Győzelem a gonosz fölött: botlatókövek a nyilas hatalomátvétel évfordulóján

2023. Október 13. / 12:10


Győzelem a gonosz fölött: botlatókövek a nyilas hatalomátvétel évfordulóján

A Földes család tagjai emlékére és tiszteletére a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a XII. kerületi hegyvidéki önkormányzat botlatóköveket helyez el a budapesti Fürj utca 14/b. számú ház előtt október 15-én, vasárnap délután fél 2-től. A nap szimbolikus, hiszen 1944-ben ezen a napon, október 15-én jutottak hatalomra a gyilkos nyilasok, az áldozatokra való emlékezés így annak is a jele, hogy a jónak mindig győznie kell a gonosz fölött.

Földes Imréné Klein Erzsébet (1899-1944), Andrási Andorné Földes Márta (1933-2008) és Földes Imre (1895-1944) emlékezetére botlatókövet helyez el egykori lakóhelyük, a Fürj utca 14/b. számú ház előtt a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a Hegyvidék önkormányzata. 

A rendezvény ezen a héten vasárnap, október 15-én, délután fél 2-kor kezdődik, a megjelenteket a XII. kerülti önkormányzat és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület képviselői köszöntik. Az eseményen jelen lesznek a Földes család hozzátartozói is. 

A Gunter Demnig (címlapképünkön) német szobrászművész által kitalált botlatókő  (Stolpersteine) egy négyzet alakú kő, amelyre egy 10-szer 10 centiméter nagyságú bronzlapot erősítenek. A fémlapon az áldozatok neve, születési dátuma, halálozás helye és ideje szerepel. A botlatókövet az áldozatok utolsó – még szabad akaratukból választott – lakhelye előtt illesztik a járdába. Gunter Demnig kezdeményezése nyomán mára Európában csaknem 100 ezer botlatókő található. A szobrász magyarországi tevékenységét 2019-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek