Vájéleh, gyertya 09.30. 18:21, kimenete: 10.01. 19:24
22.09.29. | 4 Tisri 5783
Gyengénlátó verzió

Közélet

Közélet / 2022. Szeptember 28. / 09:32

Az új amerikai nagykövet a Dohány utcai zsinagógában köszöntötte a zsidó újévet

David Pressman nagykövet a Dohány utcai Zsinagógában ünnepelte a Rós Hásánát – olvasható a hír a nagykövetség Facebook-oldalán.

Közélet / 2022. Szeptember 24. / 20:49

Magas rangú állami kitüntetésben részesült Éger Edit holokauszttúlélő, író, pszichológus

Novák Katalin köztársasági elnök San Diego-i otthonában kereste fel a magyar születésű, zsidó származású, Edith Eger, azaz Éger Edit, írót, pszichológust, holokauszttúlélőt. Novák Katalin a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át a 95 éves terapeutának, aki a poszttraumás stressz-szindróma kezelésében szerzett hírnevet.

Közélet / 2022. Szeptember 24. / 19:54

Orbán Viktor: Kívánom, hogy ez az új év legyen édes és kerek az Önök számára

Levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, a magyarországi zsidó közösséget és a hazai zsidó szervezetek vezetőit a vasárnap este beköszöntő 5783. zsinagógai új esztendő alkalmából.

Közélet / 2022. Szeptember 19. / 13:53

Hevesy Pálról nevezték el az állambiztonsági levéltár könyvtárát

A Hevesy Pál Nemzetbiztonsági Könyvtár nevet vette föl az Állambiztonság Levéltár könyvtára egy megemlékező ünnepség keretében múlt hét pénteken. Hevesy Pál nemesi címet viselő, kikeresztelkedett, kivételes zsidó család fiaként született, s csak egy a számos híres családtag közül (az ő öccse volt Hevesy György Nobel-díjas vegyész). Hevesy Pál 1942-ben emigrált Magyarországról.

Közélet / 2022. Szeptember 19. / 11:14

Alázat, munka, hagyomány: II. Erzsébet története

Aki jel, az túlmutat önmagán. Aki egész életét jelként, a hagyomány folytatójaként éli le, lassan eltűnik amögött, amit felmutat. Ő maga válik azzá, aminek a szimbóluma. Élete tiszta elengedés lesz, alázat, kötelesség. És az, hogy minden perce túlmutat önmagán, remény, hogy kapcsolódhatunk valami nálunk nagyobbhoz és magasabbhoz, emelkedettebbhez.

Közélet / 2022. Szeptember 16. / 13:35

Komoly károkat okozott a csütörtöki vihar a Kozma utcai zsidó temetőben

A temető összes dolgozója most azon fáradozik, hogy a vasárnapi mártírünnepség lebonyolítása érdekében legalább a központi területek járhatóak és biztonságosak legyenek.

Közélet / 2022. Szeptember 05. / 13:00

Hajdú Péter Münchenből: Méltó megemlékezés zajlik az áldozatok emlékére

Ma van az 50. évfordulója a vérfürdőbe torkollt müncheni túszejtésnek, amelynek során 11 izraeli sportoló vesztette életét egy palesztin terrorszervezet támadása miatt. A helyszínről nyilatkozott honlapunknak Hajdú Péter (Maccabi VAC Hungary) ultramaraton-futó, aki az izraeli Asaf Stolarz (Maccabi World Union) társaságában a Dohány utcai zsinagóga elől augusztus 21-én indulva tette meg a Budapest-München távolságot.

Közélet / 2022. Augusztus 31. / 22:43

Izrael Állam Nagykövetségének közleménye a Horthy szoborról

Nehéz elképzelni, hogy a modern Magyarországon, Európa szívében, ma is vannak politikai körök, amelyek azzal foglalatoskodnak, hogy megdicsőítsenek egy személyt, aki felelős volt magyar állampolgárok százezreinek embertelen szenvedéséért és haláláért, köztük a zsidó közösség tagjainak többségével. NINCS helye toleranciának az antiszemitizmussal és az antiszemita eszmék korszakával szemben.

Közélet / 2022. Augusztus 31. / 20:13

NÜB: A vészkorszakot túlélők nevében követeljük a Horthy-szobor eltávolítását

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) a koncentrációs tábort, gettót, munkaszolgálatot túlélők nevében tiltakozik Horthy Miklós szobrának parlamenti elhelyezése miatt, és azt követeli a magyar állam vezetőitől, hogy lépjenek fel a szobor eltávolítása érdekében, mert az nemcsak sérti, de valósággal szembeköpi a Horthy-rendszer áldozatait, az Országház épületét pedig megbecsteleníti.

Közélet / 2022. Augusztus 26. / 15:06

Bálint Ház: Tanévkezdő adománygyűjtés ukrán gyerekeknek

A hazánkba menekült ukrán gyerekek beiskolázása nehézségekkel jár, így a JCC Budapest – Bálint Ház most újra a közösség segítségét kéri – olvasható az intézmény közleményében. Mivel a legtöbb menekült gyereknek nincs semmilyen tanszere és iskolai kelléke, a Bálint Ház azt kéri az iskolás gyerekek szüleitől, hogy a tanévre vásárolva – anyagi lehetőségeik szerint – tegyenek be a kosarukba pár dolgot a nálunk tartózkodó diákok számára is.

Közélet / 2022. Augusztus 21. / 12:37

Ultramaraton-futók emlékeznek az 1972-es müncheni tragédiára

Az 50 évvel ezelőtt történt müncheni olimpiai terrortámadásban meggyilkolt 11 sportoló tiszteletére és emlékére ma reggel a Dohány utcai zsinagóga elől rajtolt el Hajdú Péter (Maccabi VAC Hungary) és az izraeli Asaf Stolarz (Maccabi World Union), hogy 13 nap alatt megtegyék a Budapest-München távot. Az ultramaraton-, triatlon- és Ironman sportolók a mintegy 550 kilométeres útnak a sófár ősi hangjára indultak neki, amit Verő Tamás főrabbi szólaltatott meg.

Közélet / 2022. Augusztus 16. / 17:46

Elfogta a rendőrség a Frankel zsinagógára horogkeresztet festő férfit

A BRFK önkényuralmi jelkép használata vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen és megkezdte az elkövető azonosítását, felkutatását. A folyamatban lévő eljárásban a nyomozók azonosították a feltételezett elkövetőt, egy 48 éves budapesti férfit, akit a II. kerületi rendőrök 2022. augusztus 16-án elfogtak és előállítottak.