Vájikrá, gyertya 03.24. 17:43, kimenete: 03.25. 18:49
23.03.22. | 29 Ádár II 5783
Gyengénlátó verzió

Mazsihisz hírek / 2023. Március 21. / 11:24

Rendkívüli adomány: az ERDA digitalizálta a salgótarjáni zsidó temető adatait

Dr. Tóth Andrea, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnöke abban állapodott meg Csáki Györggyel, az ERDA Kft. vezetőjével, hogy a cég munkatársai – digitális arhiválás céljából – lefotózzák a salgótarjáni zsidó temetőben lévő sírköveket. Ám a kft. rendkívüli meglepetéssel szolgált: önkéntes munkában, adományként az ERDA elkészítette a temető ortofotó térképét, 3D modelljét és a sírhelyek digitális nyilvántartási rendszerét.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 21. / 10:46

Mazsihisz: Zsidó temetőinkben újra elindultak a rendezési munkák

Az enyhe, tavaszias időjárás lehetővé tette, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) támogatásával és koordinálásával a tavalyi évhez hasonlóan újra megkezdődjön zsidó temetőink megtisztítása, karbantartása. Tamás Péter, a Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője tájékoztatása alapján mutatunk be néhány helyszínt, ahol az elmúlt hetekben fontos munkák zajlottak.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 16. / 16:55

Amerikai zsidó fiatalok kelet-közép-európai tanulmányúton

Egy vezetőképzés keretében 180 amerikai zsidó fiatal tartózkodik Budapesten, akik előtt ma Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke tartott előadást részint a Szövetség történetéről és munkájáról, másrészt pedig a magyar zsidó közösség helyzetéről. A küldöttség a minél szélesebb körű tájékozódás céljával látogatást tesz a hazai zsidó élet főbb intézményeiben.

Közélet / 2023. Március 15. / 09:01

Március 15: a magyar zsidóság szimbolikus születésnapja

Az a magyar hazafiság dicsőül meg minden március 15-én, amely otthont és hazát adott nekünk, ennek a gondolatnak a gyermekei vagyunk, neki, aki maga is a népszabadság, a világszabadság gyermeke. Március 15. nagy magyar zsidó ünnep is volt és marad, a mi legszebb ünnepeink egyike.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 13. / 14:33

Szaván fogták az elnököt: új Tórát kapott Miskolc

Pár éve, amikor Heisler András, a Mazsihisz elnöke a vidéki hitközségeket meglátogató útja során a Miskolci Zsidó Hitközségnél járt, a helyiek azt kérték tőle: ígérjen valamit. Nem szoktam vaktában ígérgetni, válaszolta az elnök, de a miskolciak ragaszkodtak hozzá, hogy ez esetben tegyen kivételt. Jó, akkor megígérem, hogy szerzek nektek egy új Tóra-tekercset, válaszolta Heisler András. Az ígéret múlt héten (szinte az utolsó pillanatban): teljesült.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 09. / 15:25

Meghívó a Budapesti Zsidó Hitközség választási közgyűlésre

A Budapesti Zsidó Hitközség tisztelettel (BZSH) meghívja Önt a 2023. március 26-án, vasárnap (5783. niszán 4-én) délelőtt 10 órakor tartandó közgyűlésére a BZSH Síp utcai székházának dísztermébe. A közgyűlés nyitóimával kezdődik.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 09. / 11:37

Mirjám néven megalakul a Bét Sálom zsinagóga női klubja

Sok tanulás a zsidó hagyományról, színes programok, érdekes előadások – ezt kínálja az újbudai Bét Sálom zsinagógakörzet új női klubja. A klub várja a csatlakozni kívánókat, alábbi cikkünkben megtalálják a Mirjám Facebook-linkjét és az első összejövetel időpontját. Jó munkát a szervezőknek és tartalmas együttlétet a tagságnak!

Ünnepek / 2023. Március 05. / 16:00

Schőner Alfréd: Eszter tekercs – Megillát Kaufmann

Purim ünnepe a zsidó naptár szerint ádár hónap 14. napján, az előző napnyugtától az aznapi első három csillag megjelenéséig ünneplik a purimot, a megmenekülés napját, az ószövetségi eredetű zsidó tavaszünnepet. A Gergely-naptár szerint idén az ünnep március 6-án napszálltakor kezdődik és 7-én estig tart. Zsinagógáinkban az ünnep estéjén és reggelén is felolvassuk Eszter-tekercsét a Megillát.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 04. / 23:08

Gyógyszertári szakasszisztens munkatársat keres a Mazsihisz Szeretetkórház

A Mazsihisz Szeretetkórház Intézeti Gyógyszertárába részmunkaidős (napi 4 óra) szakasszisztens munkatársat keresünk. Bérezés az egészségügyi szakdolgozói bértábla szerint. Önéletrajzot tartalmazó jelentkezésüket a gyogyszertar@szeretetkorhaz.hu email címen várjuk.

Megemlékezések / 2023. Február 28. / 12:25

111 éve megszületett Alfonzó, a világ legerősebb zsidó parodistája

Bagaméri, az elátkozott fagylaltos azoknak is él az emlékei között, akik nem is tudják, melyik filmből ismerik és a Ványadt bácsi poénjait máig idézik azok is, akik egyetlen Csehov-előadást sem tudtak végigülni. Magyarország nem felejti el a legerősebb zsidó humoristát, Roldofó legendás partnerét.

Mazsihisz hírek / 2023. Február 27. / 16:09

Új mártíremlékmű épült a Heves vármegyei Kálon

A holokauszt helyi áldozatainak emlékműve olyannyira tönkrement a káli temetőben, hogy az egészet el kellett bontani. A Mazsihisz mintegy 2,6 millió forintból új mártíremlékművet állíttatott, amely a napokban készült el. Szegő Ágnes kutatásainak köszönhetően újabb nevek kerülhettek fel az újonnan elkészült emlékműre.

Mazsihisz hírek / 2023. Február 21. / 16:40

Tiszta szívből köszöntjük a Mazsihisz-BZSH idegenvezetőit!

Ma van az idegenvezetők nemzetközi napja, amely a hitközségünk számára különösen fontos, hiszen ez olyan alkalom, amikor nyilvánosan is kifejezhetjük megbecsülésünket és szeretetünket irántuk. A Dohány zsinagóga komplexumban, a pesti zsidónegyedben és az ország több zsidó létesítményében, zsinagógájában olyan elhivatott és felkészült idegenvezetők dolgoznak, akikre méltán lehetünk büszkék. Köszönjük a munkájukat!