Besáláh, gyertya 02.03. 16:29, kimenete: 02.04. 17:37
23.02.02. | 11 Svát 5783
Gyengénlátó verzió

Kultúra / 2023. Február 01. / 11:48

A zene, amely túlélte a deportálásokat – Francesco Lotoro könyvét ajánljuk

Francesco Lotoro olasz zongoraművész, zeneszerző és karmester harminc éve kutatja a koncentrációs táborokban keletkezett zeneműveket, több mint 8 ezer partitúrán kívül a lágerek zenei életével kapcsolatban összegyűjtött több mint 12 ezer dokumentumot, 3 ezer egyetemi kiadványt. Ebben a könyvében beszámol arról az elképesztő kutatásról, amelynek során a fél világot beutazta, hogy összegyűjtse azokat a zenei anyagokat, amelyek a lágerekben születtek.

Kultúra / 2023. Január 30. / 15:16

Árnyak játékai – gyerekek a holokausztban: Meghívó könyvbemutatóra és beszélgetésre

Beszélgetés George (György) Eisennel, a nagy vihar kavart „Árnyak játékai (gyerekek a holokausztban)” című könyv szerzőjével 2023. február 6-án, hétfőn este 6 órakor a Merkáz Héber Izraeli Központban (Budapest VI. kerület, Paulay Ede utca 1.) A beszélgetést moderálja: Háberman Zoltán egyetemi docens, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezetője.

Kultúra / 2023. Január 30. / 12:34

Saly Noémi előadása és könyvbemutatója a Frankel-zsinagógában

A budapesti Frankel-zsinagóga Micve Klubjában a Nyitott Baráti Kör szervezésében Saly Noémi irodalomtörténész és Budapest-történész előadását és könyvbemutatóját rendezik meg február elsején, szerdán 18 órától. Az eseményen a szerző Törzskávéházamból zenés kávéházba című, az Osiris Kiadó gondozásában megjelent művét mutatják be.

Kultúra / 2023. Január 27. / 13:20

A hét műtárgya: A pesti gettó térképe

– A pesti gettó néhány hónapos fennállása, novembertől januárig, lehetővé tette, hogy viszonylag tartós életmódra kelljen berendezkedni, „intézményeket” teremtett, de volt esélye lakóinak, hogy élve, önszántukból távozhassanak egyszer innen, a gettó élete jórészt egybeesett Budapest ostromának napjaival – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinja.

Kultúra / 2023. Január 26. / 16:54

Kern András 75: Mától 3 napig a Filmio ingyen elérhetővé teszi a művész 3 filmjét

Január 28-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Kern András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, író, énekes, humorista, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Filmio ebből az ünnepi alkalomból ingyen elérhetővé teszi január 26-tól 29-ig a színészlegenda legemlékezetesebb alakításait. Ünnepeljük együtt a születésnapos Kern Andrást a filmjeivel!

Kultúra / 2023. Január 25. / 13:19

Nézőpont fekete-fehérben, avagy Köböl Vera rejtett „antennái" a valóságra

Köböl Vera fotográfus, tervezőgrafikus fekete-fehér képei nem akkor készülnek el, amikor az alkotó exponál, hanem akkor nyerik el végső formájukat és tartalmukat, amikor a néző a művekkel szembenéz és fölfedezi bennük: saját magát. Hiszen ezek a letaglózó képek végső soron rólunk szólnak: az időtlen létbe vetett véges életünkről. Köböl Vera Nézőpont című kiállításán jártunk a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központban.

Kultúra / 2023. Január 24. / 12:42

A Világ-Város – Közép-Európa zsidó képzőművészeti kistükre – meghívó kiállításmegnyitóra

A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány tisztelettel meghívja Önt a VILÁG-VÁROS Közép Európa zsidó képzőművészeti kistükre című időszaki kiállításának hivatalos megnyitójára, 2023. január 29. vasárnap, délután 5 órára.

Kultúra / 2023. Január 24. / 11:04

Három budapesti gimnázium diákjai 12 nyelven olvassák a magyar Himnuszt – VIDEÓ

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Lauder Javne Iskola és a Lengyel Nemzetiségi Nyelviskola diákjai a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) kezdeményezésére 12 nyelven olvasták fel a Kölcsey Ferenc által írt Himnusz első sorait. A kétszáz éve íródott mű alapján készült videót a január 22-i Magyar Kultúra Napja alkalmából rögzítették. A Mazsike által közzétett videóban a költemény első strófája héberül is elhangzik.

Kultúra / 2023. Január 21. / 18:10

A magyar zsinagógákat bemutató tárlatot Lengyelországban is kiállítják

A magyar kultúra napja alkalmából nyílik két kiállítás holnap a lengyelországi Wroclawban. Az egyik Tadeusz Rózewicz neves lengyel költő magyar kapcsolatairól szól, a másik az „Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái" című, utazó tablókiállítás. A két tárlatnak a wroclawi Fehér Gólya zsinagóga ad helyet. A megnyitón zsidó vallási és népdalok hangzanak fel, és megszólaltatják a sófárt is.

Kultúra / 2023. Január 19. / 17:33

Szeged: Rabbi is segíti a Hegedűs a háztetőn próbafolyamatát, hogy minél hitelesebb legyen az előadás

A világ egyik legnépszerűbb musicalje, a Hegedűs a háztetőn márciusi bemutatójára készül a Szegedi Nemzeti Színház társulata. A darabot Barnák László rendező napok óta próbálja a stábbal a Pick Szabadidőközpontban. Csütörtökön a csapat vendége volt Kendrusz Attila rabbijelölt, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője, aki a zsidó szertartás részleteibe avatta be a szereplőket.

Kultúra / 2023. Január 19. / 10:42

Neves irodalmi díjat nyert az OR-ZSE oktatója, Frigyesi Niran Judit

Frigyesi Niran Judit muzikológus elnyerte a Miriam Felicia Lindberg Memorial Peace Foundation első díját a Girls on the balcony című költeményével. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem oktatója muzikológiával és etnomuzikológiával foglalkozik Magyarországon, Izraelben és az Egyesült Államokban, népszerű kurzusait több évtizede hallgathatják az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) hallgatói is.

Kultúra / 2023. Január 17. / 11:21

Egyedülálló hegedűverseny egy különleges hegedűművésztől

Kurt Weill Op. 12-es számú hegedűversenye olyan ritka tünemény a magyar hangversenytermekben, hogy közönség előtt az elmúlt száz évben csak egyszer hangzott el. A Bécsben élő Korcsolán Orsolya hegedűművész – a Zsidó Kulturális Fesztiválok visszatérő és rendkívül népszerű fellépője – most az UMZE kamaraegyüttessel adja elő ezt a darabot Eötvös Péter és Richard Strauss egy-egy műve mellett a Zeneakadémia nagytermében.