BEHUKOTÁJ, gyertya 05.31. 20:14, kimenete: 06.01. 21:33
24.05.28. | 20 Ijár 5784
Gyengénlátó verzió

Közélet / 2024. Május 27. / 17:01

NÜB-elnök: „A felejtés útja járhatatlan”

Megtartotta éves közgyűlését a NÜB Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete, amelynek vezetője, dr. Schiffer János az elnöki beszámolójában azt mondta: sajnálatos, hogy több vidéki városban szervezett holokauszt-megemlékezéseken nem képviseltették magukat az önkormányzatok. Felhívta a figyelmet arra: veszélyes, ha nincsenek emlékezők, mert – mint fogalmazott – „a felejtés útja járhatatlan”.

Közélet / 2024. Május 23. / 22:50

Gulyás Gergely: elfogadhatatlan a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének döntése

A miniszter hangsúlyozta: nem jó, ha egy bíróságot politikai eszközként használnak, azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy az Izrael által elszenvedett “egészen kíméletlen, becstelen és aljas terrortámadás” volt a kiváltó oka mindannak, ami a Gázai övezetben történik.

Közélet / 2024. Május 22. / 12:39

Magyarország svájci nagykövete: A magyar államnak vállalnia kell felelősségét a Soában

Magyarország berni nagykövetségén tartottak megemlékezést a holokauszt 80. évfordulója alkalmából. Beszédet mondott Ágnes Hirschi (Carl Lutz nevelt lánya), dr. Czukor József berni nagykövet, Takács Szabolcs washingtoni nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár és dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök.

Közélet / 2024. Május 14. / 10:44

A Zsidó Világkongresszus a palesztin államiság megszavazásáról

– Sürgetjük az ENSZ-t és szerveit, hogy támogassák azokat a kezdeményezéseket, amelyek mindkét felet visszaültetik a tárgyalóasztalhoz – olvasható Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének közleményében, amely az ENSZ Közgyűlésének a palesztin államiság jóváhagyását megszavazó, május 10-i döntésére reflektál. A voksoláson 143 állam igennel szavazott, 9 nemmel, 25 pedig tartózkodott.

Közélet / 2024. Május 12. / 11:21

Debrecenben közteret neveztek el Krausz Vilmos főrabbiról

A Pásti utcai zsinagóga előtti tér e hétvégétől Krausz Vilmos (1853-1921) főrabbi nevét viseli, a közterület új, ünnepélyes elnevezése a május 9-12 között megrendezett Zsidó Kulturális Napok, III. Debreceni Zsidó Utcafesztivál, valamint a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXV. Nemzetközi Konferenciája keretében történt. Jelen volt a főrabbi dédunokája is.

Közélet / 2024. Május 09. / 19:01

Reagált Ahmadinezsád látogatására az USA nagykövete és a magyar kormány is

– Egyetemi előadásokat egy szabad országban nehéz letiltani – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormány mai sajtótájékoztatóján. Az USA budapesti nagykövete a volt iráni elnököt idézőjelesen nevezte „díszvendégnek”...

Közélet / 2024. Május 09. / 17:24

A világszerte felszínre tört antiszemitizmus ránk is hatással van

Az október hetediki terrortámadás következményei, a külföldi diplomaták 80 évvel ezelőtti magyarországi embermentése és a világban tapasztalható, egyre növekvő tendenciát mutató antiszemitizmus is szóba került egy budapesti nemzetközi emlékkonferencián.

Közélet / 2024. Május 08. / 10:03

Ahmadinezsád-ügy: A Wallenberg egyesület lemondásra szólítja fel az NKE rektorát

– A Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége megdöbbenéssel olvasta,hogy a közszolgálati egyetem rektorának meghívására a holokauszttagadó, antiszemita, korábbi iráni elnök zárt körben előadást tartott az egyetemen – olvasható az egyesületnek az Országos Sajtószolgálathoz (OS) eljuttatott közleményében.

Közélet / 2024. Május 06. / 20:15

Izrael-ellenes tüntetők zavarták meg az Élet menetét Auschwitzban

Palesztin zászlókat lengettek, és népirtással vádolták az izraeli kormányt, amely a Hamász felszámolására indított hadműveletet Gázában a terrorszervezet tavaly október 7-i izraeli pogromja után.

Közélet / 2024. Május 06. / 15:39

Ilyen antiszemita tendenciával megszűnhet a biztonságosnak hitt zsidó életforma?

A második világháború óta nem látott ütemben növekszik az antiszemita incidensek száma szerte a világon. Ha ez a tendencia folytatódik, esetleg továbbra is ilyen ütemben romlik, akkor a zsidók eddigi viszonylagos biztonsága és szabadsága sajnos a múlté lesz. Ez a summázata a Tel Aviv Egyetem friss kutatási eredményének, amelyet a Deutsche Welle (DW) ismertetett.

Közélet / 2024. Május 02. / 16:06

Kiosztották az idei Ember Mária-díjakat

A Raoul Wallenberg Egyesület idén is kiosztotta az Ember Mária Díjakat. Az elismerésben négyen részesültek: Sándor Anna, a Spinoza Színház alapítója, vezetője; Huhák Heléna történész és Szécsényi András történész (megosztva); valamint Horváth M. Ferenc, a váci levéltár igazgatója.

Közélet / 2024. Május 02. / 13:54

A hallgatás leplének szétszakítása – meghívó találkozóra

A vészkorszak német és magyar elkövetőinek keresztény utódai szembenézésről és megbékélésről. Találkozás a holokauszt utáni második, harmadik generációval. Keresztény önvizsgálat. Egy est Izrael tiszteletére 2024. május 14-én, kedden 9.30 órától a Rumbach Zsinagógában. A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz között. Jelentkezni ide kattintva lehet.