Besáláh, gyertya 02.03. 16:29, kimenete: 02.04. 17:37
23.02.02. | 11 Svát 5783
Gyengénlátó verzió

Hírek, lapszemle / 2023. Február 02. / 10:11

Uralkodói kitüntetést kapott Károly királytól a TikTok sztár holokauszt túlélő

A 99 éves Lily Ebertet a Brit Birodalom Legkiválóbb Rendjének (MBE – Member of the Most Excellent Order of the British Empire) tagjává avatták a holokauszt oktatásáért tett szolgálataiért. Lily a koronavírus-járvány idején vált híressé a közösségi médiában, amikor dédunokája, Dov Forman elindított egy TikTok-fiókot, hogy megossza hihetetlen túléléstörténetét.

Zsidó világ / 2023. Február 02. / 09:51

Szerdócz Ervin: A remény és a mindenkori „Mózes”

– „Az embernek éppúgy kötelessége hinni önmagában, ahogyan az Örökkévalóban hisz" – írja az újpesti főrabbi Cádok Hákohen lublini rabbit idézve a soron következő hetiszakaszunk, a Besáláh kapcsán a hetiszakasz-magyarázatában. Mondandójának summázata, hogy a pillanatnyi reményvesztettség után is bízzunk az Örökkévalóban, s higgyük el: mindig van remény.

Omike / 2023. Február 01. / 16:50

Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (147. rész) – Hütter Pál

„Szegedi csodagyermek. A dicsőség bizonyára rövidesen szárnyára veszi a nevét. Ma még gordonkázás közben úgy nézeget, mintha mi mindannyian, akik boldog örömmel és ámulva hallgatjuk, gazdagon terített asztalnál falatoznánk és őt meg nem invitáltuk. A neve Hütter Pál, decemberben lesz hatéves és ez idő szerint több mint 115 darabot játszik gordonkán.”

Ünnepek / 2023. Február 01. / 16:09

Fák Újéve: Íme az ünnepi széder menete

Isten hozta Önöket a földön, érezzék jól magukat és vigyázzanak a berendezésre. Miért van egyszerre minden fa születésnapja? Miért kell nekik születésnap egyáltalán? Hogyan lett környezetvédelmi ünnep Svát 15-éből? Vasárnap este megérkezik Tu BiSvát (Fák Újéve), majd (hétfőn) egész nap a fákat ünnepeljük. Boldog fa-újévet kívánuk!

Hírek, lapszemle / 2023. Február 01. / 15:06

Határon túl: Tízparancsolat a rozsnyói zsinagógából

A Mózes könyve kőtábla az egykori rozsnyói zsinagóga létezését dokumentálja. A ritka emlékmű rózsaszín márványból készült. Héber nyelven a Tízparancsolatot tartalmazza. Eredetileg az 1893-ban épült, majd az 1950-es években lebontott rozsnyói zsinagóga lépcsőzetes oromzatának tetején kapott helyet.

Zsidó világ / 2023. Február 01. / 14:48

Ma 20 éve szenvedtek halálos balesetet a Columbia űrhajó pilótái

Lesújtó és felemelő történet, amely végső soron arról szól, hogy ha a sorsunk nincs is a kezünkben, a döntéseink felelősségét mégsem veheti el tőlünk senki. Ma 20 éve szenvedtek halálos balesetet a Columbia űrhajó fedélzetén Ilan Ramon és társai. Írásunkkal rájuk emlékezünk.

Közélet / 2023. Február 01. / 14:24

Doktor Moll: A bárányok nem hallgatnak

Nagyon nagy valószínűséggel ma nem égetnék el elevenen azokat a bárányokat, amelyek Elek Judit filmrendező Tutajosok című, 1990-es filmjének nyitójelenetében váltak a lángok martalékává a filmművészet oltárán. Elek Judit nagy rendező, a filmje jelentős alkotás, 1990 óta azonban történt egy és más az állatok védelme érdekében. VÉLEMÉNY

Mazsihisz hírek / 2023. Február 01. / 14:19

Képalkotó diagnosztika szakrendelések a Mazsihisz Egészségközpontban

A precíz és hiteles diagnosztika a gyógyítás alapja. Az idejekorán felfedezett betegségek jelentős része jó eséllyel gyógyítható. Képalkotó diagnosztika szakrendeléseinken gyakorlott radiológus szakorvosaink, a lehető legmodernebb eszközökkel felvértezve állnak pácienseink rendelkezésére a Mazsihisz egészségközpontjában.

Kultúra / 2023. Február 01. / 11:48

A zene, amely túlélte a deportálásokat – Francesco Lotoro könyvét ajánljuk

Francesco Lotoro olasz zongoraművész, zeneszerző és karmester harminc éve kutatja a koncentrációs táborokban keletkezett zeneműveket, több mint 8 ezer partitúrán kívül a lágerek zenei életével kapcsolatban összegyűjtött több mint 12 ezer dokumentumot, 3 ezer egyetemi kiadványt. Ebben a könyvében beszámol arról az elképesztő kutatásról, amelynek során a fél világot beutazta, hogy összegyűjtse azokat a zenei anyagokat, amelyek a lágerekben születtek.

Élet + forma / 2023. Január 31. / 20:03

Megkezdődött a beiratkozás Budapest legkülönlegesebb ovijába

Nem túlzás, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Benjámin Óvoda és Bölcsőde a főváros legkülönlegesebb ovija. Hiszen itt a kicsiket nemcsak az ősi zsidó hagyományokkal ismertetik meg, hanem a legmodernebb robotikai játékok is rendelkezésre állnak, ráadásul – ha minden a tervek szerint alakul – hamarosan a kétnyelvű magyar-angol foglalkozások is beindulnak. Két és fél éves kortól mindenkit szeretettel várnak Zugló zöldjében!

Hírek, lapszemle / 2023. Január 31. / 17:37

Izraelből Szentendrére költözik egy magyar alapítású kibuc épület

Megkezdődött annak a háznak a bontása az izraeli Parod kibucban, amelyet Szentendrén építenek majd újra. A magyar alapítású kibuc épülete lesz a Skanzen diaszpóra épületegyüttesének izraeli darabja.

Zsidó világ / 2023. Január 31. / 17:22

A munkácsi zsidó diaszpóra utolsó éveiről nyílik kiállítás a 2B Galériában

Kidőlt tölgyek, szétszórt magvak címmel február 15-én nyílik Horvát Éva kiállítása a 2B Galériában. Az 1992–1994 között készült képek a „munkácsi zsidók” megmaradt maradékának az utolsó három évét örökítik meg. A munkácsi zsidóság emlékeit megörökítő fotókat bemutató tárlatot február 15-én, szerdán este 6 órakor Féner Tamás fotográfus nyitja meg, a kiállítás március 17-ig látogatható.