Címkék

Izrael

Tudomány / 2023. Március 22. / 16:30

A víz világnapjára: Szélfútta megoldás Izrael vízproblémájára?"

Izraelben a tenger szinte szó szerint a vízcsapokba ömlik. Az izraeliek büszkék országuk sótalanítás terén elért eredményeire: a Izrael Földközi-tenger partjainál öt üzem található, amelyek a hazai lakossági vízfogyasztás mintegy 75%-ának megfelelő ivóvizet termelnek, és további két létesítmény épül az elkövetkező években.

Élet + forma / 2023. Március 22. / 14:14

Elárverezése előtt bárki megtekintheti a világ legrégebbi bibliai kéziratát Tel-Avivban

A korábbi Diaszpóra Múzeumban, jelenlegi nevén az ANU-ban dijmentesen tekinthetik meg az izraeliek csütörtöktől egy hétig a Sassoon-kódexet, a világ jelenleg ismert legrégebbi, héber nyelvű, csaknem a teljes szöveget tartalmazó, kézzel írt Bibliáját, az Ószövetség könyveit.

Izrael / 2023. Március 21. / 15:04

Visszatérhetnek az izraeliek a felszámolt észak-ciszjordániai telepesfalvakba

– Az izraeli parlament, a kneszet megszavazta a telepeseket 2005-ben Ciszjordánia északi részéből kitelepítő törvény visszavonását – jelentette ma a helyi média. Ha az izraeli hadsereg központi parancsnoksága megadja rá az engedélyt, akkor izraeli állampolgárok visszaköltözhetnek a 2005-ben felszámolt észak-ciszjordániai falvakba.

Közélet / 2023. Március 21. / 14:45

Hamarosan Budapestre látogat Eli Kohen izraeli külügyminiszter

„Eli Kohen barátom, izraeli külügyminiszter kolléga kérésére ma telefonon tárgyaltunk, áttekintettük a közel-keleti biztonsági helyzetet. Biztosítottam az izraeli kollégát arról, hogy Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja azt, hogy a nemzetközi szervezetek tisztességes és kiegyensúlyozott hozzáállást tanúsítsanak Izraellel szemben.” – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán.

Izrael / 2023. Március 20. / 21:50

Izrael: A kormánykoalíció pészachig befejezi a bíróválasztó bizottság átalakítását

Az izraeli kormánykoalíció pészachig befejezi a bíróválasztó bizottság átalakításának megszavazását az izraeli parlamentben, a kneszetben, de az igazságszolgáltatási rendszer megváltoztatásának többi törvényét a parlament következő ülésszakára halasztják a tiltakozások nyomán – közölte a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn a kormánykoalíció pártjai vezetőinek bejelentése alapján.

Izrael / 2023. Március 19. / 20:25

A Kaláka zenekarral ünnepelték március 15-ét Tel-Avivban

Első alkalommal lépett fel a Kaláka együttes Izraelben, Tel-Avivban a pénteken megrendezett magyar pikniken. A tel-avivi magyar nagykövetség a koncert mellett kézműves foglalkozásokkal, Barcza Gergely és barátai zenekari kíséretével magyar táncházzal és a magyar konyha különlegességeivel várta az izraelieket.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 19. / 19:41

Magyar zsidó szervezetek nyílt levele az izraeli demokráciáért

– Támogatjuk Isaac Herzog államelnök kezdeményezéseit, aki az észszerűségre szólít fel, és a mértékletességhez, a párbeszédhez és az egységhez való visszatérést kéri. Felszólítunk mindenkit Izrael Állam hatalmas erejének tiszteletére: a demokráciára! – olvasható abban a nyílt levélben, amelynek címzettje Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, aláírói pedig magyar zsidó szervezetek.

Izrael / 2023. Március 17. / 09:18

Benjámin Netanjahu Berlinben: Izrael liberális demokrácia, és az is marad

Benjámin Netanjahu a vendéglátójával tartott tájékoztatóján kifejtette, hogy kormányzásának eddigi csaknem 16 évét és munkásságának jövendő szakaszait is az Izrael további „liberalizálásáért” folytatott törekvés jellemzi. Ezt mutatja például, hogy pártja, a Likud az LMBTQ-közösségért is kiáll, és ehhez a közösséghez tartozó képviselői is vannak – mondta.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 16. / 10:13

Josep Borrell: Le kell állítani izraeli telepek építését palesztin területeken

– A palesztin területeken épített izraeli telepek a nemzetközi jog értelmében nem legálisak, a telepek építését, a palesztinok kilakoltatását és otthonaik lerombolását le kell állítani – jelentette ki az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban. Hangsúlyozta: mivel az erőszak erősödik Izrael területén, minden félnek felelősen kell fogalmaznia a békét szolgáló változás megvalósulása érdekében.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 12. / 15:11

A tegnapi volt a modern Izrael történetének egyik legnagyobb tüntetése

Szombaton az eddigieknél is nagyobb tömegek vonultak az utcákra, a Haaretz nevű lap szerint ez volt az ország történetének legnagyobb tüntetése. A szervezők szerint Izraelben félmillió ember vonult utcára a demokráciát féltve. Tizedik hete tartanak a tiltakozások Benjamin Netanjahu kormányának tervezett igazságügyi reformjai ellen.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 10. / 08:38

Izraeli államfő: katasztrófával fenyeget az igazságügyi törvénycsomag

Jichák Hercog izraeli államelnök tegnap esti televíziós beszédében felszólította a kormánykoalíciót, hogy hagyjon fel a jogrendet átalakító, szerinte katasztrófához vezető törvénycsomagjával és kezdjen konszenzusos tárgyalásokat az ellenzékkel. Az államfő szerint a jelenleg tervezett törvénycsomag aláássa a demokráciát.

Izrael / 2023. Március 10. / 08:28

A Hamász fegyverese volt a tel-avivi merénylő

– Az izraeli hatóságok azonosították a csütörtök este lövöldöző tel-avivi merénylőt, az iszlamista Hamász terrorszervezet fegyveresét – jelentette a katonai rádió péntek reggel. Az elkövető 23 éves volt. Tette elkövetése után négy, a helyszín közelében tartozó izraeli, köztük egy önkéntes rendőr, és három szolgálatban lévő rendőr tűzharcban agyonlőtte.