Győzelem a gonosz fölött: botlatókövek a nyilas hatalomátvétel évfordulóján

2023. Október 13. / 12:10


Győzelem a gonosz fölött: botlatókövek a nyilas hatalomátvétel évfordulóján

A Földes család tagjai emlékére és tiszteletére a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a XII. kerületi hegyvidéki önkormányzat botlatóköveket helyez el a budapesti Fürj utca 14/b. számú ház előtt október 15-én, vasárnap délután fél 2-től. A nap szimbolikus, hiszen 1944-ben ezen a napon, október 15-én jutottak hatalomra a gyilkos nyilasok, az áldozatokra való emlékezés így annak is a jele, hogy a jónak mindig győznie kell a gonosz fölött.

Földes Imréné Klein Erzsébet (1899-1944), Andrási Andorné Földes Márta (1933-2008) és Földes Imre (1895-1944) emlékezetére botlatókövet helyez el egykori lakóhelyük, a Fürj utca 14/b. számú ház előtt a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a Hegyvidék önkormányzata. 

A rendezvény ezen a héten vasárnap, október 15-én, délután fél 2-kor kezdődik, a megjelenteket a XII. kerülti önkormányzat és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület képviselői köszöntik. Az eseményen jelen lesznek a Földes család hozzátartozói is. 

A Gunter Demnig (címlapképünkön) német szobrászművész által kitalált botlatókő  (Stolpersteine) egy négyzet alakú kő, amelyre egy 10-szer 10 centiméter nagyságú bronzlapot erősítenek. A fémlapon az áldozatok neve, születési dátuma, halálozás helye és ideje szerepel. A botlatókövet az áldozatok utolsó – még szabad akaratukból választott – lakhelye előtt illesztik a járdába. Gunter Demnig kezdeményezése nyomán mára Európában csaknem 100 ezer botlatókő található. A szobrász magyarországi tevékenységét 2019-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Ritka régészeti lelet került elő Jeruzsálemben
Élet + forma
Bár micvó a Nagy Fuvarosban…
2024. Február 19. / 13:06

Bár micvó a Nagy Fuvarosban…