Vájéleh, gyertya 09.30. 18:21, kimenete: 10.01. 19:24
22.09.29. | 4 Tisri 5783
Gyengénlátó verzió

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 28. / 20:22

Mécsest gyújtott Auschwitzban Arnold Schwarzenegger

A színész magánlátogatás keretében ment el Auschwitzba, megtekintette a kiállítások egy részét, a krematóriumokat, és végigsétált a vasúti rámpán, ahol a németek a táborba deportált zsidókat csoportosították.

Omike / 2022. Szeptember 28. / 19:52

Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (132. rész) – Ney Dávid

Az OMIKE Művészakció operaénekesei között jelentős szerepeket kapott Ney Dávid. Ő volt a legendás énekes Ney család legfiatalabb, ötödik tagja. Elődjei voltak az azonos nevű (és a leghíresebb) nagypapa Ney Dávid, Ney Hermina, Ney Bernát és Ney Hugó.

Kultúra / 2022. Szeptember 28. / 17:21

A Budapesti Fesztiválzenekar Zsinagógakoncertje Ipolyságon

A magyar határ mellett fekvő, Budapesttől 90 kilométerre lévő szlovákiai Ipolyság egykori zsinagógájában ad koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar holnap, azaz szeptember 29-én, csütörtökön 18 órától. A zenekarnak az lesz az első határon túli zsinagógakoncertje. Az Ipolysági Menora Saag Centrum Artis kiállítóhely néven működő épületben rendezendő koncert ingyenes, de ajánlott regisztrálni.

Kultúra / 2022. Szeptember 28. / 13:24

A Múlt és Jövő új kiadványai a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra

Az idei Budapesti Nemzetközi Fesztivál 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel, 150 programmal és csaknem 400 dedikálással várja az olvasóközönséget szeptember 29-e és október 2-a között. A budai Millenárison rendezett rangos eseményen ott lesz a Kőbányai János író, szerkesztő által vezetett Múlt és Jövő zsidó folyóirat és könyvkiadó is, amely új kiadványokkal jelentkezik a fesztiválon.

Izrael / 2022. Szeptember 28. / 10:20

Ezért vagyunk büszkék Izraelre – Jair Lapid ragyogó beszéde az ENSZ-ben

– Izrael erős, liberális demokrácia. Büszke és virágzó. Start-up nemzet. Tizenhárom Nobel-díjassal az irodalom, a kémia, a közgazdaságtan és a békedíj területén. Miként történhetett ez meg? Azért, mert úgy döntöttünk, hogy nem leszünk áldozatok – többek között ezt mondta Jair Lapid izraeli miniszterelnök a napokban lezajlott ENSZ-közgyűlésen. Az alábbiakban a kormányfő teljes beszédét közöljük – hiszen mi is sokat tanulhatnánk belőle.

Közélet / 2022. Szeptember 28. / 09:32

Az új amerikai nagykövet a Dohány utcai zsinagógában köszöntötte a zsidó újévet

David Pressman nagykövet a Dohány utcai Zsinagógában ünnepelte a Rós Hásánát – olvasható a hír a nagykövetség Facebook-oldalán.

Ünnepek / 2022. Szeptember 28. / 08:54

Ma van Gedáljá böjtje – de mire is emlékezünk a mai gyásznapon?

Ma reggel 5 óra 7 perctől este 6 óra 54 percig tart a mai gyásznap böjtje, amelyet a babiloni fogság idejében meggyilkolt Gedáljá judeai helytartó emlékére tartunk. Felhívjuk hittestvéreink figyelmét, hogy erre a gyásznapra külön böjti imarend vonatkozik.

Zsidó hónapok / 2022. Szeptember 27. / 20:55

Benedek Istáván Gábor: Ne távozzon el tőletek az életöröm

Hihetetlen, hogy ma, a digitális csodák, a szívműtétek és az űrhajózás igazán szenzációs korában, milyen modernnek, korszerűnek, friss szellemet árasztónak tűnik fel előttünk a Tóra, a több ezer éves zsidó vallás és közösségi élet.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 27. / 20:37

Búcsú a nagy BIG-től

Egy hónap múlva, október végén ünnepelhettük volna a mindannyiunk által röviden csak BIG-nek hívott Benedek István Gábor 85. születésnapját, ehelyett azonban sajnos a halálhírét kell közölnünk. Fájdalmas, hogy itthagyott minket, hiszen kivételes emberként az élet több területén érezhette otthon magát: a magyar zsidó közösségben, az újságíró társadalomban, a szépírók között, mi pedig a legfontosabb helyen tartottuk számon: a szívünkben.

Kultúra / 2022. Szeptember 27. / 19:21

Zsidó kulturális minifesztivál lesz Székesfehérváron

Filmvetítésen kívül stand-up-esttel és klasszikus zenei koncerttel is várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Székesfehérvári zsidó kulturális napokon.

Izrael / 2022. Szeptember 25. / 17:34

Összetartó évezredek dalai

Egy jaffai barátom irányított az óváros legrégibb zsinagógájához, amelyet 1948 óta a líbiai közösség használ. Ros Hásáná előtti utolsó hétköznap éjjel volt a közös pijut éneklés. Éjfélre már százan lehettünk a kicsi teremben, és aki nem fért be, a szűk jaffai sikátorban állva hallgatta. Az észak-afrikai zsidóság a szlihot imarenddel lazán vagy szorosabban összekapcsolódó dalai, pijutok, szólaltak meg, három muzsikus kíséretével.

Közélet / 2022. Szeptember 24. / 20:49

Magas rangú állami kitüntetésben részesült Éger Edit holokauszttúlélő, író, pszichológus

Novák Katalin köztársasági elnök San Diego-i otthonában kereste fel a magyar születésű, zsidó származású, Edith Eger, azaz Éger Edit, írót, pszichológust, holokauszttúlélőt. Novák Katalin a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át a 95 éves terapeutának, aki a poszttraumás stressz-szindróma kezelésében szerzett hírnevet.