Nászó, gyertya 06.02. 20:15, kimenete: 06.03. 21:35
23.06.02. | 13 Sziván 5783
Gyengénlátó verzió

Zsidó világ / 2023. Május 31. / 18:43

Szerdócz Ervin: A női lélek önmagában összetett és komplikált

A hűtlen asszony (szotá) az, akiről férje feltételezi, vagy féltékenységében állítja, hogy házasságtörést követett el. Az okkal vagy ok nélkül vádolt, esélyt kapott a Szentélyben, hogy az elvégzett szertartás által tisztára mossa a nevét – írja az aktuális hetiszakaszunk, a Nászó kapcsán újpesti főrabbi.

Zsidó világ / 2023. Május 25. / 12:15

Ma este ránk köszönt Sávuot, a Törvényadás ünnepe

Ma este beköszönt a hetek ünnepe, héber szóval a Sávuot, a kinyilatkoztatás napja. Mint minden más ünnepre, erre is előkészít bennünket a vallásunk. Az ünnep ma este 8 óra 07 perckor köszönt be és május 27-én, szombaton este 9 óra 26 percig tart. Az ünnepi időszak alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. Minden kedves olvasónknak boldog Sávuot ünnepét és békés szombatot kívánunk!

Zsidó világ / 2023. Május 25. / 10:20

Szerdócz Ervin: A zsidósághoz visszatért pápa története

– A zsidó hagyomány kollektív betérésnek tartja a Szináj hegyi kinyilatkozást. A „megtesszük és meghallgatjuk” felkiáltással a nép magára vállalta a Tóra rendeleteit, szóbeli hagyományait és ezzel vallási identitást vállalt magára. Később a történelem produkált nagyon különös eseteket, amikor a zsidó identitás visszatérést követelt... – írja az újpesti főrabbi a hamarosan ránk köszöntő sávuót alkalmából.

Zsidó világ / 2023. Május 23. / 12:18

Sávuot – A Bálint Ház éjszakája most csütörtökön másnap hajnalig

Idén május 25-én csütörtök este 7 órától másnap hajnalig tartja a JCC Budapest – Bálint Ház hagyományos, egész éjen át tartó sávuoti eseményét, Sávuot, a Tóraadás ünnepe, ilyenkor végig tanuljuk az éjszakát – így tesszük jóvá, hogy a hagyomány szerint nem vártuk ébren a Tórát. Beszélgetünk, vitatkozunk, együtt gondolkozunk. A részvétel természetesen ingyenes.

Zsidó világ / 2023. Május 22. / 11:07

Beköszöntött sziván hónapja sok napsütéssel – Hódes Tov!

Sziván (סיון) az év harmadik, míg tisritől számítva a kilencedik hónapja. Sziván hónapját már Eszter könyve is említi, s valamiképpen az erős napsütéssel lehet összefüggésben az elnevezése, hiszen az asszír nyelvben „sivany” azt jelenti, hogy „erős napsütés ideje”. Sziván mindig harminc napos, s egyik legfontosabb jellemzője az: ilyenkor van sávuót ünnepe. Cikkünkben felsoroltuk a hónap nevezetes napjait.

Zsidó világ / 2023. Május 19. / 13:34

Emelt fejjel: Istennek mindenki számít – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma délután 19 óra 51 perckor köszönt be, a királynő holnap délután 21 óra 06 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Bámidbár (Mózes 4. 1:1-4:20.) hetiszakaszt olvassuk.

Zsidó világ / 2023. Május 19. / 12:40

Jeruzsálem növényei a Zsidó Múzeum magazinjának címlapján

Jom Jerusalajim, azaz Jeruzsálem napja egy héttel Sávuot előtt, Ijjár 28-án van, ami idén május 19-ére esik. Ez az ünnep a héber naptár legújabb ünnepe, és Jeruzsálem 1967-es újraegyesítésének emléknapja.

Zsidó világ / 2023. Május 19. / 12:24

Izrael „gyémántjubileuma”: ünnepeljünk együtt vasárnap!

Ezen a héten vasárnap legyünk együtt a budapesti Szent István parkban, hogy közösen ünnepelhessük a modern Zsidó Állam fennállásának 75. évfordulóját. A Jom Hacmaut programjairól Lednicky Líviát, a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ vezetőjét kérdeztük.

Zsidó világ / 2023. Május 18. / 11:06

A WIZO többfunkciós foglalkoztatót építtet a BZSH újpesti szeretetotthonában

Régi vágy teljesül a BZSH újpesti Szakszociális Otthonában, ahol a WIZO Hungary Egyesület jótékony kezdeményezése nyomán hamarosan elkészül egy többfunkciós foglalkoztató filagória az intézmény udvarán. A részletekről Memon Katalin, a WIZO Hungary Egyesület elnöke tájékoztatta a Mazsihisz honlapját.

Zsidó világ / 2023. Május 18. / 09:32

Szerdócz Ervin: Mi való előbbre egy vezető esetén?

– A zsidók genetikai identitásukat a közös Ősapáktól és Ősanyáktól való származásuk által kapták. Ez tény, nem választás kérdése volt. És jött a választás a Szináj-hegy lábánál: a Tóra átvétele vagy elutasítása. A zsidók ugyanis a Tóra átvételével Istenhitet, második identitást választottak – írja aktuális hetiszakaszunk, a Bámidbár kapcsán az újpesti főrabbi.

Zsidó világ / 2023. Május 13. / 21:50

Határon túl: Felújított zsinagógát adtak át Zentán

„Amikor a zsidóságról beszélünk, akkor nem csak zsidókról beszélünk, nemcsak izraelitákról beszélünk, hanem magyarságról is beszélünk, hiszen a zsidó nép története már a korai évszázadokban összefüggött, és szinte egybeforrott a magyarságéval” – fogalmazott az avató ünnepségen Potápi Árpád államtitkár.

Zsidó világ / 2023. Május 13. / 21:08

Ismeretlen zsidók nyomában Dux Adolf (1822-1881)

Már gyermekkorában kivált szorgalmával és észbeli tehetségével. A tudás olthatatlan szomjával vetette magát arra, amit akkor egy zsidó iskolában tanulni lehetett; még nem volt tízéves, amikor apja egy alkalommal a 13 éves gyermeket bemutatta Deák Ferencnek a pozsonyi országgyűlésen, aki jó indulattal fogadta a látogatást.