PINHÁSZ, gyertya 07.26. 20:07, kimenete: 07.27. 21:20
24.07.24. | 18 Támuz 5784
Gyengénlátó verzió

Mazsihisz hírek / 2024. Július 17. / 13:51

Bét Sálom: Rászorulóké lesz a visszaváltható palackok után járó utalvány

– Lehet, hogy több száz forintot dobsz ki hetente a szemétbe? Inkább csinálj egy micvát a visszaváltható palackokkal! Adj cedákát! – írja Radnóti Zoltán főrabbi, a Bét Sálom zsinagóga rabbija a Facebook-oldalán arról a jótékonysági kezdeményezésről, amelynek eredményeként a visszaváltható palackok után járó utalványt az újbudai körzet egy-egy rászoruló családnak juttatja.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 16. / 15:37

A zene, a káddis és a Kol Nidré erejével a Dohány-zsinagógában

– A káddissal azt üzenjük, hogy belenyugszunk az Isten akaratába, elfogadjuk, mert nem tehetünk mást; míg a Kol Nidré azt üzeni: minden pusztulás dacára tovább élünk – e szavakkal vezette be dr. Frölich Róbert országos főrabbi a Dohány utcai zsinagógában tegnap este világsztárok részvételével megrendezett hangversenyt. Shlomo Mintz hegedűművészt állva tapsolta a közönség.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 15. / 19:21

Radnóti főrabbi: Miért volt sportellenes a zsidóság?

Közös meccsnézés volt tegnap a Rumbach-ban: a futball EB döntőjébe jutott spanyolok és angolok mérkőzését láthattuk kivetítőkön. Az összejövetelen természetesen nem maradhatott el a tanítás és a tanulás, így a délutáni ima elmondása után Radnóti Zoltán főrabbi, a Budapesti Rabbiság igazgatója beszélt a sport és a zsidóság kapcsolatáról.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 12. / 13:36

Tanácskozott a rabbikar és a Mazsihisz vezetése

Tanácskozást tartott a rabbikar és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetése július 10-én a Szövetség székházában.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 08. / 13:41

Győri megemlékezés: „Ott már csak a csend honolt"

A győri zsidó temetőben tegnap emlékeztek meg a nyolcvan éve történt borzalmakról, annak a több mint 5000 ártatlan embernek a meggyilkolásáról, akiket Győrből hurcoltak a halálba. Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke arról beszélt az eseményen, hogy a leszármazottak feladata emlékezni és emlékeztetni a történtekre.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 08. / 09:25

Már a balatonfüredi üdülőnkben az első nyaralók

– A Mazsihisz által fenntartott balatonfüredi üdülőben múlt pénteken megkezdődött az első turnus, eddig a kapacitás 85 százaléka telt be erre a nyárra – tájékoztatta honlapunkat Répás Péter, a Mazsihisz munkatársa.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 04. / 17:25

Erősíteni kell a zsidó közösségek ellenálló képességét

Szófia, Bulgária – Mivel a Hamász október 7-i terrortámadása után az antiszemitizmus világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, a Zsidó Világkongresszus (WJC) Nemzeti Közösségi Igazgatók Fórumának (National Community Directors’ Forum) témája az ezzel kapcsolatos tapasztalatok megosztása és a következő lépések megfogalmazása volt. Magyarországot dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Dóra Bálint, a Mazsihisz külügyi vezetője képviselte.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 03. / 10:41

Megszépült a gádorosi és a szentesi zsidó temető

– Befejeződött a Békés vármegyei Gádoros és a Csongrád-Csanád vármegyei Szentes zsidó temetőjének sérült, ledőlt vagy megdőlt sírköveinek helyreállítása, a csaknem másfél millió forintba kerülő munkálatokat a Mazsihisz finanszírozta – tájékoztatta honlapunkat Tamás Péter, a Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 01. / 20:39

Tündérbogyó, Nefelejcs és Kelő Kálló – átadtuk az ovis és sulis pályázat díjait

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által a zsidó ovisok és iskolások számára meghirdetett 2024-es pályázat díjazottjai vehették át elismeréseiket ma a Szövetség Síp utcai székházának dísztermében. A díjakat dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija adta át.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 01. / 11:35

Az egészségügy napja: Köszönjük a Szeretetkórház dolgozóinak munkáját

Semmelweis Ignác orvos (1818-1862) születésnapja, azaz július elseje a magyar egészségügy napja. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő budapesti Szeretetkórház vezetéséhez hasonlóan mi is köszönjük az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 25. / 08:00

Dr. Nógrádi Péter Mazsihisz-alelnök: ,,Ez a soha többé most van!"

– Pénteken érkeztem haza Izraelből. Jártam Ofakimban és személyesen beszéltem olyan zsidókkal, akik átélték a Hamász terrorját, akiknek a szomszédját a terroristák meggyilkolták. A holokauszt fasiszta terrorját és a Hamász terrorját ugyanaz a féktelen antiszemita gyűlölet mozgatja – mondta dr. Nógrádi Péter, a Mazsihisz alelnöke a miskolci mártír-megemlékezésen. A szöveget a hivatalos Facebook-oldaláról idézzük.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 24. / 09:50

A Mazsihisz képviselői a beeri kibucnak ajándékot küldő Csia Lajos iskolában

– Szeretünk titeket – írták izraeli diáktársaiknak a budapesti Csia Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói egy nagyméretű rajzra, amelyet a Mazsihisz delegációja idén személyesen vitt el az október 7-én megtámadott beeri kibucba. Az iskolában most látogatást tett dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és Répás Péter, a Mazsihisz munkatársa kíséretében.