Elítélte a magyar Országgyűlés a Hamász október 7-i terrortámadását

2023. Október 25. / 12:25


Elítélte a magyar Országgyűlés a Hamász október 7-i terrortámadását

A mai ülésén politikai nyilatkozatban ítélte el az Országgyűlés a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását, és együttérzését fejezte ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket. A kormánypárti frakcióvezetők által benyújtott javaslatot 168 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A ma elfogadott dokumentum leszögezi, hogy Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll, valamint elismeri Izrael jogát az önvédelemre.    

A nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek Európa biztonságára az ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett tömegek, akik között ott vannak a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai is. Ez a „felelőtlen és elhibázott" migrációs politika egyenes következménye.    

Az Országgyűlés azt is deklarálta: Magyarország fizikai és jogi határzárral védi határait az illegális bevándorlással szemben, távol tartva a migrációval együtt járó terrorista veszélyt és garantálva a magyar állampolgárok biztonságát, és elvárja, hogy az Európai Unió minden eszközzel támogassa ezt álláspontot.    

A határozathozatalnál jelen volt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete.

(MTI)

A 24.hu portál azt írja: az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Jobbik-Konzervatívok, a Párbeszéd-Zöldek és az LMP képviselői megszavazták a politikai nyilatkozatot.

A voksoláson nem vett részt a Momentum frakciója. Mint közleményükben írták: „a Fidesz által benyújtott politikai nyilatkozat összemossa a terrorizmust és a bevándorlást, amivel nem a fennálló válságot akarják megoldani, csak önös belpolitikai érdekei szerint cselekednek.” Jelezték ugyanakkor, hogy a Momentum határozottan elítéli azt a terrortámadást, amit ártatlan civilekkel szemben követtek el Izraelben.

A négy tartózkodó szavazatot a Mi Hazánk négy képviselője adta le. 

A politikai nyilatkozatot két képviselő nem szavazta meg: a független Hadházy Ákos és Novák Előd (Mi Hazánk). Hadházy Ákos közölte: levelet írt Izrael budapesti nagykövetének, amelyben őt is tájékoztatta a döntésének okairól, egyúttal biztosította, hogy együttérez az áldozatokkal, és nem vonja kétségbe az önvédelemhez való jogukat. Szerinte „a politikai nyilatkozat olyanokkal ijesztgeti a magyarokat, hogy az Európába »ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett« migránsok közt ott vannak »a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai«; ez pedig »a felelőtlen és elhibázott migrációs politika egyenes következménye«".

Címlapkép: Varga Jennifer – 24.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek