23.05.28. | 8 Sziván 5783
Gyengénlátó verzió

Élet + forma / 2023. Május 25. / 13:50

Bokor Gabriella: A Rothschild dzsessz baronesz

Élet + forma / 2023. Május 23. / 16:23

Sávuot, kabbala – Izraelbe érkezik Madonna

A pop-ikon nem koncertezni megy, hanem spirituális hétvégét tölt a zsidó államban a Kabbala fővárosában, Cfáton. A város Izrael egyik szent városa. Egy darabka történelem, kabbalista zsinagógákkal, tarka művésznegyeddel, galériákkal.

Élet + forma / 2023. Május 18. / 15:38

Koncertek, kabaré, kóser sátor, kérdezd a rabbit – Jeruzsálem nap Kecskeméten most vasárnap

A Kecskeméti Zsidó Hitközség minden érdeklődőt sok szeretettel vár a 2023. május 21-én, vasárnap délelőtt 11 és este 6 óra között megrendezésre kerülő Jeruzsálem napi ünnepségére. Koncertek, kérdezd a rabbit, gyerekprogramok, barheszsütés, táncbemutató és sok-sok egyéb szuper program várja az ünneplő vágyókat – kár lenne kihagyni! A programon a részvétel ingyenes. Pontos helyszín: Kecsemét, Nagykőrösi utca (a Spar előtt)

Élet + forma / 2023. Május 18. / 12:41

Izrael nap a Szent István parkban – hatalmas buli és napsütés várható most vasárnap

Május 21-én, vasárnap délután 2 órától este 8 óráig ismét Izrael Nap (Jom Háácmáut) a Szent István parkban az MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ szervezésében. A közel 50 kitelepülő szervezet közreműködésében megvalósuló rendezvény hagyományosan egy szabadtéri fesztivál hangulatát idézi, ahol zene, gasztronómia, hazai és nemzetközi kulturális programok várják a látogatókat 0-120 éves korig.

Élet + forma / 2023. Május 17. / 16:58

Szombatfogadáson is részt vehet a nagyközönség Szegeden

Éppen 120 évvel ezelőtt avatták fel a szegedi új zsinagógát. Az évfordulót háromnapos programsorozattal ünnepli a Szegedi Zsidó Hitközség, amely során Kendrusz Attila vallási vezető a régi és új zsinagóga érdekességeiről mesél majd a látogatóknak. Sőt, szombatfogadáson és -búcsúztatáson is részt vehet majd a nagyközönség.

Élet + forma / 2023. Május 15. / 14:57

Eurovíziós Dalfesztivál: bronzérmes lett Kirel, az izraeli versenyző

„A harmadik helyezést elérni minden képzeletemet felülmúl, én vagyok a legboldogabb ember a világon, és érzem, hogy a hazám büszke rám” – mondta Kirel első reakciójában a hírre.

Élet + forma / 2023. Május 12. / 16:57

Adjunk 1 % esélyt a civileknek is – értünk is dolgoznak!

Még van idő arra, hogy az állampolgárok a saját maguk belátása szerint eldöntsék: mire szánják a személyi jövedelemadójuk 1 + 1 százalékát. Az egyik 1 %-ot egyházaknak (Mazsihisz: tecnikai szám: 0358), a másikat a civil szervezeteknek, egyesületeknek ajánlhatják fel.

Élet + forma / 2023. Május 08. / 16:22

Zsidókat támad Ámor nyila a Netflix új valóságshowjában

Hivatásos sádhen (zsidó társkereső) osztja meg bölcsességeit a Jewish Matchmaking (zsidó társkeresés) című valóságshowban. A sorozat május 3-tól látható a Netflixen.

Élet + forma / 2023. Május 07. / 08:00

A zsidó anyák fájdalmas büszkesége: a jiddise mámék megható története

Mindannyian egy gyöngéden szerető zsidó édesanyától tanultunk imádkozni. Az első zsidó szuperhős, Sámuel anyukájától, Hannától, akinek hosszú időn keresztül nem adatott meg, hogy gyermeke legyen. Elment tehát Silóba, hogy az Örökkévalóhoz könyörögjön gyermekért.

Élet + forma / 2023. Május 03. / 11:16

Barbra Streisand kapja az idei zsidó Nobel-díjat

Barbra Streisand, világhírű színésznő és énekesnőnek ítélték oda 2023-ban a zsidó Nobel-díjként is emlegetett Genezis-díjat. A nyertesek általában jótékonysági célra adományozzák az egymillió dolláros pénzjutalommal járó díjat. Az elismerést idén októberben adják át ünnepélyes keretek között Los Angeles-ben.

Élet + forma / 2023. Április 28. / 13:40

Izrael 75: Herendi tál Herzl portréjával a Zsidó Múzeum gyűjteményéből

Herzl Tivadar a mai Budapest területén született, élete jó részét nem a mai Magyarország területén élte le. Miközben közeli rokona, Heltai Jenő fontos magyar író volt. Herzl története csak érintőlegesen találkozik a magyar történelemmel.

Élet + forma / 2023. Április 27. / 14:03

Világok összecsapása: Radvánszky rabbi és a buddhista Laár András beszélgetése

Világok összecsapása? címmel került fel a YouTube videómegosztóra Szűcs Viktor beszélgetése, amelyet dr. Radvánszky Péterrel, a Páva utcai körzet rabbijával és a buddhista Laár András zenésszel, előadóművésszel folytatott A te podcastod című sorozatban. A beszélgetés a Pap a tortán című tévéműsornak a folytatása, amelyben különböző vallások képviselői – köztük az említett rabbi és buddhista pap – cseréltek eszmét.