Szombati gyertyagyújtás: 2022.07.08 20:24, kimenete: 2022.07.09 21:42
2022. 07. 04. | 5 Támuz 5782
Gyengénlátó verzió

Mazsihisz hírek / 2022. Június 30. / 17:36

„Leckét” kaptak zsidóságból és emberségből a Dohány utcai zsinagóga meggyalázói

A BRFK által csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsított négy fiatalemberből, akik múlt hónap elején kívülről levizelték, s ezzel meggyalázták a Dohány utcai zsinagóga-komplexum épületét, tegnap hárman ellátogattak a Dohány utcai zsinagógába, ahol nem mindennapi „leckét” kaptak zsidóságból, történelemből és emberségből. Úgy tűnt, valóban megbánhatták, amit csináltak, mert meglehetősen szégyenkezve hallgatták végig az előadásokat.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 30. / 10:25

Budakeszi sírrongálás: A geocaching nevű „kincskereső” játék a magyarázat

A Mazsihisz.hu információi szerint a világszerte ismert, és Magyarországon is népszerű „geocaching” játék a magyarázata annak, hogy miért keresték fel a budakeszi zsidó temetőt azok a fiatalok, akik a sírkőrongálásokat idén áprilisban elkövették. A geocaching célja, hogy a játékosok megtalálják azokat a ládákat, amelyeknek koordinátáit az internetre töltik fel – csakhogy ez esetben a láda kihelyezésére nem kértek engedélyt. Igaz, nem is kaptak volna.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 27. / 11:36

Több mint 50 év után bár-micvós fiatalt ünnepelt a Salgótarjáni Zsidó Hitközség

2022. június 26-án került sor Stahl Royi első tfilin feltételére a salgótarjáni Imaházban. Ez egy különleges nap volt, nem csak az ünnepelt, hanem az egész közösség és a város történetében is. Dr. Tóth Andrea a hitközség elnöke köszöntötte az ifjút, elmesélte, hogy Royi áldott emlékű dédszülei, Faragó Miklós és Faragóné Paszternák Ibolya is a helyi hitközség oszlopos tagjai voltak.

Zsidó világ / 2022. Június 27. / 11:06

Megkezdődött a Zsidó Világkongresszus igazgatóinak ülése a Rumbach-ban

Budapesten tartózkodnak a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) operatív igazgatói, akik az elmúlt napokban a magyar főváros zsidó nevezetéssegeivel ismerkedtek, ma pedig a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában gyűltek össze a WJC országos ügyvezető igazgatóinak hetedik nemzetközi fórumán. A délután folyamán beszédet mond az ülésen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 14. / 20:31

Múzeumok Éjszakája 2022 – Egy éj a zsidónegyedben

A magyar zsidó közösség kulturális és vallási létesítményei is bekapcsolódtak a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozatba, így idén is szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt június 25-én éjjel a sábát kimenetele után.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 07. / 18:05

Vendégül láttuk a Fradi által megsegített ukrajnai ifi focistákat

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) március óta segíti a háború miatt hazájukból elmenekült ukrajnai focista gyerekeket, akiknek a Fradi korosztályos edzői tartanak edzéseket hetente négyszer. A fiatal sportolók pihenésképpen kulturális és szabadidős programokon is részt vesznek, így az FTC a Mazsihisszel közösen szervezett számukra látogatást ma a Rumbach-ban és a Dohány utcai zsinagógában.