Címkék

Holokauszt

Mazsihisz hírek / 2022. November 23. / 19:24

Összeült az új összetételű Nemzetközi Auschwitz Tanács

Megkezdődött ma a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki által kinevezett Nemzetközi Auschwitz Tanács (International Auschwitz Council – IAC) tagjainak kétnapos tanácskozása Lengyelországban. A lengyelül Międzynarodowej Rady Oświęcimskiejnek nevezett nemzetközi testületben – amelynek ez a mostani a 36. ülése – Magyarországot Heisler András, a Mazsihisz elnöke képviseli.

Megemlékezések / 2022. November 21. / 10:44

Elhunyt Hédi Fried, aki a rasszizmus ellen dolgozó tanárokat támogatta

Svédországban 98 éves korában elhunyt Hédi Fried holokauszttúlélő, akit Máramarosszigetről 1944-ben deportáltak Auschwitzba, majd felszabadulása után Svédországban telepedett le. Mivel ismert személyiség volt, haláláról tegnap XVI. Károly Gusztáv király is megemlékezett, aki ezt írta: Hédi Fried hazánk egyik első számú közéleti személyisége volt, akitől svédek generációi tanultak a holokauszt gonoszságáról, az emberi méltóság sérthetetlenségéről.

Megemlékezések / 2022. November 20. / 17:32

Külön honlap készült a holokauszt Heves megyei áldozatainak

Tudományos igényességgel állít méltó emléket a holokauszt Heves megyei áldozatainak a hevesholokauszt.hu címen elérhető honlap, amely a MAZSÖK támogatásával készült. A bevezető tanulmány Szegő Ágnes-Fülöp Ágnes munkája, amely eredetileg a Randolph L. Braham-Tibori Szabó Zoltán: A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája című műben jelet meg. A honlapon közölt tanulmányt átdolgozta és kiegészítette Fülöp Ágnes és Csiszár Ágnes.

Megemlékezések / 2022. November 09. / 13:20

Szabó Béla fotográfus gyönyörű kötete Radnóti emlékezetére

Radnóti Miklós meggyilkolásának tragikus évfordulója alkalmából egy rendkívüli tehetségű fotográfus, Szabó Béla fényképalbumát ajánljuk olvasóink figyelmébe. Szabó Béla az egykori bori lágerektől egészen a gyilkosság helyszínéig, Abdáig mutatja be a halálmenet útvonalát egyszerre gyönyörű, s egyszerre szívbemarkolóan fájdalmas képek révén.

Kultúra / 2022. November 07. / 21:21

Az első „topmenedzserre", Aschner Lipótra emlékeznek a MÚOSZ-ban

Aschner Lipót alapozta meg a hazai fényforrásipart, találta ki és tette világhírűvé a Tungsram márkanevet. A rendszerváltás után a róla elnevezett alapítvány által odaítélt „Aschner Lipót-díj" volt az első magyarországi menedzser elismerés, így az mint „Az év menedzsere-díj" került be a köztudatba. A 150 éve született üzletemberről Rojkó Annamária írt életrajzi könyvet, a szerzővel a MÚOSZ-ban találkozhatnak e héten csütörtökön.

Tudomány / 2022. Október 28. / 11:34

Az OR-ZSE és a Scheiber diákjainak továbbképzése a volt ravensbrücki lágerben

Az Élet Menete Alapítvány és az Országos Rabbiképző –Zsidó Egyetem (OR-ZSE) együttműködésének eredményeként a közelmúltban az OR-ZSE két közösségszervező szakos hallgatója is meghívást kapott a ravensbrücki koncentrációs tábor emlékhelyén tartott továbbképzésre – írja az egyetem honlapja. Rajtuk kívül részt vett a képzésen a Scheiber Sándor Gimnázium két tanulója, egy kazincbarcikai tanára és két diákja, s egy pécsi gimnázium tanára.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 26. / 10:35

A pápa az atomfenyegetés veszélyéről beszélt egy magyar holokauszttúlélő mellett

Ferenc pápa tegnap a kubai rakétaválsághoz hasonlította a jelenlegi nukleáris fenyegetést a Rómában, a Colosseum tövében több ezres közönség előtt elmondott beszédében. A színpadon Ferenc pápa közelében ült egy magyar holokauszttúlélő, a kilencvenegy éves, Olaszországban élő Edith Bruck.

Tudomány / 2022. Október 24. / 19:41

A gyűlölet gyökereitől a Harmadik Birodalom összeomlásáig

– A holokauszt a világtörténelem leghírhedtebb bűntette. Létfontosságú megértenünk, hogyan történhetett meg ilyen borzalom – írja Laurence Rees angol történész, dokumentumfilm-rendező a Libri által magyarul idén kiadott, A holokauszt - A gyűlölet gyökereitől a Harmadik Birodalom összeomlásáig című kötetében. A szerző többek között arra keresi a választ, hogy mi volt e népirtás helye az összes többi szörnyűség között, amit a nácik elkövettek.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 20. / 09:14

Igazi hős volt a zsidó ökölvívó, akit egykori csapattársa juttatott haláltáborba

Az 1912-ben Amszterdamban zsidó családban született Ben Brilt az olimpiák történetének legfiatalabb bokszolójaként jegyzik, aki olyannyira büszke volt zsidóságára, hogy az 1935-ös Makkabi Játékok után – ahol aranyérmet nyert – a ringben mindig olyan sportnadrágot viselt, amelyre Dávid-csillagot varrtak. Ben Brilt és családját éppen egyik volt csapattársa juttatta koncentrációs táborba. A Telex.hu cikkét ajánljuk.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 19. / 10:39

A „labdarúgás Schindlere" üldözöttek százait mentette – kivégzés volt a „jutalom"...

„A labdarúgás Schindlere, aki hősként halt meg” – írta Kertész Gézáról a La Gazzetta dello Sport. Itthon azt se tudják, Kertész Géza kicsoda – írja Hegyi Iván a Jelen hetilap legfrissebb számában. Kertész Géza (1894-1945) futballozott az FTC-ben, volt az Újpest edzője, majd Olaszországban edzőként szerzett hírnevet, Cataniában utcát is neveztek el róla. Idehaza emberek százait mentette a vészkorszakban, míg egy besúgó feljelentése nyomán kivégezték.

Tudomány / 2022. Október 19. / 09:31

Karsai László kötetbemutatója: A gettómentés mítosza

Karsai László történész „Szalai Pál – politikai életrajz" című kötetének bemutatója október 20-án, azaz holnap délután 5 órakor lesz a Fugában. A címben szereplő Szalai Pál a nyilasok rendőrségi összekötője volt, aki a népbíróság előtt a pesti gettó állítólagos megmentőjének festette le önmagát és a német Schmidhuber tábornokot. Sokan hitelt adtak neki, Karsai László új könyve azonban a kételyekről és cáfolatokról szól.

Megemlékezések / 2022. Október 13. / 15:22

Az emberség útján Radnóti Miklós nyomában

Ha lehet Radnóti-kultuszról beszélni ebben az országban, akkor annak az egyik legfontosabb mozgatórugója ma a kunszentmiklósi Tóth Péter Lóránt. „Versvándornak” nevezi magát, ebbéli minőségében járja a hazai és határon túli településeket Radnóti verseit szavalva, s az ő nevéhez fűződik a Radnóti-menet megalapítása is, amelyen Győrtől Abdáig vonul a tömeg. Igen, a tömeg, mert az idei Radnóti-meneten több mint 300-an voltak.