Címkék

Zsidó világ

Hírek, lapszemle / 2023. Március 19. / 19:41

Magyar zsidó szervezetek nyílt levele az izraeli demokráciáért

– Támogatjuk Isaac Herzog államelnök kezdeményezéseit, aki az észszerűségre szólít fel, és a mértékletességhez, a párbeszédhez és az egységhez való visszatérést kéri. Felszólítunk mindenkit Izrael Állam hatalmas erejének tiszteletére: a demokráciára! – olvasható abban a nyílt levélben, amelynek címzettje Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, aláírói pedig magyar zsidó szervezetek.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 18. / 20:18

Felavatták a kohanita kaput az ipolysági zsidó temetőben

Szakmai konferenciával egybekötött, meghitt ünnepségen avatták fel az ipolysági Homok városrészben lévő zsidó temető kohanita kapuját. Az eseményen az Ipoly menti város történelmét meghatározó zsidóság emlékét elevenítették el – írja a Felvidék.ma magyar nyelvű szlovákiai portál. A rendezvényen részt vett Radvánszki Péter, a budapesti Páva utcai körzet rabbija is.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 16. / 16:55

Amerikai zsidó fiatalok kelet-közép-európai tanulmányúton

Egy vezetőképzés keretében 180 amerikai zsidó fiatal tartózkodik Budapesten, akik előtt ma Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke tartott előadást részint a Szövetség történetéről és munkájáról, másrészt pedig a magyar zsidó közösség helyzetéről. A küldöttség a minél szélesebb körű tájékozódás céljával látogatást tesz a hazai zsidó élet főbb intézményeiben.

Zsidó világ / 2023. Március 13. / 18:59

„Megnyitom fájdalomtól telített szívemet" – Fleischmann Izrael könyvéről

Nem mindennapi olvasmányélményt kínál az 1920-ban született, s 2008-ban elhunyt Fleischmann Izrael: Egy fény a szorongatásban című memoárkötete. Hiszen a könyv egyrészt ártatlanul elszenvedett, embertelen egyéni kínok és családi tragédiák szívszorongató lenyomata a vészkorszakból – ugyanakkor egy mélyen vallásos zsidó embernek az Örökkévaló szeretetébe és bizalmába vetett, múlhatatlan hitének örök példaként elénk állított, megrendítő dokumentuma.

Oktatás / 2023. Március 10. / 14:09

Scheiber iskola: Az emlékezés kövei (rövidfilm)

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Scheiber Sándor Iskola 10. b osztályos diákjai az idén ismét indultak a Centropa Alapítvány zsidó temetőket bemutató nemzetközi pályázatán. Az iskolában kiemelt jelentőségű oktatási feladat, hogy a tanulók megismerjék a vidéki zsidó közösségek történetét és életét is.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 09. / 11:37

Mirjám néven megalakul a Bét Sálom zsinagóga női klubja

Sok tanulás a zsidó hagyományról, színes programok, érdekes előadások – ezt kínálja az újbudai Bét Sálom zsinagógakörzet új női klubja. A klub várja a csatlakozni kívánókat, alábbi cikkünkben megtalálják a Mirjám Facebook-linkjét és az első összejövetel időpontját. Jó munkát a szervezőknek és tartalmas együttlétet a tagságnak!

Megemlékezések / 2023. Március 09. / 07:55

Gyász: elhunyt Hajim Topol, a legendás Tevje

– Izraelben 87 éves korában elhunyt Hajim Topol, Izrael legismertebb színésze, a Hegedűs a háztetőn legendás tejesembere – jelentette ma az izraeli média. Színpadi és filmes munkásságával elnyerte Izrael legnagyobb elismerését, az Izrael-díjat, a Golden Globe-díjat kétszer is megkapta, emellett a világhírű színészt jelölték Oscar- és Tony-díjra is. Fakadjon áldás emlékéből!

Kultúra / 2023. Március 03. / 07:32

Borgula András: A zsidóságunkon dolgozni kell

– Független művész-színház vagyunk, nálunk a zsidóság mint tematika és mint nézőpont jelenik meg. Minden kisebbségnek vagy népnek, közösségnek megvannak a saját traumái, nekünk is megvannak a magunkéi, s ezek specifikusan zsidó traumák. Ráadásul úgy gondolom, hogy ez a specifikus zsidó nézőpont tanulható és fejleszthető – mondja Borgula András, a Gólem Színház vezetője. INTERJÚ

Megemlékezések / 2023. Február 28. / 11:47

Mesterünk, aki ma is köztünk él: Mózes

Mózes prófétánk a zsidó időszámítás szerint 2369. ádár 7-én született és 2489. ádár 7-én halt meg, s hosszú életének utolsó negyven évében vitte végbe a küldetést, amire teremtetett. Már nyolcvan éves volt, amikor Fáraóval szembeszállt, de mellkasában egy ifjú forradalmár és szabadságharcos szíve dobogott: ez az Örökkévaló által vezérelt szív vezette ki őseinket a rabságból a szabadságba. SCHŐNER ALFRÉD főrabbi írását idézzük.

Zsidó világ / 2023. Február 27. / 18:54

Budapest 150: Belehúznak a zsidó civil közösségek is

Több mint egy tucat zsidó civil szervezet mintegy húsz képviselője vett részt a Zsidó Közösségi Fórum mai ülésén, amelyet a Mazsihisz-BZSH Síp utcai székházában tartottak. A résztvevők – Borgula Andrásnak, a Gólem Színház vezetőjének elnökletével – a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezendő eseményekről egyeztettek. Az ülésen részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Horváth József, a Szövetség alelnöke is.

Zsidó világ / 2023. Február 27. / 15:21

Sporthírességek bemutatásával gazdagodott a Zsidó Kiválóságok Háza

A balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában kialakított digitális kiállítás mostantól nemcsak a tudomány és a művészetek, hanem a sport hazai és külföldi zsidó hírességeit is bemutatja. A tegnapi ünnepélyes tárlatmegnyitón többek között jelen volt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, aki azt mondta: a kiállítás nagyszerűen prezentálja a zsidók jelentős szerepét a modern sport fejlődésében Magyarországon és azon túl.

Zsidó világ / 2023. Február 23. / 20:56

Emléktáblát állítottak Klein Ervin főkántor tiszteletére

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógakörzet egykori főkántora, a nagy tiszteletben és szeretetben álló Klein Ervin tiszteletére ma emléktáblát avattak egykori zsinagógájában. Klein Ervin – aki ma lett volna 81 éves –hetvennyolc éves korában hunyt el 2020-ban. Az ő lánya Klein Judit, napjaink egyik legkülönlegesebb kisugárzású énekesnője, aki a nem mindennapi muzikalitását vélhetően éppen az édesapjától örökölte.