Fontos hír: Izrael nem tart igényt a Gázai övezet jövőbeni irányítására

2024. Január 05. / 11:02


Fontos hír: Izrael nem tart igényt a Gázai övezet jövőbeni irányítására

– A Hamász elűzése után a terrorszervezet nem fog tudni visszatérni a Gázai övezetbe, de ott izraeli polgári közigazgatás sem létesül majd. Izrael nem akarja irányítani Gázát a háború után – közölte Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter, akinek a személyében a kabinet most először körvonalazta a háború utáni rendezés egyik lehetséges tervét.

Egy nappal az amerikai külügyminiszter látogatása előtt a sajtó képviselőivel ismertette az izraeli védelmi miniszter a Gázai övezetben a háború utáni időszakra vonatkozó tervét. A terv szerint sem a Hamász nem térhet vissza, sem izraeli polgári közigazgatás nem létesül a palesztin területen a harcok lezárása után – írja az Euronews magyar nyelvű portálja.

Képernyőkép 2024-01-05 105927.jpgForrás: Ocha via BBC

Joáv Gallant terve szerint a katonai műveletek a túszok visszatéréséig, a Hamász katonai képességeinek és vezetői rendszerének felszámolásáig, és a katonai fenyegetés felszámolásáig folytatódnak.

– Ezután új szakasz kezdődik, a „másnap", amikor „a Hamász már nem ellenőrzi a Gázai övezetet" – jelentette ki a védelmi miniszter, egyben kizárva azt az elképzelést is, hogy zsidó telepesek visszatérnének Gázába.

Gallant nemet mondott két szélsőjobboldali kabinettag, Bezalel Smotrics és Itamar Ben Gvir tervére, akik a háború befejezése után a zsidó telepesek Gázába való visszatérését szorgalmazták, kivándorlásra szólítva fel a palesztin lakosságot. 

Képernyőkép 2024-01-05 110019.jpgForrás: IDF-ISW via BBC

Yoav Gallant hangsúlyozta: a Gázai övezet lakói palesztinok, következésképpen palesztin egységek lesznek felelősek a közigazgatásért, azzal a feltétellel, hogy nem történik ellenséges cselekedet vagy fenyegetés Izrael állam ellen.

A miniszter ugyanakkor nem részletezte, hogy palesztin részről pontosan ki fogja igazgatni a 2,4 millió lakosú területet. A védelmi miniszter ugyanakkor közölte: az izraeli hadsereg a jövőben is megőrzi „cselekvési szabadságát" az övezetben, hogy elhárítson minden lehetséges fenyegetést.

Az Euronews cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek