Címkék

botlatókő

Megemlékezések / 2023. Február 11. / 19:30

Botlatókövet kap az Auschwitzba hurcolt Jane Haining Edinburgh központjában

„Ha ezeknek a gyermekeknek a napsütéses napokon szükségük volt rám, hát nem még nagyobb szükségük van rám a sötétség mostani napjaiban?

Megemlékezések / 2023. Január 23. / 10:44

Újabb botlatóköveket raknak le Budapest XIII. kerületében

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából öt áldozat emlékére helyeznek el egy-egy botlatókövet a főváros XIII. kerületében a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a kerületi önkormányzat szervezésében. A megemlékezés január 27-én, ezen a héten pénteken délután 2 órakor kezdődik a Hegedűs Gyula utca 68. szám előtt, közreműködik Hegedűs D. Géza színmművész.

Megemlékezések / 2023. Január 10. / 09:06

Az első botlatókövek Budapest XV. kerületében

Rákospalotán, a főváros XV. kerületében helyezett el botlatóköveket a napokban a család kezdeményezésére a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) a Rákos út 197. számú ház előtt, ahonnan nyilasok hurcolták el a 33 éves Éliás Béláné Salamon Mártát és 8 éves kislányát, Éliás Ágnest 1944-ben. Az áldozatokat Auschwitzba deportálták, ahol mindkettejüket megölték.

Megemlékezések / 2022. December 01. / 05:40

Botlatókövet raknak le az embermentő Tóth Potya István emlékére

Tóth Potya István (1891-1945) tizenkilencszeres magyar válogatott labdarúgó, az FTC legendás játékosa, majd eső hivatásos edzője volt, aki a vészkorszakban sok üldözött ember életét mentette meg a saját élete árán. Az embermentőt ugyanis elfogták, letartóztatták, majd a nyilasok kivégezték. A tiszteletéte botlatókövet helyeznek el Budapesten, a XIV. kerületi Telepes utca 41. számú ház előtt december 6-án, kedden délután fél 3-tól.

Megemlékezések / 2022. Október 02. / 15:59

Botlatókő Berczeller Lajos, az Ipolysági Ortodox Hitközség elnöke emlékére

Berczeller Lajos 1859. október 11-én született a ma Szlovákiához tartozó Ipolyságon. A település megbecsült polgáraként a családi cég vezetése mellett számos tisztséget látott el, majd a XX. század első évtizedétől ő volt az Ipolysági Ortodox Hitközség elnöke. Négy hónappal a nyolcvanötödik születésnapja előtt halt meg Auschwitzban. A rá emlékeztető botlatőkő elhelyezése az ipolysági Kapusta Krisztina, az OR-ZSE hallgatójának érdeme.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 23. / 08:32

Botlatókövek a Klein család meggyilkolt tagjainak emlékére Budapesten

A Klein család három tagjának – Klein Erzsébetnek, Klein Edit Veronikának és Klein Ödönnek – az emlékére botlatóköveket helyeztek el tegnap az áldozatok utolsó lakhelye, a budapesti Szirtes utca 5. szám előtt. A család mindhárom tagja a nyilas terror áldozatává vált: a Dunába lőtték őket a nyilas gyilkosok 1944 decemberében. A botlatóköveket a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezésében rakták le