Címkék

oktatás

Oktatás / 2022. December 06. / 18:18

Gyümölcsöző kapcsolat alakult ki az Or-ZSE és az IKI között

Mint pár hete beszámoltunk róla: a fűtési szezon idejére a könyvtárat kivéve ideiglenesen bezárt az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) főépülete, a személyes jelenlétet igénylő oktatás pedig átköltözött az Izraeli Kulturális Intézetbe (IKI). Cikkünkben arra kérdeztünk rá, hogy a mindennapi oktatásban bevált-e az új helyszín, s hogyan fogadta az IKI a hirtelen megnőtt létszámot.

Zsidó világ / 2022. November 23. / 13:46

Komoly célokat tűzött maga elé a T12 Tanház

A Darvas István főrabbi által vezetett T12 Tanház mindenki számára nyitott, a zsidó hagyományok és értékrend mellett elkötelezett élő közösség, amelynek tagjai szeretnek együtt tanulni az interneten és fizikai térben egyaránt. A csoport létrejöttéről, valamint a tanház működtetésére létrehozott alapítvány céljairól Szerb Gábort, a T12 Tanház Alapítvány kuratóriumi tagját kérdeztük.

Mazsihisz hírek / 2022. November 17. / 16:45

Szakképzési tanácskozás a Rumbach zsinagógában

Ma délelőtt a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) meghívására a Rumbach kulturális-rendezvény központ és zsinagóga termeiben ülésezett a Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár vezette Szakképzési Innovációs Tanács (SZIT).

Oktatás / 2022. November 03. / 09:38

Héber-arab nyelvi napot tartottak a budapesti Kürt gimnáziumban

A budapesti Kürt Alapítványi Gimnáziumban (KAG) a közelmúltban sémi (héber-arab) „nyelvi parádét” rendeztek azzal a céllal, hogy az intézmény diákjai kötetlen, szórakoztató formában – jellegzetes zsidó és arab ételek kóstolása, valamint izraeli és arab videóklipek hallgatása közben – kaphassanak betekintést a két nyelvbe és kultúrába. A részletekről a KAG-ban héber nyelvet oktató Radnóti Zoltán főrabbit kérdeztük.

Tudomány / 2022. Október 19. / 11:20

Az OR-ZSE mától bezárt, de a könyvtára és olvasóterme továbbra is látogatható

Mint korábban beszámoltunk róla: az őszi nagyünnepek lezárultával takarékossági okok miatt bezár az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Scheiber Sándor utcai épülete. Felhívjuk azonban a figyelmet arra: habár az intézmény mától zárva tart, a könyvtára és olvasóterme a továbbiakban is nyitva tart hétfőtől csütörtökig 10 és 16 óra között.

Oktatás / 2022. Október 12. / 15:26

A héber és a nyelvek Bábele: soknyelvűség és nyelvpolitika Izraelben

Vajon magától értetődő, hogy Izraelben héberül beszélnek? Alakulhatott volna másképp? És tényleg héber az izraeli nyelv? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdések kerülnek felszínre dr. Biró Tamás nyelvész-hebraista előadásában ma délután fél 6-tól az ELTE BTK F. épületének Kerényi-termében. A rendezvény az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) és az ELTE „Fejezetek az izraeli kultúrából" című előadás-sorozatának negyedik előadása.

Tudomány / 2022. Október 12. / 13:36

Ideiglenesen bezár az OR-ZSE épülete, az oktatás az IKI-ben zajlik majd

A hamarosan kezdődő fűtési szezon idejére ideiglenesen bezár az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Scheiber Sándor utcai épülete, a személyes jelenlétet igénylő oktatás az Izraeli Kulturális Intézetben (IKI) zajlik majd körülbelül jövő márciusig – tájékoztatta honlapunkat dr. Balázs Gábor általános rektorhelyettes.

Tudomány / 2022. Szeptember 30. / 12:32

Az OR-ZSE oktatójának tanulmánya a legrangosabb magyar oktatási szaklapban

Az Educatio című, negyedévente megjelenő interdiszciplináris szemle legfrissebb száma közölte az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) oktatójának, Zolnay Jánosnak a „Hová tűntek a magyar gyerekek?” Egyházi és vákuumiskolák egy kelet-magyarországi régióban című tanulmányát. Zolnay János az OR-ZSE Szociális munka és Társadalomtudományi Tanszékének egyetemi docense.

Oktatás / 2022. Szeptember 11. / 12:25

Ez a megoldás, ha idegen nyelven akarunk beszélni külföldön élő unokáinkkal

Az elmúlt 10-15 évben sok magyar család döntött úgy, hogy külföldön folytatja az életét, ami számos esetben azzal a nem várt következménnyel járt: az itthon maradt nagyszülők és más hozzátartozók nem értik meg az időközben más nyelvi közegbe került unokákat. E helyzetre kínál megoldást a Seniorok nyelviskolája, amely a jövőben igény esetén tervezi héber nyelvoktatás beindítását is. Interjú SALUSINSZKY ANDRÁSSAL.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 06. / 08:09

Heisler András: az OR-ZSE új kihívások és fenntartói elvárások előtt áll

A hétfő reggeli ima után ünnepélyes keretek között tartották meg tegnap az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem 2022-23-as tanévének megnyitóját. Beszédet mondtak dr. Balázs Gábor és dr. Biró Tamás rektorhelyettesek, dr. Gábor György professzor, a Doktori Iskola vezetője, valamint Vajda Mihály filozófus. Az egyetemet fenntartó Mazsihisz nevében a megjelentekhez a Szövetség elnöke, Heisler András szólt, akinek beszédét az alábbiakban közöljük.

Oktatás / 2022. Augusztus 09. / 12:51

Várja a diákokat a Budapesti Zsidó Hitközség Dávid Király Kollégium

Magyarország egyetlen kóser étkezést biztosító kollégiuma, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) által üzemeltetett Dávid Király Kollégium a 14. kerületben a Tábornok utcában várja a diákokat. Az intézmény ingyenes szálláslehetőséggel támogatja a nappalis középfokú oktatásban részesülő, illetve a szakmai képzésekben tanuló diákokat.

Zsidó világ / 2022. Július 14. / 15:34

Steven Spielberg alapítványának elismerése a BZSH Scheiber iskolának

Dr. Tóth Andrea, a BZSH Scheiber Sándor iskolájának judaisztika tanára az intézmény több diákjával összefogva Magyarországon először vett részt az úgynevezett Willesden Projektben, amely az amerikai USC Soah Foundation egyik kiemelt nemzetközi oktatási programja volt a 2021/22-es tanévben a Zachor Alapítvánnyal együttműködésben. A projekt keretében A Willesden Lane gyermekei című ifjúsági kiadvány feldolgozását végezték el.