Címkék

Budapest

Oktatás / 2024. Május 28. / 09:03

Amerikai elitegyetemisták Budapesten, avagy „érzékenyítés" testközelből

A Harvard és a Yale húsz-húsz hallgatója látogatott Budapestre, hogy megismerkedjen a magyar zsidóság történetével, s főleg a jelenével. Az egyetemisták jártak a Mazsihisz-székházban, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban, valamint a Dohány-zsinagógában. Vezetőjük Erdős Zebulon (Harvard) volt, akit az út egyik izraeli vezetője így nevezett: „a magyar zsidóság amerikai nagykövete”.

Megemlékezések / 2024. Május 26. / 17:55

Schneider Andor öröksége – megemlékezés a XVI. kerületben

A XVI. kerület egyik városrészeként Budapesthez csatolt Árpádföld kialakításában kulcsszerepet játszott Schneider Andorra és családjára emlékeznek a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központban május 29-én, jövő szerdán délután 5 órától. A rendezvényt Kovács Péter polgármester nyitja meg, a megemlékezés előadója Goldberger Tamás.

Megemlékezések / 2024. Április 16. / 21:33

Horthyliget emlékműve: Bűnjel, amely idővel emlékjellé lehet

– Köszönöm Schiffer Jánosnak, Kácsor Zsoltnak, Varga Tamásnak és mindenkinek, aki hozzásegített minket ahhoz, hogy ez a történet a közösen átélt múltunk része lehessen, és soha ne legyen a jövő része – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Horthyliget áldozatainak állított emlékmű mai avatásán. A Csepel-szigeten létrehozott internáló- és gyűjtőtáborban 1944-ben több száz újságírót, jogászt, üzletembert, művészt tartottak fogva.

Megemlékezések / 2024. Április 08. / 10:49

Április 16-án avatják a Horthyligetre hurcoltak emlékművét

Nyolcvan évvel ezelőtt több száz újságírót, ügyvédet, üzletembert, művészt deportáltak a Csepel-szigeten lévő Horthyliget gyűjtő- és internálótáborba. A NÜB Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete és Budapest főváros vezetése közösen adja át Varga Tamás szobrászművész alkotását a Boráros téren április 16-án, kedden reggel 9 órakor.

Közélet / 2024. Február 07. / 20:14

Megjöttek a német neonácik Budapestre

Felkavaró volt látni ma délután azt a kilenc-tíz német neonácit, aki fényes nappal ordítozva vonult Budapesten. Nyilván arra a neonáci rendezvényre jöttek, amelyet ezen a hétvégén rendeznek „valahol Magyarországon". Reméljük, hogy nemcsak mi vettük észre őket, hanem a rendvédelmi szervek is értesültek a megérkezésükről.

Kultúra / 2023. December 29. / 11:37

Budapesti zsidó polgárok – Rózsa Péter könyvajánlója

Amikor egy vadul zsidózó emberrel összeakadok, nem vitatkozom vele, hanem felteszek néhány kérést, hogy például milyen autók vannak a családban, vagy használ-e számítógépet vagy golyóstollat. Majd elmondom neki, hogy a motorhoz tartozó karburátort, a számítógép elvét vagy a golyóstollat egy-egy magyar zsidó embernek köszönheti a világ. Ilyenkor többnyire nagy csönd a válasz

Közélet / 2023. December 17. / 09:36

A főváros megszavazta: jövőre emlékjelet állítanak Horthyliget áldozatainak

Budapest főváros közgyűlése a héten tartott ülésén jóváhagyta, hogy a Boráros téren fölállítsák a horthyligeti gyűjtő- és internálótábor áldozatainak emléket állító köztéri alkotást. A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) által kezdeményezett emlékjel felállításához Budapest mintegy 11,7 millió forinttal járul hozzá.

Kultúra / 2023. December 14. / 17:09

Rózsa Péter: Mikor városunk még szebben hanyatlik

Nem is lehetett volna találóbb címet adni annak a kötetnek, amelyben Zeke Gyula író, történész egy hihetetlenül gazdag életműből válogatva elénk tárja Szép Ernő hírlapi írásait, amik a XX. század első harmadának Budapestjéről rajzolnak fel igen aprólékosan részletező képet.

Élet + forma / 2023. December 09. / 20:55

Karácsony Gergely: Kívánok Budapest és egész Magyarország zsidó közösségének békét és fényt!

A sötétség régen nem követelt magának akkora teret, mint napjainkban. Az elszabaduló gyűlölet háborúkat robbantott ki, ártatlan életek esnek az értelmetlen gyilkolás áldozatául. – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a magyar zsidó közösségnek írott hanukai köszöntőjében, amelyben többek között az olvasható: Kívánok Budapest és egész Magyarország zsidó közösségének békét és fényt!

Kultúra / 2023. November 30. / 19:00

Bát micva korba lépett és megnyílt a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Ünnepi beszédekkel és a Golda című film vetítésével vette kezdetét a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (ZsiFi) tegnap este a Puskin Moziban. A rendezvényen beszédet mondott Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Julia Gross német nagykövet, David Pressman amerikai nagykövet és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Mindannyian kitértek arra: a filmünnepet sajnos beárnyékolja október hetedike.

Élet + forma / 2023. November 30. / 14:20

Tel-Aviv rugbycsapata nálunk csap össze Románia „farkasaival”

Nemzetközi rugbymérkőzés színhelye lesz a budapesti Kincsem Park, ahol elődöntőt játszik egymással a Tel Aviv Heat Rugby nevű csapat és a Romanian Wolves az európai szuperkupa döntőjébe való jutásért. A mérkőzés december 2-án, szombaton délután fél 2-kor kezdődik. (Felhívjuk hittestvéreink figyelmét, hogy a meccs a sábesz időszakára esik!)

Közélet / 2023. November 29. / 10:10

Dortmund: európai városok és zsidó szervezetek küldöttei az antiszemitizmus ellen

Budapestről dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, a főváros képviseletében Kendernay János városdiplomáciai főtanácsadó vesz részt azon a ma kezdődött és december elsejéig tartó tanácskozáson, amelyre 60 európai város és zsidó szervezet összesen 120 képviselője érkezett Dortmundba. Jelen van az FTC vezetőségi tagja, Bienerth Gusztáv is. A cél az antiszemitizmus elleni közös fellépés és a helyi stratégiák kidolgozása.