Címkék

Háború

Izrael / 2023. December 01. / 12:25

Nem tudni biztosan, mi történt a Hamász által elrabolt kisbabával

Ha a 10 hónapos Kfir Babas valóban nincs már az élők sorában, akkor sem „meghalt” és nem is „elhunyt”, hanem családjával együtt a terroristák áldozata lett, azaz a Hamász lényegében megölte őt. „Meghalni” és „elhunyni” ugyanis betegágyban lehet, elrabolt túszként: NEM. Vélemény.

Izrael / 2023. December 01. / 11:13

Az izraeli hadsereg mától újra harcol a Hamász terrorszervezet ellen

Ma reggel lejárt az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet, az izraeli hadsereg (IDF) pedig bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen. A tűzszünet további meghosszabbításáról péntek reggel sem Izrael, sem a Hamász, sem a közvetítőként eljáró Katar nem tett bejelentést.

Közélet / 2023. November 30. / 10:43

Budapesti konferencia Izraelről, ahol egység van az erőszakkal szemben

– Az izraeli háború kirobbanása óta a kormány támogatottsága még a muszlim közösségekben is észrevehető mértékben növekedett, amire korábban nem volt példa – mondta Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam budapesti nagykövete a Danube Institute minap rendezett budapesti konferenciáján. A tanácskozáson beszédet mondott dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke is.

Izrael / 2023. November 29. / 09:27

Újabb tíz izraeli és két külföldi túsz szabadult ki a terroristák fogságából

Az izraeli média tegnap esti jelentése szerint a Hamász terrorszervezet fogságából kilenc izraeli nő, egy izraeli lány és két thai vendégmunkás szabadult ki azok közül, akiket a terrorszervezet október 7-i terrortámadásakor a Gázai övezetbe hurcolt.

Izrael / 2023. November 28. / 18:24

Kínzásokról számoltak be a Hamász fogságából kiszabadult gyermekek

Az izraeli 13-as televízió jelentése szerint a terroristák fogságából kiszabadult gyerekek hozzátartozói azt mondták az izraeli és a nemzetközi médiának a hazaengedett gyerektúszok beszámolói alapján, hogy amikor a gyerekek sírni kezdtek, a hamászosok fegyvert fogtak rájuk, és így hallgattatták el őket.

Izrael / 2023. November 27. / 21:25

A békét sürgették a Mediterrán Unió tagállamainak külügyminiszterei

A közel-keleti békét sürgették a Mediterrán Unió tagállamainak külügyminiszterei Barcelonában rendezett tanácskozásukon hétfőn. A több mint negyven ország jelenlétével lezajlott fórumon stratégiai szükségletnek nevezte az izraeli-palesztin békét Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője.

Izrael / 2023. November 27. / 21:21

Izrael: Két nappal meghosszabbították a tűzszünetet

– Izrael és a Hamász megállapodott, hogy két nappal meghosszabbítják a tűzszünetet és további túszokat, foglyokat engednek el – jelentette be a katari külügyminisztérium. Madzsed al-Anszari hozzátette, országa abban reménykedik, hogy a hétfőn már negyedik napja tartó ideiglenes fegyverszünet végleges tűzszünethez vezet majd a Gázai övezetben.

Izrael / 2023. November 26. / 10:04

Izrael szabadon engedett újabb harminckilenc palesztin foglyot

– Izrael szombat éjjel szabadon engedett újabb 39 palesztin foglyot a Gázai övezetben elrabolt és túszként őrzött izraeli nők és gyermekek hazatérése fejében. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezettel megkötött egyezség részeként Izrael az újabb palesztin foglyokat Damon, Megiddo és Ofer börtönből engedte szabadon a szombat éjjel hazaengedett tizenhárom izraeliért cserébe – jelentette a helyi média.

Közélet / 2023. November 25. / 19:36

Lobogtak a gyertyák a túszul ejtett izraeliekért Budapesten

A Mazsihisz elnöke, dr. Grósz Andor is részt vett azon a szolidaritási rendezvényen, amelyet ma késő délután tartott Izrael budapesti nagykövetsége, Erzsébetváros önkormányzata és a Zsidó Világkongresszus a Dob utcai Carl Lutz-emlékműnél. Az eseményen mintegy 150-en fejezték ki az Izrael melletti kiállásukat, és nagyon sokan gyújtottak gyertyát a fogva tartott túszok mielőbbi kiszabadulásáért.

Izrael / 2023. November 23. / 20:56

Izraelben a belga és a spanyol kormányfő, valamint a brit külügyminiszter

Alexander De Croo belgiumi kormányfő, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és David Cameron brit külügyminiszter is Izraelbe látogatott a mai nap folyamán. Ennek kapcsán Eli Kohen izraeli külügyminiszter közölte: „a világ vezetőinek saját szemükkel kell látniuk a Hamász atrocitásait". (Cameron elment a beeri kibucba, amelynek támogatására a Mazsihisz adománygyűjtést szervezett.)

Izrael / 2023. November 23. / 17:08

Izrael: Péntek reggel kezdődik a tűzszünet, délután adják át az első túszokat

– Helyi idő szerint péntek reggel hétkor kezdődik a tűzszünet a Gázai övezetben, és délután négykor adják át az első izraeli túszokat – közölte ma a katari külügyminisztérium szóvivője izraeli médiajelentések szerint. A Hamász terrorszervezet először 13 túszt enged szabadon, majd négy nap alatt összesen ötven izraeli gyerek és anya térhet haza.

Hírek, lapszemle / 2023. November 23. / 11:03

A Zsidó Állam tiszteletbeli konzulja Miskolcon: hogyan tovább, Izrael?

„Izraeli közelkép: Hogyan tovább?” címmel tartott vetített képes előadást dr. Hunyadi László, Izrael tiszteletbeli konzulja a Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont baráti köre legutóbbi találkozóján. Az előadó többek között arról beszélt, hogy az izraeliek milyen körülmények között, miképpen élik meg a háborús eseményeket a mindennapokban.