Szombati gyertyagyújtás: 2021.05.14 19:54, kimenete: 2021.05.15 21:10
2021. 05. 13. | 2 Sziván 5781
Gyengénlátó verzió

Zsidó világ / 2021. Május 13. / 12:49

Hősnők a zsidó hagyományban: Bátsevá, a királycsináló

Hogyan csinált királyt Salamonból az anyja? A JCC Budapest – Bálint Ház és a Mozaik Zsidó Közösségi HUB együttműködésében megvalósuló sorozat keretében dr. Balázs Gábor eszmetörténész ma – a sávuot ünnepéhez kapcsolódóan – Bátsevá történetéről mesél.

Zsidó világ / 2021. Május 12. / 07:22

Itt van Sziván hónapja – Hódes Tov!

Sziván (סיון) az év harmadik, míg a Tisritől számítva a kilencedik hónapja. Sziván hónapját már Eszter könyve is említi, s valamiképpen az erős napsütéssel lehet összefüggésben az elnevezése, hiszen az asszír nyelvben „Sivany” azt jelenti, hogy „erős napsütés ideje”. Sziván mindig harminc napos, s egyik legfontosabb jellemzője az: ilyenkor van Sávuót ünnepe.

Zsidó világ / 2021. Május 09. / 10:19

BIG: Nem lettem traumatizált ember

Európában 1945. május 9-én ért véget a második világháború, így azóta ezen a napon ünnepeljük a nácizmus és a fasizmus felett aratott győzelmet. Benedek István Gábor író, újságíró számára ez a dátum azonban személyesen is nagyon fontos és kitüntetett időpont, hiszen éppen ezen a napon szabadult fel Theresienstadtban (Terezín). Mindannyiunk szeretett BIG-jével ebből az alkalomból készítettünk interjút gyermekkoráról, a deportálásról, az életéről.

Zsidó világ / 2021. Május 04. / 16:51

Új imakönyv a Dohány zsinagóga liturgiája szerint

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Dohány utcai körzete új imakönyvet jelentetett meg, amely a péntek estére szánt Minchát, vagyis hétköznap délutáni imarendet tartalmazza. A 75 oldalas kiadványról annak szerkesztőjét, s egyben fordítóját, Frölich Róbert főrabbit, a Dohány zsinagóga rabbiját kérdeztük.

Zsidó világ / 2021. Május 03. / 16:02

Virágzás előtt: Ötletpályázat a zsidó kertészeti telep hasznosítására

Építész és tájépítész hallgatók számára szeretnénk kiírni ötletpályázatot azzal a céllal, hogy ötletek születhessenek a Magyar Izraelita Kézmű- és Földműves Egylet (MIKÉFE) volt telephelyének hasznosítására – nyilatkozta honlapunknak Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. Szerinte fontos volna bemutatni egyrészt ennek az egyesületnek a történetét, másrészt a zsidó kertészeti kultúrának a mai innovációit.

Zsidó világ / 2021. Május 03. / 10:49

A Maccabi VAC a Szeretetkórháznak: Micsoda gesztus!

Egy jótékonyságimaszk-kampány révén a Maccabi VAC hat darab, egyenként 20-20 ezer forintos vásárlási utalványt adományoz a Mazsihisz Szeretetkórháza javára. Maccabi ezzel a gesztussal az egészségügyben dolgozóknak a járványhelyzet alatt tanúsított munkáját kívánja megköszönni. A zsidó sportszervezet azt kéri a kórháztól, hogy az intézmény maga válassza ki azt a hat dolgozót, aki megkapja az adományt. Interjú Jusztin Ádámmal, a Maccabi VAC elnökével.