Vájisláh, gyertya 12.01. 15:37, kimenete: 12.02. 16:46
23.12.01. | 18 Kiszlév 5784
Gyengénlátó verzió

Zsidó világ / 2023. November 30. / 20:34

Hanuka 2023 / 5784: ünnepi programkavalkád

Az ünnep alkalmából a teljesség igényé nélkül összegyűjtöttük a ránk váró programokat, és ajánlónkat a beérkező információk alapján folyamatosan frissítjük! Kérjük, hogy az újabb programokat a szerkesztoseg@mazsihisz.hu e-mail címre küldjék word formátumban.

Élet + forma / 2023. November 30. / 14:20

Tel-Aviv rugbycsapata nálunk csap össze Románia „farkasaival”

Nemzetközi rugbymérkőzés színhelye lesz a budapesti Kincsem Park, ahol elődöntőt játszik egymással a Tel Aviv Heat Rugby nevű csapat és a Romanian Wolves az európai szuperkupa döntőjébe való jutásért. A mérkőzés december 2-án, szombaton délután fél 2-kor kezdődik. (Felhívjuk hittestvéreink figyelmét, hogy a meccs a sábesz időszakára esik!)

Élet + forma / 2023. November 28. / 10:40

HanukaFeszt – legyünk együtt, örüljünk egymásnak, örüljünk a fénynek és a csodának!

HanukaFeszt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében december 7. és 10. között. Ünnepeljünk együtt, gyújtsuk meg a hanukai gyertyákat, melegedjünk a jóság, tisztaság és remény lángjainál közösen!

Zsidó kisokos / 2023. November 22. / 16:27

A zsidó házasság: szerelemtől a megszentelt szövetségig

Bizonyára mindenki látott már megannyi szirupos filmet, ahol az ifjú pár a „míg a halál el nem választ", „betegségben és egészségben” és az „örökkön-örökké” hangzatos szólamokkal fogad egymásnak örök hűséget. A zsidó esküvő kapcsán azonban ideje lenne elfelejteni ezeket a romantikus jeleneteket.

Élet + forma / 2023. November 22. / 11:54

Hanukatalizátor-díj 2023 – elindult a jelölés

Közeledik hanuka ünnepe, ami a Bálint Házban azt is jelenti, hogy Hanukatalizátor-díj! „Idén is szeretnénk díjazni a zsidó közösség csillagait, akik névtelenül, önzetlenül tesznek a közösségért, másokért. Mint mindig, most is a közösségtől várjuk, hogy megnevezzék őket, majd a második fázisban szavazzanak is rájuk.

Élet + forma / 2023. November 17. / 12:56

Budapest ünneplése: kívánjunk 120-szor 120-at!

A világ egyik legszebb fővárosa, amely mindent látott és hallott már: látott boldogságot és tragédiát, hallott nevetést és zokogást, hiszen – mint mindannyiunknak –saját története, sorsa és élete van. S ami a legfontosabb: mindannyiunké. Hivatalosan ma van a három különálló város egyesítéséből létrejött Budapest 150-ik születésnapja – legyünk rá büszkék, hogy mi, magyar zsidók is gazdagítottuk a kultúránk, hagyományaink, vallásunk révén.

Élet + forma / 2023. November 15. / 13:31

Club Sababa: bulik, közös programok, egy fiatalos csapat

Sokak számára ismerős helyzet talán, hogy kikerülve az egyetemről, a nyári táborokat kinőve az ember nehezebben talál olyan közeget, ahol ismerkedni lehet és kapcsolatokat építeni. Pláne, ha felmerül az igény, hogy a zsidóságukat is megélni kívánó fiatalokkal kerüljön kapcsolatba az illető.

Élet + forma / 2023. November 13. / 12:11

A béke hangjai csendültek fel a Rumbach zsinagógában

A Rumbach zsinagóga épületének előterében elhelyezett piros kismotorok és a rájuk kötött, ég felé kapaszkodó lufik is fájó emlékeztetői maradtak a történteknek. A vasárnapi esemény célja az adománygyűjtés mellett a szolidaritás volt, amivel a közösség kifejezhette együttérzését, és békét sürgetve sugározhatta szeretetét a kibuc felé a távolból.

Élet + forma / 2023. November 08. / 17:43

Diplomaterv készült az üresen álló zuglói zsinagóga új funkciós helyreállításáról

Kuklis Tibor építészhallgató diplomaterve a Budapest 14. kerületében található, Jávorka Ádám utcai egykori zsinagóga épületének revitalizációjával foglalkozik. Munkájából kiderül, hogy az évek óta üresen álló épület a meglévő szerkezetek gondos felújításával és átgondolt bővítésével ismét a városi élet részét képezhetné.

Élet + forma / 2023. November 02. / 12:30

Legkedvesebb értékeink: A zsidó tanulás világnapja a Bálint Házban

Sok-sok kisebb és nagyobb közösség gyűlik össze az egész világon ezen a napon, a zsidó tanulás világnapján (Global Day of Jewish Learning). Tanuljunk velük együtt a JCC Budapest-Bálint Házban 2023. november 5-én, vasárnap délután 2 órától. A rendezvény ingyenes. Az előadások között szendvicsekkel és frissítőkkel várják a résztvevőket!

Élet + forma / 2023. Október 31. / 20:28

Club Sababa – Kóser játszma 18-35 éves fiataloknak a Rumbach-ban

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Ifjúsági Osztálya, a Club Sababa interaktív csapatjátékra hívja a fiatalokat 2023. november 11-én, szombaton este 7 órától a Rumbach utcai zsinagógába (Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13.).

Élet + forma / 2023. Október 19. / 20:25

Határon túl: Újabb zsinagóga menekülhet meg a pusztulástól Temesváron

Újabb zsinagógát mentenének meg a pusztulástól Temesváron, ahol az önkormányzat csütörtökön haszonbérbe vette a gyárvárosi zsinagógát, és elkötelezte magát a felújítása mellett.