Beháálothá, gyertya 06.09. 20:21, kimenete: 06.10. 21:41
23.06.06. | 17 Sziván 5783
Gyengénlátó verzió

Kultúra / 2023. Június 05. / 11:05

Sabbathsong: a Percek tánca Szenes Hanna emlékére ma Kőbányán

A Percek tánca című előadást Masa Anita, a Sabbathsong Klezmer Band gyönyörű hangú énekesnője állította össze Szenes Hanna naplóbejegyzéseiből, verseiből, valamint Hanna édesanyjának, Katónak a visszaemlékezéseiből. A produkciót ma este 7 órától tekinthetik meg a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ színháztermében (pontos cím: X. kerület, Szent László tér 7-14. szám).

Kultúra / 2023. Június 05. / 10:27

Béth hácháim, avagy az Élők Háza – fotókiállítás a hódmezővásárhelyi zsidó temetőről

Béth hácháim – az Élők Háza címmel nyílt meg Dömötör Mihály fotóművész kiállítása a helyi hódmezővásárhelyi zsidó temetőről tegnap délután a helyi új zsinagógában. A megnyitón részt vett Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke is, a tárlatot Urbancsok Zsolt, a makói levéltár vezetője nyitotta meg. Az eseményről a Délmagyar.hu tudósított.

Kultúra / 2023. Június 02. / 14:43

Irodalom Éjszakája nyolcadszor – izraeli irodalom a Városligetben

Idén a Városligetbe, a Fővárosi Növény és Állatkertbe költözik az Irodalom Éjszakája, a június 7-én kezdődő és három napon át, este 9 és 11 óra között tartó fesztiválon 27 ország 27 szerzőjének műveiből a Vígszínház művészei olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő különleges helyszíneken. A rendezvény során az izraeli irodalommal is találkozhatunk.

Kultúra / 2023. Június 01. / 21:01

Véget ért a Lefkovicsék gyászolnak film forgatása – Izraelben is vettek fel jeleneteket

A napokban véget ért Breier Ádám első egész estés filmje, a Lefkovicsék gyászolnak forgatása. A Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készülő alkotáshoz a stáb Izraelben is vett fel jeleneteket. A Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készülő film a tervek szerint 2024 tavaszán lesz látható a Mozinet forgalmazásában.

Kultúra / 2023. Május 28. / 13:02

Gólem Színház: Holnap Premier Bully az APERTÚRA előadásában

Egy színházi premier utáni vastaps során a rendezőt hiába invitálják, ő nem megy ki a színpadra, hogy együtt hajoljon meg a színészeivel. Az előadást követő premierbulin lassan felszínre jönnek a próbafolyamat során elfojtott problémák... Erről szól az APERTÚRA előadása, amelyet a Gólem Színház és Zsidó Előadóművészeti Központban május 29-én, azaz holnap este fél 7-től, valamint június 7-én, szerdán este 7-től tekinthetnek meg.

Kultúra / 2023. Május 24. / 19:12

Megrendezik a helyi zsidó kultúra napját Egerben

Az Egri Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében várják az érdeklődőket az Egri Zsidó Kultúra Napjára június 4-én, jövő vasárnap délután fél 5-től az érseki irodaház földszinti termében. Az előadók között lesz az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) végzős hallgatója, Lénárt József, aki a zsidó közösségek gyász-szertartásairól tart előadást.

Kultúra / 2023. Május 24. / 11:49

Meghívó kántorkoncertre

Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és az Merkaz – Héber és Izraeli Kulturális Központ minden érdeklődőt sok szeretettel vár a Rabbiképző kántorhallgatóinak és előimádkozó hallgatóinak nyilvános vizsgahangversenyére 2023. június 1-én, csütörtökön délután 6 órakor a Merkaz Központba (Pontos cím: Budapest VI. kerület, Paulay Ede utca 1.)

Kultúra / 2023. Május 22. / 12:12

Az auschwitzi haláltábor parancsnokáról szóló film győzte meg eddig leginkább az újságírókat

Az auschwitzi haláltábor parancsnokának, Rudolf Hössnek és családjának mindennapjairól szóló The Zone of Interest (Érdekvédelmi terület) című film, a brit Jonathan Glazer rendezése győzte meg leginkább a 76. cannes-i fesztiválon a hivatalos program versenyében eddig bemutatott alkotások közül a Le Film Francais című szaklap által megkérdezett kritikusokat.

Kultúra / 2023. Május 21. / 13:02

Egy rabbi tragikus története és János vitéz kalandjai a 2B Galériában

A 2023-as esztendő Petőfi bicentenáriuma kivételes alkalom a budapesti 2B Galéria számára, hogy Petőfi Sándor zseniális életművének megidézésével együtt megemlékezzen a költő egyik tragikus sorsú műfordítójáról, Birnfeld Sámuel rabbiról. Roskó Gábor képzőművész a rabbi történetét és János vitéz mesés kalandjait egy többméteres papírtekercsen rajzolja meg, az alkotás folyamatát holnaptól bárki megtekintheti a galériában.

Kultúra / 2023. Május 08. / 15:34

„A hamburgi Mozart”: Felix Mendelssohn-Bartholdy (2. rész) – Férfikor

Mivel jó mintát kaptak, a Mendelssohn testvérek továbbvitték azokat a bensőséges családi hagyományokat, amelyekkel felnőttek. Felix-nek is jól sikerült a házassága Cécile Jeanrenaud-val, öt gyerekük született, de így is mindig talált időt arra, hogy élete legapróbb részleteiről is beszámoljon a testvéreinek. Amikor pedig tehették, „családi kongresszust” hívtak össze – így nevezték a rendszeres találkozókat.

Kultúra / 2023. Május 08. / 09:52

Ingyenes programok az Emlékhelyek napján, köztük zsidó helyszínekkel

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) május 13-án rendezi meg az Emlékhelyek napját, amelyen csaknem ötven helyszínen és harmincöt városban várják a látogatókat országszerte a Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek – tájékoztatta a NÖRI az MTI-t.

Kultúra / 2023. Május 02. / 11:29

Jogot, mert emberek vagyunk – Zsidó történeti tanulmányok: Meghívó könyvbemutatóra

A Pesti Kalligram kiadó tisztelettel meghívja Komoróczy Géza: Jogot, mert emberek vagyunk – Zsidó történeti tanulmányok című új könyvének bemutatójára 2023. május 11-én, csütörtökön délután 5 órára az Írók Boltjába. (Budapest VI. kerület, Andrássy út 45.) A könyvet bemutatja: Majtényi László és Mészáros Sándor.