Szombati gyertyagyújtás: 2021.09.17 18:34, kimenete: 2021.09.18 19:36
2021. 09. 18. | 12 Tisri 5782
Gyengénlátó verzió

Mazsihisz hírek / 2021. Szeptember 17. / 16:32

Japán nagykövete a Rumbach zsinagógában

Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete ma ellátogatott a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába és megtekintette a magyar állami forrásból felújított épületet. A japán diplomata ezután megbeszélést folytatott Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével.

Mazsihisz hírek / 2021. Szeptember 13. / 13:53

Itt az új zsidó naptárunk, vegyék, vigyék, szeressék!

Már kapható a zsidó időszámítás szerinti 5782-es zsinagógai évre szóló, gyönyörű kiállítású luáh, amely megvásárolható a Mazsihisz székház (Budapest, Síp utca 12.) első emeleti rabbiságán. A luáh szerkesztője Radnóti Zoltán főrabbi, az előszót prof. dr. Schőner Alfréd főrabbi írta. A borító és a grafikai tervezés Tausz Gábor Ezra munkája.

Mazsihisz hírek / 2021. Szeptember 12. / 13:30

Ferenc pápa Radnóti főrabbinak: „Imádkozzanak az én egészségemért is”

A Budapesten tartózkodó Ferenc pápa a délelőtt folyamán a Szépművészeti Múzeum márványcsarnokában fogadta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyar zsidó közösségek képviselőit. A magyar neológ felekezetet Heisler András, a Mazsihisz elnöke és – a kórházban lévő Frölich Róbert országos főrabbi helyett – Radnóti Zoltán főrabbi képviselte. A Mazsihisz és a magyar zsidóság Ferenc pápának egy ezüst jádot ajándékozott.

Mazsihisz hírek / 2021. Szeptember 10. / 10:28

Folyamatosan zajlik a vidéki zsidó temetőink rendbetétele

A helyreállítási munkára alkalmas nyári jó időt kihasználva az elmúlt hetekben számos vidéki zsidó temető kitisztítása és helyreállítása megtörtént – tájékoztatta honlapunkat Tamás Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője. Októberben, a nagy őszi ünnepek után újabb helyszíneken folytatódik a munka.

Mazsihisz hírek / 2021. Szeptember 09. / 11:33

Közös imádkozás Frölich Róbert országos főrabbi fölgyógyulásáért

Kórházba került dr. Frölich Róbert országos főrabbi. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke arra kéri tisztelőit, barátait, s minden hittestvérünket, hogy a ma esti Maariv ima keretében közösen imádkozzunk az országos főrabbi fölgyógyulásáért a Dohány utcai zsinagógában.

Mazsihisz hírek / 2021. Szeptember 03. / 15:45

Rendkívüli iratmentés a Zsidó Múzeum és az Izraeli Nemzeti Könyvtár jóvoltából

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár az Izraeli Nemzeti Könyvtárral közösen megvásárolta azt a hét, 19-ik és 20-ik századi, a magyarországi zsidó közösség életével összefüggő dokumentumot, amely a Kedem Aukciósház katalógusában bukkant fel idén augusztusban. A két intézmény digitalizálja, majd az interneten elérhetővé teszi a páratlan iratanyagot.