Vájislách, gyertya 12.09. 15:34, kimenete: 12.10. 16:45
22.12.04. | 10 Kiszlév 5783
Gyengénlátó verzió

Mazsihisz hírek / 2022. December 04. / 18:10

A Rumbach zsinagógában lesz a Mazsihisz decemberi közgyűlése

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tisztelettel meghívja Önt a 2022. december 11-én, vasárnap (5783. kiszlév 17.) délelőtt 10.00 órakor kezdődő közgyűlésére a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába. A Közgyűlés nyitóimával kezdődik.

Mazsihisz hírek / 2022. November 29. / 11:44

Meghívó a nyírkátai zsidó temető új kerítésének ünnepélyes átadására

A nyírkátai zsidó temető új kerítése az ESJF Gemeinnützige Gesellschaft zur Erhaltung und zum Schutz jüdischer Friedhöfe in Europa mbH és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közötti együttműködés keretében a német szövetségi kormány pénzügyi támogatásával valósult meg. Az ünnepélyes átadásra 2022. december 1-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor kerül sor. (Pontos cím: Nyírkáta, belterület 139/1 hrsz, Császári út 33.)

Mazsihisz hírek / 2022. November 28. / 11:28

A tervek szerint halad a Szeretetkórház átalakításának IV. üteme

Mint arról korábban beszámoltunk: szeptember 15-én átadták a Mazsihisz Szeretetkórházának felújított épületszárnyát. A munka azoban szinte azonnal folytatódott tovább: szeptember 19-én elkezdődött a létesítmény átalakításának IV. üteme, a munkálatok várhatóan 2024 tavaszán fejeződnek be, addigra teljesen megújul a 240 ágyas kórház. A Szeretetkórház Facebook-oldala ma arról adott hírt: a kivitelezés az előre meghatározott tervek szerint halad.

Kultúra / 2022. November 26. / 20:00

80 éves a Casablanca, de nem öregszik

Ha a nagyvilágban – vagy akár idehaza – egy társaságban kimondanánk azt a nevet, hogy Kaminer Emánuel, röviden Manó, tíz emberből tíz a vállát vonogatná. Ki az? Ha hozzátennénk, hogy Kertész Mihályról beszélünk, akkor a legtöbben már bólogatnának, ha viszont kiejtjük a szánkon a Michael Curtiz nevet, akkor a világon mindenki azonnal rávágja: Casablanca!

Mazsihisz hírek / 2022. November 23. / 19:24

Összeült az új összetételű Nemzetközi Auschwitz Tanács

Megkezdődött ma a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki által kinevezett Nemzetközi Auschwitz Tanács (International Auschwitz Council – IAC) tagjainak kétnapos tanácskozása Lengyelországban. A lengyelül Międzynarodowej Rady Oświęcimskiejnek nevezett nemzetközi testületben – amelynek ez a mostani a 36. ülése – Magyarországot Heisler András, a Mazsihisz elnöke képviseli.

Mazsihisz hírek / 2022. November 23. / 13:41

Hoppál Péter kulturális államtitkár a Rumbach zsinagógában

Az épület történetéről és annak felújításáról Kiss Henriett Rumbach igazgatónő beszélt az államtitkarnak, majd dr. Kunos Péter ügyvezető igazgató bemutatta a Mazsihisz-BZSH kulturális rendezvényeit különös hangsúlyt helyezve a Budapesten minden évben megrendezésre kerülő Zsidó Kulturális Fesztiválra, valamint az anyagi nehézségekkel küzdő, Budapesten kívüli, vidéki kezdeményezésekre.

Mazsihisz hírek / 2022. November 22. / 23:54

Ferenc pápa üdvözölte Heisler Andrást a WJC tanácskozásán

Mint arról beszámoltunk: Ferenc pápa, a katolikus egyház feje üdvözlő beszédet intézett a Vakitánban ülésező Zsidó Világkongresszus (WJC) küldöttségéhez. Mint fogalmazott: a zsidók és keresztények közös vallási hagyománya arra ösztönzi a két vallás hívieit, hogy széttagolt világunkban együtt lépjenek föl a testvériség és a béke megteremtése érdekében.

Mazsihisz hírek / 2022. November 22. / 11:18

Kulka János színművész festményei a Mazsihisz Szeretetkórházában

Az országszerte ismert és szeretett Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész a színészi hivatása mellett képzőművészettel is foglalkozik. Festményeiből a Mazsihisz Szeretetkórházának ajándékozott egy válogatást, a becses képek a betegfolyosók, irodák és egyéb egységek falait díszítik – számol be róla az intézmény Facebook-oldala.

Mazsihisz hírek / 2022. November 21. / 11:48

A Mazsihisz elnöke a WJC vezetőinek tanácskozásán Vatikánvárosban

Történelmi jelentőségű, hogy zsidó szervezetek vezetői a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) szervezésében most először gyűlnek össze a pápai államban, hogy megvitassák a vallások közötti párbeszéd jelentőségét. Magyarországot a ma kezdődő, kétnapos vatikáni tanácskozáson Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, a WJC alelnöke képviseli.

Mazsihisz hírek / 2022. November 17. / 16:45

Szakképzési tanácskozás a Rumbach zsinagógában

Ma délelőtt a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) meghívására a Rumbach kulturális-rendezvény központ és zsinagóga termeiben ülésezett a Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár vezette Szakképzési Innovációs Tanács (SZIT).

Mazsihisz hírek / 2022. November 17. / 14:27

„Izrael sajátos érdekeit harmonizálni kell a diaszpóra regionális érdekeivel”

Mint tegnap beszámoltunk róla: a Mazsihisz képviseletében Heisler András elnök és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője Brüsszelben vesz részt egy antiszemitizmus elleni, kétnapos nemzetközi tanácskozáson. A rendezvény előtt az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) igazgatói tartottak tanácsülést, amelyen a Mazsihisz vezetői is jelen voltak.

Megemlékezések / 2022. November 17. / 10:25

Ma lenne 75 éves Somló Tamás 

Hat éve immár, hogy nincs közöttünk Somló Tamás – pontosabban szólva nagyon is velünk van, hiszen az általa énekelt dalok és saját szerzeményei révén ez az elsőrangú zenész – aki embernek is kivételesen rokonszenves egyéniség volt – örökre a világunk és kultúránk része marad.k kellett neki, de azért még maradhatott volna.