Címkék

tudomány

Hírek, lapszemle / 2024. Július 17. / 15:28

Ez lehetett az a sáska, amelyet az ókorban fogyasztottak

– Amikor a Biblia a vándorsáskákról, mint táplálékokról ír, nagy valószínűséggel a sivatagi vándorsáskáról, a Schistocerca gregariaról lehet szó, mely csapatokban vonulva komoly károkat okoz. A rendszeres sáskajárások minden útjukban található növényt felfaltak, így az éhínség, a fenyegető éhhalál elkerülése végett a sáskák maguk szolgálhattak táplálékként – olvasható a Kaleidoscope online folyóirat legújabb számában.

Tudomány / 2024. Július 17. / 10:04

Megvan Caligula kertje: lehet, hogy a császár itt találkozott a híres zsidó delegációval

Útépítő munkások rábukkantak egy 2 ezer éves kert falaira Rómában, és az ott talált leletek arra utalnak, hogy ez volt Caligula császárnak a Tiberis folyóra néző kertje. Ez azért érdekes számunkra, mert a felfedezés egybevág Alexandriai Philón (i.e. kb. 20 - i.u. kb. 40) azon megjegyzésével, miszerint az alexandriai zsidó közösség delegációja a császár római kertjében tárgyalt Caligulával.

Tudomány / 2024. Július 11. / 16:25

Hogyan mentik a rabbiképzőn a becses könyveket?

Mi történik, ha egy könyvet penészgyanú miatt kezelni kell? Ilyen kérdésekre kapunk választ az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) posztsorozatában, amely egy különleges szakma világába ad betekintést: megismerkedhetünk a Könyvtár Restaurátor Műhelyének tevékenységével.

Zsidó világ / 2024. Július 04. / 13:40

Ma is izgalmas előadások lesznek a Hunyadi téri közösség szabadegyetemén

A zsidók és az első világháború; Kazárok és az igazság; Átmenetek az egyiptomi kivonulásban. Ezekkel az előadásokkal folytatódik a Hunyadi téri körzet Fináli Gábor rabbi által szervezett szabadegyeteme ma délután 17 órától.

Zsidó világ / 2024. Július 03. / 10:10

Vannak-e rejtett kódok a Tórában? – előadás a Hunyadi téri szabadegyetemen

Mint arról korábban beszámoltunk: július 1-15 között nagyszabású szabadegyetemi előadás-sorozatot szervezett Fináli Gábor rabbi a budapesti Hunyadi téri zsinagógában. A héten megkezdődött rendezvény keretében ma Németh Zoltán: Vannak-e rejtett kódok a Tóra szövegében? címmel, Domonkos Tamás pedig A cionizmus és a baloldal címmel tart előadást.

Tudomány / 2024. Július 01. / 13:05

Egy hónapos nyári szünetet tart az OR-ZSE könyvtára

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) könyvtára július 22-től augusztus 20-ig nyári szünetet tart. Cikkünkből kiderül, hogy az intézmény erre az időre milyen ingyenes internetes tartalmakat ajánl nekünk.

Tudomány / 2024. Július 01. / 09:41

Az izraeli innováció visszavág: feltalálták az öngyógyító bioüveget

A Tel-Avivi Egyetem kutatói feltalálták az öngyógyító „biológiai üveget”, amely forradalmasíthatja az optikát, a műholdas kommunikációt, a távérzékelő rendszereket és az orvosbiológiát. Sokkal átlátszóbb, mint az igazi üveg, de igen kemény, ráadásul energiatakarékos, mert az előállításához nem kell magas hő, és ha megreped, akkor vízzel forrasztja össze saját magát.

Oktatás / 2024. Június 28. / 14:21

OR-ZSE tanévzáró: „Éljenek a való világban!”

A Mazsihisz fenntartásában működő Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem ma tartotta a 2023-24-es tanév tanévzáró és diplomaosztó ünnepségét. Az intézmény részéről dr. Balázs Gábor megbízott rektor búcsúzott a végzős diákoktól, a Szövetség nevében pedig dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke köszöntötte a hallatóságot.

Tudomány / 2024. Június 26. / 08:53

Kilencezer éves kőmaszkot állítottak ki Izraelben

Most először láthatja a nagyközönség azt a 9000 éves, az újkőkorszakból származó kőmaszkot, amely néhány éve került az Izraeli Régészeti Hatósághoz. Ezt a darabot is beleértve az egész világon mindössze 16 példányt ismernek ilyen kőmaszkokból. A tárgyat az Izraeli Múzeum „Szemtől szemben" című tárlatán állították ki.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 21. / 15:33

Kende-Vasa Irén kapta a Domán István-emléklapot

A Rumbach-zsinagógában ma adták át a Mazsihisz, az OR-ZSE és a Goldziher intézet tudományos pályázatának díjait. De sor került egy másik elismerés átadására is. A magyar zsidó közösség körében nagy szeretetnek örvendő Domán István (1922-2015) főrabbi, tudós, egyetemi tanár tiszteletére a Dolinay-Polivoda család, Domán Katalin és a Mazsihisz által alapított emléklapot Kende-Vasa Irén, az OR-ZSE hallgatója vehette át.

Tudomány / 2024. Június 14. / 14:16

Komoróczy professzor minden könyvének megjelenlése: esemény (VIDEO)

Az Írók Boltjában hatalmas érdeklődés mellett mutatták be Komoróczy Géza professzor: Ékírás és asszírológia Magyarországon című, új kötetét. A tudóssal Angyalosi Gergely irodalomtörténész beszélgetett, akinek bevezető szavaival mélyen egyetértünk: „Komoróczy professzor minden könyvének megjelenése eseményszámba megy". Az alábbiakban a bemutatóról készült felvételt tekinthetik meg.

Tudomány / 2024. Május 24. / 15:58

Kiéheztetni a ráksejteket: izraeli felfedezés és esély a gyógyításra

A Ben Gurion Egyetemen dolgozó kutatók felfedezték, hogyan élik túl a rákos sejtek a glükóz hiányát és hogyan lehet őket ténylegesen kiéheztetni. A Nature folyóiratban megjelent szöveg szerint glükózra, cukorra minden élőlénynek szüksége van, a rákos sejteknek is.