024: Izrael lesz a magyar válogatott felkészülési ellenfele

Málta helyett Izrael ellen játssza utolsó felkészülési mérkőzését a nyári labdarúgó Európa-bajnokság előtt a magyar válogatott.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 14. / 14:46

Gordon Gábor az Élet Menetéről a Miskolci Zsidó Múzeum Baráti Körében

A Miskolci Zsidó Múzeum Baráti Kör februári vendége Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke volt. A meghívás apropóját az adta, hogy idén emlékezünk meg a holokauszt 80. évfordulójáról, és éppen huszadik esztendeje rendezik meg Budapesten az Élet Menetét. A házigazda Markovics Zsolt miskolci főrabbi volt.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 12. / 10:52

Kendrusz Attila: „Fontos megláttatni, hogy a szélsőségek hová vezethetnek"

Tavaly kezdte el a fiatalságot megszólító küldetését Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője. 2023-ban csaknem 800 általános és középiskolás diáknak tartott előadást vármegyeszerte a holokauszt és a zsidóság hagyományainak témájában – írja a szegedi Délmagyar.hu portál.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 11. / 18:45

Megdöbbentő, hogy hol volt a Hamász adatkezelő központja

Mivel a Hamász adatkezelő központja az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének központja (UNRWA) alatt volt, a Zsidó Állam nem sújtotta légicsapásokkal. Most azonban a palesztin foglyok kihallgatásával szerzett információk elvezették az izraeli katonákat a Gázaváros előkelő Rimal negyedében található bunkerhez.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 09. / 10:47

Agresszív arab utas az EL AL Airlines Prága–Tel-Aviv járatán

– Az EL AL Prágából Tel-Avivba tartó járata Görögországban kényszerleszállást hajtott végre, miután egy arab utasuk agresszívan viselkedett a gép fedélzetén. Az incidens után az izraeli légitársaság terrorveszélyre figyelmeztette pilótáit – írja az Index.hu a Budflyer FB-oldalra hivatkozva. Az elkövetőt már bilincsben vitték el a helyszínről.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 08. / 14:37

Az EU fokozza az antiszemitizmus és gyűlölet minden formája elleni harcot

– A Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én elkövetett terrortámadása óta „elborzadva tapasztaljuk" az antiszemita és muszlimellenes incidensek számának növekedését Európában – hívta fel a figyelmet Margarítisz Szkínász uniós biztos tegnap Strasbourgban. Szkínász elmondta: a fizikai és az online fenyegetésekkel szemben az Európai Unió (EU) a szakpolitikák teljes spektrumában megerősíti a fellépést.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 08. / 14:08

Egyre többen látogatnak a budapesti történelmi sírkertekbe

– Évről évre nő a látogatócsoportok száma a Fiumei úti sírkertben, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben és a Nemzeti Gyászparkban – közölte a létesítményeket fenntartó Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) ma az MTI-vel. A világjárvány idején tapasztalt visszaesést követően 2023-ban rekordszámú érdeklődőt regisztráltak: 577 sétán összesen 17 345-en vettek részt.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 06. / 17:42

A betérni szándékozó argentin elnök Izraelben

Az új argentin elnök, a magát anarchokapitalistának tartó Javier Milei ma megérkezett Jeruzsálembe. A látogatás jelentőségét emeli, hogy az államfő első hivatalos külföldi útja Izraelbe vezetett. A kíséretében van a szellemi vezetőjének tekinthető Simon Axel Wahnish rabbi, akit az elnök Argentina új izraeli nagykövetének kíván kinevezni. Az Izrael-barát Milei korábban bejelentette: a katolikus hitét elhagyva szeretne betérni a judaizmusba.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 03. / 21:05

Új tóradíszeket kapott a Mosoni Zsidó Hitközség XIX. századi Tórája

Új tóradíszekkel gazdagodott a Mosoni Zsidó Hitközség XIX. századi Tóratekercse Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár térségének országgyűlési képviselője közbenjárására. A mai szombati istentiszteleten – amelyen a díszes Tórát felmutatták – részt vett a miniszter, ott volt dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, Radnóti Zoltán főrabbi, a Budapesti Rabbiság igazgatója, valamint több győri, soproni és szombathelyi hittestvérünk is.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 01. / 08:00

Olasz színdarab a zsidókat mentő Tóth Potya Istvánról és Kertész Gézáról

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából a budapesti olasz intézetben láthatták a Compagnia Carnevale produkciójában az Il Bradipo e la Carpa (A Lajhár és a Potya) című színdarabot. A kétszereplős játékban Antonio Carnevale (aki egyben a színdarab rendezője és dramaturgja) és Riccardo Stincone alakítja Tóth Potya Istvánt és Kertész Gézát.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 30. / 10:54

Félelmetes, hogy október 7-ét is elérték az idióta összeesküvés-elméletek

Az egyesült államokbeli Indiana Egyetem egész napos tanácskozást szervezett New Yorkban arról, hogy a közösségi médiában az október 7-i mészárlást elhazudó vagy torzító összeesküvés-elméletek a holokauszt-tagadás új formáinak tekinthetők. A szakértők bírálták a netes platformokat működtető cégeket amiatt, mert hagyják terjedni a hazug információkat a forgalom és a profit növekedése érdekében.