A Mazsihisz a magyarországi zsidó közösség általános képviselője

2023. Június 05. / 10:19


A Mazsihisz a magyarországi zsidó közösség általános képviselője

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a négy magyarországi történelmi egyház egyike – a honi zsidóság általános képviselője. Legfőbb testülete a közgyűlés, melynek 121 fős tagsága a magyarországi zsinagógák képviselőiből, valamint a rabbikból áll. Négyévente ők választják meg az elnököt, a két alelnököt, az ügyvezető igazgatót és a vezetőséget.

Különféle becslések szerint ma több mint 120 ezer zsidó él Magyarországon, többségük Budapesten. A szövetséghez mintegy negyven zsinagóga tartozik, amelyek közül húsz fővárosiban rendszeresen tartanak istentiszteletet. Vidéken is egyre pezsgőbb a zsidó vallási és kulturális élet. A Mazsihisz fő feladatai közé tartozik a vallási hagyományok ápolása mellett a szociális támogatás, valamint a hagyományos zsidó oktatás erősítése, bővítése.

A Mazsihisz képviseli a holokauszt túlélőit különböző jóvátételi ügyekben Magyarországon és külföldön egyaránt.

Az 1989-es rendszerváltás után új fejezet kezdődött a magyarországi zsidóság életében. Az ateista állam által korábban bevezetett korlátozások megszüntetése ismét lehetővé tette a szabad vallásgyakorlást. A megújult zsinagógai élet egyre élénkebb közösségi kötelékeket teremtett: ismét előtérbe került a vallási szabályok betartása, azok közös tanulmányozása és tanítása, a judaizmus erkölcsi alapjainak megerősítése és a Tóra parancsolatain alapuló szociális gondoskodás.

A Mazsihisz kiváló kapcsolatokat ápol hazai és nemzetközi zsidó szervezetekkel: tagja a Zsidó Világkongresszusnak (WJC), az Európai Zsidó Kongresszusnak (EJC), a Zsidó Hitközségek Európai Tanácsának (ECJC), valamint fontos partnere Izrael Államnak, a Claims Conference-nek, a Joint-nak, a Jewish Agency-nek (Sochnut), az Anti-Defamation League-nek (ADL) és a cionista mozgalomnak.

A Mazsihisz ma kiemelkedő és központi koordináló intézményi szerepet tölt be a zsidó kultúra és közélet sokrétű, színes palettáján. Feladatunknak tekintjük, hogy a zsidó vallás gyakorlásán keresztül elérhetővé tegyük a szellemi gazdagodás lehetőségét a magyarországi zsidóság számára, egyúttal hídként szolgáljunk a többségi magyar társadalom számára, közvetítve hitünk és kultúránk értékeit.

Szociális munkánk keretében napi több száz ebédet juttatunk el a rászorulókhoz és évente több ezer élelmiszercsomagot osztunk ki. A Mazsihisz által fenntartott szociális háló több ezer ember mindennapjait teszi kényelmesebbé. A zsidó identitást ápoló intézményeinkben, óvodáinkban, iskoláinkban, egyetemeinken közel 1000 gyermek és diák készül fel a jövőjére.

A Szövetség aktívan részt vesz a zsidó kulturális élet szervezésében is. Büszkék vagyunk Európa-szerte elismert európai művészeti rendezvényeinkre, nagy népszerűségnek örvendő Zsidó Kulturális Fesztiválunkra, rangos kiállításainkra, maradandó élményt nyújtó tematikus rendezvényeinkre.

A magyar zsidó kultúra és hagyomány különösen gazdag, élénk és különleges. A magyarországi zsidóság gyökerei a Szent István-i államalapítás előtti időszakra nyúlnak vissza, majd a középkor viszontagságai után a látványos változások a 19. században következtek be, amikor az emancipált zsidóság lehetőséget kapott tehetségének és képességeinek fejlesztésére. Neves tudósokat, orvosokat, gondolkodókat, írókat, művészeket és egyéneket adtunk szülőföldünknek, akik fejlesztették a gazdaságot és az élet számos területén hozzájárultak az ország felvirágozásához.

Közös történelmünk legsötétebb időszakában, a holokauszt idején több mint 600 000 magyar zsidót gyilkoltak meg. A sebek nehezen gyógyulnak, de van remény arra, hogy az elmúlt évtizedek zsidó újjáéledése tartós alapot ad a magyarországi zsidó élet reneszánszához.

Elnök: dr. Grósz Andor
Alelnök: Mester Tamás, dr. Nógrádi Péter
Ügyvezető igazgató: Dr. Kunos Péter
Rabbitestület elnök:

Vezetőségi tagok:
Büchler András (Sopron), Deutsch Miklós (Miskolc), Fináli Péter (Hunyadi tér), dr. Frölich Róbert (Országos főrabbi), Goldmann Tamás (Pécs), Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna (Debrecen), dr. Hersch Tamás (Hegedűs-Csáky), Szerb Gábor (Hegedűs-Csáky), dr. Várnai György (Hegedűs-Csáky). Schönberger András és Szerdócz Ervin (Rabbitestület által delegált rabbik)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„…Férfi, akin hiba van…”
2024. Május 16. / 11:00

„…Férfi, akin hiba van…”