Címkék

Holokauszt

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 05. / 14:33

Motoros emléktúra Budapestről Auschwitzon át Theresienstadtba

Horváth József Mazsihisz-alelnök, a Bét Sálom körzet elnökének vezetésével ma reggel motorosok indultak Zólyom és Auschwitz érintésével Theresienstadtba. A magyar, román és német résztvevők a vészkorszak mártírjaira való emlékezés gyanánt teszik meg az utat, és a tisa beáv ünnepét vasárnap éppen Auschwitzban fogják megtartani.

Megemlékezések / 2022. Augusztus 05. / 13:25

Egy legenda magánügyei – 110 éve született Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg alakja az embermentés szimbólumává vált, nincs ember, aki ne tudná, ki volt: de csak élete néhány hónapja, csúcspontja áll figyelmünk középpontjában, illetve az eltűnésével, halálával kapcsolatos találgatások.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 03. / 17:07

A Mazsihisz is koszorúzott a roma holokauszt emléknapján

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a roma holokauszt, azaz a porajmos nemzetközi emléknapján tegnap a szervezet székházában tartott gyászünnepséget, amelyen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviseletében is koszorút helyeztek el a vészkorszak ártatlanul meggyilkolt cigány áldozataira emlékezve.

Megemlékezések / 2022. Augusztus 02. / 09:45

Novák Katalin a roma holokausztról: „A veszteség közös, a felelősség örök"

A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján minden év augusztus 2-án emlékezünk a vészkorszak roma áldozataira, mert a nácik az auschwitzi haláltáborban 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel több mint háromezer ártatlan cigányt gyilkoltak meg. Novák Katalin köztársasági elnök ma azt írta: „A veszteség közös, a felelősség örök". Mazsihisz-összeállítás.

Közélet / 2022. Augusztus 01. / 18:52

Heisler Andrást a lengyel miniszterelnök kérte föl az Auschwitz Tanács tagjává

– Az Auschwitz Múzeum Lengyelország, Európa és a világ tragikus történelmének egyik legfontosabb emlékműve – jelentette ki Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azon az ünnepségen, amelyen a kormányfő a Nemzetközi Auschwitz Tanács (Międzynarodowej Rady Oświęcimskiej) új tagjainak adta át a kinevezéseiket, köztük Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének. A tanács a lengyel kormányfő véleményező és tanácsadó testülete.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 01. / 12:42

Ukrajna: „A gyilkos zsidóüldözést a helyi lakosság követte el"

„Ukrán nacionalista múlt: hősök vagy bűnösök?" címmel közölt nagyinterjút a Népszava hétvégi száma az ukrajnai nacionalista törekvések sokszor tragédiákba torkollt következményeiről, így a második világháborúban számos szörnyűséget elkövető Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) ténykedéséről. A lap kérdéseire Gyóni Gábor és Mezei Bálint történészek, az ELTE oktatói válaszoltak.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 22. / 07:31

Megrendítő képet mutat az egykori varsói gettóban zajló ásatás

„Egy gyerekcipő. Különböző konyhai eszközök. Edények. Könyvek. Csempék. Elrozsdásodott szerszámok. A második világháborúban felállított varsói gettó területén zajló régészeti ásatások leletei drámai és megrendítő képet adnak az ide zárt több százezer zsidó életéről” – írja a Jewish Heritage Europe (JHE) cikke.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 17. / 21:18

„A vészkorszakban a francia állam szembement a legfontosabb eszményekkel”

Az 1942. július 16-17-én Párizsban lezajlott Vel'd'Hiv-i razzia 80. évfordulóján ma Emmanuel Macron francia köztársasági elnök új emlékhelyet avatott a mártírok emlékére. Az államfő egyúttal rámutatott: szót kell emelni a történelemhamisítók ellen, akik azt terjesztik, hogy 1942-ben a francia állam vezetői nem hagyták cserben a zsidókat. Macron közölte: a francia állam a vészkorszakban tudatosan ment szembe a felvilágosodás és az emberi jogok eszméivel.

Kultúra / 2022. Július 12. / 10:17

Percek tánca – zenés játék Szenes Hannáról a Sabbathsonggal

Szenes Hanna születésének 101. évfordulója alkalmából ismét színpadra kerül a Percek tánca című produkció a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában július 17-én, e héten vasárnap. Az előadást Masa Anita, a Sabbathsong Klezmer Band énekesnője állította össze az 1944-ben kivégzett mártír költőnő naplója és az ő édesanyja visszaemlékezései alapján. Szenes Hannát a Bódi Mónika, a Sabbathsong sokoldalú hegedűse alakítja.

Tudomány / 2022. Július 12. / 08:37

Élet a megsemmisülésen túl: főhajtás a kitagadott csornai zsidóság előtt

A Csornai Múzeumban a rendkívül nagy érdeklődésre való tekintettel július 31-ről szeptember 30-ra módosították annak az időszaki kiállításnak a megtekintését, amelyen Kass János „Zsidó ünnepek” rézkarc-sorozata és a csornai zsidóság emlékeit feldolgozó „Élet – A csornai zsidóság története” című tárlat látható. A kiállításról és a nagy érdeklődés okairól Aszt Ágnes régész-muzeológust, a tárlat kurátorát kérdeztük.

Közélet / 2022. Július 05. / 12:43

Egy év szünet után visszatér Izraelbe Lengyelország nagykövete

Visszatér Izraelbe Lengyelország nagykövete a holokauszt emlékezete miatti nézeteltérés okozta egyéves szünet után.