Vájéleh, gyertya 09.30. 18:21, kimenete: 10.01. 19:24
22.09.29. | 4 Tisri 5783
Gyengénlátó verzió

Kultúra / 2022. Szeptember 28. / 17:21

A Budapesti Fesztiválzenekar Zsinagógakoncertje Ipolyságon

A magyar határ mellett fekvő, Budapesttől 90 kilométerre lévő szlovákiai Ipolyság egykori zsinagógájában ad koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar holnap, azaz szeptember 29-én, csütörtökön 18 órától. A zenekarnak az lesz az első határon túli zsinagógakoncertje. Az Ipolysági Menora Saag Centrum Artis kiállítóhely néven működő épületben rendezendő koncert ingyenes, de ajánlott regisztrálni.

Kultúra / 2022. Szeptember 28. / 13:24

A Múlt és Jövő új kiadványai a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra

Az idei Budapesti Nemzetközi Fesztivál 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel, 150 programmal és csaknem 400 dedikálással várja az olvasóközönséget szeptember 29-e és október 2-a között. A budai Millenárison rendezett rangos eseményen ott lesz a Kőbányai János író, szerkesztő által vezetett Múlt és Jövő zsidó folyóirat és könyvkiadó is, amely új kiadványokkal jelentkezik a fesztiválon.

Kultúra / 2022. Szeptember 27. / 19:21

Zsidó kulturális minifesztivál lesz Székesfehérváron

Filmvetítésen kívül stand-up-esttel és klasszikus zenei koncerttel is várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Székesfehérvári zsidó kulturális napokon.

Kultúra / 2022. Szeptember 23. / 14:04

A hét műtárgya: Újévi jókívánság táviratban

Ez a régi ünnepi távirat, ez a játékos postai üzenet végső soron maga is ima, csak – szemben a hosszú újévi liturgiával – távirati formában íródott: feszesen, összefogottan. Alighanem fogadta Isten és kedve is telt benne. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár hírlevelét ajánljuk.

Kultúra / 2022. Szeptember 21. / 10:58

Törvényen kívüli őr: Szántó T. Gábor könyve a modern zsidó irodalomról

A hamarosan kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve jelenik meg Szántó T. Gábor Törvényen kívüli őr – Esszék és tanulmányok a modern zsidó irodalom létformáiról című kötete a Scolar Kiadó gondozásában. A szerző szeptember 30-án, jövő pénteken 15 órától dedikálja új kötetét a Millenáris G-épületében a Scolar Kiadó 22-es számú standjánál.

Kultúra / 2022. Szeptember 18. / 09:26

Rangos kritikai díjat kapott a Keleti Ágnesről szóló film

Tegnap tartották a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjátadó záróünnepségét, amelyen az 1930-ban alapított, müncheni székhelyű Filmkritikusok és Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) által odaítélt, a legjobb magyar filmnek járó díjat az Oláh Kata által rendezett „Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes" című alkotás nyerte.

Kultúra / 2022. Szeptember 16. / 09:34

Mit esztek otthon mannát? – már előrendelhető Rubin Eszter legújabb kötete

Mit esztek ti otthon, mannát? – címmel jelenik meg októberben Rubin Eszter legújabb kötete. Az 500 oldalas, nagy formátumú irodalmi szakácskönyv, 300 magával ragadó fotóval. A Kalligram Könyvkiadó gondozásában megjelenő kötet a Margó Irodalmi Fesztiválon debütál, ahol Rubin Eszterrel a kiadó vezetője, Mészáros Sándor beszélget, október 16-án, vasárnap 16.45-kor.

Kultúra / 2022. Szeptember 16. / 09:32

Emberszag: Gyabronka József remekel Szép Ernő szerepében

A nemrég véget ért Zsidó Kulturális Fesztivál keretében tartották az Emberszag című film-szín-játék című film ősbemutatóját a Madách Színházban. A Szép Ernő azonos című regényéből, naplójegyzeteiből, egyéb írásaiból Ferencz Győző költő állította össze a mű szövegét, a főszerepben, azaz Szép Ernőként Gyabronka Józsefet láthattuk, aki voltaképpen a vállán viszi az egész filmet. Nélküle nem lett volna az igazi.

Kultúra / 2022. Szeptember 13. / 19:51

Hibátlan retró – Teszter Nelli, Nógrádi Gergely: Forró csokoládé

Majdnem azt mondanám, hogy új musical mutatkozott be a Zsidó Kulturális Fesztiválon szeptember 11-én, vasárnap a Hegedűs zsiniben, persze ez kissé pontatlan lenne, ugyanis Teszter Nelli és Nógrádi Gergely budapesti ősbemutatója inkább a zenés játék kategóriába illeszthető be legpontosabban. Bedő J. István írása.

Kultúra / 2022. Szeptember 13. / 11:01

Mara Aranda a Rumbach-ban: Delejes szefárd zene „varázslónővel”

Nem mindennapi koncertet adott Mara Aranda spanyol énekesnő és zenekara a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Olyan hangok szóltak a színpadról, amelyeket még nemigen hallottunk, s ebben nincsen semmi túlzás, hiszen a zenészek korhű középkori spanyol hangszereken játszottak, maga Mara Aranda pedig olyan volt, mint egy időutazó „varázslónő”, aki a XVI. századból röpült el Budapestre.

Kultúra / 2022. Szeptember 11. / 18:04

Steven Spielberg a zsidóságáról is mesél új önéletrajzi filmjében

Steven Spielberg a gyerekkorát egy Sammy Fabelman nevű gyermek életén át mutatja be, akinek minden vágya, hogy rendező legyen, folyamatosan kamera van a kezében, s előkerül a filmben az is, hogy zsidó származása miatt bántották a középiskolában – írja a világhírű rendező-producer új, The Fabelmans (Fabelmanék) című filmjének trailere kapcsán a Telex.

Kultúra / 2022. Szeptember 07. / 20:25

„Havasi-vihar” tarolt a Dohány-zsinagógában

Havasi Balázs bebizonyította a Zsidó Kulturális Fesztiválon, hogy nemcsak virtuóz zongorajátékos, de egyúttal olyan zeneszerző, aki ugyanolyan tehetséggel képes egy perc alatt elandalítani a közönségét, mint felkorbácsolni a legviharosabb érzelmeket. A koncerten általa említett Vangelis és Jean-Michel Jarre méltó zenei örökösének bizonyult – nem is csodálkoznánk rajta, ha pár év múlva nagy hollywoodi stúdiók kapkodnának a majdani filmzenéiért.