Címkék

Radnóti Zoltán

Zsidó világ / 2024. Február 21. / 13:23

Radnóti főrabbi: Isten árnyékában – ki volt Becálél? (Tóramagyarázat)

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat legutóbbi adásában a Bét Sálom zsinagóga rabbija, a Budapesti Rabbiság igazgatója Isten árnyékában – ki volt Becálél? címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Zsidó világ / 2024. Február 15. / 12:23

Darvas főrabbi: Kívül-belül kiváló

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat legutóbbi adásában a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbija Kívül-belül kiváló címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Zsidó világ / 2024. Február 14. / 16:18

Radnóti főrabbi: Hol laknak az ártó szellemek?

Mint sokak előtt ismert, a RaDar szóösszetétel Radnóti Zoltán és Darvas István vezetéknevéből adódott: ez a címe a két főrabbi előadás-sorozatának, amelyet minden héten kedden követhetünk nyomon az interneten. Honlapunkon mostantól minden RaDar-előadást megosztunk azzal a céllal, hogy tanuljunk együtt Radnóti és Darvas rabbikkal! Most a február 13-i előadást ajánljuk.

Zsidó világ / 2024. Február 12. / 11:32

Mindig kérdezd a rabbit, avagy mikor eszünk ünnepi  halvacsorát Mózes tiszteletére?

Zájin ádár, azaz ádár hónap hetedike kitüntetett dátum a zsidóságban: a hagyomány szerint ez Mózes tanítómesterünk születésének és halálának napja. E héten pénteken lesz ádár I. hónap hetedike, de ez senkit sem tévesszen meg! Még ne készüljenek az ünnepi halvacsorára, mert ez még nem az az ádár hónap!

Mazsihisz hírek / 2024. Február 05. / 15:32

„Fontos, hogy egy kisvárosban ilyen sokan összegyűlhettünk"

Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a vészkorszak idejéből származó, tragikus családi történeteket osztott meg a jelenlévőkkel múlt szombaton a Mosoni Zsidó Hitközségen, ahol abból az alkalomból járt, hogy új díszeket kapott a hitközség XIX. századi Tórája. A tekercshez – mint Radnóti Zoltán főrabbi elmondta – a Mazsihisz biztosítja a koronákat, akárcsak a tóraolvasó jádot.

Zsidó világ / 2024. Január 26. / 07:30

Különleges barátság zsidó módra, avagy mindig van remény…

A budapesti Radnóti Miri (képünkön) huzamosabb ideje az Egyesült Államok egyik zsidó középiskolájában tanul, ahol különleges formáját választotta az önkéntes segítésnek. Egy 93 éves magyar származású holokauszttúlélő asszonnyal beszélget heti rendszerességgel, pedig még nem találkoztak személyesen. A társalgás ugyanis az interneten zajlik.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 19. / 19:57

Készek-e az egyházak többet vállalni az oktatásban?

A Keresztény–Zsidó Tanács által szervezett Hagyományból épített jövő című konferencián evangélikus, katolikus, református, zsidó előadók mutatták be egyházuk jelenlétét az oktatásban. A tanácskozáson előadást tartott Darvas István főrabbi, a Bét Jehuda és a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbija, valamint Radnóti Zoltán főrabbi, a Bét Sálom zsinagóga rabbija, a budapesti rabbiság igazgatója is.

Mazsihisz hírek / 2023. Október 04. / 23:04

Dr. Grósz Andor XI. kerületi politikusokkal a Bét Sálomban

Az újbudai Bét Sálom zsinagógában múlt pénteken tartott szombatfogadáson részt vett dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, valamint dr. László Imre, a XI. kerület DK-s polgármestere és Molnár Gyula, Újbuda volt polgármestere, a Demokratikus Koalíció politikusa.