Szombati gyertyagyújtás: 2022.05.27 20:09, kimenete: 2022.05.28 21:28
2022. 05. 27. | 26 Ijár 5782
Gyengénlátó verzió

Zsidó világ / 2022. Május 22. / 20:45

Országos zsidó zenei vetélkedő: Taroltak a scheiberes diákok

Az évek óta megszokott rendkívüli sikerrel zajlott le ma a III. Országos Zsidó Zenei Vetélkedő döntője a budapesti Frankel zsinagógában. A versenyt a BZSH Scheiber Sándor iskolájának diákjai aranyéremmel zárták, de két ezüstöt és egy bronzot is szereztek.

Zsidó világ / 2022. Május 20. / 15:30

A hét műtárgya: Dedikált imakönyv

Ez az imakönyv valóban nők nemzedékeinek lehetett olyan, mint az emlékkönyvek, a naplók, az aforizmagyűjtemények, vigasztalások, amelyeket mindig magunknál hordunk – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja.

Zsidó világ / 2022. Május 19. / 07:39

Lág báomer az IKI-ben, avagy hová vezet nálunk a rossz kommunikáció?

Az ómerszámlálás 33. napja alkalmából az Izraeli Kulturális Intézetben (IKI) tegnap este közös ünneplést szervezett a Bét Sálom zsinagóga, a T12 Tanház és a Hegedűs-Csáky zsinagóga. Darvas István főrabbi és Radnóti Zoltán főrabbi adott tanítást, amelynek lényege az volt: ha a zsidó közösség tagjai nem tudják egymással tisztességes hangnemben megbeszélni a konfliktusaikat, akkor szimbolikus értelemben könnyen Rabbi Akiva tanítványainak sorsára juthatnak.

Izrael / 2022. Május 17. / 08:13

Tuvja Raviv: Nekem háromszor adott életet az anyám…

A címben szereplő Tuvja Raviv 1934-ben Révész Tamásként született egy vajdasági településen, és gyermekkorában a legvadabb álmaiban sem gondolta, hogy valaha egy harckocsidandár parancsnokaként vesz majd részt háborúkban arabok ellen egy olyan dicsőséges ország katonájaként, amely ország az ő születésekor még nem is létezett. Tuvja Raviv Egy izraeli páncélostiszt élete címmel írta meg emkékiratait, amelynek a napokban volt a bemutatója Budapesten.

Zsidó világ / 2022. Május 16. / 18:29

Radnóti Zoltán főrabbi: A zsidóság nem performanszok sorozata

– Teljesen korszerű, fontos és jogos arról beszélgetni egymással egyházon belül, hogy milyen a nők szerepe a neológ vallásgyakorlásban. De az nem megy, hogy kvázi diktátumokat jelentünk be a sajtóban, és elvárjuk, hogy ehhez a diktátumhoz alkalmazkodjon a teljes neológ közösség – nyilatkozta megkeresésünkre Radnóti Zoltán főrabbi, a budapesti Rabbiság igazgatója, a Bét Sálom zsinagóga vallási vezetője.

Zsidó világ / 2022. Május 04. / 10:28

Szerdócz Ervin: A „természetes” út és a felfoghatatlan egysége

Egyszer Jichák rabbi érdeklődött annak az embernek sorsa felől, aki azzal kereste fel, hogy súlyos bajában kérje számára Isten közbenjárását. Az emberek azt válaszolták, hogy még nem történt változás, hiszen olyan „bajról” van szó, melynél természetes segítség el sem képzelhető. Mit válaszolt erre a rabbi? Megtudhatják az újpesti főrabbi hetiszakasz-magyarázatából.