Besáláh, gyertya 02.03. 16:29, kimenete: 02.04. 17:37
23.02.02. | 11 Svát 5783
Gyengénlátó verzió

Élet + forma / 2023. Január 31. / 20:03

Megkezdődött a beiratkozás Budapest legkülönlegesebb ovijába

Nem túlzás, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Benjámin Óvoda és Bölcsőde a főváros legkülönlegesebb ovija. Hiszen itt a kicsiket nemcsak az ősi zsidó hagyományokkal ismertetik meg, hanem a legmodernebb robotikai játékok is rendelkezésre állnak, ráadásul – ha minden a tervek szerint alakul – hamarosan a kétnyelvű magyar-angol foglalkozások is beindulnak. Két és fél éves kortól mindenkit szeretettel várnak Zugló zöldjében!

Élet + forma / 2023. Január 30. / 20:00

Izraelben készül a férfi U19-es futball-válogatott az EB-selejtezős elitkörre

– A Szélesi Zoltán vezette férfi U19-es válogatott tavaly ősszel Walesben harcolta ki az EB-elitkörös szereplést, majd a decemberi sorsoláson kiderült, hogy a címvédő házigazda angolokkal, valamint a törökökkel és az izlandiakkal mérkőzik meg márciusban az Európa-bajnoki szereplést érő csoportgyőzelemért. A csapat Izraelbe utazott, hogy ott kezdje meg a felkészülést az EB-selejtezős elitkörre – adta hírül a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).

Élet + forma / 2023. Január 30. / 12:24

Itt az első kóser mesterséges hús?

Az izraeli főrabbi, David Baruch Lau döntése szerint az izraeli Aleph Farms által előállított mesterséges steak kóser. A kósersági előírásokat betartó zsidó emberek fogyaszthatják a tenyésztett állati sejtekből előállított mesterséges steaket, mondta ki David Baruch Lau, Izrael főrabbija egy határozatban.

Élet + forma / 2023. Január 29. / 20:25

Neológ zsidóság, ortodox zsidóság tegnap és ma – meghívó beszélgetésre

Neológ zsidóság, ortodox zsidóság – tegnap és ma címmel tart egy rendkívül izgalmasnak ígérkező beszélgetést a Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a JCC Budapest - Bálint Ház eseménye 2023. február 1-én, szerdán délután 5 órakor a Goldmark teremben (Budapest VII. kerület, Wesselényi utca 7.)

Élet + forma / 2023. Január 27. / 12:43

Zsidókórház Kolozsváron: egy történet kezdete

A Monarchia idején vetődött fel az ötlete, az „impériumváltás” után, 1928-ban adták át valójában, nem élt 20 évet sem meg tevékenysége Kolozsvár történelmi belvárosában. „1944. májusban a deportálások megkezdésekor a kórházat a helyi MÁV-kórházhoz csatolták” a wikipédia beszámolója szerint – immár újra a magyar, deportáló hatáságok. Aztán 1946-ban megkísérelték újraalapítani, 1948-ban államosították.

Élet + forma / 2023. Január 25. / 21:20

A Netflix Fauda című sikersorozata lett a legnépszerűbb műsor Libanonban

A Fauda negyedik évadának cselekményében a titkosügynökök Belgiumban és Libanonban is akcióba lépnek. A Fauda negyedik évadát múlt pénteken mutatták be a Netflixen világszerte, miután néhány hónapja már levetítették az izraeli YES-en és azonnal hatalmas siker lett számos országban.

Élet + forma / 2023. Január 20. / 14:47

Jemeni ízbombák – izraeli street food és ami mögötte van

A dzsahnun elsősorban zsidó-jemeni ételként ismert, de – egy másik zsidó-jemeni sütemény, a malawach mellett – évtizedek óta az izraeli gyorséttermek egyik kedvence. Mindkettő tökéletes kényelmi étel.

Élet + forma / 2023. Január 19. / 12:00

A Fabelman család – Steven Spielberg legszemélyesebb és legzsidóbb filmje a megbocsátásról

Fantasztikus időszak áll Steven Spielberg mögött. Alig egy nappal azután, hogy A Fabelmans című filmje elnyerte a legjobb drámai filmnek járó Golden Globe-ot, és a legjobb rendezőnek járó díjat is elnyerte, most kapta meg 13. jelölését az Amerikai Rendezők Céhétől, amivel megdöntötte saját rekordját.

Élet + forma / 2023. Január 17. / 15:12

Top tenisz: zsidó útikalauz a 2023-as Ausztrál Nyílt Teniszbajnoksághoz

Az év első nagy nemzetközi sportversenye már a nyakunkon van: a világ teniszcsillagai Melbourne-ben lépnek pályára a hétfőn kezdődött Australian Openen. Mielőtt rátérnénk az idei tornára, emlékezzünk az idén január 6-án, 95 éves korában elhunyt zsidó teniszlegendáról, Dick Savittre. Savitt 1951-ben megnyerte az Australian Open és a wimbledoni Grand Slam-tornát is, és ezzel ő lett mindkét torna történetében az első zsidó származású bajnok.

Élet + forma / 2023. Január 16. / 16:36

Amire már régóta várunk: ezen a héten pénteken kezdődik a Fauda 4. évada

Az első három évad világsikert aratott, s óriási népszerűségre tett szert Magyarországon is, úgyhogy már nagyon várjuk az izraeli különleges terrorelhárító ügynökökről szóló Fauda negyedik évadát – annál is inkább, mert az új széria egyes részeit Budapesten forgatták. Az új Fauda ezen a héten pénteken, január 20-án kezdődik, szóval lesz miért és kikért izgulnunk a következő hetekben, elvégre a sorozatban Izrael biztonsága a tét.

Élet + forma / 2023. Január 13. / 13:59

Mi van a világ vége után? Eger zsidósága – beszélgetés Székely Gáborral

A Magvető Kiadó gondozásában tavaly jelent meg egy kivételesen érdekes memoár, amely, ahogy a magyar zsidóságban szokásos, a születést a túléléssel kapcsolja össze. Azt meséli el, mit jelentett egy olyan világba megszületni, amelyet az érkezésünk előtt felszámoltak. Kezdetben volt az apokalipszis. Eger zsidó közössége, ahová Budapest egykori alpolgármestere, az emlékirat szerzője, a politikus, közgazdász és mecénás, zsidó közösségi ember, Székely Gábor.

Élet + forma / 2023. Január 09. / 11:22

Az ember nem arra született, hogy legyőzzék– ma ünnepli 102. születésnapját Keleti Ágnes

Magyarország legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolója, minden idők legeredményesebb magyar tornásznője, az ötszörös olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, azaz Keleti Ágnes ma lett 102 éves. Szeretettel köszöntjük!