23.05.28. | 8 Sziván 5783
Gyengénlátó verzió

Közélet

Közélet / 2023. Május 24. / 16:35

Egeresi László Sándor kapta idén a Scheiber Sándor-díjat

Egeresi László Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem docense kapta idén a Scheiber Sándor-díjat a Bibliai héber-magyar szótár megírásáért. Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (ORZSE) néhai vezetőjének emlékére alapított elismerést a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át szerdán Budapesten.

Közélet / 2023. Május 24. / 12:41

Együtt-Egymásért program: Meghosszabbították a jelentkezési határidőt

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Magyarországi Zsidó Szociális Segélyalapítvány (MAZS) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közös programja segítséget kínál a közösség tagjainak háztartási és egészségügyi, lelki és lakhatási gondjaik megoldásában, felkarolja a nehezen beilleszkedő gyermekeket.

Közélet / 2023. Május 23. / 16:23

Újra módosult a határidő: szerda éjfélig rendelkezhetünk az 1+1 %-ról

Az adóhivatal ismét kitolta a jövedelemadó-bevallások és rendelkező nyilatkozatok beadásának határidejét: az új határidő május 24-e, azaz szerda éjfél. Vagyis ha valaki elmulasztotta volna, holnap éjfélig még rendelkezhet róla, hogy az adója 1 %-át a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) javára ajánlja föl. Technikai számunk: 0358. Fogjunk össze egy jobb világért!

Közélet / 2023. Május 23. / 06:22

Kitolták a határidőt: ma éjfélig még rendelkezhetünk az adónk 1+1 %-ról

Május 22-e helyett május 23-ig, azaz ma éjfélig nyújthatók be a jövedelemadó-bevallások, ezáltal kitolódott az adónk 1 + 1 %-ról való rendelkezési jogunk is. Vagyis ha valaki elmulasztotta volna, ma éjfélig még rendelkezhet róla, hogy az adója 1 %-át a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) javára ajánlja föl. Technikai számunk: 0358. Fogjunk össze egy jobb világért!

Közélet / 2023. Május 17. / 11:29

Tárlatvezetés a Mazsike tagjainak a 41. Magyar Sajtófotó Kiállításra

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) ingyenes tárlatvezetést szervez tagjai számára a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban látható 41. Magyar Sajtófotó Kiállításra május 26-án, jövő hét pénteken délután 2 órától. Az esemény külön érdekessége, hogy a tárlatot a kiállítás kurátora, Bánkuti András tartja.

Közélet / 2023. Április 19. / 22:36

Németország elnöke: A II. világháborús bűnösök közül túl keveset vontak felelősségre

A lengyel fővárosban a varsói gettófelkelés 80. évfordulója alkalmából a gettó hőseinek emlékművénél rendezett mai megemlékezésen Frank-Walter Steinmeier német elnök tiszteletét fejezte ki a zsidó felkelők emléke előtt. A német államfő Jichák Hercog izraeli és Andrzej Duda lengyel elnök társaságában emlékezett meg a gettó hőseiről.

Közélet / 2023. Április 13. / 21:47

A Testnevelési Egyetemen állítják fel Hajós Alfréd szobrát

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), a Testnevelési Egyetemért Alapítvány és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 2023. április 11-én megállapodtak arról, hogy Hajós Alfréd első magyarországi köztéri szobrát a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem területén állítják fel.

Közélet / 2023. Április 03. / 19:56

Tarts velünk, emlékezz az Élet Menetével 2023-ban is!

Emlékezzünk és vonuljunk idén is együtt a budapesti Élet Menetén! Az idei menet 2023. április 16-án, vasárnap délután 5 órakor indul. Találkozás helye: Budapest, VIII. kerület Koltói Anna tér, onnan a Teleki Lászó tér – Munkaszolgálatosok Emlékműve – majd Fiumei úton, István utcán haladva a befejező pont VII. kerület, Bethlen Gábor tér 2., Zsidó munkaszolgálatosok Emlékműve.

Közélet / 2023. Március 26. / 19:36

Daráló: 10 év a Mazsihisz élén – Deák téri esték

Minden érdeklődőt sok szeretettel vár a Keresztény-Zsidó Társaság és a Raoul Wallenberg Egyesület a Deák téri esték következő programjára 2023. március 28-án, kedden délután 5 órakor.

Közélet / 2023. Március 21. / 14:45

Hamarosan Budapestre látogat Eli Kohen izraeli külügyminiszter

„Eli Kohen barátom, izraeli külügyminiszter kolléga kérésére ma telefonon tárgyaltunk, áttekintettük a közel-keleti biztonsági helyzetet. Biztosítottam az izraeli kollégát arról, hogy Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja azt, hogy a nemzetközi szervezetek tisztességes és kiegyensúlyozott hozzáállást tanúsítsanak Izraellel szemben.” – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán.

Közélet / 2023. Március 20. / 21:57

Mussolini egykori villájának a közelében épül a római holokausztmúzeum

Újraindul a holokauszt áldozatai emlékének szentelt múzeum építése Benito Mussolini fasiszta diktátor egykori rezidenciája közelében – erősítette meg Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter közösségi oldalán pénteken.

Közélet / 2023. Március 15. / 09:01

Március 15: a magyar zsidóság szimbolikus születésnapja

Az a magyar hazafiság dicsőül meg minden március 15-én, amely otthont és hazát adott nekünk, ennek a gondolatnak a gyermekei vagyunk, neki, aki maga is a népszabadság, a világszabadság gyermeke. Március 15. nagy magyar zsidó ünnep is volt és marad, a mi legszebb ünnepeink egyike.