Beháálothá, gyertya 06.09. 20:21, kimenete: 06.10. 21:41
23.06.06. | 17 Sziván 5783
Gyengénlátó verzió

Ünnepek / 2023. Május 18. / 13:22

Tavaly, idén, jövőre, mindig: Jeruzsálem!

Ma este beköszönt ijár hónap 28. napja, amely Jom Jerusalájim néven nemzeti ünnep Izraelben 1998 óta. Ezen a napon arra emlékezünk, hogy Izrael elfoglalta a zsidóság ősi, szent fővárosát az 1967-es hatnapos háborúban. A győzelem a polgári időszámítás szerint június 7-én történt, ami 56 évvel ezelőtt ijár hónap 28-ra esett.

Ünnepek / 2023. Május 15. / 16:37

A szabadság annak az esélye, hogy eldönthessük hova tartozunk – közeledik Sávuot ünnepe

A Sávuot az otthonlét ünnepe, mert mezőgazdasági ünnep, mint minden zarándokünnepünk, a betakarításé, az anyagi biztonságé: a „minden megvan” örömünnepe, a hazaérkezése. Egy nomád sivatagi nép letelepedéséé.

Ünnepek / 2023. Május 08. / 17:46

Ünnepeljünk: ma beköszönt lag baomer holnap estig tartó örömnapja

A pészach után sávuótig terjedő gyászidőszakot és omerszámlálást megszakítja a ma este ránk köszöntő lag baomer ünnepe, azaz az omerszámlálás 33. napja. Ekkor azt ünnepeljük, hogy a rabbi Akiba híres Talmud-tudós idejében dúló pestisjárvány e napon egyetlen halottat sem követelt; míg az ünnep szimbolikus értelme az, hogy egyszer minden gyász és viszály véget ér, hogy átadja a helyét a megbékélésnek

Élet + forma / 2023. Május 07. / 08:00

A zsidó anyák fájdalmas büszkesége: a jiddise mámék megható története

Mindannyian egy gyöngéden szerető zsidó édesanyától tanultunk imádkozni. Az első zsidó szuperhős, Sámuel anyukájától, Hannától, akinek hosszú időn keresztül nem adatott meg, hogy gyermeke legyen. Elment tehát Silóba, hogy az Örökkévalóhoz könyörögjön gyermekért.

Ünnepek / 2023. Április 03. / 11:05

Az idei pészach főbb időpontjai a polgári időszámítás szerint

Alábbi összeállításunkban közöljük a héten beköszöntő első nagy zarándokünnep, a pészach fontosabb – a polgári időszámítás szerint megadott – időpontjait. A félünnepi imaidőket a lista nem tartalmazza, hiszen ezek zsinagógánként eltérőek, ezért ezekről kedves hittestvéreink érdeklődjenek a rabbiknál és a zsinagógai körzetek vezetőségénél.

Ünnepek / 2023. Március 21. / 15:27

A szabadulás ízei, avagy ünnepi vacsorák széderestére

Hamarosan beköszönt pészach, a szabadság ünnepe, amelyet ősi hagyományaink szerint közösségi és családi széderesték megtartásával ülünk meg. A Szédervacsora.mazsihisz.hu címmel létrehozott aloldalunkon az otthoni széderestére kínálunk komplett menüket akár házhoz szállítással is.

Ünnepek / 2023. Március 20. / 21:20

Mi az ünnep lényege, miért fontos? – Forgatókönyv széderestéhez

A Pészach, szabadságunk ideje. A szabadságé, hogy megőrizzük, kiteljesítsük a belső szabadságot. Hogy legyen elég lelki erőnk vigyázni egymásra, erősíteni egymást. A nehezebb időkben van különösen nagy szükségünk a belső szabadságunkra, ennek egyszerre játékos és komoly begyakorlása a Széder-este.

Ünnepek / 2023. Március 20. / 21:16

Pészach 2023 / 5783: ünnepi fogalomtár

Idén április 5-én (szerdán) este köszönt ránk Pészach ünnepe, amely április 13-án (csütörtök) este ér véget. Az első széderestét április 5-én este, a másodikat április 6-án este üljük. Alábbi írásunkban néhány a pészach ünnepéhez szorosan kapcsolódó fogalmat mutatunk be

Zsidó világ / 2023. Március 16. / 13:56

Szerdócz Ervin: A spirituális Szombat megjelenése a világban

– A Talmud bölcsei szerint a világ teremtése tulajdonképpen a jeruzsálemi Szentély fölépítésével fejeződött be. Miképpen a teremtés befejezése után beköszöntött ez első Sábesz, az első Szombat-ünnep, úgy a Szentély építésének befejezésével spirituális Szombat köszöntött be az egész világra – írja soron következő páros hetiszakaszunk, a Vájákhél és a Pekudé kapcsán az újpesti főrabbi.

Ünnepek / 2023. Március 08. / 12:47

Köszöntés nőnapra, avagy sokkal többek ők az igazgyöngyöknél

– Aki derék feleségre lel, sokkal többje van az igazgyöngyöknél – énekeljük a nőket, feleségeket, asszonyokat, anyákat méltatva a péntek esti kiddus alkalmával, de igazából minden egyes nap el kellene énekelnünk nekik ezeket a sorokat. Vagy suttognunk. Vagy szavak helyett egy kis ajándék formájában adni át az üzenetet. Csak úgy, minden apropó nélkül, hogy érezzék: mennyire, mennyire, mennyire szeretetre és tiszteletre méltók. Örömteli nőnapot!

Ünnepek / 2023. Március 06. / 12:15

Purim 5783 / 2023 – ünnepi programkavalkád + receptek

Idén a Purim ünnepe március 7-ére (keddre) esik, előtte való nap (hétfőn) este és másnap reggel olvassuk fel a zsinagógákban Eszter tekercsét, amit hagyományosan pergamenre írnak, ezt nevezik megillának. Írását nem kötik annyira szigorú szabályok, mint a Tóratekercsét. Ismerünk nyomtatott megillákat, de a zsinagógákban mindig pergamenről olvassuk a szöveget.

Ünnepek / 2023. Március 05. / 16:00

Schőner Alfréd: Eszter tekercs – Megillát Kaufmann

Purim ünnepe a zsidó naptár szerint ádár hónap 14. napján, az előző napnyugtától az aznapi első három csillag megjelenéséig ünneplik a purimot, a megmenekülés napját, az ószövetségi eredetű zsidó tavaszünnepet. A Gergely-naptár szerint idén az ünnep március 6-án napszálltakor kezdődik és 7-én estig tart. Zsinagógáinkban az ünnep estéjén és reggelén is felolvassuk Eszter-tekercsét a Megillát.