Vájéleh, gyertya 09.30. 18:21, kimenete: 10.01. 19:24
22.09.29. | 4 Tisri 5783
Gyengénlátó verzió

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 23. / 15:58

Fűszer és lélek – újévi receptek a nyíregyházi Sófár friss számából

A hamarosan beköszöntő 5783-as zsinagógai esztendő alkalmából két nagyon finomnak tűnő étel recepjét ajánljuk kedves olvasóinknak a Nyíregyházi Zsidó Hitközség Sófár című lapjából: a gránátalmás csirkemájat és a datolyás csirkecombot Bodrogi Fűszeres Eszter „tálalásában". Az újságban egyebek mellett az őszi ünnepi imarendjéről, a három zarándokünnep kialakulásának és szimbólumainak történetéről is olvashatnak.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 23. / 11:35

Egy asztalnál ünnepelt Jakov Hadas-Handelsman a zsidó közösségek elnökeivel

„Kivételes és egyben rendkívüli alkalom, hogy a magyarországi zsidó közösségek mind az 5 elnöke egy asztalnál ünnepelte a zsidó újévet Jákov Hadas-Handelsman nagykövet meghívására. Ez az esemény méltóképpen tükrözi azt az álmot, hogy az új év békét, együttműködést és sikereket hozzon mindenki életébe" – tájékoztatta honlapunkat az izraeli nagykövetség, amely videóösszeállítást tette közzé az ünnepi eseményről.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 22. / 14:10

Szerdócz Ervin: Talmudi példa az önhittség szomorú következményeire

– A „gyökér, mely mérget és ürmöt hajt” szavainak első betűi a sófár kifejezést adják. A sófár a ros hásánái bűnbánó napok elengedhetetlen tartozéka. A sófár hangja „kigyomlálja az emberek szívéből mindazon haszontalan gyökereket, melyek testüknek és lelküknek is egyaránt ártalmasok” – írja aktuális hetiszakaszunk kapcsán az újpesti főrabbi.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 22. / 11:25

BS Akadémia: Mítosz és valóság, avagy a Holt-tengeri tekercsek nyomában

Az újbudai Bét Sálom zsinagógában BS Akadémia címmel indult előadás-sorozat következő rendezvényén dr. Tamási Balázs egyetemi docens, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) könyvtárának igazgatója tart előadást a qumráni közösségről és a Holt-tengeri telercsekről. A szeptember 28-án, jövő szerdán délután 6-kor kezdődő rendezvény házigazdája Kende Péter.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 16. / 11:43

Ultraortodox zsidók tömegei akarnak Ukrajnába menni az újévre

Ultraortodox zsidók tömegei szokásos zsidó újévi zarándoklatukra Ukrajnába, Uman városba tartanak a figyelmeztetések ellenére – jelentette a helyi média. Idén is ezrek próbálnak meg eljutni a haszidizmus alapítójának, Nachman rabbinak a közép-ukrajnai Cserkaszi megyében lévő Uman város zsidó temetőjében található sírjához, hogy szokás szerint táncos, vidám ünnepléssel üljék meg az idén szeptember végére eső zsidó újévet.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 16. / 07:39

Szlihot imák vasárnap reggeltől az újbudai Bét Sálomban jom kipurig

Ros hásánát megelőző vasárnap reggeltől egészen jom kipurig ősi szokás, hogy a mindennapi reggeli ima előtt „szlihot”, azaz különleges bocsánatkérő imákat mondunk. A Bét Sálomban évtizedes szokás, hogy minden reggel összejövünk a város minden részéről, hogy ezt az imát közösen elmondjuk. Így lesz ez idén is! – olvasható Radnóti Zoltán főrabbi heti hírlevelében.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 13. / 16:51

Vasárnap ismét: Judafest – Lépjünk közelebb!

„Mi az, hogy zsidó? Mit eszik egy zsidó? Hogyan él egy zsidó? Egyáltalán, mitől zsidó a zsidó? Minden zsidó (és nem zsidó) tud ezekre válaszolni – és teljesen biztos, hogy mindenki mást. Most fellebbentjük a fátylat a titkokról, hogy lásd, valójában nincsenek is titkok. Emberek vannak a hagyományok, szokások, ízek, szavak mögött."

Zsidó világ / 2022. Szeptember 13. / 09:41

Zsidó kulturális napokat rendeznek Pápán

Ezen a hétvégén, azaz szeptember 17-18-án Zsidó Kulturális Napokat rendeznek a pápai zsinagógában, amelynek keretében lesz színházi előadás Anne Frank naplójából, kerekasztal-beszélgetés a vidéki zsidóságról hitközségi elnökökkel, fellép Falusi Mariann énekesnő és Teszter Nelli zongoraművész, és Zsibongó címmel játszóházat is szerveznek kicsiknek. A rendezvény-sorozatot a Budapest Klezmer Band koncertje zárja.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 08. / 16:37

Csak semmi pánik! – Szerveződik a budapesti Limmud Fesztivál

Hogyan védekezzünk az álhírek és propaganda-weblapok áradata ellen? Hogyan ismerjük fel, ha az orrunknál fogva vezetnek? Miképpen igazodjunk el a nagy- és kishatalmak nagy- és kis játszmái között? Milyen válaszokat kínál a politika és a tudomány korunk válságaira? Hogyan lássuk mindezt zsidó szemmel? És egyáltalán, hogyan legyünk zsidók itt és most? Interjú Szenthe Antóniával, a Limmud Magyarország Alapítvány kuratóriumi elnökével.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 06. / 13:52

Nyílt nap az Izraeli Kulturális Intézetben – Tartsunk velük!

Fergetegesnek ígérkező nyílt nappal indítja az őszi szezont az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) ezen a héten vasárnap 13-19 óra között. A rendezvény fókuszába a nemzetközi partnerkapcsolatok, az izraeli gasztronómia és a művészet került, több mint 7 helyszínen lesznek programok szakácskönyv-bemutatóval és főzőkurzussal, interaktív kiállítással, városi sétával, valamint nagy-nagy beszélgetésekkel identitásról, gyereknevelésről és persze: Izraelről. .

Zsidó világ / 2022. Szeptember 01. / 15:52

Jó emberek voltak – Dési János dokumentuminterjúja a Klubrádióban

Az elpusztított nagydobronyi zsidóságról, valamint a velük való együttélésről szól az a dokumentuminterjú, amelyet Dési János újságíró készített, s amelyet hangjáték sávban rádiószínház gyanánt ad le a Klubrádió szeptember 3-án, szombaton délután 2 órakor. Mivel ez az időpont a sábesz idejére esik, felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a műsort másnap, azaz szeptember 4-én, vasárnap reggel 8-9 óra között újra leadja a rádió.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 01. / 10:19

Ilyen még nem volt: Szerveződik a világ legnagyobb zsidó bringás eseménye

Szabó Gál Andrásról, a Budapest–Bamako-rali ötletgazdájáról, a Budapesti Holokauszt Múzeum egyik alapítójáról legutóbb akkor írtunk, amikor menekülteket tucatjait mentette Ukrajnából. Vele kapcsolatban az a legfrissebb hír, hogy a Maccabi Europe keretein belül kitalálta és javában szervezi az első Tour De Maccabit, amelyen a bringások Lengyelország, Szlovákia és Magyarország zsidósággal kapcsolatos helyeit, létesítményeit érintik Krakkótól Budapestig.