Címkék

Megemlékezés

Zsidó világ / 2023. Január 30. / 12:14

Megkezdődött a győri származású zsidók világtalálkozójának előkészítése

A találkozó fővédnöke a győri polgármester, védnökei pedig a megyei főispán és a megyei közgyűlés elnöke. Az esemény Győr hivatalos 2024. évi programjának része lesz.

Tudomány / 2023. Január 27. / 10:47

Csapody Tamás: Cservenka, a büntetlenül maradt vérengzés

A második világhávorúban a szerbiai Borból 3400 embert 18 nap alatt hajtottak el a 360 kilométerre lévő Cservenkába. A következő napok a holokauszt és a magyar történelem legvéresebb napjai közé tartoznak. A tettesek büntetlenül megúszták – írja Csapody Tamás a Telex.hu portálon. A tömeggyilkosságokért elsődlegesen felelős Hermann Fogy SS-hadnagy egy luxuskörülményeket nyújtó bajorországi öregotthonban halt meg 1993-ban.

Megemlékezések / 2023. Január 26. / 09:37

Egy magyar zsidó nő volt a magyar sport első világbajnoka

A Budapesten zsidó családban született Kronberger Lili műkorcsolyázó 115 évvel ezelőtt, 1908. január 26-án megszerezte a magyar sport első világbajnoki aranyérmét a csehországi Opavában. A kor viszonyaira jellemzően a korabeli magyar sajtó egy része azzal próbálta kisebbítenie érdemeit, hogy vetélytársak nélkül versenyez – ami annyiban igaz volt, hogy a műjégpályát szinte kizárólag férfiak uralták. A sportolónő érdemei azonban: elévülhetetlenek.

Megemlékezések / 2023. Január 25. / 17:53

Gyász: Meghalt a magyar származású Tuvja Raviv volt izraeli dandárparancsnok

Tavaly nyáron honlapunk is beszámolt róla, hogy Budapesten a szerző jelenlétében mutatták be az Egy izraeli páncélostiszt élete című kötetet, amely az 1934-ben született Tuvja Raviv (Révész Tamás) emlékirata az izraeli hadseregben töltött évtizedeiről. Ma jött a szomorú hír, hogy Tuvja Raviv az életének 89. évében elhunyt. Fakadjon áldás emlékéből!

Megemlékezések / 2023. Január 23. / 10:44

Újabb botlatóköveket raknak le Budapest XIII. kerületében

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából öt áldozat emlékére helyeznek el egy-egy botlatókövet a főváros XIII. kerületében a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a kerületi önkormányzat szervezésében. A megemlékezés január 27-én, ezen a héten pénteken délután 2 órakor kezdődik a Hegedűs Gyula utca 68. szám előtt, közreműködik Hegedűs D. Géza színmművész.

Megemlékezések / 2023. Január 18. / 17:53

Gettó-megemlékezés: „Hiteles szemtanúk örökösei vagyunk”

– A felelősségünk nemcsak abban áll, hogy elmondjuk, mi történt, hanem abban is, hogy hogyan és kiknek – mondta dr. Frölich Róbert országos főrabbi ma a budapesti gettó felszabadításának 78. évfordulóján rendezett megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában. Rajta kívül beszédet mondott két holokauszttúlélő, Sommer Katalin és Sólyom Olga, valamint Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke.

Megemlékezések / 2023. Január 13. / 13:22

Sümegi holokauszttúlélők és leszármazottaik találkozóját szervezik

A múlt év nyarán a vészkorszakban elhurcolt sümegiek emlékére tartottak egy megemlékezést a helyi zsinagógánál, s azóta fölvetődött az az ötlet, hogy idén nyáron megszervezik a sümegi holokauszttúlélők, valamint a másod- és harmadgenerációs leszármazottak találkozóját. A Mazsihisz.hu honlapja szeretne segítséget nyújtani a szervezésben, ezért cikkünkben megadjuk a főszervező elérhetőségeit.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 09. / 20:25

Borsodi szülőfalujában emlékházat avattak Adolph Zukor tiszteletére

A Cukor Adolfként magyar zsidóként született, de Adolph Zukor néven világhírűvé vált amerikai producer, rendező születésének százötvenedik évfordulója alkalmából emlékházat avatott híres szülöttje tiszteletére a Borsod-Abaúj-Zemplénben lévő Ricse önkormányzata. Az ünnepségen többek között jelen volt Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Koltai Róbert színművész, Farkas Bertalan űrhajós és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke.

Megemlékezések / 2023. Január 02. / 18:33

Emlékezzünk dr. Ungár Margitra, az első magyar női ügyvédre

A Tolnai Világlapja című, a maga korában roppant népszerű lap éppen 95 éve, 1928 január elején számolt be róla, hogy a Dolgozó Nők Clubja az ügyészévé és ügyvédévé választotta dr. Ungár Margitot. A Diósgyőrben zsidó polgári családban született Ungár Margit (1897-1969) volt az első nő, aki Magyarországon jogi diplomát szerzett: 1923-ban avatták jogászdoktorrá, majd 1928-ban tette le az ügyvédi vizsgát.

Megemlékezések / 2022. December 22. / 13:34

Meghalt Kertész Ákos író Kanadában – 90 éves volt

Tegnap meghalt a Makra és a Sikátor szerzője, a Kossuth-díjas Kertész Ákos író – írja a Magyar Hang, amely először értesült a halálhírről kanadai forrásból. Az 1932-ben született író a holokausztot gyerekként élte túl, erről később azt mondta: „nem a hóhérok kegyéből, hanem a saját szerencsémnek köszönhetően úsztam meg tizenkét évesen". Legyen neki könnyű a föld.

Megemlékezések / 2022. December 03. / 18:40

Meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus

Életének 76. évében ma reggel elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus. A magát baloldali liberális, „zöld, kozmopolita, zsidó értelmiséginek” valló Hegedüs a kétezres évek elején került közelebbi, baráti viszonyba Orbán Viktorral. Állítása szerint az ő ötletén alapult a 2008-ban a vizitdíj, a kórházi napidíj és az egyetemi tandíj visszavonását kikényszerítő „szociális népszavazás”.

Megemlékezések / 2022. December 01. / 05:40

Botlatókövet raknak le az embermentő Tóth Potya István emlékére

Tóth Potya István (1891-1945) tizenkilencszeres magyar válogatott labdarúgó, az FTC legendás játékosa, majd eső hivatásos edzője volt, aki a vészkorszakban sok üldözött ember életét mentette meg a saját élete árán. Az embermentőt ugyanis elfogták, letartóztatták, majd a nyilasok kivégezték. A tiszteletéte botlatókövet helyeznek el Budapesten, a XIV. kerületi Telepes utca 41. számú ház előtt december 6-án, kedden délután fél 3-tól.