Vájésev, gyertya 12.08. 15:34, kimenete: 12.09. 16:45
23.12.06. | 23 Kiszlév 5784
Gyengénlátó verzió

Közélet

Közélet / 2023. December 02. / 21:59

Elnézést kért zsidóellenes megnyilvánulása miatt Susan Sarandon

A művész a közösségi médiában megjelent bejegyzésében „szörnyű hibának” nevezte a november közepén egy New York-i palesztinpárti tüntetésen mondott szavait, amelyek többi között arról szóltak: „az a harag és gyűlölet, amit a zsidók az október 7-i mészárlás nyomán megtapasztalnak, csak ízelítő abból a bánásmódból, amit a muszlimok átélnek ebben az országban”.

Közélet / 2023. November 30. / 10:43

Budapesti konferencia Izraelről, ahol egység van az erőszakkal szemben

– Az izraeli háború kirobbanása óta a kormány támogatottsága még a muszlim közösségekben is észrevehető mértékben növekedett, amire korábban nem volt példa – mondta Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam budapesti nagykövete a Danube Institute minap rendezett budapesti konferenciáján. A tanácskozáson beszédet mondott dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke is.

Közélet / 2023. November 29. / 10:10

Dortmund: európai városok és zsidó szervezetek küldöttei az antiszemitizmus ellen

Budapestről dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, a főváros képviseletében Kendernay János városdiplomáciai főtanácsadó vesz részt azon a ma kezdődött és december elsejéig tartó tanácskozáson, amelyre 60 európai város és zsidó szervezet összesen 120 képviselője érkezett Dortmundba. Jelen van az FTC vezetőségi tagja, Bienerth Gusztáv is. A cél az antiszemitizmus elleni közös fellépés és a helyi stratégiák kidolgozása.

Közélet / 2023. November 25. / 19:36

Lobogtak a gyertyák a túszul ejtett izraeliekért Budapesten

A Mazsihisz elnöke, dr. Grósz Andor is részt vett azon a szolidaritási rendezvényen, amelyet ma késő délután tartott Izrael budapesti nagykövetsége, Erzsébetváros önkormányzata és a Zsidó Világkongresszus a Dob utcai Carl Lutz-emlékműnél. Az eseményen mintegy 150-en fejezték ki az Izrael melletti kiállásukat, és nagyon sokan gyújtottak gyertyát a fogva tartott túszok mielőbbi kiszabadulásáért.

Közélet / 2023. November 14. / 08:53

A kormány 1 milliárd forintot biztosít a 2024-es holokauszt megemlékezésekre

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a kormány a központi költségvetésből 1 milliárd 600 ezer forintot biztosít a holokauszt 80. évfordulója alkalmából 2024-ben tervezett megemlékezések támogatására. A forrást nonprofit-, társadalmi-, civil szervezetek és köztestületek vehetik igénybe.

Közélet / 2023. November 12. / 21:16

Közel 200 ezren tüntettek az antiszemitizmus ellen Franciaországban

Több mint 182 ezren vettek részt az antiszemitizmus elleni és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által fogva tartott túszok szabadon engedéséért meghirdetett békés tiltakozó meneteken vasárnap a francia nagyvárosokban – közölte a francia belügyminisztérium.

Közélet / 2023. November 11. / 21:21

Tragikus, de igaz: 300 ezren tüntettek ma Londonban a palesztinok mellett

Százezrek tüntettek szombaton Londonban a palesztinok mellett. A rendőrség száznál több ellentüntetőt őrizetbe vett. Ez volt az ötödik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonultak a brit főváros utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen. A mostani londoni demonstráció azonban minden eddiginél nagyobb volt: a Scotland Yard szombat esti becslése szerint a megmozduláson több mint 300 ezren vettek részt.

Közélet / 2023. November 10. / 11:43

Antiszemitizmus elleni menetet tartanak vasárnap Párizsban

A francia parlament két háza vezetőjének felhívására antiszemitizmus elleni menetet szerveznek vasárnap Párizsban, tiltakozásul amiatt, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet egy hónappal ezelőtti Izrael elleni terrortámadása óta ugrásszerűen megnőtt a zsidóellenes cselekmények száma az országban.

Közélet / 2023. November 10. / 09:25

Novák Katalin: Magyarország Izrael és a zsidó emberek mellett áll

– Magyarország egyértelmű kiállását mutatja, hogy ott áll Izrael és a zsidó emberek mellett ebben a nehéz helyzetben, ezekben a sötét órákban – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök tegnap a belgiumi Antwerpenben az ottani magyar, köztük a kárpátaljai és erdélyi felmenőkkel rendelkező ortodox zsidó közösség vezető képviselőivel folytatott beszélgetése előtt tartott köszöntőjében.

Közélet / 2023. November 06. / 22:11

Mazsihisz elnök: Fontos, hogy jelenünket a múltunkra építsük

Fontos szempont, hogy jelenünket a múltunkra építsük, jövőnket a gyökereink mentén tervezzük. Egy-egy nemzedék későbbi megbecsülését nem csak az adja, hogy milyen teljesítményt mutatott fel, hanem az is, ahogyan az elődjei hagyatékát a szívén viselte. Számunkra minden vidéki hitközség múltja fontos és arra törekszünk, hogy támogassuk mindazoknak az erőfeszítéseit, akik ezt hasonlóan látják.

Közélet / 2023. November 06. / 11:52

EB: Rendkívüli szintre nőtt az antiszemita incidensek száma Európában

– A történelem legsötétebb időszakaira emlékeztet, hogy szerte Európában rendkívüli szintet ért el az antiszemita incidensek száma az elmúlt napokban, az európai zsidók ma ismét félelemben élnek. E nehéz időszakban az Európai Unió (EU) a zsidó közösségei mellett áll – olvasható abban az állásfoglalásban, amelyet tegnap adott ki az Európai Bizottság (EB).

Közélet / 2023. November 05. / 21:10

Horovitz Tamás: Nemcsak Izrael mellett kell megszólalnunk

Mint a Debreceni Zsidó Hitközség, a Közép- és Kelet -Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének, mint pedig a Debreceni Asztalitenisz Klub elnökeként hangot kell adjak az elmúlt napokban történt rasszista incidens kapcsán, mely mára a sport világát is elérte.